Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
Ilmoita liittymisestä suoraan uskonnolliseen yhdyskuntaan ja eroamisesta DVV:lle tai yhdyskuntaan.
Mikä on tilanteesi?
Liittyminen uskonnolliseen yhdyskuntaan
Ilmoita suoraan uskonnolliselle yhdyskunnalle, jos haluat liittyä sen jäseneksi. Yhdyskunta päättää, hyväksyykö se sinut jäsenekseen.
Ero uskonnollisesta yhdyskunnasta
Voit erota uskonnollisesta yhdyskunnasta
- Suomi.fin Henkilötiedot-sivulla
- lähettämällä sille paperisen ilmoituksen
- lähettämällä paperisen ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastoon.
Jos teet eroilmoituksen Suomi.fissä, ero rekisteröidään heti väestötietojärjestelmään. Saat eroamisesta kirjallisen vahvistuksen.
Sinun ei tarvitse ilmoittaa kirkosta eroamisesta Verohallinnolle, vaan asia huomioidaan verotuksessa automaattisesti. Seuraavan vuoden verotus perustuu väestötietojärjestelmän vuoden viimeisen päivän tietoihin.
Lapsen liittyminen ja ero
Huoltajat voivat ilmoittaa lapsen
- liittymisestä paperisella ilmoituksella uskonnolliselle yhdyskunnalle
- erosta paperisella ilmoituksella joko uskonnolliselle yhdyskunnalle tai DVV:lle.
Kaikkien huoltajien täytyy allekirjoittaa ilmoitus. Jos lapsi on 12–17-vuotias, tarvitsemme hänen suostumuksensa asiaan.
15 vuotta täyttänyt lapsi voi itse liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä. Hän tarvitsee kuitenkin huoltajiensa kirjallisen suostumuksen.
Huomioitavaa
- Omien tietojen tarkistus -asiointipalvelu on kytketty henkilötunnukseen. Huoltaja ei voi tehdä lapsen nimissä sähköistä tunnistautumista vaativaa ilmoitusta omilla tunnuksillaan. Alaikäisiä koskevat ilmoitukset on tehtävä tulostettavalla eroamisilmoituksella, jossa on huoltajan/huoltajien allekirjoitukset.
- 12 vuotta täyttäneen lapsen uskonnollista asemaa voidaan muuttaa vain lapsen suostumuksella ja 15 vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse erota uskonnollisesta yhdyskunnasta.
- Lapsen uskonnollinen asema ei automaattisesti määräydy huoltajien uskonnollisen aseman mukaan, vaan lapsen eroaminen uskonnollisesta yhdyskunnasta perustuu aina erilliseen huoltajien tahdonilmaisuun.