Jag är Jasna, magisterstuderande inom förvaltningsvetenskaper från Tammerfors, men ursprungligen från Helsingfors. Mitt huvudämne är kommun och regionledning och på hösten inleder jag mitt femte år vid universitetet.
Arbetsuppgifter i anslutning till flyttning i hemlandet. Mina viktigaste arbetsuppgifter är att kontrollera och korrigera flyttanmälningar samt avlägsna extra boende. Olika frågor och problem med anknytning till de här förekommer sedan och handlar om allt mellan himlen och jorden, vilket gör arbetsdagarna intressanta.
Praktiken gav mig erfarenhet av arbete inom den offentliga sektorns verksamhet och till exempel av förvaltningsbeslutsprocessen. Arbetet vid MDB gav också generellt ett nytt perspektiv på frågor i samband med olika livshändelser, frågor som man tidigare kanske inte ens har tänkt på. Tolkningen av lagen var också en väsentlig del av arbetsbeskrivningen, vilket var nytt för mig. Med tanke på arbetslivsfärdigheterna fick jag arbeta självständigt och ta ansvar.
Fantastiska arbetskamrater och nya insikter. Och naturligtvis också att man fick vara vittne vid vigslar!
Var inte rädd för att be om hjälp. Själv märkte jag också att det i många fall är viktigt att använda "sunt förnuft" när man funderar på den bästa lösningen på en fråga för både ämbetsverket och kunderna.
Tammerfors allmänna bastur! Själv rekommenderar jag i synnerhet Rauhaniemi folkbad och Kaupinoja bastu. Visserligen finns det mycket att göra också när det inte är sommar.
Hej! Jag heter Otto och är tredje årets juridikstuderande från Östra Finlands universitet! Jag kommer från Jyväskylä. Jag har många intressen, men utöver juridik kan jag som exempel lyfta fram idrott, historia, videospel och fantasyromaner!
I praktiken ingick närmast registrering av ärenden som gällde förordnande av intressebevakning. I intressebevakningsprocessens inledande skede beredde jag anhängiggjorda anmälningar och ansökningar för handläggning genom att skicka nödvändiga dokument till olika instanser. Jag registrerade också ärenden i slutskedet av processen där jag såg till att anteckningarna görs i MDB:s ärendehanteringssystem och registret över förmynderskapsärenden i enlighet med tingsrätternas beslut.
Praktiken utvidgade den egna bilden och förståelsen för intressebevakningsärenden väldigt mycket. Ofta sägs det att registrering är en utsiktsplats för förmyndarverksamheten, och det kändes verkligen så – när man registrerade såg man olika saker på ett mångsidigt sätt, och genom praktiken fick man också en bättre uppfattning om den relaterade juridiken. Det kändes också som om arbetet var mycket viktigt och att man kunde hjälpa människor genom att föra deras ärenden vidare – jag skulle i framtiden också vilja arbeta med något som ger samma betydelsefulla känsla.
Kaffestunderna med arbetskamrater och andra praktikanter! Det var också fint att bevittna vigslar när man fick se kundernas lyckostunder.
Stressa inte! Svårighetsgraden i arbetet varierar hela tiden, vilket är just det som ger mervärde. Stressa inte över prestationsanteckningar och var inte rädd för att ställa frågor – här kan man fråga med mycket låg tröskel och kollegerna svarar gärna. Man får också den största nyttan för sig själv om man utmanar sig med svårare saker. Om och när fel inträffar kan allt fixas.
Många känner säkert redan till Ilosaarirock, så här kommer ett par mindre kända alternativ: Sommartid är Joensuu en riktigt vacker stad och det är trevligt att njuta av utsikten till exempel med glass på Jokiasema eller vid brasan i Kuhasalo!
Hej! Jag heter Linda och kommer från Lahtis. Jag flyttade till Tammerfors 2020 på grund av studierna.
Under praktiken ingick utredningen av flyttanmälningar och registreringen av dem i befolkningsdata-systemet i mina arbetsuppgifter. Dessutom behandlade jag anmälningar om extra boende som skickas till MDB. I arbetet ingick naturligtvis också mycket kontakt med kunderna.
Jag är intresserad av att arbeta inom statsförvaltningen, så genom praktiken vid MDB fick jag en bra översikt över hur det är att arbeta vid ett statligt ämbetsverk. Behandlingen av flyttanmälningar kan låta som en enkel uppgift, men som studerande i offentlig rätt tyckte jag om hur man i praktiken kunde tillämpa bestämmelserna i lagen om hemkommun. Utöver substans har jag fått mycket träning i ett självständigt och noggrant arbetssätt.
Det fanns många trevliga stunder med arbetskamraterna, men att vara vigselvittne var mycket minnesvärt.
Var inte rädd för att ställa dumma frågor eftersom praktiken är till för att man ska lära sig, och det är omöjligt att kunna allt genast.
Pyhäjärvis landskapsrutt är fantastisk på sommaren, så det lönar sig absolut att prova den antingen med cykel eller till fots!
Jag är Oona, 23-årig kommunikations- och mediestuderande från Helsingfors. Jag avlade min kandidatexa-men i Holland och utexaminerades i sommar! I höst åker jag till Uppsala i Sverige för att avlägga min magis-terexamen om hur digitala medier påverkar samhället. På fritiden sysslar jag med yoga, skriver och umgås med kompisar.
