Varakortit

Varakortti on tarkoitettu kadonneen, unohtuneen tai rikkoutuneen kortin tilalle.

Varakorttia käytetään silloin, kun organisaatiokortti on rikkoutunut tai ei ole muista syistä työntekijällä käytettävissä. Se on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön.

Varakortin voimassaoloaika on enintään kolme kuukautta. Käytön jälkeen varakortti palautetaan rekisteröintipisteeseen.

Korteissa on etäluettava kulunvalvontateknologia.

Varakortin pinnassa ei ole kortinhaltijan tietoja. Samaa varakorttia voi käyttää monta kertaa, sillä kortin tiedot tyhjennetään kunkin käyttäjän jälkeen.

Varakortit saapuvat organisaatioille tyhjinä korttiaihioina. Niille ladataan tietoa vasta siinä vaiheessa, kun ne luovutetaan käyttöön. Varakortille ladataan online-yhteydellä tilapäisvarmenne, joka sisältää kortinhaltijan tiedot. Tilapäisvarmenteiden tietosisältö vastaa tuotantokäytössä olevien korttien varmenteiden tietosisältöä. ​​​​​​​Pääasiassa varakortilla pystyy tunnistautumaan tietojärjestelmiin samalla tapaa kuin varsinaisella varmennekortilla. Sen sijaan Suomi.fi-tunnistuksessa varakortti ei toimi kirjautumisvälineenä.

Varakortin luominen edellyttää, että henkilölle on tehty korttihakemus Vartti-järjestelmässä.

Lisätietoja: varmennepalvelut(at)dvv.fi

Toimi näin

Organisaation rekisteröintipiste tilaa varakortit Vartti-järjestelmästä. Rekisteröintipisteen on hyvä varautua siihen, että heiltä löytyy tarpeeksi varakorttiaihioita.

Kortinhaltija voi hakea varakortin suoraan rekisteröintipisteestä, jossa rekisteröijä aktivoi sen hänelle käyttöön. Varakortin hakija on tunnistettava asianmukaisesti. Varakortin voimassaoloaika määritellään luovutuksen yhteydessä. Kortinhaltija määrittelee varakortin PIN-tunnusluvut itse.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorttien varakortin voi hakea mistä tahansa julkisen terveydenhuollon rekisteröintipisteestä. Henkilöstö- tai toimijakortin varakortti haetaan omasta rekisteröintipisteestä. Kun kortinhaltija palauttaa varakortin rekisteröintipisteeseen, kortin tiedot tyhjennetään.