Kokemuksia harjoittelusta Digi- ja väestötietovirastossa
Lue alta entisten harjoittelijoidemme kokemuksia harjoittelustaan.
Olen Antton, kandiopintoja viimeistelevä tietotekniikan opiskelija Jyväskylästä. Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa maisteriopinnot.
Tärkeimpiä tehtäviäni olivat suomi.fi-tunnistustapahtumien tilastointi ja analysointi. Kävin muun muassa läpi tunnistuksen tapahtumamääriä, tunnistusvälineitä sekä käytettyjä laitteita. Excelin parissa tuli vietettyä paljon aikaa dataa analysoitaessa ja ongelmia ratkoessa.
Lisäksi osallistuin moniin tunnistuksen palavereihin, joissa opin tunnistuksesta ja siihen liittyvistä toimijoista paljon uutta.
Paljon kaikenlaista uutta tuli opittua kesän aikana, ja oli mielenkiintoista päästä tutustumaan ison viraston toimintaan. Myös itsevarmuutta sai siitä, että osaa sellaisia asioita, joista on oikeasti työelämässä hyötyä. Toisaalta sain myös motivaatiota opiskella lisää, koska joistakin enemmän ohjelmisto-kehitykseen liittyvistä asioista olin vielä aivan pihalla, kun niitä käsiteltiin palavereissa.
Mukavin muisto osui heti harjoittelun alkuun, kun pääsin mukaan valtion toimijoiden kyberturvallisuusharjoitukseen. Siellä pääsi näkemään DVV:n porukkaa muilta paikkakunnilta, ja hyvässä porukassa oli mukavaa selvitellä mielenkiintoisia ja haastavia kyberhyökkäyksiä.
Kyselkää paljon, tutustukaa työkavereihin ja olkaa rohkeita! Tarttukaa mahdollisuuksiin ja osallistukaa tapahtumiin, koska niistä jäi ainakin itselle ne parhaat muistot.
Sommaren är kort, koska kesä on mennyt turhan nopeasti mielenkiintoisten töiden parissa :)
Olen Hiski Niskanen ja olen asunut työskentelypaikkakunnallani Porvoossa suurimman osan elämästäni, mutta myös Helsingissä sekä nykyisellä opiskelupaikkakunnallani Rovaniemellä.
Harjoittelussa ke-pe ovat asiakaspalvelupäiviä, jolloin asiakkaat tulevat ajanvarauksella sekä ilman käsittelemään asioitaan vastaanottoomme. Asiakaspalvelu kattaa melkein kaikki DVV:n palvelut. Eniten toimin julkisen notaarin avustavissa tehtävissä, ulkomaalaisten rekisteröintien ensivaiheen aloittajana sekä annoin myös esimerkiksi otteita väestötietojärjestelmästä. Sivutöinä tein avioliiton esteiden tutkintoja (KV ja Suomi) sekä avioehtojen rekisteröintejä.
Pääsin tutustumaan lähes koko DVV:n palvelutarjontaan ja ymmärsin sitä kautta julkisen sektorin päätöksenteon mekaniikkoja. Asiakaspalvelussa opin, että asioita kannattaa ja saa tehdä rauhassa, jolloin tilanteet eivät tunnu stressaavilta. Työssä oppimani substanssin sekä paineensietokyvyn ja tehokkuuden lisäksi työkavereiden kanssa käydyt keskustelut antoivat suuntaa tulevaisuudelleni.
Toimiston kahvitauoilla sain usein hyvät naurut. Toki myös mökillä oli todella kiva tehdä töitä, kun läppärin suljettua pääsi heti uimaan.
Hieman kliseistä, mutta jaan nämä vinkit silti, koska kliseet pitävät usein paikkansa. Uskalla kysyä: varsinkin alussa kysymyksiä on paljon. Tee asiat rauhassa: kun työskentely alkaa sujua tehokkaammin, voit kysyä, mikäli voit laajentaa osaamispiiriäsi tai voit asettaa itsellesi korkeampia tavoitteita.
Erin – Vanha nainen hunningolla. Soi koko ajan radiossa ja meni joka kerta jalan alle.
Hei! Olen Salmen Viivi, tuntureiden kupeesta Muoniosta Tampereelle päätynyt hallintotieteiden maisteriopiskelija Tampereen yliopistosta.
Erilaisia lähinnä kotimaan muuttoihin liittyviä tehtäviä. Pääosin olen tarkastanut ja selvitellyt muuttoilmoituksia ja rekisteröinyt niitä väestötietojärjestelmään. Lisäksi olen tehnyt ulkosuomalaisten osoitetietojen rekisteröintejä sekä avustanut muutoksenhakuprosessissa. Olennainen osa työskentelyä oli myös yhteydenotto asiakkaisiin.
