Olemme koonneet tälle sivulle hyvinvointialueiden digitukeen liittyvää tietoa ja tukimateriaaleja.
Toivomme näiden auttavan hyvinvointialueilla annettavan ammattilaisten välisen digituen kehittämisessä sekä tarjoavan lisää osaamista digituen antamiseen.
Kehitämme digitukea hyvinvointialueiden kanssa vuoden 2023 aikana, ja nämä sivut päivittyvät säännöllisesti tänä aikana.

Tukea digituen järjestämiseen hyvinvointivointialueilla
Digituki edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua digitaalisen yhteiskunnan toimintaan tasaveroisesti.
Digi- ja väestötietoviraston Digituki -palvelu tukee organisaatioita, yrityksiä ja yhteisöjä digiosaamisen tunnistamisessa ja kasvattamisessa. Tuemme myös digituen toimijaverkoston kyvykkyyksiä antaa ja kehittää digitukea.
Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden osaamisen kehittämisen tavoitteena on digituen saatavuuden ja laadun varmistaminen hyvinvointialueilla. Tavoitteena on myös digituen toimintamallien (mm. vertaistuen) tunnistaminen hyvinvointialueilla.
Digitaitoja tarvitsevat
- sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjät
- hyvinvointialueen työntekijät
- hyvinvointialueen luottamushenkilöt.
Hyvinvointialueiden digituen mallit
Olemme koonneet hyvinvointialueilla käytössä olevia ammattilaisten välisen digituen malleja.
Jokaisen mallin yhteydestä löydät myös kontaktihenkilön yhteystiedot, joihin voit olla yhteydessä, jos haluat kuulla lisää jostain mallista.
Toimintamalli tiiviisti
Digiagentti on järjestöjen apuna Palvelutietovarannon omaksumisessa ja käyttöönotossa alusta loppuun saakka.
Digiagentin toisena tehtävänä on tuottaa hyvinvointialueen digipalveluista oppimateriaalia ja ohjeistuksia asukkaille ja ammattilaisille. Digiagentti tukee myös asukkaita sote-digipalveluiden, kuten hyvinvointialueen omien palveluiden ja OmaKannan käytössä. Hän jalkautuu esimerkiksi yhdistysten tapahtumiin ja kirjastoihin.
Palvelulupaus
Yhdistysten kynnys Palvelutietovarannon käyttöönottoon ja hyödyntämiseen madaltuu, kun Digiagentti on heidän tukenaan koko prosessin ajan.
Digiagentti pitää huolen, että alueen asukkailla on saatavilla tukea sote-digipalveluiden käyttöön. Alueen järjestöjen ja muiden palveluntarjoajien kanssa tehty yhteistyö tuo Digiagentin tuen lähelle asukkaita hyvinvointialueen palvelulupauksen mukaisesti: Palvellen parasta – vierelläsi, kun tarvitset.
Kenelle tuki on tarkoitettu?
Tukea tarjotaan Etelä-Pohjanmaan järjestöille, hyvinvointialueen asukkaille sekä alueen sote-alan ammattilaisille.
Kuka tukea tarjoaa?
Toimintaa toteuttaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeeseen palkattu Digiagentti, jolla on täysi työaika käytössä näihin tehtäviin.
Tuen välineet ja ympäristöt
Tukea annetaan lähitukena ja etänä Teams-etäyhteydellä sekä puhelimitse. Toimintamallissa järjestetään koulutuksia sekä tuotetaan erilaista tukimateriaalia digipalveluiden käyttöön.
Mitä kautta palvelu löydetään?
Tarjolla olevasta tuesta viestitään hyvinvointialueen sisäisissä kanavissa, kuten intranetissä.
Toimintamallissa hyödynnetään sosiaalista mediaa. Käytössä on erilliset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaille sekä ammattilaisille suunnatut some-kanavat Facebookissa Instagramissa. Digiagentin löydät myös LinkedInistä. Viestintää toteutetaan yhteistyössä alueen järjestöjen ja Etelä-Pohjanmaan Liiton digitukiverkoston kanssa mm. Discord-kanavalla.
Rahoitus ja resurssit
Digiagentilla on täysi työaika käytössä näihin tehtäviin. Digiagentti -toiminta saa rahoituksensa STM:ltä osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman rahoitus tulee EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).
Toiminnan mittarit
- Toiminnasta kerätty palaute
- Hyvinvointialueella toteutettujen koulutusten määrä
- Digituen tarve koulutusten järjestämisen jälkeen
Toiminnan jatkuvuus
Tavoitteena on vakiinnuttaa Digiagenttitoiminta osaksi hyvinvointialueen digitaalisia palveluita.
Mistä lisää tietoa toimintamallista?
- https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/digiagentti-toiminta
- Päivi Kuoppamäki
sähköposti: [email protected]
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pkuoppamaki
Toimintamalli tiiviisti
Digituutorit ja Digikummit tukevat sote-alan ammattilaisia työssä käytettävien digilaitteiden, -palveluiden ja -järjestelmien käytössä. Digituutoriverkoston koordinaattori vastaa toiminnasta ja kutsuu koolle yhteisiä tapaamisia kouluttautumisen, tutustumisen ja vertaistuen merkeissä.
Palvelulupaus
Digituutorin tuella sote-alan ammattilainen tunnistaa oman digiosaamisensa ja oppimistarpeensa sekä motivoituu uusien taitojen opetteluun. Hänen valmiutensa tukea asiakkaita digitaalisessa asioinnissa kasvaa oman osaamisen kehittyessä.
Digituutorit saavat tukea tehtäviinsä Digikummeilta ja Digituutoriverkoston koordinaattorilta.
Kenelle tuki on tarkoitettu?
Digilaitteiden ja -palveluiden käytön tuki on suunnattu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-alan ammattilaisille. Tukijoina toimiville Digitutoreille ja Digikummeille tarjotaan koulutuksia, tietoiskuja ja verkostoitumismahdollisuuksia.
Digituutoriverkosto järjestää myös erilaisia digitukitempauksia ja -tapahtumia hyvinvointialueen asiakkaille.
Kuka tukea tarjoaa?
Tukea tarjoavat neljän kunnan alueella (Ii, Pudasjärvi, Utajärvi, Vaala) työskentelevät sote-alan ammattilaiset, jotka koulutetaan toimimaan Digituutoreina ja/tai Digikummeina. He muodostavat Oulunkaaren Digituutoriverkoston, jota koordinoi verkoston vetäjä.
Tuen välineet ja ympäristöt
Tukea tarjotaan kasvokkain sekä etänä, chatin ja Teamsin välityksellä. Digituutoreille tarjotaan puhelimet ja/tai tabletit käyttöön tehtävän hoitamista varten.
Mitä kautta palvelu löydetään?
Tarjolla olevasta tuesta viestitään hyvinvointialueen sisäisissä kanavissa, kuten intranetissä. Digituutorien rooli tunnetaan ja tunnistetaan yksiköissä. Esihenkilöillä on tieto Digituutoreista ja heidän toiminnastaan. Käytössä on myös Oulunkaaren ja Pohteen some-kanavat Facebookissa ja Instagramissa. Toimintamallin viestinnässä suuri rooli on Digituutoriverkoston koordinaattorilla, joka toimii "sanansaattajana".
Rahoitus ja resurssit
Digituutoriverkoston vetäjän työajasta vähintään 20% on osoitettu verkoston koordinointiin. Digikummit saavat käyttää tehtävään 10-20% työajastaan. Digituutorit hoitavat tehtäviä varsinaisen työn ohessa.
Toimintamalli ei saa ulkopuolista rahoitusta, vaan toimintaa toteutetaan hyvinvointialueen omalla rahoituksella.
Toiminnan mittarit
- Tapaamiskerrat Digituutoriverkoston kesken
- "Kehityskeskustelut" Digituutoreiden kanssa
- Palaute tuen vastaanottajilta
Toiminnan jatkuvuus
Toimintaa on suunniteltu vuosiksi eteenpäin. Toimintamallia on suunniteltu laajennettavaksi koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueelle. Yhteistyötä tehdään mm. Oulun kaupungin ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa.
Digituutorointi pyritään saamaan omaksi vastuualueeksi palveluyksiköissä, jolloin tehtävään olisi mahdollista käyttää työaikaa. Toimintamalli ei ole riippuvainen ulkopuolisesta rahoituksesta.
Mistä lisää tietoa toimintamallista?
- Johanna Hemmilä
- sähköposti: [email protected]
- Puh. 040 6841366
Toimintamalli tiiviistiDigitaitokortti on itsenäisenä verkkokurssina suoritettava koulutuskokonaisuus. Se on suunnattu Kainuun hyvinvointialueen sote-alan ammattilaisille. Kurssin suorittamisen myötä hänen työssä tarvittava digiosaamisensa kasvaa. Hänellä on myös paremmat valmiudet tukea asiakkaita digitaalisessa asioinnissa sekä ohjata asiakkaita asioimaan digitaalisesti. Tieto kurssin suorittamisesta menee myös henkilöstöhallintoon. PalvelulupausAmmattilaisten digiosaaminen ja digituen antamisen valmiudet kasvavat Digitaitokortin suorittamisen myötä. Asiakkaat löytävät ja käyttävät digitaalisia palveluita yhä paremmin. Kenelle tuki on tarkoitettu?Digitaitokortin voivat suorittaa Kainuun hyvinvointialueen sote-alalla asiakastyötä tekevät ammattilaiset. Välillisesti toiminnasta hyötyvät kaikki hyvinvointialueen asiakkaat. Kuka tukea tarjoaa?Verkkokurssin tarjoaa Kainuun hyvinvointialue. Kurssi on itsenäisesti suoritettavissa ja sen laatimiseen ovat osallistuneet hyvinvointialueen tietosuoja- ja tietoturva-asiantuntijat, järjestelmien pääkäyttäjät, digitaalisten palveluiden asiantuntijat sekä työntekijöistä ja esihenkilöistä koostuva työryhmä. Koulutuksen sisällön tuotannon osalta on tehty yhteistyötä myös Kainuun Ammattikorkeakoulun kanssa. Tuen välineet ja ympäristötItseopiskelumateriaalit löytyvät verkkokoulutusalustalta sekä tulevaisuudessa Sharepointista. Digitaitokortin suorittaminen vaatii noin 4-6 tuntia työaikaa. Kurssin suorittamiseen voi tarvittaessa pyytää tukea Digitsemppareilta. Mitä kautta palvelu löydetään?Digitaitokortista viestitään hyvinvointialueen johdolle ja yksiköiden esihenkilöille, he ohjaavat työntekijöitä suorittamaan kortin. Mallista viestitään myös hyvinvointialueen intranetissä. Mallin koordinaattori ja Digitsempparit kertovat yksiköissä Digitaitokortista ja tukevat sen suorittamisessa. Rahoitus ja resurssitToimintamallia koordinoi Digitaidot asiakastyössä -hankkeeseen palkattu työntekijä. Hanke on ESR-rahoitteinen. Toiminnan mittarit
Toiminnan jatkuvuusToiminnan koordinaatio jatkuu Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeessa. Kaikki hankkeiden aikana tuotettu materiaali jää Kainuun hyvinvointialueen käyttöön myös hankkeiden jälkeen. Mistä lisää tietoa toimintamallista?
|
Toimintamalli tiiviisti |
---|
Pirkanmaan hyvinvointialueella muodostetaan digitukijoiden verkosto ja digituen tarjotin, josta ammattilainen löytää materiaalia ammattilaisen oman digiosaamisen sekä asukkaiden digituessa tarvittavan osaamisen kehittämiseksi. PalvelulupausToimintamalli takaa sote-ammattilaisille kattavan tuen digiosaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. He saavat tukea työssään tarvittavan digiosaamisen edistämiseen sekä asukkaan digitukemisessa tarvittavaan osaamiseen. Tämä edistää asukkaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia käyttää sähköisiä palveluita. Samalla tuetaan käyttäjien, niin ammattilaisten kuin asukkaidenkin, yleisten digitaitojen kehittymistä. Kenelle tuki on tarkoitettu?Tukea tarjotaan ensisijaisesti Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-ammattilaisille ja yhteistyötahoille. Toimintamallissa tehdään tiivistä yhteistyötä Kelan ja kuntien toimijoiden kanssa. Kuka tukea tarjoaa?Tukea tarjoaa Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät ja muut toimijat. Tuen välineet ja ympäristötTukea annetaan kasvokkain, lähitukena. Materiaalit, kuten ohjeistukset ja ohjevideot, kerätään Pirkanmaan hyvinvointialueen intranettiin, josta ne on helposti löydettävissä tarvittaessa. Mitä kautta palvelu löydetään?Tarjolla olevasta tuesta viestitään hyvinvointialueen sisäisissä kanavissa, kuten intranetissä. Pirkanmaan hyvinvointialueen Digiverkosto järjestää säännöllisesti Digiaamukahveja, joissa keskustellaan myös digitukeen liittyvistä asioista. Vuoden 2023 aikana tapaamisten sisältö tulee PirSoten (Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hanke) kautta. Rahoitus ja resurssitVuoden 2023 aikana PirSote vastaa toimintamallin kehittämisestä ja toiminnan suunnittelusta. Toiminnan mittaritToimintamallissa suunnitellaan mitattavaksi mm.:
Toiminnan jatkuvuusVuoden 2023 aikana PirSote vastaa toimintamallin kehittämisestä ja toiminnan suunnittelusta. Toimintamallin jatkosuunnitelmat tarkentuvat vuoden aikana. Mistä lisää tietoa toimintamallista?
|
Asiantuntijatuki digituen kehittämiseksi
Digi- ja väestötietovirasto tarjoaa asiantuntijatukea digituen kehittämiseen ja organisointiin. Sen tavoitteena on vahvistaa organisaation ja tuen antajien osaamista. Opastamme digituen järjestämisessä ja jaamme hyviä käytäntöjä digituen toteuttamisesta.
Kysy lisää digituen asiantuntijoiltamme!
Digituen antajien osaamisen kehittäminen
Olemme tuottaneet materiaalia digituen antamisen tilanteisiin.
Voit käyttää seuraavia materiaaleja koulutuksia pitäessäsi tai itsenäisesti oman osaamisen kehittämisen tueksi:
Webinaaritallenteet
Alla poimimiamme hyvinvointialueiden digitukea käsitteleviä webinaaritallenteita.
Soteammattilainen digitaitojen edistäjänä (9.6.2022)
Sosiaali- ja terveysalan toiminta muuttuu - miten huolehditaan ammattilaisten riittävästä digiosaamisesta?
Soteammattilaisten digiosaaminen on ratkaisevassa asemassa osallisuuden tukemisessa, mutta miten varmistamme riittävän digiosaamisen työntekijöille? Tilaisuudessa kuultiin millaista digitukea soteammattilaiset kokevat tarvitsevansa ja mistä he sitä saavat.
Tilaisuudessa esiteltiin hyviä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä soteammattilaisten digitaitojen kehittämisestä mm. Pohjois-Karjalassa toimivan Siun soten digimentoreiden ja Pohjois-Pohjanmaalla, Oulunkaaren kuntayhtymässä toimivien digituutoreiden toiminnasta.
Webinaarin kesto: 1 h 54 min
Kenelle: Webinaari on suunnattu ensisijaisesti soteammattilaisille.