Kansalaisvarmenne
Henkilökortilla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa, myös sähköisessä asioinnissa. Henkilökortilla voit myös tehdä sähköisen allekirjoituksen. Kortin sirulla on kansalaisvarmenne, joka mahdollistaa tunnistautumisen ja allekirjoittamisen.
Kansalaisvarmenteella voit
- kirjautua luotettavasti julkisen sektorin asiointipalveluihin, kuten esimerkiksi Omakantaan tai OmaVeroon
- tehdä sähköisen allekirjoituksen
- salata sähköposteja.
Jotta voit käyttää kansalaisvarmennetta edellä mainittuihin asioihin, on kansalaisvarmenne ensin aktivoitava.
Kansalaisvarmenteella asiointiin tarvitset
- tietokoneen
- kortinlukijan
- kortinlukijaohjelmiston
- henkilökohtaiset tunnusluvut.
Kansalaisvarmennetta ei voi käyttää puhelimella.
Kansalaisvarmenteen avulla tapahtuva sähköinen asiointi on turvallista. Sähköisesti allekirjoitettu asiakirja on juridisesti yhtä sitova kuin käsin allekirjoitettu.
Kenelle ja millä ehdoin
Kansalaisvarmenne voidaan myöntää vain Suomen kansalaiselle sekä ulkomaalaiselle, jolla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa, jonka tiedot on talletettu väestötietojärjestelmään ja jonka henkilöllisyys on luotettavasti todennettu. Lisäksi edellytetään, että ulkomaalaisella on voimassa oleva oleskelulupa tai oleskelukortti tai että hänen oleskeluoikeutensa on rekisteröity.
Myös alaikäinen voi saada sirullisen henkilökortin, jossa on kansalaisvarmenne ja matkustusoikeus. Tällöin hakemukseen tarvitaan yleensä kaikkien huoltajien suostumus. Ilman huoltajien suostumusta alaikäiselle hakijalle voidaan myöntää ainoastaan alaikäisen matkustusoikeudeton henkilökortti, joka ei sisällä kansalaisvarmennetta.
Toimi näin
Hae henkilökorttia poliisilta. Jos olet ulkomailla, hae henkilökorttia Suomen ulkomaan edustustolta. Tarkemmat ohjeet hakemiseen löydät poliisin verkkosivuilta.
- Henkilökortin hakeminen Poliisin verkkosivuilla
- Suomen ulkomaanedustustojen yhteystiedot Suomi ulkomailla -palvelussa
Kun olet noutanut kortin ja saanut postitse aktivointitunnusluvun, voit aktivoida henkilökortin. Tarvitset aktivointiin myös sirukortinlukijan ja tietokoneen.
Jos tarkoituksesi ei ole käyttää kansalaisvarmennetta sähköiseen asiointiin, ei varmennetta tarvitse aktivoida.
Hinta
Henkilökortti on maksullinen Poliisin hinnaston mukaan.
Keskeiset termit
Kansalaisvarmenne on henkilökorttiin sisältyvä yksityishenkilölle myönnettävä varmenne. Kansalaisvarmenne sisältää allekirjoitusvarmenteen ja tunnistus- ja salausvarmenteen.
Allekirjoitusvarmenne on varmenne, jolla tehdään sähköinen allekirjoitus. Allekirjoitusvarmenne sisältyy kansalaisvarmenteeseen.
Tunnistus- ja salausvarmenne on varmenne, jota käytetään palveluihin tunnistautumisessa ja tiedostojen salaamisessa.
Sähköinen asiointitunnus (SATU) toimii varmenteessa henkilön yksilöivänä tunnistetietona. Sähköinen asiointitunnus koostuu kahdeksasta numerosta ja tarkastusmerkistä . Sähköisen asiointitunnuksen perusteella ei pysty päättelemään esimerkiksi syntymäaikaa tai muuta tietoa sen omistajasta.
Sähköisen asiointitunnuksen avulla yksilöidään Suomen kansalaiset ja kotikuntalain mukaisesti Suomessa vakinaisesti asuvat ulkomaalaiset, jotka on merkitty väestötietojärjestelmään.
Kun henkilön tiedot talletetaan ensimmäisen kerran väestötietojärjestelmään, hänelle annetaan sähköisen asiointitunnuksen antamisessa tarvittava yksilöllinen tekninen tunnistetieto. Digi- ja väestötietovirasto muuttaa teknisen tunnistetiedon sähköiseksi asiointitunnukseksi, kun henkilö hankkii esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston kansalaisvarmennetta hyödyntävän varmennekortin, kuten henkilökortin.
Usein kysytyt kysymykset
Henkilökortilla asiointiin tarvitset sirulta tietoja lukevan kortinlukijan. Digi- ja väestötietovirasto ei voi suositella mitään tiettyä kortinlukijamerkkiä tai -mallia. Voit ostaa kortinlukijan tietokoneiden tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Kortinlukijoita markkinoidaan usein nimillä henkilökortinlukija tai sirukortinlukija. Yhteensopivuuden henkilökortin kanssa voit varmistaa myyjäliikkeestä. Joissakin tietokoneissa on mukana sisäänrakennettu kortinlukija.
Henkilökortti saapuu valitsemaasi noutopisteeseen. Jos ilmoitusta kortin saapumisesta noutopisteeseen ei kuulu, poliisin verkkopalvelusta, lupapalvelusta tai Suomen ulkomaan edustustosta voi varmistaa, että tilaus on kunnossa.
Ei vanhene. Kansalaisvarmenteella tehdyt sähköiset allekirjoitukset ovat voimassa kortin vanhenemisen tai sulkemisen jälkeenkin.
Kansalaisvarmenne sisältää seuraavat tiedot:
- etunimi ja sukunimi
- sähköinen asiointitunnus eli SATU
- sähköpostiosoite, jos hakija ilmoittanut sen korttia hakiessaan
- varmenteiden voimassaoloajat
- tieto siitä, että varmenne on myönnetty Suomessa
- varmenteen haltijan julkiset avaimet
- varmenteiden allekirjoittajana toimivan Digi- ja väestötietoviraston tiedot (nimi, varmentajan allekirjoitukset)
Jos nimesi muuttuu, pitää tilata uusi kortti.
Jos olet ilmoittanut henkilökortin tietoihin sähköpostiosoitteesi, voit käyttää kansalaisvarmennetta sähköpostin salaamiseen ja sähköpostin allekirjoittamiseen. Jos sähköpostiosoitteesi vaihtuu ja haluat käyttää henkilökortin varmennetta viestien salaamiseen tai allekirjoittamiseen uudella sähköpostiosoitteellasi, sinun täytyy tilata uusi henkilökortti uuden sähköpostiosoitteen tiedoilla.
Kansalaisvarmenteen tietoihin ei ole tallennettu henkilötunnusta, syntymäaikaa tai kotiosoitetta.
Jos henkilökorttisi katoaa tai se varastetaan, ilmoita siitä heti sulkupalveluun. Sulkupalvelussa kortilla olevat varmenteet suljetaan väärinkäytösten estämiseksi. Sulkupalvelu on auki ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Vastuusi varmenteiden käytöstä katkeaa, kun olet ilmoittanut kortin katoamisesta sulkupalveluun.
Ilmoita myös poliisille, jos henkilökortti katoaa tai se varastetaan. Voit tehdä ilmoituksen poliisin sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisin toimipisteessä. Ulkomailla ilmoituksen voi tehdä Suomen edustustolle. Voit pyytää poliisia tai ulkomailla edustuston virkailijaa mitätöimään kortin. Samassa yhteydessä voit pyytää sulkemaan kortilla olevat varmenteet, ellet ole vielä sulkenut varmenteita itse.
Huomioithan, että jos myöhemmin löydät kadonneen korttisi, suljettua kansalaisvarmennetta ei voi enää käyttää sähköiseen asiointiin eikä kadonneeksi ilmoitettu kortti käy enää henkilöllisyystodistuksena.
Ei tallennu. Kortin sirua tutkimalla ei voi tietää mitä palveluja sillä on käytetty tai mihin palveluihin on kyseiselle kortille määritetty pääsyoikeus.
Kyllä. Kortin pinnassa tai sirulla olevia tietoja ei voi muuttaa jälkikäteen. Jos nimesi on muuttunut ja henkilökortissa näkyvät vanhat tietosi, ei henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjana eikä henkilöllisyyden osoittamiseen.
Kun henkilökortti vanhenee, myös sen sirulla oleva kansalaisvarmenne (sekä sen sisältämät todentamis- ja salausvarmenne ja allekirjoitusvarmenne) vanhenee.
Vanhentuneella kansalaisvarmenteella ei voi tunnistautua sähköisiin asiointipalveluihin. Vanhentuneella kansalaisvarmenteella voi kuitenkin yhä avata tietoja tai tiedostoja, joita sillä on aikaisemmin salattu. Niiden avaamiseen ei voi käyttää uutta henkilökorttia.
Varmenteiden voimassaolo päättyy myös silloin, jos hankit uuden henkilökortin ennen kuin vanha korttisi vanhenee.
Mitätöi vanha korttisi näin:
- Jos tarvitset vanhan kortin varmenteita salattujen tietojen käsittelyyn, leikkaa henkilökortin kulmasta valokuvan kohdalta pala pois, mutta jätä siru ehjäksi.
- Jos et tarvitse vanhan kortin varmenteita salattujen tiedostojen käsittelyyn, voit tuhota vanhentuneen kortin leikkaamalla sen sirun kohdalta poikki.
Yhteystiedot
Varmenteiden neuvontapalvelusta saat apua esimerkiksi henkilökortin aktivointiin ja yleisimpiin ongelmatilanteisiin.
Varmenteiden neuvontapalvelun yhteystiedot
Jos henkilökorttisi katoaa tai varastetaan, ilmoita siitä sulkupalveluun ja Poliisille.
Sulkupalvelun yhteystiedot
Henkilökortin hakemiseen liittyvissä asioissa neuvoo Poliisi.
Digi- ja väestötietoviraston tunnistusperiaatteet
Digi- ja väestötietoviraston tunnistusperiaatteet (pdf)
Tunnistusperiaatteiden liite: Palvelukuvaus (pdf)
Tunnistusperiaatteiden liite: Kansalaisvarmenteen palvelukuvaus (pdf)
Tunnistusperiaatteiden liite: Sote-palvelukuvaus (pdf)
Tunnistusperiaatteiden liite: Varmennepalveluhinnasto (pdf)