Turvakielto

Turvakielto on poikkeuksellinen toimi, jolla rajoitetaan osoitetietojesi luovuttamista väestötietojärjestelmästä. Kun sinulla on turvakielto, tieto osoitteestasi ja kotikunnastasi voidaan luovuttaa vain sellaisille viranomaisille, jotka saavat käsitellä turvakiellon alaisia tietoja. 

Mitä rekistereitä turvakielto koskee? 

Turvakielto koskee vain väestötietojärjestelmää ja Traficomin ylläpitämää liikenneasioiden rekisteriä. Kielto ei ulotu muiden viranomaisten tai organisaatioiden osoitetietoja sisältäviin henkilörekistereihin, kuten Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Niissä tietosi siis näkyvät turvakiellosta huolimatta.

Milloin minulle ja perheelleni voidaan merkitä turvakielto? 

Voimme merkitä sen, jos sinulla on perusteltu ja ilmeinen syy epäillä, että sinun tai perheesi terveys tai turvallisuus on uhattuna. Tällaisia uhkatilanteita ovat esimerkiksi perheväkivaltatilanne tai toimiminen ammatissa, jossa joudut kokemaan vakavan fyysisen väkivallan uhkaa.

Kuinka kauan turvakielto on voimassa?

Kun merkitsemme turvakiellon ensimmäisen kerran, se on voimassa enintään viisi vuotta. Tämän jälkeen sen voimassaoloa voi pyytää jatkamaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Jos haet turvakiellolle jatkoa, perustele hakemuksesi yhtä huolellisesti kuin hakisit sitä ensimmäisen kerran. 
Turvakielto voi olla voimassa toistaiseksi vain erityisestä syystä.

Toimi näin

1. Täytä turvakieltohakemus. Perustele, mikä uhka sinuun kohdistuu ja kuinka todennäköinen se on.  Jos haet samalla hakemuksella turvakieltoa myös 

  • täysi-ikäiselle henkilölle, hakemuksessa pitää olla hänen allekirjoituksensa
  • alaikäiselle, hakemuksessa pitää olla huoltajien allekirjoitukset.

2. Hanki uhkaa todentavat asiakirjat. Tällaisia ovat esimerkiksi rikosilmoitus, oikeuden päätös tai työnantajan selvitys ammatin aiheuttamasta uhasta, jos haet turvakieltoa ammatin takia. Hanki asiakirjat itse, sillä emme voi hankkia niitä puolestasi. 

3. Toimita hakemus ja liitteenä olevat asiakirjat meille haluamallasi tavalla: 


Turvakiellon poistaminen

Olen täysi-ikäinen ja haluan poistaa oman turvakieltoni

Voit poistaa turvakiellon heti itse Suomi.fi-verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulla.
Jos et voi poistaa kieltoa sähköisesti, voit asioida henkilökohtaisesti palvelupaikassamme tai pyytää kiellon poistamista sähköpostitse tai kirjeitse. Huomaa, että tällöin turvakiellon poistamisessa kestää kauemmin.

Olen alaikäisen lapsen huoltaja ja haluan poistaa lapseni turvakiellon

Alaikäinen ei voi poistaa itseltään turvakieltoa. Hänen huoltajansa pyytävät kiellon poistamista hänen puolestaan. 

Molempien huoltajien pitää pyytää kiellon poistamista Suomi.fi-verkkopalvelussa kohdassa ”yhteysosoitteen rekisteröiminen turvakiellon yhteyteen tai turvakiellon poistaminen”.
Jos ette voi poistaa kieltoa sähköisesti, voitte asioida henkilökohtaisesti palvelupaikassamme tai pyytää kiellon poistamista sähköpostitse tai kirjeitse. Huomatkaa, että tällöin turvakiellon poistamisessa kestää kauemmin.

Hinta

Maksuton

Usein kysyttyä

Ota yhteyttä

Sähköposti 

Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 220.

Palveluajat:

  • ma 9–15
  • ti–pe 9–12