Näin hoidat edunvalvontavaltuutetun tehtävää
Valtuutettuna ensisijainen tehtäväsi on pitää tunnollisesti huolta valtuuttajasi oikeuksista ja hoitaa hänen asioitaan hänen parhaakseen. Sinun täytyy tilanteen salliessa aina kysyä valtuuttajasi mielipidettä, kun teet tehtäviisi kuuluvia tärkeitä päätöksiä. Tätä edellytetään kuitenkin vain, jos valtuuttajan mielipiteen selvittäminen on mahdollista ilman merkittävää hankaluutta ja valtuuttaja ymmärtää asian merkityksen. Valtuutettuna sinun on pidettävä valtuuttajan rahat ja muu omaisuus erillään omista varoistasi.
Mitä tehtäviä valtuutettu hoitaa?
Valtuutetun tehtävät käyvät ilmi edunvalvontavaltakirjasta. Lisäksi valtuuttaja on voinut antaa sinulle erikseen tarkempia määräyksiä eli toimiohjeita, miten hänen asioitaan pitää hoitaa.
Uutta: Edunvalvontavaltuutettuna voit tehdä omaisuusluettelon ja hakea lupia sähköisesti Edunvalvonnan asiointipalvelussa.
Valtuutettu, oletko lähettämässä meille vuositilin? Nyt voit toimittaa sen liitteineen helposti ja turvallisesti verkkolomakkeella. Katso ohje kohdasta Vuositili.
Asiointi digipalveluissa edunvalvontavaltuutettuna | Jos sinulla on edunvalvontavaltakirjassa oikeus hoitaa taloudellisia asioita, voit asioida valtuuttajasi puolesta digipalveluissa, jotka tarkistavat asiointioikeuden Suomi.fi-valtuuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi Verohallinnon ja Traficomin palvelut.
Lue lisää: Edunvalvontavaltuutuksen tehneen puolesta asiointi, Suomi.fi
Miten minun pitää raportoida toiminnastani?
Sinun täytyy tehdä ja lähettää meille omaisuusluettelo kolmen kuukauden kuluessa valtuutuksen vahvistamisesta.
Omaisuusluettelosta pitää käydä ilmi varat ja velat, joita valtuutus oikeuttaa sinut hoitamaan. Laadi luettelo valtuutuksen vahvistamishetken tilanteen mukaan.
Jos valtuuttaja saa myöhemmin omaisuutta, jonka osalta sinulla on oikeus edustaa valtuuttajaa (esim. valtuuttaja tulee kuolinpesän osakkaaksi), toimita luettelo saadusta omaisuudesta (esim. perukirja) meille kuukauden kuluessa.
Sinun täytyy tehdä omaisuusluettelo myös silloin, kun tehtäväsi jää kestoltaan lyhyeksi: esimerkiksi jos valtuutetun tehtäväsi on ehtinyt päättyä ennen omaisuusluettelon toimittamista.
Huomaa, että emme voi käsitellä ahvenanmaalaisten vuositilejä ja omaisuusluetteloita. Lähetä ne Ahvenanmaan valtionvirastolle.
Toimi näin:
Tee omaisuusluettelo Edunvalvonnan asiointipalvelussa.
Voit tehdä ja lähettää omaisuusluettelon sähköisesti suoraan Edunvalvonnan asiointipalvelussa. Palvelu opastaa sinua eteenpäin. Voit halutessasi tallentaa omaisuusluettelon keskeneräisenä ja jatkaa sen laatimista myöhemmin.
Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?
Voit tehdä omaisuusluettelon myös täyttämällä lomakkeen ja toimittamalla asiakirjat meille paperisina.
Omaisuusluettelo (valtuuttajan varoista)
Lähetä meille kopiot omaisuusluettelon liitteiksi tarvittavista asiakirjoista ja tositteista. Pidä alkuperäiset tositteet itselläsi.