Jag har fått utföra många olika uppgifter! Jag har hjälpt till med att ordna evenemang, såsom VAHTI-nätverkets sommarseminarium samt veckan för digital säkerhet och TAISTO-övningen som tar plats på hösten. Digital kommunikation har också varit en stor del av mina arbetsuppgifter, såsom uppdatering av MDB:s webbplats, sociala medier och granskning av den nya versionen av spelet Digital säkerhet i livet. Jag har också fått skapa en ny webbplats för utvecklare av Suomi.fi, där jag samlar en databank för digital säkerhet.
Jag har lärt mig mycket om digital säkerhet och hur den byggs upp och tryggas i Finland. Det har gett mig otrolig vägkost för min magisterexamen, där jag studerar hur digitaliseringen formar vårt samhälle. Digitaliseringen medför möjligheter och hot för hela samhället. Under min praktik har dessa konkretiserats och jag har fått behandla riktiga exempel på vad dessa hot är och vad som händer om möjligheterna inte utnyttjas.
Under min tredje arbetsdag fick jag delta i VAHTI-nätverksmötet, där jag fick vara med och brainstorma i arbetsgruppen för dataskydd. Jag var gruppens sekreterare och fick presentera våra idéer för andra. Alla tog med entusiasm emot idéerna, som om jag varit en av dem. Det var fantastiskt!
Ta initiativ och var modig. Våga be om hjälp, men våga också föra fram nya perspektiv. Som praktikant har du en färsk blick och alla uppskattar vad du ser!
Helsingfors är underbart på sommaren och här finns så mycket att göra. Skärgården och terrasserna är säkert det bästa som staden erbjuder på sommaren. I sommar har jag också besökt Helsingfors kepskiosker. De är underbara! Kepskioskerna i Kottby och Björnparken ordnar många evenemang under sommaren. Det lönar sig att kolla!
Hejsan! Jag heter Ville och kommer från Jyväskylä, staden som står för den renaste naturen i Finland. Jag har bott här i hela mitt liv, även om jag ibland har tänkt på att åka bort. På grund av studierna (också) har jag ändå blivit kvar här; och vad är fel på det! På fritiden sysslar jag med fotboll. Att titta på fotboll är också en av mina stora passioner!
Praktiken har omfattat ganska många olika arbetsuppgifter. Till mina huvudsakliga arbetsuppgifter hör att betjäna privatpersoner både i form av besök och via andra kanaler. Utöver kundbetjäning hör även hindersprövningar och registreringar av äktenskapsförord till mina huvudsakliga arbetsuppgifter. Utöver det här säkerställer jag på kontoret att olika dokument och åtgärder hamnar på rätt ställen; registreringen av olika livshändelser i Befolkningsdatasystemet är ett bra exempel på detta. Jag får också själv följa Kärleksmyndighetens verksamhet i praktiken genom att sporadiskt vara vigselvittne vid vigslar som förrättas på ämbetsverket! Här kunde man också räkna en mängd andra saker, men mest har jag haft att göra med det som jag nämnde ovan.
Praktiken har verkligen gett goda färdigheter och vägkost för karriären i framtiden eftersom jag här har fått rätt uppfattning om hur ärenden på myndighetsnivå sköts. Det har också gjort det lättare att få en större förståelse för statsförvaltningens verksamhet som helhet. Olika språk- och kommunikationsfärdigheter har också utvecklats till exempel i form av behärskande av tjänstemannaspråket. Jag har också blivit mycket van att använda olika system. När man arbetar vid ett modernt ämbetsverk är detta prioritet nummer ett. MDB:s egen introduktionshelhet, som jag anser har varit av hög kvalitet, har hjälpt till att hantera alla dessa frågor. Förutom introduktionen på plats för arbetskamraterna har introduktionen också omfattat olika webbkurser och introduktionstillfällen.
Mina varmaste minnen har definitivt att göra med fantastiska arbetskamrater som det har varit trevligt att arbeta med och det har alltid varit roligt att komma till arbetet. Kaffepauser, där man har kunnat prata om det ena och det andra under arbetsdagen. Andra minnen som kan nämnas är några vigslar där jag fungerat som vigselvittne, och där vi under ledning av våra duktiga vigselförrättare har skapat en mycket varm stämning. Sen kan jag ännu nämna besök i MDB:s arkiv i Jyväskylä. De har jag upplevt som mycket trevliga eftersom det är trevligt att undersöka olika äldre dokument (även om det finns ett enormt antal papper i arkivet och det inte alltid är lätt att hitta det man letar).
Förhåll er absolut fördomsfritt och med iver till er praktik! Mest får man ut av det här genom att vara aktiv och be om hjälp om man inte själv kan. Varje anställd vid MDB är säkert mer än villig att hjälpa! Kom också ihåg att njuta! Arbete kan vara både roligt och utmanande på en gång. Med en bra attityd kommer man långt!
Visst, nu tar vi ledigt! Sommaren i Jyväskylä är full av överraskningar, men det säkert mest kända evenemanget är de årliga VM-rallytävlingarna i början av augusti. Annars är Jyväskylä en relativt lugn stad, men under rallytävlingarna vaknar den plötsligt till liv! Andra rekommendationer är definitivt Lutakko och hamnområdet vid Jyväsjärvi strand, där är det trevligt att njuta av varma sommardagar. Under sommaren finns det också olika alternativ för vänner av kultur och sport som det lönar sig att besöka personligen!
Jag är Elina, född och uppvuxen i Åbo, som i sommar hittade sig själv i Helsingfors, efter en lång tid av dröm-mande. På hösten är det igen Åbo som kallar, och studier i finska språket!
Mycket av allt! Mångsidiga arbetsuppgifter inom mediearbete, allt från inlägg på sociala medier till ett större reformprojekt på intranätet.
Praktiken gav mig en omfattande och mångsidig förståelse för allt som verkligen görs inom kommu-nikationsbranschen och hurdana utmaningar man möter. Nyttiga lärdomar för fortsättningen som säkert hjälper mig att bygga upp min egen karriär!
Ett klichésvar, men jag måste säga att hela helheten. Många nya och annorlunda saker! Och det är ändå mitt första arbete inom min egen bransch, så hela den här helheten har varit en oförglömlig upplevelse!
Var inte rädd för att misslyckas, var inte rädd ge dig in i saker, var inte rädd för att prova!
Det bästa i Åbo, särskilt på sommaren, är Domkyrkans terrass, som omges av en härlig å och en vacker park, absolut värd ett besök. Sen vill jag också särskilt nämna Finlands bästa matbutik som finns i Kuppis.
Jag är Venla, juridikstuderande och jag studerar vid Lapplands universitet.
Jag gjorde praktik i gruppen för förordnande av intressebevakning och arbetet delades in i registrering och beredning. De viktigaste uppdragen var att anhängiggöra anmälningar om intressebevakning, skapa uppföljningsärenden och bereda ansökningar till tingsrätten.
Min förståelsen för intressebevakning ökade och lagen om förmyndarverksamhet öppnade sig mer konkret än i teorin i studierna. Dessutom blev jag mer bekant med MDB:s tjänster som helhet.
Gemensamma kaffepauser eller att agera som vigselvittne!
Utmana dig själv och ta vara på de möjligheter du får! Syftet med praktiken är att fördjupa din kom-petens.
Att beundra sommarkvällar på fjällen!
Jag är Julius, en tvättäkta stadsbo som tack vare studierna blivit lappländsk. IC-tåget mellan Helsingfors och Rovaniemi har inofficiellt blivit min tredje hemadress...
Till stor del granskning av intressebevakningsredovisningar.
Arbetet har ökat min kunskap och kompetens i intressebevaknings- och revisionsärenden. Det är alltid fantastiskt att få se statsförvaltningens verksamhet ur olika synvinklar.
Arbetskamraterna är de som gör att en arbetsplatsen är bra, och jag hade turen att komma med i ett fantastiskt team! Det är svårt att peka ut en viss stund, men jag kommer nog ha fantastiska minnen av den här tiden på MDB!
Omsorgsfullhet ger resultat. Genom att utmana sig själv lär man sig bäst, så det lönar sig inte att vara rädd för svårigheter. Det finns nog alltid någon som hjälper om något går fel!
Sommartid älskar jag Helsingfors pulserande stadskärna, vintertid Lapplands slalombackar. Det här är nog den mest idealiska fördelningen mellan mina två hemstäder.
Hej! Jag heter Fia och är magisterstuderande inom förvaltningsvetenskaper. Jag studerar vid Tammerfors universitet och är också hemma från Tammerfors, men för närvarande bor jag i Birkala.
Jag har arbetat med användaradministrationen i webbläsarapplikationen BDSförfrågan. Jag godkänner dagligen nya användare i BDSförfrågan och ser till att användarnas uppgifter och användarrättigheter är korrekta. Dessutom gör jag ärendehantering, dvs. jag svarar på BDSförfrågans e-post och hjälper organisationskunder med problem i anslutning till BDSförfrågan.
Jag har också hanterat organisationers kundrelationer som bl.a. omfattat genomgång av datatillstånd och de förfrågningsroller som används samt organisationers kontakåtgärder i samband med uppdateringen av uppgifterna.
Arbetet har varit mycket mångsidigt och jag har fått en heltäckande bild av BDSförfrågan och hanteringen av dess kundrelationer. Jag har fått uppleva hur arbetet med användaradministrationen ser ut och hur noggranna regler som i synnerhet är förknippade med användningen av BDSförfrågan, för att medborgarnas dataskydd ska bevaras.
Det har också varit intressant att höra av andra arbetskamrater i olika arbetsuppgifter hur deras arbete ser ut i en enhet som producerar informations- och certifikattjänster som är viktiga för samhällets funktion och på så sätt också främjar digitaliseringen av samhället. Det har också varit fint att märka hur utvecklingsorienterad stämningen i vår enhet har varit och hur man också som praktikant har haft möjlighet att påverka saker. Dessutom har jag fått öva mina Excel-färdigheter!
Dagarna med närarbete på kontoret i Tammerfors har varit de bästa. Då har jag haft möjlighet att diskutera med andra praktikanter och arbeta i en kollegial atmosfär. Också den första vigseln där jag var vittne var en mycket känslosam händelse för de delaktiga och blev för mig ett mycket trevligt minne från praktiken.
