Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti väestötietojärjestelmään

Ulkomaan kansalaisen henkilötiedot voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään, jos rekisteröinnin edellytykset täyttyvät. Lue edellytyksistä alempaa kohdasta "kuka voi saada henkilötunnuksen". Rekisteröinnin yhteydessä sinulle myönnetään suomalainen henkilötunnus. Henkilötunnus on Suomessa henkilöiden yksilöintiin käytetty tunnus, joka muodostuu syntymäajastasi ja neljästä yksilöllisestä merkistä. Muita väestötietojärjestelmään tallennettavia tietoja ovat muun muassa nimi, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, syntymäpaikka, äidinkieli ja osoite. Lisäksi sinne voidaan tietyin edellytyksin merkitä tietoja esimerkiksi puolisosta, lapsista ja vanhemmista. Henkilötunnuksesta voit lukea lisää sivuiltamme

 

Kuka voi saada henkilötunnuksen? 

Voit saada henkilötunnuksen, jos oleskelet laillisesti Suomessa ja rekisteröinnille on peruste. Laillinen oleskelu voi perustua esimerkiksi oleskelulupaan, EU:n vapaaseen liikkuvuuteen, viisumiin tai viisumivapauteen. Rekisteröintiin oikeuttavia perusteita ovat esimerkiksi: 

 • Suomessa tapahtuva työskentely*, opiskelu tai muu vastaava syy 
 • perheenjäsen, jolle on jo rekisteröity osoite Suomessa 
 • Maahanmuuttoviraston Suomeen myöntämä oleskelulupa tai -kortti tai EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintipäätös.  

Jos sinulla on Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa tai oleskelukortti tai jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, sinulle on yleensä jo annettu henkilötunnus. Myös Verohallinto on saattanut antaa sinulle henkilötunnuksen, jos olet saanut veronumeron. Jos kuitenkin haluat, että osoitteesi ja perhesuhdetietosi tallennetaan, sinun täytyy rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa.

* Huomaathan, että sinulla tulee olla työnteko-oikeus, jos haet rekisteröintiä työsopimuksen perusteella. Katso lisätietoa Migrin sivuilta.

 

Miten saan osoitetietoni rekisteröityä? 

Henkilötietojesi rekisteröimisen yhteydessä sinulle tallennetaan myös osoite. Osoite voi olla tilapäinen, vakituinen tai pelkkä postin toimittamiseen käytetty postiosoite.

Tilapäinen osoite 

Tilapäinen osoite on voimassa tilapäisesti, ja sinut rekisteröidään asukkaaksi kyseiseen osoitteeseen tietyksi määräajaksi. Tilapäinen osoite on yleensä voimassa yhden vuoden kerrallaan. 

Vakituinen osoite 

Jos sinulle rekisteröidään vakituinen osoite, sinut rekisteröidään asukkaaksi kyseiseen osoitteeseen toistaiseksi. Osoite on voimassa, kunnes teet muuttoilmoituksen toiseen osoitteeseen. Vakituisen osoitteen tallentamisen yhteydessä sinulle tallennetaan myös kotikunta Suomessa. Vakituisen osoitteen ja kotikunnan voi saada vain, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Lue lisää kotikunnan rekisteröimisestä. 

Postiosoite 

Jos sinulle rekisteröidään postiosoite, sinua ei rekisteröidä asukkaaksi kyseiseen osoitteeseen. Postiosoitetta voidaan käyttää silloin, jos sinulla ei ole pysyvää asuinosoitetta tai haluat noutaa postisi postitoimistosta. 

Osoitteen tallentaminen ilman henkilökohtaista käyntiä 

Jos sinulla on jo henkilötunnus, voit rekisteröidä tilapäisen osoitteen Suomessa tekemällä postitoimistossa tai internetissä muuttoilmoituksen, jossa ilmoitat tilapäisestä muutosta Suomeen. Muista merkitä myös tilapäisen osoitteen päättymispäivämäärä (enintään 5 vuotta muuttopäivästä). 

 

Miten saan siviilisäätyni ja perhesuhdetietoni rekisteröityä? 

Siviilisäädyn ja perhesuhdetietojen tallentaminen edellyttää virallisten todistusten esittämistä. Ilman todistuksia väestötietojärjestelmään ei tallenneta tietoa perheenjäsenistäsi tai siviilisäädystäsi. Jos perusteena rekisteröinnillesi on perheenjäsenen asuminen Suomessa, sinun täytyy esittää meille virallinen todistus perhesuhteesta, esimerkiksi vihkitodistus tai lapsesi syntymätodistus. Todistuksen pitää olla alkuperäinen tai luotettavasti alkuperäiseksi todistettu sekä tarpeen mukaan laillistettu ja käännetty. Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta

Käsittelyaika

Ulkomaalaisen rekisteröinti, erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista

 • 1–7 päivää.

Ulkomaalaisen rekisteröinti, työntekijä, yrittäjä

 • 1–2 viikkoa. 

Ulkomaalaisen rekisteröinti, opiskelija

 • 4-6 viikkoa.

Ulkomaalaisen rekisteröinti, muu; henkilötunnus ja kotikunta

 • 9-11 viikkoa.

Ulkomaalaisen rekisteröinti, muu; henkilötunnus ja tilapäinen osoite

 • 10-12 viikkoa.

Toimi näin

Henkilötietojen rekisteröiminen väestötietojärjestelmään edellyttää henkilökohtaista käyntiä Digi- ja väestötietovirastossa. Toimi näin, kun haluat pyytää henkilötunnusta tai kun sinulla on jo henkilötunnus ja haluat ensimmäisen kerran rekisteröidä Suomessa osoitteen ja mahdolliset perhesuhdetiedot: 

1. Täytä Ulkomaalaisen rekisteröinti -lomake mieluiten valmiiksi jo ennen käyntiä Digi- ja väestötietovirastossa. Täytä liitteet tarvittaessa. Tulosta paperilomake etukäteen ja ota se mukaan ajanvaraukselle.

Ulkomaalaisen rekisteröinti -ilmoitus

Liite A: Avioliitto tai rekisteröity parisuhde

Liite B: Lapsi

Liite C: Vanhemmat 

2. Varaa aika Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti -palveluun: www.dvv.fi/ajanvaraus 

3. Ota ajanvaraukselle mukaan seuraavat asiakirjat: 

 • voimassa oleva passi tai EU:n jäsenmaan, Islannin, Norjan, Liechtensteinin, Sveitsin tai San Marinon kansalaisen virallinen kuvallinen henkilökortti 
 • oleskelulupakortti tai muu mahdollinen todistus siitä, että oleskelet laillisesti Suomessa 
 • unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus   
 • selvitys Suomessa tehtävästä työstä tai opiskelusta, esim. opiskelutodistus tai työsopimus (työntekijä, tarkista työnteko-oikeutesi)
 • tarvittaessa alkuperäiset, laillistetut ja käännetyt todistukset perhesuhteista ja muut sellaiset viralliset asiakirjat, joiden sisältämää tietoa toivot Digi- ja väestötietoviraston tallentavan väestötietojärjestelmään. Muista selvittää, pitääkö todistuksia laillistaa tai käännättää.

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat vahvistuksen, kun tietosi on rekisteröity. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

HUOM!
Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta 

Maksuton

Näin saat asiakirjan:

Saat ilmoituksen rekisteröinnistä, kun tietosi on tallennettu.

Saat ilmoituksen salattuna sähköpostina ilmoittamaasi sähköpostiin, kun tietosi on tallennettu. Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, saat viestin sähköpostin sijasta sinne. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä tai sähköpostia, saat tiedon kirjepostitse.

Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos ilmoittamaasi tietoa ei voida merkitä väestötietojärjestelmään, lähetämme sinulle asiasta päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected] .

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet