Turvakiellon hakeminen tai peruminen

 
Jos sinulla on perusteltu syy epäillä oman tai perheesi terveyden tai turvallisuuden olevan uhattuna, sinulle ja perheellesi voidaan tallettaa väestötietojärjestelmään turvakielto. Turvakiellon voi myös perua. 

Turvakielto on poikkeuksellinen turvaamistoimi, jolla rajoitetaan henkilön osoite-, asuinpaikka- ja kotikuntatiedon luovuttamista väestötietojärjestelmästä vain sellaisille viranomaisille, joilla on oikeus turvakiellon alaisten tietojen käsittelyyn. Turvakielto ei ulotu muihin mahdollisiin osoitetiedon sisältäviin henkilörekistereihin.

Turvakieltoa voi hakea henkilö, jolla on perusteltu ja ilmeinen syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden olevan uhattuna. Tällaisia tilanteita voisivat olla esimerkiksi todistajansuojelutilanne, perheväkivaltatilanne tai toimiminen sellaisessa ammatissa, jossa henkilö joutuu kokemaan säännöllistä vakavan fyysisen väkivallan uhkaa.

Turvakiellon hakemista varten Digi- ja väestötietovirastoon toimitetaan kirjallinen hakemus, jossa on selkeät perustelut siitä, mikä on hakijaan kohdistuva konkreettinen uhka ja kuinka todennäköinen se on. Täysi-ikäiset allekirjoittavat hakemuksen omasta puolestaan ja huoltajat yhdessä alaikäisten puolesta. Hakemuksen liitteeksi toimitetaan uhkaa todentavat asiakirjat.

Turvakieltoasiakkaalle voidaan tallettaa väestötietojärjestelmään yhteysosoite, jota turvakiellon luovutusrajoitukset eivät koske. Yhteysosoitteen avulla turvakiellon omaava henkilö on tavoitettavissa. Yhteysosoitteen tulee olla sellainen, josta ei ilmene henkilön asumista koskevia tietoja (esim. postilokero-osoite).

Muistilista

  • Turvakiellon hakeminen edellyttää kirjallista hakemusta.
  • Hanki hakemuksen liitteeksi uhkaa todentavat asiakirjat.
  • Tarkista, että olet allekirjoittanut hakemuksen ja sinulla on tarvittavat suostumukset (esim. samalla hakemuksella olevilta täysi-ikäisiltä hakijoilta ja alaikäisten lasten muilta huoltajilta).

Toimi näin

  • Täytä turvakieltohakemus, jossa perustelet turvakiellon tarpeen ja sen todennäköisyyden
  • Liitä hakemukseen uhkaa todentavia liitteitä ja toimita hakemus liitteineen Digi- ja väestötietovirastoon.  
  • Voit toimittaa hakemuksen postitse tai palvelupaikkaan. 
  • Jos lähetät  hakemuksen sähköpostitse, käytä turvasähköpostia.
  • Voit ilmoittaa yhteysosoitteesi Lomake.fi-palvelussa. Yhteysosoite voi olla esimerkiksi postilokero tai jonkun tuttavasi osoite. Sen ei saisi paljastaa olinpaikkaasi. 

Yhteysosoitteen rekisteröinti

Hinta

Maksuton

Usein kysyttyä

Ota yhteyttä

1. Sähköposti 

Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

2. Puhelin

Voit olla meihin yhteydessä myös puhelimitse.

Puhelinnumeromme on 0295 536 220. Palvelemme puhelimitse arkisin kello 9-12.

3. Vieraile palvelupaikassamme

Voit tarvittaessa tulla myös käymään jossakin palvelupaikoistamme.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet