Toisen valtion kansalaisuuden menettäminen

Jos olet menettänyt muun kuin Suomen kansalaisuuden, joka sinulle on tallennettu väestötietojärjestelmään, ilmoita siitä meille. Esitä samalla virallinen asiakirja kansalaisuuden menettämisestä.

Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa tieto menettämästäsi ulkomaan kansalaisuudesta Suomen väestötietojärjestelmään.

Kansalaisuusmerkintää ei voida poistaa, mutta se voidaan merkitä päättyneeksi. Jos haluat päättää ainoan väestötietojärjestelmään rekisteröidyn kansalaisuuden, sinulle täytyy rekisteröidä toisen valtion kansalaisuus ennen päättämistä. Lue lisää kansalaisuuden rekisteröimisestä.

Kansalaisuuden päättämiseen tarvitaan yleensä päätös tai todistus, josta kansalaisuuden menetys ilmenee. Selvitä, pitääkö sinun laillistaa tai käännättää päätös. Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta. Jos todistus on Suomessa olevalta ko. valtion suurlähetystöltä, sitä ei tarvitse laillistaa (vaan riittää semmoisenaan).

Toimi näin

1. Täytä alla oleva lomake.       

Rekisteritietojen korjaus

2. Selvitä pitääkö asiakirja laillistaa tai käännättää.

  • Asiakirja tulee esittää joko alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä

    • Jos asiakirjaasi edellytetään laillistusta, tulee jäljennös pyytää laillistetusta asiakirjasta. Tämän jälkeen myös jäljennös laillistetaan.

    • Oikeaksi todistetun jäljennöksen voi antaa joko julkinen notaari tai sama viranomainen, joka on antanut alkuperäisen asiakirjan

3. Toimita asiakirjat näin:

A) Suomen edustuston kautta 

  • Jos olet Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva ulkomaan kansalainen

  • Muussa tapauksessa voit tiedustella edustustosta, onko asiakirjojen toimittaminen heidän kauttaan mahdollista

B) Postitse

  • Lähetä lomake ja asiakirjat osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

C) Tuomalla palvelupaikkaamme

Varaa aika etukäteen.

HUOM. Sähköpostilla voi toimittaa ainoastaan sähköisiä asiakirjoja, jotka ovat varmistettavissa (ulkomaan viranomainen on myöntänyt asiakirjan alun perinkin sähköisessä muodossa). Myös sähköinen asiakirja tulee tarpeen mukaan laillistaa. Sähköinen asiakirja ei tarkoita skannattua asiakirjaa. Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

4. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Saat otteen väestötietojärjestelmästä, kun tietosi on tallennettu. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

Hinta

Maksuton

Näin saat asiakirjan, kun rekisteröinti on valmis:

Saat ilmoituksen rekisteröinnistä, kun tietosi on tallennettu.

Saat ilmoituksen salattuna sähköpostina ilmoittamaasi sähköpostiin, kun tietosi on tallennettu. Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, saat viestin sähköpostin sijasta sinne. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä tai sähköpostia, saat tiedon kirjepostitse.

Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos ilmoittamaasi tietoa ei voida merkitä väestötietojärjestelmään, lähetämme sinulle asiasta päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonta: 0295 536 320

Palveluajat: ma–pe 9–15