Digituki

Julkiset palvelut digitalisoituvat, eivätkä kaikki pysty itse käyttämään palveluja digitaalisesti. Digituki auttaa heitä, jotka tukea tarvitsevat. Digituella tarkoitetaan verkkoasioinnin ja älylaitteiden käytön opastusta.

Kansalaisten digituen kehittäminen on Digi- ja väestötietoviraston pysyvä palvelu. DVV kehittää valtakunnallista digitukea ja koordinoi digitukiverkoston toimintaa.

Mitä on digituki?

Digituki on sähköisen asioinnin, palveluiden ja laitteiden käytön tukea, jonka tarkoituksena on auttaa asiakasta itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin.

Digituen muotoja ovat

  • etätuki: chat-, puhelin- tai videotuki, kylmät asiointipisteet
  • lähituki: asiointipisteet, vertaistuki, kotiin vietävä tuki
  • koulutukset: verkkokoulutukset, kansalaisopistot, kurssit

Digituen sisältö voi vaihdella sähköisen asioinnin opastamisesta sovellusten asentamiseen ja käyttöönottoon. Jokaisen organisaation on hyvä määrittää, minkälaista digitukea se tarjoaa.

Digipalvelun sekavuus lisää digituen tarvetta - Uudet suositukset kannustavat panostamaan laatuun

Laadukas digipalvelu on vaivaton käyttää ja digitukeakin sen käyttöön on tarjolla. Sekavan digipalvelun käyttö taas ei usein suju digitaitavaltakaan. Digi- ja väestötietoviraston 10.12.2021 julkistamat suositukset kannustavat panostamaan myös yritysten ja yhteisöjen digipalvelujen ja digituen laatuun.

Tutustu digituen suosituksiin: Yritysten ja yhteisöjen digiosaaminen. Suosituksia digituen tarjoamisesta

Testaa oma digiprofiilisi!

Liikutko digimaailmassa rohkean pioneerin elkein, rennosti löytöretkeillen vai poimitko valikoiden matkaasi digin kultajyvät? Mitkä voisivat olla seuraavat digiaskeleesi ja miten teet digiseikkailustasi mukavan ja innostavan? Digiprofiileilla on kaikilla omat vahvuutensa, piirteensä ja toisaalta myös tunnistettavat mahdollisuudet seuraaviin digiaskeliin. Millainen on sinun profiilisi?

Siirry testiin >>

Anna palautetta testistä!

Digiprofiilitesti on julkaistu 2.9.2021 testiversiona. Otamme mielellämme vastaan palautetta testistä. Lähetä meille palautetta osoitteella digituki[at]dvv.fi.

Nuorten digitaidot -kartoitus 2021 on julkaistu

Nuoret kokevat, että he jäävät liian yksin digitaalisten palvelujen ja digitaalisen asioinnin opettelussa. Diginatiivius ei takaa taitoja toimia digitaalisessa maailmassa, vaan taitoja on aktiivisesti opetettava nuorille. Tämä ilmenee Digi- ja väestötietoviraston 30.8.2021 julkaisemasta ”Nuorten digitaidot” -kartoituksesta. Kartoituksen julkaisu käynnistää arjen digitaitojen kehittämiseen keskittyvän Digitukiviikon 30.8.-3.9.2021.

Lue lisää >>

Digitaitokartoituksen tulokset on julkaistu

Suurella osalla suomalaisista digitaidot ovat hyvällä tasolla, kertoo valtiovarainministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston yhteinen digitaitokartoitus. Kartoituksessa suomalaisilta kysyttiin heidän digitaidoistaan, ja näin saatiin käsitys digituen ja digitaitojen kehittämisen tarpeista.

Digitaitokartoituksen tulokset

Digituen alueellinen kehittäminen jatkuu kattavasti Suomessa

Digituen alueelliseen koordinaatioon ja kehittämiseen myönnettiin 2020 valtionavustuksia yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa 14 maakuntaliitolle. Digituen alueellista kehittämistä jatkavat vuodelta 2019 Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Lisäksi kolme uutta aluetta lähtevät kehitystyöhön mukaan eli Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Päijät-Häme.

Tiedote 21.10.2020: Digituen alueellinen kehittäminen jatkuu kattavasti Suomessa

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Minna Piirainen, 0295 535 280

Erityisasiantuntija Henriikka Eloluoto, 0295 535 124

Erityisasiantuntija Riikka Forss, 0295 535 463

Erityisasiantuntija Mirva Gullman, 0295 535 229

Erityisasiantuntija Mika Lillman, 0295 535 437

Erityisasiantuntija Piia Niilola, 0295 535 451

Sähköpostiosoitteet: [email protected] 

Tule mukaan digitukijoiden verkostoon

Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.

Lue lisää Digituen verkostosta

Liity Digitukijat-Facebook-ryhmään

Suomidigissä Tietoa ja tukea digituen järjestäjille ja antajille

Lisätietoa

Digi arkeen -neuvottelukunta

Digituen toimintamalli

Digituki Suomi.fi-palvelussa

Uutiset

Blogit

Mitä pidät uusista verkkosivuistamme?

Digituen verkkosivut ovat uudistuneet joulukuussa 2022. Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi siitä, miten onnistuimme. 

Kysy, ehdota tai anna palautetta