Våga söka till många olika arbetsuppgifter, även om de känns främmande för dig. Man lär sig i arbetet, och ofta blir man överraskad av hur intressanta och omfattande uppgifterna är. Besök kontoret regelbundet och bekanta er modigt med andra praktikanter och arbetskamrater!
Jag rekommenderar ett besök på Arboretum i Hatanpää! Speciellt i juli är rosenträdgården fin och på den intilliggande herrgården finns också ett kafé som serverar läckra våfflor.
Jag är en 21-årig studerande i socialvetenskaper. Jag studerar i Helsingfors men är ursprungligen från Sibbo. Jag inleder andra årets studier på hösten.
Jag fick i mycket stor utsträckning bekanta mig med behandlingen av flyttningar vid ämbetsverket. Begäran om avlägsnande av boende är något jag i synnerhet kommer ihåg.
Jag lärde mig mycket om lagstiftningen och tillämpning av den i tjänstemannaarbetet. Ett exempel på det här är lagen om hemkommun och tillämpningen av den vid hanteringen av invandring.
Luncher och kaffe på takterrassen tillsammans med andra praktikanter och äldre kollegor.
Det lönar sig att vara aktiv och modigt fråga om man funderar på något! Man kan lita på sin egen kompetens. Man ska också komma ihåg att koppla av mellan arbetsdagarna.
Sibbo har fantastiska friluftslandskap och lugna badplatser. I Helsingfors finns det gott om aktiviteter för sommarens alla dagar, man behöver bara går ut genom dörren.
Jag är Kiia Lehtinen, ursprungligen från Tammerfors, men i och med studierna är jag en nuvarande uleåborgare som har kommit via Rovaniemi. Jag studerar samhällsvetenskaper i magisterskedet och mitt huvudämne är politik/statslära.
Äktenskapsärenden, såsom hindersprövningar, hinderslöshetsintyg, registrering av äktenskapsförord och telefonservice i samband med dessa. Dessutom olika registreringar i befolkningsdatasystemet, såsom registrering av vigslar och dödsfall samt bland annat posthantering.
En ny infallsvinkel på kundservice! I praktiken utarbetande av positiva beslut och därmed dokument, begäran om komplettering... Saker som jag inte hade gjort tidigare.
Jag fick också många praktiska tips för framtiden och närstående. Om du vill veta hur myndigheterna agerar, gå dit och jobba! :D
Min första telefontur. Jag fick en bra känsla när jag kunde hjälpa kunderna, det vill säga jag hade lärt mig saker och hur jag kunde tillämpa dem.
Utnyttja interna kanaler, du får snabbt hjälp och tips! :)
Maisie Peters – Lost the Breakup. Beskriver visserligen inte den egna sommaren på något sätt, men den snabba, glada musiken fastnar i huvudet för en längre tid (på ett bra sätt)!
Hej! Jag heter Ilona och studerar inom magisterprogrammet för sociala vetenskaper i Helsingfors universitet. Mitt huvudämne är demografi.
Mina arbetsuppgifter har varit mycket mångsidiga! Jag har huvudsakligen arbetat med webbläsarapplikationen BDSförfrågan och sett till att organisationskundernas kunduppgifter och kundanvisningar är aktuella. Jag har till exempel gjort dokument om avslutande av datatillstånd, samlat in och behandlat data om användarrollerna i BDSförfrågan samt jämfört de finsk- och svenskspråkiga ansökningsmallarna med varandra. Mitt viktigaste verktyg är definitivt Excel!
Utöver substansen lärde jag mig också många andra nyttiga arbetslivsfärdigheter, såsom bättre kunskaper i Excel och svenska.
Vår grupp är placerad runt om i Finland, så Teams-mötena med de egna gruppmedlemmarna har varit mycket trevliga!
En fördomsfri och entusiastisk attityd leder långt! Det är också viktigt att komma ihåg att hålla mikropauser – till exempel har hunden Millis som syns på bilden njutit av kel- och lekstunderna under distansdagen.
Kuumaa – Tulipalo, eftersom jag blir på gott humör av den!
Jag heter Ada Haapaniemi och jag inleder snart tredje årets juridikstudier vid Åbo universitet, men jag är ursprungligen från Tammerfors.
Under min praktik gjorde jag många revisioner och anhängiggjorde ärenden. Jag ansvarade också för att hantera posten på mitt verksamhetsställe. Jag fick alltså utföra många olika arbetsuppgifter.
Under praktiken fick jag konkret tillämpa det jag studerat vid universitetet, och det gav mig en bättre uppfattning av saker och ting. Jag lärde mig också väldigt mycket nytt och praktiken öppnade också nya karriäralternativ. Det var trevligt att lära känna MDB-anställda och särskilt de andra praktikanterna.
Att lära sig nytt och att lyckas! Även kaffestunderna och diskussionerna med teammedlemmarna är varma minnen.
Våga be om hjälp om ni funderar över något! Berätta också om någon viss sak intresserar er! Här får man alltid hjälp och om något är intressant får man göra mer av det. Jag uppmuntrar er också att bekanta er med de andra praktikanterna över teamgränserna!
Kasmirs Vadelmavene, för jag lärde mig älska Hangö under min midsommarresa.
Jag heter Atte, magister i förvaltningsvetenskap när min pro gradu blir färdig. Jag studerar vid Tammerfors universitet och bor i Tammerfors. Jag är ursprungligen från Seinäjoki, och jag flyttade till Tammerfors för att studera på hösten 2018.
Mina praktikuppgifter gällde MDB:s projektportföljtjänst. Under min praktikperiod vikarierade jag inom projektportföljens administratörsuppgifter, som huvudsakligen omfattande instruktioner för användarna, problemlösning och användaradministration i anslutning till tjänsten. Dessutom gjorde jag analyser och planerade indikatorer för projektportföljtjänstens datakvalitet, sammanställde rapporter av analyserna och planerade uppdaterade instruktioner för användningen av själva tjänsten. Jag deltog också i intressegruppsmöten som gällde utvecklingen av projektportföljtjänsten och testade tjänstens nya funktioner.
Jag anser att jag har fått mer säkerhet i mitt eget arbete och att jag stärkt min självständighet i arbetet. I synnerhet upplever jag att det har varit nyttigt att lära mig att analysera datakvalitet, samarbeta med intressentgrupper, söka information och vara kreativ på en viss nivå. I allmänhet upplever jag att jag har utvidgat min förståelse för statsförvaltningens verksamhet såväl på förvaltningsområdes- som ämbetsverksnivå. Det återstår visserligen mycket att ta till sig!
Definitivt diskussionerna under kaffepauserna på kontoret och distanskaffestunderna med min handledare! :) Dessutom har jag många trevliga minnen om känslan av framgång och självinsikt i arbetet.
Lita på dig själv och det du gör! Ta allt ut av hela praktikperioden, för tiden går snabbt – gå till kontoret, bekanta dig med andra praktikanter och MDB-anställda!
Valvomo – Mikä kesä. En tidlös klassiker som gör stegen lättare även under svårare dagar.
Hej! Jag är Jasmin, från Tammerfors. På hösten inleder jag tredje årets juridikstudier vid Östra Finlands universitet.
I praktiken ingick dagliga uppgifter på ämbetsverket, såsom posthantering, skanning och arkivering. Mina viktigaste arbetsuppgifter var att granska intressebevakningskonton och registrera nya anhängiggjorda ärenden i systemet. Jag var också vigselvittne några gånger. Jag fick alltså göra allt möjligt!
Under praktiken fick jag en omfattande bild av intressebevakning och dess viktiga roll i samhället. Jag fick tillämpa det jag lärt mig i mina studier i de praktiska arbetsuppgifterna, vilket gjorde helheten klarare för mig. Jag lärde mig också mycket om MDB och om rollen av varje avdelning i ämbetsverkets verksamhet.
De dagliga kaffepauserna med andra anställda var det roligaste. Vi förde många intressanta diskussioner om arbete och livet.
Var öppen för att lära känna andra människor utanför ditt team. Om du är intresserad av att göra eller lära dig någonting utöver dina arbetsuppgifter, ta eget initiativ. Var inte rädd för att be om hjälp. Det får man alltid.
Karri Koiras Suoraan sydämeen. Den har en härlig somrig stämning!
Jag heter Sanni, jag är magisterstuderande vid Tammerfors universitet med statslära som huvudämne. Jag avlade min kandidatexamen i samhällspolitik vid Östra Finlands universitet, men bytte från Joensuu till Tammerfors 2022. Jag är ursprungligen från Lahtis, och därför arbetar jag i Lahtis.
Min praktik bestod av registrering av utlänningar, vilket omfattade skapande av personbeteckningar, tilldelning av hemkommuner och uppdatering av personuppgifter i befolkningsdatasystemet. Arbetet bestod huvudsakligen av registreringar, men även intressentgruppssamarbete med andra ämbetsverk och kontakt med kunderna var en del av den dagliga rutinen.
Jag fick erfarenhet av statsförvaltningen och MDB som organisation. Eftersom registreringsgrunderna också är lagstadgade, fick jag bekanta mig med olika lagar, såsom utlänningslagen, lagen om hemkommun och även lagen om informationshantering inom den offentliga förvaltningen. Jag fick också erfarenhet av att registrera personuppgifter samt kundservice, även om det inte var frågan om traditionell kundservice.
Mitt trevligaste minne är från att jag och två andra praktikanter beslöt oss för att ha en gemensam arbetsdag på kontoret i Helsingfors. Vi var alla på olika verksamhetsställen runt om i Finland och höll kontakt främst via Teams.
Utmana dig själv och var inte rädd för att göra misstag! Alla börjar någonstans.
Min sommarlåt 2023 är Karri Koiras Kaikki tai ei mitään, för jag lyssnade på den flera gånger med full volym när jag kom till kontoret och medan jag registrerade saker!
Jag heter Rasmus, jag är magisterstuderande i kommun- och regionledning vid Tammerfors universitet. Jag är ursprungligen från Kuopio, Östra Finlands hjärta.
Praktiken omfattande betjäning av organisationskunder i telefontjänsten och per e-post. Kundtjänsten för organisationskunder ger råd särskilt om Suomi.fi-fullmakter, så de blev rätt bekanta under sommaren.
Kundtjänst har blivit bekant även ur den offentliga sektorns synvinkel. Dessutom har jag blivit mycket bekant med Suomi.fi-fullmakter för företag och samfund och en omfattande överblick av MDB:s övriga tjänster, eftersom kunderna ibland behöver handledning för att hitta rätt kundtjänst.
Det är svårt att nämna en enskild stund, men vi delade många roliga och minnesvärda stunder under sommaren med de andra praktikanterna och ordinarie anställda. Jag minns de gemensamma kaffepauserna med värme!
Det lönar sig att modigt söka sig i de andra praktikanternas sällskap.
Maarits Jäätelökesä, för glass hör till sommaren!
Jag är Antton, datateknikstuderande i slutet av kandidatstudierna från Jyväskylä. Magisterstudierna börjar på hösten.
Mina viktigaste uppgifter var att statistikföra och analysera suomi.fi-identifikationshändelserna. Jag gick bland annat igenom antalet händelser, identifieringsverktyg och de terminaler som använts. Jag tillbringade en massa tid med Excel när jag analyserade data och löste problem.
Dessutom deltog jag i många möten om identifikationen där jag lärde mig on identifikation och inblan-dade aktörer.
Jag lärde mig mycket nytt under sommaren och det var intressant att bekanta sig med verksamheten på ett stort ämbetsverk. Jag fick också självsäkerhet av att kunna göra sådana saker som man verkli-gen har nytta av i arbetslivet. Å andra sidan blev jag också motiverad att studera mera, eftersom jag ännu var helt ute om vissa frågor i anslutning till programutvecklingen som behandlades under mötena.
Mitt trevligaste minne är från början av praktiken när jag fick delta i en cybersäkerhetsövning för statliga aktörer. Där fick man se MDB-anställda från andra orter, och det var roligt att utreda intressanta och utmanande cyberattacker.
Fråga mycket, bekanta er med arbetskamraterna och var modiga! Ta tillfället i akt och delta i evene-mang, för de gav åtminstone mig de bästa minnena.
Sommaren är kort, för sommaren har varit alldeles för kort när man haft ett intressant jobb :)
Jag är Hiski Niskanen och har bott på min arbetsplats ort Borgå största delen av mitt liv, men också i Helsingfors samt på min nuvarande studieort Rovaniemi.
Praktikdagarna är kundservicedagar, då kunderna kommer med tidsbokning och för utan att behandla sina ärenden vid vår mottagning. Kundservicen omfattar nästan alla MDB:s tjänster. Jag var mest verksam i assisterande uppgifter för notarius publicus, i början av registreringen av utlänningar samt gav till exempel utdrag ur befolkningsdatasystemet. Som bisyssla utförde jag hindersprövningar (Internationella och Finland) samt registreringar av äktenskapsförord.
Jag fick bekanta mig med nästan hela MDB:s serviceutbud och därigenom fick jag förståelse för jag mekanikerna i beslutsfattandet inom den offentliga sektorn. I kundservicen lärde jag mig att det lönar sig och man får göra saker i lugn och ro, varvid situationerna inte känns stressande. Utöver substansen som jag lärde mig i arbetet samt stresståligheten och effektiviteten gav diskussionerna med arbetskamraterna en riktning för min framtid.
Under kontorets kaffepauser fick jag ofta mig ett gott skratt. Naturligtvis var det också väldigt trevligt att arbeta från stugan när man genast fick kunde ta sig ett dopp efter att jag lagt ihop när laptopen.
Lite klichéigt, men jag delar ändå tipsen eftersom klichéerna ofta stämmer. Våga fråga: särskilt i början har man många frågor. Gör saker i lugn och ro: när arbetet börjar löpa effektivare kan du fråga om du kan utvidga din kompetenskrets eller ställa högre mål för dig själv.
Erin – Vanha nainen hunningolla. Den spelas i radion hela tiden och jag stampar med i takten varje gång.
Hej! Jag är Viivi Salmi, magisterstuderande i förvaltningsvetenskaper från Tammerfors universitet hemma från Muonio i närheten av fjällen.
Olika uppgifter närmast i anslutning till flyttning i hemlandet. Jag har huvudsakligen granskat och utrett flyttanmälningar och registrerat dem i befolkningsdatasystemet. Dessutom har jag registrerat adressuppgifter för finländare utomlands och bistått i processen för ändringssökande. En väsentlig del av arbetet var också att kontakta kunderna.
Statens arbete och att bekanta sig med ämbetsverkets organisationskultur utvidgade den egna uppfattningen om arbete inom den offentliga sektorn. Av de allmänna arbetslivsfärdigheterna lärde man sig att söka information i arbetet, ett omsorgsfullt och noggrant arbetssätt samt initiativförmåga. Jag fick också tillämpa den bekanta teorin från studierna i praktiken och lärde mig att använda olika system och verktyg.
Arbetskamraterna på verksamhetsstället i Tammerfors var toppen och i stället för att jobba på distans tillbringade jag arbetsdagen på kontoret många dagar, i arbetsuppgifternas och kaffepausernas tecken!
Stressa inte för att du inte kan, den som gör arbetet lär sig det! En klichéer, men sant.
Kesän lapsi – Katri Helena. Bra och livlig atmosfär, precis som på kontoret!