Valtiolla työskentely ja viraston organisaatiokulttuuriin tutustuminen laajensivat omaa käsitystä julkisella sektorilla työskentelemisestä. Yleisistä työelämätaidoista työssä harjaantuivat tiedonhakutaidot, huolellinen ja tarkka työote sekä oma-aloitteisuus. Pääsin myös soveltamaan opinnoista tuttua teoriaa käytäntöön ja opin käyttämään erilaisia järjestelmiä ja työkaluja.
Työkaverit Tampereen toimipisteellä olivat huippuja ja etäilyn sijasta toimistolla tulikin vietettyä paljon päiviä, työtehtävien ja kahvitaukojen merkeissä!
Älä stressaa sitä, että et osaa, työ tekijäänsä opettaa! Kliseistä, mutta totta.
Kesän lapsi – Katri Helena. Hyvä ja hersyvä tunnelma, aivan kuten toimistollakin!
Moikka! Olen Essi, kolmannen vuoden hallintotieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta. Pääaineenani opiskelen julkisoikeutta ja holhoustoimen tehtävät ovat antaneet hyvän näköalapaikan opintojeni hyödyntämiseen. Kotoisin olen Etelä-Savosta ja sen myötä hainkin Mikkeliin harjoittelijaksi.
Työtehtäväni koostuivat pääasiassa holhoustilien tarkastuksesta, laskutuksesta sekä tilien postittamisesta. Sen lisäksi pääsin tekemään alaikäisten rekisteröintiin liittyviä valmistelevia tehtäviä. Valmistelevat tehtävät pitivät käytännössä sisällään sen, että selvitin ja laskin alaikäisen varallisuuden määrää erilaisten tietojen avulla ja sen pohjalta valmistelin ja lähetin huoltajille kirjeen rekisteröintiin liittyen.
Harjoitteluni aikana pääsin näkemään konkreettisesti, miten yhteiskunnassamme valvotaan edunvalvontaa tarvitsevien etua. Sen takia myös koin tekemäni työn erittäin merkitykselliseksi. Opin myös laatimaan erilaisia asiakirjoja ja kuulemispyyntöjä hyvän virkakielen ja asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.
Kahvitauot työkavereiden kanssa. Mikkelin DVV:n toimipaikka on aika pieni, mutta yhteishenki on sitäkin suurempi. Sitä jään muistelemaan lämmöllä. Myös vihkitodistajana toimiminen on jäänyt mieleen
Pohdi asioiden syy-seuraussuhteita ja kysele kokeneemmilta työntekijöiltä. Heiltä saa sellaisia vinkkejä, joita ei itse edes ole tullut ajatelleeksi, liittyi se sitten työskentelytapoihin tai substanssiin.
Kesäbiisini on Arpan kappale Hauki. Biisi on erinomainen kesäfiilistelyyn ja etenkin Arpan keikoilla vedettynä kyseinen biisi on aina saanut hymyn huulilleni.
Olen Eelis, toisen vuoden oikeustieteen opiskelija Lapin yliopistosta, mutta näin kesäksi pääsin työskentelemään kotiseudulla Pohjois-Karjalassa, jossa olen asunut 16 vuotta elämästäni.
Harjoittelu koostui pääsäännöllisesti nimenmuutoshakemusten käsittelyä ja ratkaisemista. Lisäksi olin osana oman substanssiryhmämme ohjeiden päivitystä, jossa pääsin tarkistamaan ja muokkaamaan ohjetiedostojen kieliasua ja asettelua.
Sain alusta alkaen runsaasti vastuuta ja mahdollisuuden itsenäiseen työskentelyyn. Oma tarkkuuteni ja tehokkuuteni kehittyi, sillä niinkin aluksi yksinkertaiselta kuulostava prosessi, kun nimenmuutos vaatii käsittelijältä taustojen tarkastamista ja useiden eri asioiden huomioon ottamista.
En osaa sanoa yhtä tarkkaa muistoa, mutta yleensä ottaen oman työn merkittävyys tuntuu palkitsevalta. Useiden nimenmuutoshakemusten perusteluissa mainitaan uuden haetun nimen tärkeyttä ja henkilöidentiteettiä korostavaa olemusta, ja tällaisten hakemusten hyväksyminen tuntuu aina mukavalta.
Työkokemus on jotain sellaista, mitä ei voi suoraan koulun penkiltä oppia. Hankalatkin tilanteet kannattaa ajatella positiivisesti niin, että ne kehittävät itseäsi niin työntekijänä kuin ihmisenäkin. Kannattaa myös ottaa matala kynnys kysyä apua kokeneemmilta työntekijöiltä, sillä sitä kautta oppii omat substanssiin liittyvät asiat kaikkein parhaiten. Aut viam inveniam aut faciam!
Vaikka koitankin pysyä pinnalla nykymusiikin trendien mukana, olen varmaankin silti ns. ”vanha sielu” lempimusiikin suhteen. Tänä kesänä mieleen jäi erityisesti erään Black Mirror-jakson lopussa soiva Art Garfunkelin biisi ”Bright Eyes”
Hei! Olen Henna-Maria. Tulen Isostakyröstä Etelä-Pohjanmaalta. Tampereelle muutin opiskelujen perässä ja täällä onkin tullut asuttua jo useamman vuoden ajan. Kandin tein historiasta, jonka jälkeen vaihdoin informaatiotutkimuksen maisteriohjelmaan.
Harjoittelun aikana olen päässyt tutustumaan DVV:n toimintaan sekä Suomi.fi -viestien toimintaan. Olen päässyt mukaan kehittämään Suomi.fi -viestejä ja kesällä olen tehnyt tutkimusta siitä, miten kunnat käyttävät Suomi.fi -viestejä. Lisäksi harjoittelu on pitänyt sisällään paljon uusiin ihmisiin tutustumista, verkostoitumista ja uuden oppimista!
Olen aikaisemmin työskennellyt kuntien ja kaupunkien konsernihallinnoissa, joten oli mielenkiintoista päästä näkemään, miten valtiolla työskentely eroaa siitä maailmasta. Harjoittelu on vahvistanut aja-tuksiani siitä, että haluan tulevaisuudessakin työskennellä digitalisaation edistämisen parissa.
On ollut kiva nähdä, kuinka intohimoisesti kaikki työkaverit suhtautuvat Suomi.fi -viesteihin ja niiden kehittämiseen! Tämä into on tarttunut myös itseeni ja siksi on ihanaa, että harjoitteluni jatkuu kesän jälkeen.
Olkaa uteliaita, kysykää ja kyseenalaistakaa!
Mikä tahansa Olavi Uusivirran biisi! Niistä tulee aina varmasti kesäinen fiilis.
Hei! Olen Patrik Turusta.
Aloitin toukokuun puolivälissä tietovaraston (DW) harjoittelijana, ja tehtävänäni on tuottaa sisältöä tietovaraston raportteihin liittyen. Käytännössä teen ohjeita viraston sisäisiin ja julkisiin raportteihin. Olen tutustunut harjoittelun aikana viraston tuottamiin palveluihin ja niiden vastuuhenkilöihin. Suurin osa työajastani on mennyt raportteihin ja tietovaraston tiimin toimintaan tutustuessa. Olen kuitenkin jo ehtinyt tuottaa ohjevideoita ja -tekstejä uutta Power BI -portaalia varten.
Olen oppinut harjoittelun aikana lisää Power BI:stä, minkä lisäksi olen saanut kattavan kuvan DVV:n toiminnasta. Näistä molemmat ovat auttaneet minua työtehtävissäni ja toivottavasti myös tulevissa tehtävissäni. Koin myös viraston tarjoamat koulutukset (esim. saavutettavuus ja tietoturva) hyödylli-siksi. Parhaat eväät tulevia työtehtäviäni ajatellen antoi kuitenkin digitaalinen kehittäminen, johon pääsin osallistumaan ainakin lyhyesti.
Mukavin muistoni harjoitteluajalta oli Kehittäjäkekkerit, jossa näin mm. eri tuotetiimejä.
Kannattaa tutustua mahdollisuuksien mukaan DVV:n toimintaan, koska se on hyvin moninaista. Kannattaa myös osallistua erilaisiin tapahtumiin, jos siihen tulee tilaisuus.
Let You Do This, koska se herättää hyvin uuteen päivään.
Hei! Olen Johanna, kauppatieteiden maisteriopiskelija Aalto-yliopistossa. Pääaineenani opiskelen henkilöstöjohtamista ja toiminkin Osaamisen johtamisen ja HR:n harjoittelijana. Syksyn aikana olen työskennellyt niin Turun kuin Helsinginkin toimistolla, mutta joustavasti myös kotoani Kaarinasta.
Harjoittelun aikana pääsin todella monipuolisesti mukaan henkilöstöhallintomme arkeen eli esimerkiksi hallinnoimaan palvelussuhteita sekä koostamaan raportteja. Lisäksi osallistuin koulutusten järjestelyihin sekä niin moneen mielenkiintoiseen projektiin, ettei tila riitä kaikkia mainitsemaan! Erityisesti viestintään liittyvät projektit olivat mukava lisämauste harjoitteluun. Harjoittelun työnkuva olikin vielä monipuolisempi kuin osasin hakuvaiheessa toivoakaan.
Harjoittelu tarjosi kattavat eväät henkilöstöhallinnon ja osaamisen johtamisen maailmaan, erityisesti valtiolla työskentelyn näkökulmasta. Tuntuu mahtavalta, kun aluksi itselle oudot järjestelmät ovatkin alkaneet puhua ymmärrettävää kieltä ja on päässyt reflektoimaan aiemmin opinnoissa tai työelämässä opittuja taitoja. Lisäksi eri asiantuntijoidemme arkeen sekä viraston toimintakulttuuriin tutustuminen on ollut mielenkiintoista ja opettavaista.
Muistelen koko harjoitteluaikaa lämmöllä ja olenkin todella onnellinen, että sain mahdollisuuden jatkaa Digi- ja väestötietovirastossa harjoitteluajan jälkeen. Myös ensimmäinen vihkitodistajana toimiminen on jäänyt elävästi mieleen!
Haluaisin kannustaa ottamaan ennakkoluulottomasti kaiken irti monipuolisista oppimisen mahdollisuuksista harjoitteluaikana.
Odotan innolla kesän festareita ja maisteriksi valmistumista.
Olen Topi, Humanisti Kuopiosta. Ennen Digi- ja väestötietovirastoa työskentelin Yhteisöpedagogi (AMK)-roolissa erityislasten- ja nuorten sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien parissa. Olen opiskellut palvelumuotoilua Savonia AMK:ssa ja valmistun keväällä 2023 Muotoilija (AMK):ksi.
Harjoitteluni kehittämisen asiantuntijapalveluissa piti sisällään kaiken, mitä teen tällä hetkellä asiantuntija samassa ryhmässä. Jo harjoittelun alusta saakka sain vastuuta ja työskennellä itsenäisesti oikeissa työtehtävissä
Harjoittelu varmensi minulle, että tämänkaltainen työ (palvelumuotoilu) on se, mitä alanvaihdon jälkeen haluan tehdä.
Eri yhteistyötahojen kanssa työskentely (niin talon sisäisten, kuin ulkoistenkin).
Huijarisyndrooma on yleinen ilmiö – Löydä omat vahvuutesi, usko itseesi ja työskentele vahvuuksiesi avulla. Olet taitavampi, mitä luuletkaan. Aina voi kysyä apua, jos ongelmaan ei saa otetta.
Bändini uuden albumin piti olla valmis 2021, ehkä 2023 on sitten se vuosi.
Moikka, olen Oona, viestintätieteiden maisteriopiskelija. Opinnot veivät minut Vaasaan, mutta niiden siirryttyä verkkoon, olen palannut kotikonnuilleni Helsinkiin. DVV:llä olen viettänyt ihanan syksyn viestinnän harjoittelijana – minut löytää joko kotitoimistolta tai Helsingin toimiston 4. kerroksesta.
Kolmen kuukauden harjoitteluni sisältöön sain itse vaikuttaa paljon - viestinnän ja henkilöstöjohtamisen opiskeluni toimivat hyvänä pohjana ja innoittajana työyhteisöviestinnän tekemisessä, jonka parissa pääasiallisesti toimin. Minulla oli kaksi omaa projektia, joiden ohessa kirjoitin paljon intrasisältöjä, tein sosiaalista mediaa, kuvasin ja editoin sekä pääsin osallistumaan moneen mielenkiintoiseen ideointi- ja kehitysprosessiin.
Koen oppineeni hurjasti harjoitteluni aikana. Olen kehittänyt taitojani, esimerkiksi kirjoittajana, tekstinkäsittelijänä ja keskustelijana. Työn ohessa olen myös oppinut täysin uusia taitoja, kuten verkkosivujen päivittämistä sekä editointia.
Lämpimiä muistoja kertyi paljon, mutta kärjessä on ehdottomasti maanantaiset herskyvät ja rönsyilevät työpalsut ihanan harkkaohjaajani kanssa.
Tule avoimin mielin, kysele ja kyseenalaista. Usko itseesi ja tuo omat ideasi esille!
Ensi vuodelta odotan maisteriksi valmistumista, aurinkoisia päiviä ja paluutani kesäksi DVV:lle!