Kotikunta
Sinulla voi olla kotikunta vain yhdessä maassa kerrallaan.
Kun sinulla on kotikunta, sinulla on yleensä oikeus käyttää kotikuntasi tarjoamia palveluita. Lisäksi voit saada suomalaisen henkilö- tai ajokortin, voit käyttää viranomaisten palveluja tai saada rahallisia etuuksia tai tukia.
Jos olet saapunut Ukrainasta, saanut tilapäistä suojelua ja asunut Suomessa vähintään vuoden, hae kotikuntaa Ohjeita Ukrainasta saapuneille -sivun ohjeilla.
Selvitä, voitko saada kotikunnan
Usein kysyttyä
Voit ilmoittaa tilapäisen osoitteen tekemällä muuttoilmoituksen postitoimistossa, jos sinulla on jo suomalainen henkilötunnus. Valitse lomakkeelta kohta 'tilapäinen muutto'.
Voit hakea kotikuntaa sitten, kun sivun alussa listatut kotikunnan saamisen ehdot täyttyvät.
Voit saada kotikunnan vasta sitten, kun olet saanut myönteisen päätöksen EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnistä. Jos kuitenkin perheenjäsenelläsi on jo kotikunta Suomessa, voit saada kotikunnan jo ennen Maahanmuuttoviraston päätöstä.
Kotikunnan voi saada siitä päivästä alkaen, kun kotikunnan saamisen ehdot täyttyvät. Kotikuntaa ei voi kuitenkaan saada enempää kuin kuukauden taaksepäin ilmoituksen jättämispäivästä.
Jos tietoja perhesuhteistasi ei ole vielä tallennettu ja haluat ilmoittaa ne, toimi näin:
Jos kotikunnan saaminen:
- edellyttää henkilökohtaista käyntiä: ota mukaasi alkuperäinen perhesuhdetodistus ja tarvittaessa sen käännös sekä täytetty perhesuhdelomake.
- ei edellytä henkilökohtaista käyntiä: toimita meille alkuperäinen perhesuhdetodistus tai sen oikeaksi todistettu jäljennös, ja tarvittaessa sen käännös sekä täytetty perhesuhdelomake.
Katso oikea lomake ja tarkemmat ohjeet “Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset”.
Kaikkien toisesta Pohjoismaasta muuttavien täytyy käydä henkilökohtaisesti palvelupaikassamme ja todistaa henkilöllisyytensä.
Kotikuntaa ei haeta muuttoilmoituksella, vaan erillisellä verkkolomakkeella.
Muu kuin EU-maan kansalainen on laillisesti Suomessa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Hänellä on voimassa tai vireillä oleva Suomen oleskelulupa.
- Hän oleskelee korkeintaan 90 vuorokautta viisumilla, viisumivapaasti tai toisen Schengen-valtion oleskeluluvalla.