Hej! Jag är Essi, tredje årets studerande i förvaltningsvetenskaper från Vasa universitet. Som huvudämne studerar jag offentlig rätt och förmyndarverksamhetens uppgifter har gett en bra utsiktsplats för att utnyttja mina studier. Jag kommer från Södra Savolax och därmed sökte jag till S:t Michel som praktikant.
Mina arbetsuppgifter bestod i huvudsak av granskning av förmyndarredovisningar, fakturering och postning av konton. Dessutom fick jag göra förberedande uppgifter i anslutning till registreringen av minderåriga. De förberedande uppgifterna betydde i praktiken att jag utredde och räknade ut den minderårigas förmögenhet med hjälp av olika uppgifter och utifrån dem beredde och skickade jag ett brev till vårdnadshavarna om registreringen.
Under min praktik fick jag se konkret hur vi i vårt samhälle bevakar intressena hos dem som behöver intressebevakning. Därför upplevde jag också mitt arbete som mycket betydelsefullt. Jag lärde mig också att utarbeta olika dokument och begäran om hörande med tanke på ett bra ämbetsspråk och kundorientering.
Kaffepauser med arbetskamraterna. MDB i S:t Michel har ett ganska litet verksamhetsställe, men sammanhållningen är desto större. Det kommer jag att minnas med värme. Man kommer också att minnas då jag var vigselvittne.
Fundera på orsakssambanden och fråga mer erfarna arbetstagare. De ger tips som de inte ens själva har tänkt på, vare sig det gäller arbetssätt eller substans.
Min sommarlåt är Arpas låt Hauki. Låten är utmärkt för sommarstämning och i synnerhet då den spelas på Arppas spelningar har den alltid gett ett leende på mina läppar.
Jag är Eelis, andra årets juridikstuderande vid Lapplands universitet, men den här sommaren har jag fått arbeta i hemtrakten i Norra Karelen, där jag har bott i 16 år av mitt liv.
Praktiken bestod i huvudsak av behandling och avgörande av ansökningar om namnändring. Dessutom deltog jag i uppdateringen av vår substansgrupps anvisningar, där jag fick kontrollera och redigera anvisningsfilernas språkdräkt och layout.
Jag fick redan från början mycket ansvar och möjlighet att arbeta självständigt. Min egen noggrannhet och effektivitet utvecklades, eftersom en process som till en början låter så enkel kräver namnändring att handläggaren kontrollerar bakgrunden och beaktar flera olika saker.
Jag kan inte säga ett specifikt minne, men i allmänhet känns betydelsen av det egna arbetet belönande. I motiveringarna till flera ansökningar om namnändring nämns betydelsen av det nya namn som ansökan gäller och en essens som betonar den personliga identiteten, och det känns alltid trevligt att godkänna sådana ansökningar.
Arbetserfarenhet är något som man inte kan lära sig direkt från skolbänken. Det lönar sig att tänka positivt även i svåra situationer så att de utvecklar dig både som anställd och som människa. Det lönar sig också att ha en låg tröskel för att be mer erfarna arbetstagare om hjälp, eftersom man därigenom lär sig de egna substansrelaterade sakerna allra bäst. Aut viam inveniam aut faciam!
Även om jag försöker hänga med i den moderna musikens trender, är jag säkert ändå en s.k. ”gammal själ” med tanke på favoritmusiken. I sommar minns jag särskilt låten ”Bright Eyes” av Art Garfunkel, som spelades i slutet av ett Black Mirror-avsnitt.
Hej! Jag är Henna-Maria. Jag kommer från Storkyro i Södra Österbotten. Jag flyttade till Tammerfors för att studera och jag har bott här i flera år. Jag avlade min kandidatexamen i historia, varefter jag bytte till ma-gisterprogrammet i informationsvetenskap.
Under praktiken har jag fått bekanta mig med MDB:s verksamhet och Suomi.fi-meddelanden. Jag har fått delta i utvecklingen av Suomi.fi-meddelanden och under sommaren har jag undersökt hur kom-munerna använder Suomi.fi-meddelanden. Dessutom har praktiken inneburit att lära känna många nya människor, nätverka och lära sig nytt!
Jag har tidigare arbetat inom kommunernas och städernas koncernförvaltningar, så det var intressant att få se hur statens arbete skiljer sig från den världen. Praktiken har stärkt mina tankar om att jag även i framtiden vill arbeta med att främja digitaliseringen.
Det har varit roligt att se hur passionerat alla arbetskamrater förhåller sig till Suomi.fi-meddelanden och till att utveckla dem! Denna entusiasm har också smittat mig och därför är det härligt att min prak-tik fortsätter efter sommaren.
Var nyfikna, fråga och ifrågasätt!
Vilken låt som helst av Olavi Uusivirta! De ger alltid en stark sommarkänsla.
Hej! Jag är Patrik från Åbo.
Jag började min praktik vid datalagret (DW) i mitten av maj och min uppgift är att producera innehåll om datalagrets rapporter. I praktiken gör jag anvisningar för ämbetsverkets interna och offentliga rap-porter. Under praktiken har jag bekantat mig med ämbetsverkets tjänster och deras ansvarspersoner. Största delen av min arbetstid har gått åt till att bekanta mig med rapporterna och verksamheten i datalagrets team. Jag har dock redan hunnit producera instruktionsvideor och introduktionstexter för den nya portalen Power BI.
Under praktiken har jag lärt mig mer om Power BI och dessutom har jag fått en heltäckande bild av MDB:s verksamhet. Detta har hjälpt mig i mina arbetsuppgifter och förhoppningsvis även i mina kommande uppgifter. Jag upplevde också att de utbildningar som ämbetsverket erbjuder (t.ex. till-gänglighet och datasäkerhet) var nyttiga. Det bästa med tanke på mina kommande arbetsuppgifter var dock den digitala utvecklingen, som jag kunde delta i åtminstone kort.
Mitt varmaste minne från övningstiden var festen för utvecklare Kehittäjäkekkerit, där jag bl.a. träffade olika produktteam.
Det lönar sig att i mån av möjlighet bekanta sig med MDB:s verksamhet, eftersom den är mycket va-rierande. Det lönar sig också att delta i olika evenemang om tillfälle ges.
Let You Do This, för den är en bra väckning till en ny dag.Let You Do This, för den är en bra väckning till en ny dag.
Hej! Jag är Johanna, ekonomie magisterstuderande vid Aalto-universitetet. Som huvudämne studerade jag personalledning och jag var praktikant inom kompetensledning och HR. Under hösten har jag arbetat både på kontoret i Åbo och i Helsingfors, men också flexibelt från mitt hem i S:t Karins.
Under praktiken fick jag delta på ett mycket mångsidigt sätt i personalförvaltningens vardag, det vill säga till exempel administrera anställningsförhållanden och sammanställa rapporter. Dessutom deltog jag i utbildningsarrangemang och så många intressanta projekt att utrymmet inte räcker till för att nämna alla! I synnerhet kommunikationsprojekten var en trevlig extra krydda i praktiken. Praktikens arbetsbeskrivning var ännu mångsidigare än jag kunde hoppas på i ansökningsskedet.
Praktiken erbjöd omfattande färdigheter för personaladministration och kompetensledning i världen, särskilt med tanke på arbete på staten. Det känns fantastiskt när systemen som i början var konstiga har börjat tala ett förståeligt språk och jag har fått reflektera över tidigare inlärda färdigheter i studierna eller i arbetslivet. Dessutom har det varit intressant och lärorikt att lära känna olika experters vardag och ämbetsverkets verksamhetskultur.
Jag minns hela praktiktiden med värme och är mycket glad över att jag fick möjlighet att fortsätta på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata efter praktiken. Även det första vigselvittnet har blivit kvar levande i minnet!
Jag vill uppmuntra till att fördomsfritt utnyttja de mångsidiga inlärningsmöjligheterna under praktiken.
Jag ser fram emot sommarens festivaler och att bli magister.
Jag är Topi, humanist från Kuopio. Innan Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata jobbade jag som samhällspedagog (YH) med specialbarn och unga samt rehabiliteringsklienter inom missbru-kar- och mentalvården. Jag har studerat servicedesign vid Savonia YH och utexamineras till formgi-vare (YH) våren 2023.
Min praktik inom experttjänsterna för utveckling innehöll allt som jag för närvarande gör som expert i samma grupp. Redan från början av praktiken fick jag ansvar och möjligheten att arbeta självständigt med verkliga arbetsuppgifter.
Praktiken bekräftade för mig att denna typ av arbete (servicedesign) är det jag vill göra efter branschbytet.
Arbete med olika samarbetspartner (både interna och externa).
Bedragarsyndromet är ett vanligt fenomen – Hitta dina egna styrkor, tro på dig själv och arbeta med hjälp av dina styrkor. Du är skickligare än du tror. Man kan alltid be om hjälp om man inte lyckas ta tag i problemet.
Mitt bands nya album skulle vara klart 2021, kanske 2023 blir året för det.
Hej, jag är Oona, magisterstuderande i kommunikationsvetenskaper. Studierna tog mig till Vasa för en stund, men efter att de flyttat till nätet har jag återvänt till mina hemtrakter i Helsingfors. Jag har tillbringat en härlig höst på MDB som praktikant i kommunikation – jag arbetar antingen på hemkontoret eller på fjärde våningen i kontoret i Helsingfors.
Jag fick själv påverka innehållet i min praktik på tre månader mycket – mina studier i kommunikation och personalledning fungerar som en bra grund och en inspirationskälla för arbetsgemenskapskommunikationen, som jag i huvudsak arbetar med. Jag arbetade med två egna projekt och skrev samtidigt mycket innehåll i intranätet, gjorde sociala medier, filmade och redigerade samt fick delta i många intressanta idé- och utvecklingsprocesser.
Jag upplever att jag lärt mig mycket under min praktik. Jag har utvecklat mina färdigheter, till exempel som skribent och textbehandlare samt som debattör. Vid sidan av arbetet har jag också lärt mig helt nya färdigheter, såsom att uppdatera och redigera webbplatser.
Jag har många varma minnen, men i toppen finns definitivt måndagarnas livliga och sprudlande möten med min härliga praktikhandledare!
Kom med öppet sinne, fråga och ifrågasätt samt tro på dig själv och för fram dina egna idéer!
Nästa år väntar jag på min magisterexamen, soliga dagar och min återkomst till MDB för sommaren.