Muista myös ottaa itsellesi talteen antamasi tiedot, koska emme palauta omaisuusluetteloa tai sen liitteitä.
Älä käytä esimerkiksi niittejä, klemmareita tai muovitaskuja, koska asiakirjat skannataan. Huomioithan, että emme ota vastaan kansioita.
Lähetä omaisuusluettelo ja sen liitteet osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1004, 00531 Helsinki.
Toimitko jo omaisuusluettelon, mutta unohdit siitä jotain?
Voit täydentää sitä itse verkkolomakkeella.
Sinun täytyy antaa meille vuositili vain, jos valtuuttaja on valtakirjassa erikseen niin määrännyt. Tällöin valtakirjassa on myös kerrottu, kuinka usein vuositili pitää tehdä. Vaikka sinun ei tarvitsisi tehdä vuositiliä, olet kuitenkin velvollinen pitämään kirjaa valtuuttajasi varoista, veloista ja tilikauden tapahtumista, jos edunvalvontavaltuutus valtuuttaa sinut hoitamaan taloudellisia asioita. Huomaa, että emme voi käsitellä ahvenanmaalaisten vuositilejä ja omaisuusluetteloita. Lähetä ne Ahvenanmaan valtionvirastolle.
Täytä vuositili täyttöohjeiden mukaisesti.
- Lataa tyhjä lomake ensin laitteellesi ja tallenna se.
- Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa. Voit ladata ohjelman maksutta Adoben verkkosivuilta. Kun olet täyttänyt lomakkeen, tallenna se laitteellesi.
- Jos jatkat lomakkeen täyttämistä myöhemmin, avaa se taas Adobe Readerissa. Kun tallennat lomakkeen, voit valita, että uusi versio korvaa edellisen version. Jos et halua korvata edellistä versiota, sinun pitää tallentaa lomake uudella nimellä.
Vuositili (valtuuttajan taloudesta)
Kun olet täyttänyt yllä olevan lomakkeen, lähetä se ja sen liitteet verkkolomakkeen kautta. Huomaa, että tässä palvelussa voit vain lähettää asiakirjoja, joten tee ne valmiiksi etukäteen. Verkkolomakkeen käyttöön tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
Lähetä asiakirjat verkkolomakkeella
Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?
Toimita lomake lähimpään palvelupaikkaamme. Huomioithan, että emme ota enää vastaan kansioita.
Toimitko jo vuositilin, mutta unohdit siitä jotain?
Voit täydentää sitä itse verkkolomakkeella.
Valtuutettu on aina velvollinen pitämään kirjaa valtuuttajansa varoista, veloista ja tilikauden tapahtumista, jos edunvalvontavaltuutus valtuuttaa hoitamaan taloudellisia asioita.
Sinun on annettava meille tili ja muut tehtävääsi koskevat tarpeelliset tiedot, tositteet, asiakirjat ja arvopaperit, jos pyydämme niitä. Näin voi käydä, jos esimerkiksi pankki ilmoittaa epäselvyyksistä valtuuttajan asioiden hoidossa tai valtuuttajan läheinen ilmoittaa meille, että hoidat tehtävääsi epäasianmukaisesti. Pelkästään se, että lähiomainen ei saa sinulta tietoa valtuuttajan asioiden hoitamisesta, ei välttämättä ole epäasianmukaista tehtävän hoitamista, sillä sinulla on salassapitovelvollisuus.
Valtuuttaja voi valtakirjassa määrätä niin sanotuista yksityisistä valvontajärjestelyistä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sinun täytyy tehdä määräajoin tili jollekin valtuuttajan läheiselle tai yksityiselle tilintarkastustoimistolle. Valtuuttaja voi myös velvoittaa sinut näyttämään tiliotteet määräajoin jollekin valtuuttajan läheiselle.
Milloin en voi toimia valtuutettuna?
Voit edustaa valtuuttajaa vain valtakirjassa määritellyissä asioissa.
Huomioi, että et saa myydä, kiinnittää tai pantata valtuuttajan kiinteää omaisuutta, ellei valtakirjassa ole niin määrätty. Kiinteää omaisuutta ovat esimerkiksi omalla maalla olevat rakennukset ja metsätilat. Sen sijaan kiinteää omaisuutta eivät ole esimerkiksi asunto-osakkeet ja vuokramaalla olevat rakennukset. Jos valtakirjassa sinulle ei ole annettu tällaista määräystä, valtuuttajalle voidaan määrätä edunvalvoja näitä toimia varten.
Huomioi myös, että et saa lahjoittaa valtuuttajan omaisuutta, ellei valtakirjassa ole niin määrätty. Lahjan antamista varten ei ole mahdollista määrätä edunvalvojaa.
Jos sinulla ei ole oikeutta toimia valtuuttajan puolesta, voit ilmoittaa meille, että valtuuttaja tarvitsee edunvalvojan kyseiseen toimenpiteeseen.
Saatat olla joskus esteellinen edustamaan valtuuttajaa. Esteellisyys syntyy esimerkiksi siitä, että sinä itse tai läheisesi on vastapuolena tehtävässä toimenpiteessä. Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa vuokrasopimuksen tekeminen, asunnon kauppa, perinnönjako tai lahjan antaminen. Esteellisyys voi syntyä myös silloin, kun valtuuttajan ja sinun etusi joutuvat muusta kuin lähisukulaisuudesta johtuvasta syystä ristiriitaan keskenään.
Valtakirjassa on nimetty esteetön varavaltuutettu
Jos valtakirjassa on nimetty esteetön varavaltuutettu, esim. perheen ulkopuolinen henkilö, hän voi hakea valtuutuksen vahvistamista omalta osaltaan. Varavaltuutettu postittaa tai tuo palvelupaikkaamme hakemuksen valtuutuksen vahvistamisesta ja alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan. Voimme tarvittaessa pyytää selvitystä valtuuttajan terveydentilasta.
Kun olemme vahvistaneet varavaltuutetun valtuutuksen, hän voi edustaa valtuuttajaa siinä asiassa, jossa varsinainen valtuutettu on esteellinen.
Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen maksaa 130 euroa / päätös.
Valtakirjassa ei ole nimetty esteetöntä varavaltuutettua
Tarkista ensin valtakirjasta, kuuluuko kyseinen toimenpide ylipäätään valtuutetun tehtäviin.
Kyllä kuuluu.
Voit hakea meiltä edunvalvojan määräämistä valtuutetun tehtäviin. Voimme määrätä edunvalvojaksi yleisen edunvalvojan tai yksityishenkilön, joka on suostunut tehtävään ja on sekä sopiva että esteetön edunvalvojaksi. Määräämämme edunvalvojan täytyy aina hakea meiltä lupa ennen kuin hän ryhtyy tiettyihin laissa lueteltuihin toimenpiteisiin.
Hae edunvalvojan määräämistä valtuutetun tehtäviin postittamalla tai tuomalla tämän hakemuksen palvelupaikkaamme. Jos ehdotat tehtävään yksityishenkilöä, liitä hakemukseen hänen suostumuksensa.
Edunvalvojan määrääminen maksaa 123 euroa / päätös.
Ei kuulu.
Jos valtakirjassa ei ole esimerkiksi määräystä kiinteistön myymisestä, voit ilmoittaa meille, että valtuuttaja tarvitsee edunvalvojan kyseiseen toimenpiteeseen.
Saatat olla tilapäisesti estynyt edustamaan valtuuttajaa esimerkiksi pitkäaikaista toipumista vaativan leikkauksen tai pitkäaikaisen ulkomailla olon takia.
Valtakirjassa on nimetty varavaltuutettu
Jos valtakirjassa on nimetty varavaltuutettu, esim. perheen ulkopuolinen henkilö, hän voi hakea valtuutuksen vahvistamista omalta osaltaan. Varavaltuutettu postittaa tai tuo palvelupaikkaamme hakemuksen valtuutuksen vahvistamisesta ja alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan. Voimme tarvittaessa pyytää selvitystä valtuuttajan terveydentilasta.
Kun olemme vahvistaneet varavaltuutetun valtuutuksen, hän voi edustaa valtuuttajaa siinä asiassa, jossa varsinainen valtuutettu on tilapäisesti estynyt.
Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen maksaa 130 euroa / päätös.
Valtakirjassa ei ole nimetty esteetöntä varavaltuutettua
Tarkista ensin valtakirjasta, kuuluuko kyseinen toimenpide ylipäätään valtuutetun tehtäviin.
Kyllä kuuluu.
Voit hakea meiltä edunvalvojan määräämistä valtuutetun tehtäviin. Voimme määrätä edunvalvojaksi yleisen edunvalvojan tai yksityishenkilön, joka on suostunut tehtävään ja on sekä sopiva että esteetön edunvalvojaksi. Määräämämme edunvalvojan täytyy aina hakea meiltä lupa ennen kuin hän ryhtyy tiettyihin laissa lueteltuihin toimenpiteisiin.
Hae edunvalvojan määräämistä valtuutetun tehtäviin postittamalla tai tuomalla tämän hakemuksen palvelupaikkaamme. Jos ehdotat tehtävään yksityishenkilöä, liitä hakemukseen hänen suostumuksensa.
Edunvalvojan määrääminen maksaa 123 euroa / päätös.
Ei kuulu.
Jos valtakirjassa ei ole esimerkiksi määräystä kiinteistön myymisestä, voit ilmoittaa meille, että valtuuttaja tarvitsee edunvalvojan kyseiseen toimenpiteeseen.
Valtuutetun palkkio ja kulut
Valtuuttaja voi määrätä valtuutetun palkkiosta ja kulujen korvaamisesta valtakirjassa tai erillisessä toimiohjeessa. Niiden kirjaaminen ei kuitenkaan ole pakollista, vaan voitte sopia niistä keskenänne valtuuttajasi kanssa. Vaikka asiasta ei olisi erikseen sovittu, sinulla on valtuutettuna oikeus saada valtuuttajasi varoista korvaus sellaisista kuluista, jotka ovat aiheutuneet tehtävän hoitamisesta. Lisäksi sinulla on oikeus kohtuulliseen palkkioon, jonka suuruuden määrittävät tehtävän laatu ja laajuus.
Emme voi antaa tarkkaa tai tapauskohtaista ohjeistusta palkkion suuruudesta. Myöskään oikeusministeriön antamaa ohjetta holhoustoimilain mukaisesta edunvalvojan palkkiosta ei suoraan voi soveltaa edunvalvontavaltuutetun palkkioon. Palkkion suuruus saattaa tulla viranomaisen tarkistettavaksi esimerkiksi tilintarkastuksen tai valtuutetusta tehdyn ilmoituksen yhteydessä.
Valtuutetun salassapitovelvollisuus
Valtuutettuna et lähtökohtaisesti saa paljastaa tehtävässäsi saamiasi tietoja, jotka ovat salassa pidettäviä valtuuttajasi taloudellisen edun tai yksityisyyden suojaamiseksi. Valtuuttajasi on kuitenkin voinut antaa valtakirjassa sinulle oikeuden poiketa salassapitovelvollisuudesta.
Kun valtuutus päättyy
Valtuutus voi päättyä eri syistä. Lue tarkemmin tilanteesi mukaan, mitä sinun täytyy tehdä valtuutuksen päättymisen jälkeen.
Tarvitsetko apua?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin edunvalvontavaltuutuksesta.
Puhelinpalvelu: suomeksi 0295 536 256 ja ruotsiksi 0295 536 305.
Palveluajat:
- ma–pe 9–15
Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö