Hoppa till innehåll

Förbered dig på hoten i den digitala världen genom riskhantering – den nya guiden ger organisationer råd om hur de kan utveckla den digitala säkerheten

Utgivningsdatum 7.10.2024 14.35 | Publicerad på svenska 8.10.2024 kl. 15.43
Pressmeddelande

Den digitala verksamhetsmiljön är under ständig förändring. Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas färska Barometer för digital säkerhet har finländarnas förtroende för säkerheten hos digitala tjänster och enheter försämrats ytterligare. Exempelvis minskar nätbrottslighet och bedrägerier finländarnas förtroende för den digitala världen.

Hot mot cybersäkerheten och den digitala säkerheten såsom utpressningsprogram och dataläckage riktas mot organisationer av olika storlek inom alla samhällsområden. Cyberbrottsligheten medför också betydande ekonomiska kostnader. 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerar i oktober en guide för organisationer om riskhantering inom digital säkerhet. Guiden innehåller avsnitt om riskhantering, säkerhetsledning, beredskap och kontinuitetshantering, datasäkerhet och dataskydd. 

– Det lönar sig att förbereda sig på hot och risker, eftersom risker som förverkligas kan leda till omfattande ekonomiska, mänskliga och anseendemässiga skador, berättar författaren av guiden, specialsakkunnig Tapani Rinne vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. 

Den aktuella och omfattande guiden erbjuder god praxis för hantering av riskerna inom cybersäkerhet och digital säkerhet 

Guiden Riskhantering inom digital säkerhet som producerats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata svarar på efterfrågan på information om hantering av riskerna inom cybersäkerhet och digital säkerhet genom att erbjuda information och god praxis som stöd för riskhanteringen. 

– Det finns en stor efterfrågan på information om hanteringen av riskerna inom cybersäkerhet och digital säkerhet och guiden ger organisationer råd förutom om beredskapen, till exempel om riskkommunikationen, som är ett av de viktigaste delområdena inom riskhanteringen, berättar Tapani Rinne. 

Guiden riktar sig i första hand till chefer och experter inom små och medelstora organisationer inom den offentliga förvaltningen som i sitt arbete möter och löser frågor som gäller digital säkerhet. Även andra som är intresserade av cybersäkerhet och digital säkerhet och tillhörande riskhantering kan dra nytta av guiden. 

Guiden är tydlig, lätt att använda och innehåller eget innehåll för ledningen, experterna och den övriga personalen. I oktober publiceras guiden även på svenska och engelska. Guiden kan utnyttjas kostnadsfritt av alla. 

Guiden Riskhantering inom digital säkerhet har producerats i samarbete med experter inom VAHTI-nätverket som utvecklar den digitala säkerheten. Experter på digital säkerhet som är intresserade av ämnet kan delta i verksamheten genom att kontakta adressen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för VAHTI-verksamheten. 

Webbinarium den 30 oktober kl. 9

Riskhanteringsguiden presenteras på webbplatsen Suomi.fi för tjänsteutvecklare vid lanseringstillfället den 30 oktober 2024. Webbinarium hålls på finska.

Anmäl dig till webbinariet » 

Suomi.fi-guiderna ger råd till medborgare och organisationer 

De populära Suomi.fi-guiderna som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerat har i sin helhet hundratusentals läsare varje månad och antalet ökar hela tiden. 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samarbetar i stor utsträckning med andra myndigheter och organisationer för att guiderna ska erbjuda så heltäckande information som möjligt om ämnen som berör många. Guiderna innehåller tydliga anvisningar för olika livssituationer samt information om de regionala eller riksomfattande tjänsterna. Guiderna ger läsaren råd om hur man sköter ärenden själv och minskar därmed behovet av att uträtta ärenden hos en myndighet eller någon annan aktör. 

Tidigare har det på webbplatsen Suomi.fi publicerats guider som ger anvisningar i livssituationer för medborgare, anvisningar i affärssituationer för företag och anvisningar för organisationer inom den offentliga förvaltningen i frågor som gäller utvecklandet av digitala tjänster och digitalisering. I fjol publicerades också guiden Ansvarsfullt användande av artificiell intelligens på webbplatsen Suomi.fi. 

Guiden Riskhantering inom digital säkerhet (på finska) » 

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle