Avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen  

Kun avoliitto purkautuu, puolisot voivat laatia yhdessä omaisuuden erottelukirjan, hyvitystä koskevan sopimuksen tai muun asiakirjan. Siihen merkitään, miten puolisot erottelevat eli jakavat omaisuutensa. 

Me tallennamme näitä sopimuksia avoliittoasioiden rekisteriin. Rekisteröinti ei ole pakollista, mutta vain rekisteröity sopimus suojaa avopuolisoa tai avopuolison perillisiä omaisuutta luovuttaneen avopuolison velkojien takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa tai ulosotossa.  

Toimikaa näin 

1. Laatikaa kirjallinen omaisuuden erottelukirja tai hyvitystä koskeva sopimus. Saatte apua sen tekemiseen asianajajalta, valtion oikeusaputoimistolta tai muulta asiantuntevalta juristilta. Emme valitettavasti voi auttaa asiakirjan laatimisessa. 

2. Tulostakaa ja täyttäkää hakemus omaisuuden erottelukirjaa tai hyvitystä koskevan sopimuksen rekisteröimiseksi. 

Hakemuslomake

3. Postittakaa hakemuslomake ja alkuperäinen omaisuuden erottelukirja, hyvitystä koskeva sopimus tai muu asiakirja alempana olevaan osoitteeseen tai tuokaa ne minkä tahansa palvelupaikkamme postilaatikkoon. Älkää lähettäkö asiakirjoja sähköpostitse, sillä tarvitsemme alkuperäiset asiakirjat. 

4. Palautamme alkuperäisen asiakirjan teille postitse. Lähetämme myöhemmin todistuksen rekisteröinnistä ja laskun erikseen. 

Hinta

Vuonna 2023: 70 euroa.

Vuonna 2022: 65 euroa. 

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-palveluun ja toissijaisesti Omaposti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan käytössä. 

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa sähköpostiosoitteeksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet