Lapsen nimen ja tietojen ilmoittaminen

Ilmoita lapsesi nimet ja äidinkieli kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Huomaathan, että väestötietojärjestelmään voidaan merkitä vain yksi äidinkieli.

Voit antaa lapsellesi 1–4 etunimeä. Lapselle ei voi antaa etunimeä tai etunimien yhdistelmää, joka voi aiheuttaa pahennusta tai haittaa, tai joka on etunimeksi soveltumaton.

Toimi näin

Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomake ja ohje lähetetään automaattisesti postitse lapsen äidille lapsen syntymän jälkeen. Saat lomakkeen noin 2–4 viikon kuluessa lapsen syntymästä. Tutustu huolellisesti ohjeeseen ennen lapsen tietojen ilmoittamista.

Voit ilmoittaa lapsen tiedot paperilomakkeen sijasta Digi- ja väestötietovirastolle sähköisesti verkkolomakkeen kautta. Tarvitset verkkolomakkeen käyttöä varten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Kaikkien lapsen huoltajien on vahvistettava ilmoitus.

Verkkolomake


Etkö voi hoitaa asiaasi verkossa?

Jos et voi ilmoittaa lapsen tietoja verkkolomakkeella, voit toimittaa postitse sinulle lähetetyn lomakkeen Digi- ja väestötietovirastoon osoitteeseen PL 1003, 00531 Helsinki.


Tarvitsetko apua?

Neuvonta: 0295 536 220.

Palveluajat:

  • ma–pe 9–15

Käsittelyaika

Tietojen käsittelyaika on 3–4 viikkoa.

Lapselle esitettyjen nimien lainmukaisuus tutkitaan sen jälkeen, kun ilmoitus on saapunut Digi- ja väestötietovirastoon tai kun seurakunta on siirtänyt nimiasian lainmukaisuuden selvittämisen Digi- ja väestötietovirastoon. Emme ota ennakollisesti kantaa nimien hyväksyttävyyteen.

Kun lapsen nimet on tallennettu väestötietojärjestelmään, saat lapsen Kela-kortin postitse ja tiedot välittyvät viranomaisten käyttöön.

Usein kysyttyä

Katso myös

Henkilötunnus