Sukupuolen vahvistaminen
Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa sitä, että väestötietojärjestelmään merkitty sukupuolesi korjataan vastaamaan sukupuoli-identiteettiäsi.
Voimme vahvistaa sinut toiseen sukupuoleen kuuluvaksi, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:
-
Olet täysi-ikäinen.
-
Olet Suomen kansalainen tai sinulla on asuinpaikka Suomessa.
-
Kirjoitat hakemukseen oman selvityksesi siitä, että koet pysyvästi kuuluvasi vahvistettavaan sukupuoleen.
Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä henkilötunnuksesi muuttuu.
Toimi näin
-
Tee hakemus verkkolomakkeella
Tarvitset verkkolomakkeen käyttöön verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?
Ota meihin yhteyttä soittamalla valtakunnalliseen palvelunumeroomme 0295 536 220. Palvelemme arkisin klo 9–15.
-
Tutustu tietopakettiin
Lähetämme sinulle tietoa sukupuolen vahvistamisen ja henkilötunnuksen muuttumisen vaikutuksista joko postitse tai Suomi.fi-viesteihin, jos olet ottanut sen käyttöösi. Tutustu tietopakettiin huolellisesti.
-
Vahvista hakemuksesi verkkolomakkeella
Vahvista hakemuksesi aikaisintaan 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä. Voit tehdä sen helpoiten verkkolomakkeella.
Jos et vahvista hakemustasi, emme voi vahvistaa sukupuoltasi ja asia raukeaa.
Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?
Ota meihin yhteyttä soittamalla valtakunnalliseen palvelunumeroomme 0295 536 220. Palvelemme arkisin klo 9–15.
-
Teemme asiasta päätöksen
Jos päätös on myönteinen, rekisteröimme tiedon väestötietojärjestelmään ja muutamme henkilötunnuksesi. Saat päätöksen mukana todistuksen väestötietojärjestelmästä, josta näet uuden henkilötunnuksesi.
Jos olet avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa kun vahvistamme sukupuolesi, parisuhdemuotonne jää entiselleen. Ilmoitamme sukupuolesi vahvistamisesta puolisollesi.
Tarvitsetko apua?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin sivun alareunasta.
Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 220.
Palveluajat ma–pe 9–15.
Käsittelyaika
Lähetämme sinulle tietopaketin viipymättä, kun hakemuksesi on saapunut meille.
Ratkaisemme vahvistamasi hakemuksen noin kahdessa viikossa.
Usein kysyttyä
Selvitys on vapaamuotoinen. Tärkeintä on, että kirjoitat sen itse. Lisäksi siitä pitää käydä ilmi, että koet kuuluvasi pysyvästi vahvistettavaan sukupuoleen.
Ei voi. Väestötietojärjestelmään voidaan merkitä sukupuoleksi nainen tai mies.
Vahvistettua sukupuolta pidetään lähtökohtaisesti henkilön sukupuolena sovellettaessa lainsäädäntöä, kuten asevelvollisuuslakia. Henkilön asevelvollisuus määräytyy vahvistetun sukupuolen mukaan.
Kerromme lisää vaikutuksia tietopaketissa, jonka lähetämme sinulle, kun olet tehnyt hakemuksen. Löydät tietopaketin myös tämän sivun lopusta.
Vanhemmuuden määräytymisestä on säädetty vanhemmuuslaissa (775/2022).
Äiti on avioliitossa miehen kanssa
Jos äidin aviopuoliso on oikeudelliselta sukupuoleltaan mies, kun lapsi syntyy, hän on automaattisesti lapsen isä.
Äiti on avioliitossa naisen kanssa
Jos äidin aviopuoliso on oikeudelliselta sukupuoleltaan nainen, kun lapsi syntyy, hän ei ole automaattisesti lapsen toinen äiti. Sen sijaan hänen pitää tunnustaa vanhemmuutensa ja me vahvistamme sen, jos aviopuolisot ovat saaneet hedelmöityshoitoa yhdessä eikä lapselle todeta tai vahvisteta isää.
Jos äidin aviopuolison sukupuoleksi on syntymässä määritelty mies ja hän on siittänyt lapsen, hänet vahvistetaan tämän isäksi, vaikka hän olisi oikeudelliselta sukupuoleltaan nainen.
Äiti ja isä eivät ole avioliitossa
Jos äiti ja lapsen isä eivät ole avioliitossa, kun lapsi syntyy, isyys vahvistetaan DVV:n tai tuomioistuimen päätöksellä. Lapsen isä on tällöin henkilön oikeudellisesta sukupuolesta riippumatta se, joka on siittänyt lapsen tai jonka siittiöitä on käytetty äidin hedelmöittämiseen muulla tavoin kuin siittämällä, ja lapsi on syntynyt tämän tuloksena (esimerkiksi niin sanotulla koti-inseminaatiolla).
Lapsi syntyy hedelmöityshoidon avulla
Jos lapsi syntyy hedelmöityshoidon avulla, vanhemmuus määräytyy sen mukaan, mikä vanhemman oikeudellinen sukupuoli on ollut silloin, kun hän on suostunut hedelmöityshoitoon:
Jos vanhemman oikeudellinen sukupuoli oli mies, hänestä tulee lapsen isä. Jos vanhemman oikeudellinen sukupuoli oli nainen, hänestä tulee lapsen äiti. Poikkeuksena tästä on kuitenkin tilanne, jossa hoitoa on annettu naisparille tai lapsen synnyttäneelle äidille yksin ja se, jonka siittiöitä on käytetty hoidossa, on suostunut isyyden vahvistamiseen. Tällöin henkilö, jonka siittiöitä on käytetty hoidossa, vahvistetaan lapsen isäksi riippumatta siitä, mikä hänen oikeudellinen sukupuolensa on ollut suostumuksen antamisen hetkellä.
Väestötietojärjestelmään merkitty äitiys tai isyys ei muutu, kun lapsen vanhempi vahvistaa sukupuolensa. Kyse on perheoikeudellista asemaa koskevasta tiedosta, jota ei voi muuttaa. Vanhempi, jonka sukupuoli on vahvistettu, voi kuitenkin halutessaan hakea vanhemmuusnimikkeen muuttamista.
Vanhemmuusnimikkeellä tarkoitetaan väestötietojärjestelmään merkittyä tietoa siitä, onko vanhempi lapsen isä vai äiti. Vanhemmuusnimikkeen muuttamista voi hakea sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen.
Huomaa seuraavat asiat:
- Vaikka vanhemmuusnimike muuttuisi, alkuperäiset lapsen ja vanhemman välistä perheoikeudellista asemaa koskevat tiedot eivät muutu. Jos vanhempi esimerkiksi on vanhemmuuslain perusteella lapsen isä, väestötietojärjestelmään jää tämä tieto, vaikka vanhemmuusnimike muuttuisi isästä äidiksi. Tieto on kuitenkin rajatummin nähtävissä väestötietojärjestelmästä kuin vanhemmuusnimike.
- Samalla päivitämme uuden vanhemmuusnimikkeen myös lapsen väestötietojärjestelmässä oleviin huoltotietoihin.
- Vanhemmuusnimikkeen muuttamisesta kannattaa keskustella perheenjäsenten kanssa etukäteen, vaikka asia ei edellytä perheenjäsenten suostumusta. Lain mukaan lapsen huoltajan täytyy kertoa lapselle lasta koskevista päätöksistä ja muista lapsen elämään vaikuttavista asioista lapsen ikään ja kehitystasoon sopivalla tavalla.
- Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa vanhemmuusnimikkeen muuttamisesta alaikäisten lasten huoltajille.
Jos olet vahvistamishetkellä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, parisuhdemuotonne jää entiselleen.
Ilmoitamme sukupuolesi vahvistamisesta puolisollesi.
Voit tehdä uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi aikaisintaan, kun on kulunut yksi vuosi edellisestä sukupuolen vahvistamisesta. Voit kuitenkin tehdä uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi erityisen painavasta syystä ennen yhden vuoden määräajan päättymistä.
Alkuperäistä henkilötunnustasi ei voida palauttaa, vaikka palaisit takaisin syntymässä määriteltyyn sukupuoleesi, vaan saat uuden henkilötunnuksen.