Taisto-harjoitus on mahdollisuus testata ja kehittää organisaationne digiturvaa
Digi- ja väestötietovirasto järjestää marraskuussa seitsemättä kertaa Taisto-harjoituksen, joka on Suomen suurin digitaalisen turvallisuuden harjoitus. Avoin ja maksuton Taisto on suunniteltu erityisesti julkiselle sektorille, mutta mukaan ovat tervetulleita muutkin toimijat. Taisto tarjoaa turvallisen tilaisuuden harjoitella, testata ja kehittää organisaation digiturvan toimintamalleja kuvitteellisten häiriötilanteiden kautta. Taisto keskittyy erityisesti häiriötilanteiden hallintaan, johtamiseen ja viestintään, ja sen tapahtumat peilaavat ajankohtaisia uhkia.
Tältä sivulta löydätte ohjeet ja vinkit harjoitukseen osallistumiseen sekä linkin ilmoittautumiseen. Tervetuloa treenaamaan!
Katso videolta Taisto-harjoituksen johtajan Hanna Heikkisen terveiset. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme. Esimerkiksi evästeasetukset voivat vaikuttaa videon näkyvyyteen.
Taisto-harjoituspäivät marraskuussa 2024
to 7.11.2024 (vain suomenkielinen harjoitus)
Ilmoittaudu ensimmäiseen harjoituspäivään! (DL 30.10. klo 16.15)
to 14.11.2024 (suomen- ja ruotsinkielinen harjoitus)
Ilmoittaudu toiseen harjoituspäivään! (DL 6.11. klo 16.15)
to 21.11.2024 (suomen- ja ruotsinkielinen harjoitus)
Ilmoittaudu kolmanteen harjoituspäivään! (DL 13.11. klo 16.15)
to 28.11.2024 (suomen- ja ruotsinkielinen harjoitus)
Ilmoittaudu viimeiseen harjoituspäivään! (DL 20.11. klo 16.15)
Voitte valita neljästä harjoituspäivästä teille sopivimman.
Taisto on matalan kynnyksen harjoitus, johon on helppo osallistua – olipa organisaationne digiturvan harjoittelussa vasta-alkaja tai jo pidemmälläkin. Harjoituspäivänä pääsette mukaan valmiiseen harjoitukseen, jonka taustatarina, tapahtumat ja tehtävät välittyvät teille harjoitusalustan kautta. Harjoituksessa keräätte havaintoja ja oppeja omaan käyttöönne, eikä tietojanne jaeta muille.
Vuonna 2023 Taistossa harjoitteli yhteensä 438 organisaatiota. Mukana oli harjoitustiimejä muun muassa valtionhallinnosta, eri kokoisista kunnista, korkeakouluista ja sote-toimijoista. Myönteistä palautetta harjoitus sai etenkin ajankohtaisuudesta ja realistisuudesta. Tänäkin vuonna Taisto rakennetaan juuri tämän hetken uhkia tarkkaillen.
Harjoittelemalla organisaationne on varautuneempi erilaisiin häiriötilanteisiin ja niiden hallintaan.
Taisto-harjoitus on teille mahdollisuus
- testata toimintamallienne, prosessienne sekä suunnitelmienne toimivuutta häiriötilanteissa
- tunnistaa toimintaanne vaikuttavia tekijöitä ja riippuvuuksia
- tehdä oivalluksia, joilla ennaltaehkäistä syntyviä riskejä
- kehittää kykyänne hallita ja johtaa häiriötilanteita
- kehittää henkilöstönne osaamista
- kehittää häiriö- ja kriisiviestintäänne
- varautua toimimaan häiriötilanteissa.
Taisto-harjoituksen tavoitteet ovat
- kehittää digitaalisen turvallisuuden häiriötilanteiden hallintaa, johtamista ja viestintää
- kehittää toiminnan jatkuvuuteen ja varautumiseen liittyviä toimintamalleja, prosesseja ja ohjeita
- kehittää henkilötietojen tietoturvaloukkauksissa tarvittavia prosesseja, kuten kykyä arvioida syntynyttä riskiä sekä tehdä tarvittavat ilmoitukset viranomaisille, sidosryhmille ja rekisteröidyille.
Teidän tehtävänne on valita neljästä harjoituspäivästä teille sopivin päivä. Tämän jälkeen valitkaa harjoituksen kesto. Lisäksi teidän tulee nimetä yhteyshenkilö, koota harjoitustiimi ja suorittaa ilmoittautuminen ilmoittautumislinkin kautta. Harjoituspäivänä voitte toteuttaa Taisto-harjoituksen joko toimitiloissanne, etänä tai hybridinä. Valittavissanne on puolen päivän (klo 9–12) tai koko päivän (klo 9–15) harjoitus.
Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilönne voi olla esimerkiksi organisaation tietoturvasta vastaava henkilö. Taisto-harjoituksen osalta yhteyshenkilön keskeiset tehtävät ovat seuraavat:
- harjoitustiimin kokoaminen
- harjoitukseen ilmoittautuminen
- harjoituksen käytännönjärjestelyt organisaatiossanne
Lisäksi lähetämme yhteyshenkilölle ohjeita ja muuta materiaalia, jotka tukevat organisaationne valmistautumista harjoitukseen. Aikaisempina vuosina organisaatioiden yhteyshenkilöt ovat käyttäneet Taistoon noin 2 htp:tä työaikaansa.
Harjoitustiimi
Taiston tarkoituksena on tarjota harjoittelumahdollisuuksia organisaationne eri tehtävissä toimiville henkilöille. Mukana harjoitustiimissä kannattaakin olla henkilöitä, joiden toimenkuvaan sisältyy vastuita häiriö- ja poikkeamatilanteiden hallinnassa ja jatkuvuuden turvaamisessa, esimerkiksi:
- johdon edustaja(t),
- tietoturvallisuuden vastuuhenkilö(t),
- tietosuojavastaava(t),
- ICT-asiantuntija(t).
- viestinnän asiantuntija(t)
Voitte vapaasti päättää harjoitustiiminne kokoonpanon, mutta yhdellä henkilöllä kannattaa olla vain yksi rooli harjoituksessa. Aikaisemmissa Taisto-harjoituksissa harjoitustiimien koko on ollut 2–15 henkilöä. Osalle harjoitustiiminne jäsenistä annetaan myös käyttöoikeudet harjoitusalustalle, jonka avulla Taisto-harjoitus etenee. Näiden henkilöiden yhteystiedot pyydämme ilmoittautumislomakkeella.
Lisäksi suosittelemme, että otatte harjoitukseen mukaan tarkkailijan, joka dokumentoi päivän tapahtumat ja havainnot. Harjoituksessa ei vaadita ulkoisten palveluntuottajien mukanaoloa.
Harjoitusalusta
Taisto-harjoituksen tapahtumat ja syötteet välitetään teille harjoitusalustan kautta. Harjoitusalustan käyttöä varten annamme harjoitustiimillenne 1–5 käyttäjätunnusta. Käyttäjätunnuksia tarvitsevat ne harjoitustiiminne jäsenet, jotka nimeätte seuraaviin rooleihin:
- Näyttövastaava:
Näyttövastaavan tehtävänä on jakaa harjoitusalustan näkymä ja siinä julkaistavat syötteet koko harjoitustiimille. Harjoitustiimissänne tulisi olla 1 näyttövastaavaa ja mahdollinen varahenkilö. - Viranomaisilmoituksia tekevä henkilö:
Taisto-harjoitukseen sisältyy poliisin, tietosuojavaltuutetun toimiston ja Kyberturvallisuuskeskuksen viranomaisilmoituksia, jotka laaditaan harjoitusalustan kautta. Harjoitustiimissänne tulisi olla 1 henkilö viranomaisilmoitusten tekemiseen ja mahdollinen varahenkilö. - Viestintävastaava:
Viestintävastaavan tehtävä on toimia harjoituksessa viestintäasiantuntijana ja simuloida häiriö- ja kriisiviestintää. Suosittelemme, että harjoitustiimissänne olisi 1 viestintävastaava, joka julkaisee organisaationne tiedotteet harjoitusalustalla.
Rooleihin nimetyt henkilöt saavat käyttäjätunnukset ja kirjautumisohjeet sähköpostitse harjoitusviikon maanantaina.
Yhteyshenkilönne voi tehdä ilmoittautumisen Taisto-harjoitukseen 27.8.2024 alkaen. Tänä vuonna Taisto järjestetään neljänä samansisältöisenä toteutuksena, joista voitte valita organisaatiollenne sopivimman: 7.11., 14.11., 21.11. ja 28.11.2024. Jokaiselle harjoituspäivälle on oma ilmoittautumislinkkinsä.
Ilmoittautumislomakkeella pyydämme seuraavat tiedot:
- harjoituksen kesto:
Taistosta on valittavissa kaksi laajuutta. Voitte osallistua joko puolen päivän harjoitukseen (klo 9–12) tai koko päivän harjoitukseen (klo 9–15). Koko päivän harjoitukseen tulee enemmän tapahtumia, syötteitä ja niihin liittyviä tehtäviä, jolloin myös harjoituksen intensiteetti kasvaa. - harjoituksen kieli:
Taistossa voitte harjoitella suomeksi tai ruotsiksi. Poikkeuksena on ensimmäisenä harjoituspäivänä (7.11.), jolloin valittavissa on vain suomenkielinen harjoitus. - organisaationne, yhteyshenkilönne ja harjoitusalustan käyttäjienne yhteystiedot.
Yhteyshenkilönne saa ilmoittautumisen jälkeen vahvistusviestin sähköpostiinsa. Viesti on tärkeää säilyttää, koska sen kautta yhteyshenkilö voi muokata antamiaan tietoja.
Toivomme, että viestitte harjoitukseen osallistumisesta henkilöstöllenne ja organisaationne ulkopuolelle.
Kokoamme teille valmiit viestintämateriaalit, jonka avulla voitte viestiä Taisto-harjoitukseen osallistumisesta. Zip-paketti sisältää muun muassa intra-uutisen sekä kuvia ja tekstiä somekäyttöön. Materiaali on suomeksi ja ruotsiksi.
Taisto-harjoituksen toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto, ja harjoituksen johtajana toimii erityisasiantuntija Hanna Heikkinen. Harjoitus on suunniteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Kuntaliiton, Kyberturvallisuuskeskuksen, tietosuojavaltuutetun toimiston ja Turvallisuuskomitean kanssa.
Taisto-harjoitusten materiaalit
Voitte valmistautua marraskuun harjoituspäivään alla olevien materiaalien avulla:
- Ohje harjoitukseen valmistautuville organisaatioille (pdf, 10/2024)
- Ennakkotehtävä (pdf, 10/2024)
- Harjoituspäiväkirja (xlsx, 08/2024)
- Harjoitusalustan käyttöohje (pdf, 08/2024)
- Näyttövastaavan ohje (pdf, 08/2024)
- Viestintävastaavan ohje (pdf, 08/2024)
- Viestintävastaavan harjoitusalustan julkaisuohje (pdf, 08/2024)
- Viranomaisilmoituksia tekevän ohje (pdf, 08/2024)
- Tarkkailijan muistilista (docx, 10/2024)
- Viestinnän tarkkailijan muistilista puolen päivän harjoitukseen (docx, 11/2024)
- Viestinnän tarkkailijan muistilista koko päivän harjoitukseen docx, 11/2024)
Lataa vuoden 2023 Taisto-harjoituksen materiaalit:
- Taisto-harjoituksen käsikirjoitus (pdf, 12/23)
- Ennakkotehtävä (pdf, 10/23)
- Ennakkotehtävän lisämateriaali (pdf, 10/23)
- Päivitetty ohje harjoitukseen valmistautuvalle organisaatiolle (pdf, 10/23)
- Harjoitusalustan käyttöohje (pdf, 10/23)
- Harjoituspäiväkirja (xlsx, 8/23)
- Näyttövastaavan ohje (pdf, 10/23)
- Viestintävastaavan ohje (pdf, 10/23)
- Viestintävastaavan julkaisuohje (pdf, (10/23)
- Viranomaisilmoituksia tekevän ohje (pdf, 10/23)
- Tarkkailijan havaintolomake (docx, 8/23)
- Viestinnän tarkkailijan muistilista puolen päivän harjoitukseen (docx, 10/23)
- Viestinnän tarkkailijan muistilista koko päivän harjoitukseen (docx, 10/23)
Lataa vuoden 2022 Taisto-harjoituksen materiaalit:
- Taisto-harjoituksen loppuraportti
- Taisto-harjoituksen käsikirjoitus
- Ennakkotehtävä
- Ohje harjoitukseen valmistautuvalle organisaatiolle
- Harjoitusalustan käyttöohje
- Näyttövastaavan ohje
- Viranomaisilmoituksia tekevän ohje
- Viestintävastaavan ohje
- Viestintävastaavan julkaisuohje
- Harjoituspäiväkirja
- Tarkkailijan havaintolomake
- Viestinnän tarkkailijan muistilista puolenpäivän harjoitukseen
- Viestinnän tarkkailijan muistilista koko päivän harjoitukseen
Lataa vuoden 2021 Taisto-harjoituksen materiaalit:
Lataa vuoden 2020 Taisto-harjoituksen materiaalit:
- Harjoituksen käsikirja (pdf)
- Harjoituspäiväkirja (xlsx)
- Tarkkailijan havaintolomake (docx)
- Loppuraportti (pdf)
- Harjoituksen käsikirjoitus (pdf)
Lataa vuoden 2019 Taisto-harjoituksen materiaalit:
Taistomaatilla voitte harjoitella missä ja milloin vain
Taistomaatin avulla organisaatiot voivat harjoitella aikaisempien vuosien Taisto-harjoituksia ajasta ja paikasta riippumatta. Taistomaatti pohjautuu vuosien 2018–2019 Taisto-harjoituksiin. Taistomaatin löydät eOppivasta.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö