Hyppää sisältöön

Digituki hyvinvointialueilla

Olemme koonneet tälle sivulle hyvinvointialueiden digitukeen liittyvää tietoa ja tukimateriaaleja. 

Toivomme näiden auttavan hyvinvointialueilla annettavan ammattilaisten välisen digituen kehittämisessä sekä tarjoavan lisää osaamista digituen antamiseen. 

Kehitimme digitukea hyvinvointialueiden kanssa vuoden 2023 aikana. Tälle sivulle on koottu työn tuloksia.

 

Sinisävyisessä kuvassa on kaaviomainen esitys, jossa visualisoidaan digituen monimuotoisuus. Kuvituksena käytetty piirrettyjä sote-alan työntekijöitä. Kuvatekstinä keskellä: Digituki sote-alalla, digiosaamisen avulla mahdollistetaan sujuvat sote-palvelut  ja digipalveluiden käyttö asiakkaille. Sote-alalla digituenantamisella ja saamisella on merkittävä vaikutus työntekijä-ja asiakaskokemukseen. Kuvion laitamilla tekstinä nostoina sinisävyisellä pohjalla asiakas-ja potilastyö, yhteydenotto ja ajanvaraus, etävastaanotto, vertaisdigituki, puolesta asiointi työroolissa, järjestelmän käyttö, järjestelmän hankita ja kehittäminen

 

Tukea digituen järjestämiseen hyvinvointivointialueilla

Digituki edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua digitaalisen yhteiskunnan toimintaan tasaveroisesti. 

Digi- ja väestötietoviraston Digituki -palvelu tukee organisaatioita, yrityksiä ja yhteisöjä digiosaamisen tunnistamisessa ja kasvattamisessa. Tuemme myös digituen toimijaverkoston kyvykkyyksiä antaa ja kehittää digitukea.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden osaamisen kehittämisen tavoitteena on digituen saatavuuden ja laadun varmistaminen hyvinvointialueilla. Tavoitteena on myös digituen toimintamallien (mm. vertaistuen) tunnistaminen hyvinvointialueilla.

Digitaitoja tarvitsevat

  • sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjät 
  • hyvinvointialueen työntekijät
  • hyvinvointialueen luottamushenkilöt.

 

Ammattilaisille suunnattu digituki hyvinvointialueilla
 

Neliportainen asteikko, jonka portaat on nimetty alhaalta ylös "ICT-ratkaisut, ICT-tuki ja perehdyttäminen, toimivuuden ja tietosuojan takaaminen"; "Materiaalintuotanto ja digiosaamisen johtaminen organisaatiossa"; "Asiantuntijavetoinen digituki" ja "Lähidigituki osana työyhteisöä". Oikeassa laidassa on ylöspäin osoittava nuoli, joka kuvaa tarvittavan ajan, työntekijöiden, kehittämisen rakenteiden ja sitoutumisen vaatimusten kasvua siirryttäessä neliportaista asteikkoa ylemmäs.


Yllä olevassa kuvassa tunnistamamme digituen toimintamallit on kuvattu portaittain. Ylöspäin noustessa mallien toteutus vaatii tyypillisesti enemmän aikaa, tekijöitä ja sitoutumista. Samalla tarjottu digituki ja sen kehittäminen siirtyy lähemmäksi sote-ammattilaisten päivittäistä työtä.

Mallit eivät ole arvojärjestyksessä, eikä kehittäessä tarvitse siirtyä portaalta portaalle. On hyvä huomioida, että jokaisella alueella digituen mallit ovat yksilöllisiä. Ne saattavat sisältää useita erilaisia ratkaisuja tai elementtejä eri toimintamalleista.

Digituen malli on laadittu vuonna 2023 hyvinvointialueiden digituen kehittäjien kanssa. Mallit on yleistetty hyvinvointialueilla käytössä olevien toimintatapojen perusteella.


 

Hyvinvointialueilla käytössä olevat digituen mallit


Olemme koonneet hyvinvointialueilla käytössä olevia ammattilaisten välisen digituen malleja. Lisäämme mielellämme mukaan myös uusia digituen malleja. Kerrothan meille omasta mallistasi: digituki@ dvv.fi. 


 

Asiantuntijatuki digituen kehittämiseksi

Digi- ja väestötietovirasto tarjoaa asiantuntijatukea digituen kehittämiseen ja organisointiin. Sen tavoitteena on vahvistaa organisaation ja tuen antajien osaamista. Opastamme digituen järjestämisessä ja jaamme hyviä käytäntöjä digituen toteuttamisesta.

Kysy lisää digituen asiantuntijoiltamme! 

Digituen antajien osaamisen kehittäminen 

Olemme tuottaneet materiaalia digituen antamisen tilanteisiin.
Voit käyttää seuraavia materiaaleja koulutuksia pitäessäsi tai itsenäisesti oman osaamisen kehittämisen tueksi:



Webinaaritallenteet 

Alla poimimiamme hyvinvointialueiden digitukea käsitteleviä webinaaritallenteita.

Soteammattilainen digitaitojen edistäjänä (9.6.2022)

Sosiaali- ja terveysalan toiminta muuttuu - miten huolehditaan ammattilaisten riittävästä digiosaamisesta?

Soteammattilaisten digiosaaminen on ratkaisevassa asemassa osallisuuden tukemisessa, mutta miten varmistamme riittävän digiosaamisen työntekijöille? Tilaisuudessa kuultiin millaista digitukea soteammattilaiset kokevat tarvitsevansa ja mistä he sitä saavat.

Tilaisuudessa esiteltiin hyviä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä soteammattilaisten digitaitojen kehittämisestä mm. Pohjois-Karjalassa toimivan Siun soten digimentoreiden ja Pohjois-Pohjanmaalla, Oulunkaaren kuntayhtymässä toimivien digituutoreiden toiminnasta.  

Webinaarin kesto: 1 h 54 min

Kenelle: Webinaari on suunnattu ensisijaisesti soteammattilaisille. 

Linkki webinaariin


 

Mitä pidät verkkosivuistamme?

Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi. 

Kysy, ehdota tai anna palautetta

Kehittämällä digitukea varmistamme, että omannäköinen digitaalinen arki kuuluu jokaiselle!