Ulkomailla vahvistettu sukupuoli

Jos sinulle on ulkomailla vahvistettu vastakkainen sukupuoli kuin mikä sinulle on Suomessa merkitty, päätös voidaan tietyin edellytyksin tunnustaa myös Suomessa. Tunnustamisen yhteydessä juridinen sukupuolimerkintäsi korjataan ja saat uuden henkilötunnuksen. 

Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään.  

Miten saan sukupuolimerkintäni korjattua?  

Sinulla pitää olla 

  • lainvoimainen päätös sukupuolen vahvistamisesta eli päätös, passi tai väestörekisteriote  
  • hyväksyttävä yhteys vahvistamisen tehneeseen valtioon, eli olet kyseisen valtion kansalainen tai asuit vahvistuksen aikaan kyseisessä valtiossa. 

Muista selvittää, täytyykö asiakirja laillistaa. Ainakin lainvoimainen päätös ja joidenkin maiden väestörekisteriotteet täytyy laillistaa. Laillistustapa riippuu asiakirjan myöntäneestä valtiosta. 

Huomaa myös, että voimme hyväksyä vain suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset asiakirjat. Muunkielisen asiakirjat sinun täytyy käännättää. Lue ohjeet asiakirjojen laillistamisesta ja käännättämisestä.

Toimi näin

1. Selvitä, pitääkö sukupuolen vahvistamisen osoittava asiakirjasi laillistaa tai käännättää. Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta ja käännättämisestä.  

2. Täytä alla oleva lomake. 

Henkilötietojen korjaus

3. Toimita meille asiakirjat joko palvelupaikassa asioimalla, Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 26, FI-68601 Pietarsaari. Emme voi hyväksyä skannattuja asiakirjoja. Toimita kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, siten nopeutat asiasi käsittelyä. Tutustu huolellisesti tarvittaviin asiakirjoihin verkkosivuillamme.

Ethän postita passiasi meille. Voit hankkia siitä vahvistetun kopion postitettavaksi.  

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

Tarvittavat asiakirjat:  

  • täyttämäsi lomake henkilötietojen korjauksesta.  
  • uusi passi, lainvoimainen päätös sukupuolen vahvistamisesta tai väestörekisteriote. Asiakirjat pitää esittää alkuperäisinä tai luotettavasti oikeaksi todistettuina kopioina, ja niiden pitää olla tarpeen mukaan laillistettuja.  
  • tarvittaessa päätöksen tai väestörekisteriotteen käännös. Käännös pitää esittää alkuperäisenä tai luotettavasti oikeaksi todistettuna kopiona, ja sen pitää olla tarpeen mukaan laillistettu. 
  • Esitä myös vanha passisi tai lähetä passikopio, jos sinulla on vielä se.

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat otteen väestötietojärjestelmästä, kun tietosi on tallennettu. Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Usein kysyttyä

Hinta

Maksuton

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet