Kansalaisvarmenteen käyttöönotto

Poliisin myöntämässä henkilökortissa on Digi- ja väestötietoviraston kansalaisvarmenne, jonka avulla henkilö voidaan luotettavasti tunnistaa sähköisessä asioinnissa. Jotta kansalaisvarmennetta voidaan käyttää sähköiseen asiointiin, on kansalaisvarmenne ensin aktivoitava. Henkilökortin käyttö matkustusasiakirjana ja henkilöllisyystodistuksena ei edellytä kansalaisvarmenteen aktivointia.
 

Aktivointi tarkoittaa varmenteen käyttöönottoa ja henkilökohtaisten tunnuslukujen luomista.

Henkilökortin aktivointiin tarvitset

 • aktivointitunnusluvun
 • tietokoneen
 • kortinlukijan (sirukortinlukija)
 • kortinlukijaohjelmiston.

Aktivointitunnusluku saapuu sinulle postitse kahden viikon kuluessa kortin valmistumisesta. Aktivointitunnusluku on 8 numeroa pitkä ja se sijaitsee kirjeen oikeassa alareunassa.

Kortinlukijan voit ostaa hyvin varustelluista tietokoneiden oheislaitteita myyvistä liikkeistä ja verkkokaupoista. Kortinlukijoita markkinoidaan usein nimillä henkilökortinlukija tai sirukortinlukija. Yhteensopivuuden henkilökortin kanssa voit varmistaa myyjäliikkeestä. Joissakin tietokoneissa on sisäänrakennettu kortinlukija.

Kortinlukijaohjelmiston voit ladata ilmaiseksi Kortinlukijaohjelmisto-sivulta. Suosittelemme käyttämään kortinlukijaohjelmiston uusinta versiota.

Ohje varmenteen aktivointiin

Aktivoinnissa kortille asetetaan perustunnusluku ja allekirjoitustunnusluku. Tunnusluvut saat päättää itse. Mieti haluamasi tunnusluvut valmiiksi etukäteen, sillä niiden syöttämiseen on rajattu aika. Perustunnusluku voi olla pituudeltaan 4-8 numeroa ja allekirjoitustunnusluku 6-8 numeroa.

 1. Aseta kortti kortinlukijaan
  Kortinlukijaohjelmisto käynnistää aktivointiprosessin automaattisesti, kun asetat kortin ensimmäisen kerran kortinlukijaan.
 2. Aktivoi perustunnusluku (PIN1)
  Syötä kirjeessä oleva aktivointitunnusluku ja kahteen kertaan itse keksimäsi perustunnusluku eli PIN1.
 3. Aktivoi seuraavaksi allekirjoitustunnusluku (PIN2)
  Syötä kirjeessä oleva aktivointitunnusluku, jos ohjelmisto sitä pyytää.
  Syötä itse keksimäsi allekirjoitustunnusluku eli PIN2 kahteen kertaan.
 4. Aktivointi on valmis.

Uusimmissa kortinlukijaohjelmiston versiossa (4.0.20 ja uudemmat) perustunnusluvun ja allekirjoitustunnusluvun aktivointi tapahtuvat samassa ikkunassa. Vanhemmissa versioissa aktivointi tapahtuu kahdessa ikkunassa, joista molemmat pyytävät aluksi aktivointitunnuslukua.

Aktivoinnin jälkeen voit käyttää korttia myös kortinlukijaohjelmiston vanhemmilla versioilla sekä muiden valmistajien kortinlukijaohjelmistoilla.

Tunnuslukujen käyttö

PIN1 on perustunnusluku, jonka avulla kortin käyttäjä voi tunnistautua palveluihin.

PIN2 on allekirjoitustunnusluku, jonka avulla käyttäjä voi tehdä sähköisen allekirjoituksen.

Jos säilytät tunnuslukuja paperilla, pidä ne erillään varmennekortista.

PIN-tunnuslukujen vaihtaminen ja uusiminen

Usein kysytyt kysymykset