Avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen  

Kun avoliitto purkautuu, puolisot voivat laatia yhdessä omaisuuden erottelukirjan, hyvitystä koskevan sopimuksen tai muun asiakirjan. Siihen merkitään, miten puolisot erottelevat eli jakavat omaisuutensa. 

Me tallennamme näitä sopimuksia avoliittoasioiden rekisteriin. Rekisteröinti ei ole pakollista, mutta vain rekisteröity sopimus suojaa avopuolisoa tai avopuolison perillisiä omaisuutta luovuttaneen avopuolison velkojien takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa tai ulosotossa.  

Toimikaa näin 

1. Laatikaa kirjallinen omaisuuden erottelukirja tai hyvitystä koskeva sopimus. Saatte apua sen tekemiseen asianajajalta, valtion oikeusaputoimistolta tai muulta asiantuntevalta juristilta. Emme valitettavasti voi auttaa asiakirjan laatimisessa. 

2. Tulostakaa ja täyttäkää hakemus omaisuuden erottelukirjaa tai hyvitystä koskevan sopimuksen rekisteröimiseksi. 

Hakemuslomake

3. Postittakaa hakemuslomake ja alkuperäinen omaisuuden erottelukirja, hyvitystä koskeva sopimus tai muu asiakirja alempana olevaan osoitteeseen tai tuokaa ne minkä tahansa palvelupaikkamme postilaatikkoon. Älkää lähettäkö asiakirjoja sähköpostitse, sillä tarvitsemme alkuperäiset asiakirjat. 

4. Palautamme alkuperäisen asiakirjan teille postitse. Lähetämme myöhemmin todistuksen rekisteröinnistä ja laskun erikseen. 

Hinta

Vuonna 2023: 70 euroa.

Saat erillisen laskun, kun asiasi on käsitelty.

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-viesteihin ja toissijaisesti OmaPosti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan palvelua käytössä.

Näin saat asiakirjan:

Saat meiltä todistuksen rekisteröinnistä, kun hakemuksesi on käsitelty.

Lähetämme todistuksen Suomi.fi-viesteihin. Näin saat sen mahdollisimman nopeasti. Jos sinulla ei ole palvelua käytössäsi, saat todistuksen kirjepostitse. Voit myös hakemusta tehdessäsi valita saada asiakirjat salattuna sähköpostina.

Todistus ja lasku tulevat erikseen. Alkuperäisen asiakirjan palautamme paperipostitse.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet