Äänioikeusrekisteri

Perustamme jokaista vaalia varten äänioikeusrekisterin väestötietojärjestelmän tietojen perusteella. Teemme sen viimeistään keskiviikkona kuusi viikkoa ennen vaalipäivää. Äänioikeusrekisteriin otetaan äänioikeutettujen tiedot sellaisina kuin ne ovat väestötietojärjestelmässä perjantaina klo 24 seitsemän viikkoa ennen vaalipäivää.  

Mihin rekisteriä käytetään? 

Ennakkoäänestettäessä rekisteristä tarkistetaan äänioikeus.  
Lisäksi rekisteriin merkitään, milloin ja missä äänioikeutettu on äänestänyt ennakkoon. Tämän perusteella voimme tehdä vaalipäivän äänestyspaikoille vaaliluettelot, joissa on niiden tiedot, jotka eivät ole äänestäneet ennakkoon. 

Kuka rekisteriä käyttää? 

Äänioikeusrekisteriä käytetään meillä, äänestyspaikoilla ja kunnissa. 

Onko äänioikeusrekisteri julkinen? 

Kyllä on. Äänioikeusrekisterin tiedot ovat saatavissa meiltä puhelimitse tai otteina aikaisintaan 41 päivää ennen vaalipäivää. Omien tietojen tiedustelu on maksutonta, mutta muut otteet ovat maksullisia.  

Huomaa, että rekisteriin merkityt tietosi näkyvät ilmoituskortissa, joka lähetetään viimeistään 24. päivänä ennen vaalipäivää.

Mitä teen, jos tiedoissani on virhe? 

Voit tarkistaa meiltä, että tietosi ovat oikein äänioikeusrekisterissä, aikaisintaan maanantaina kuusi viikkoa ennen vaalipäivää.  
Jos tietosi puuttuvat tai ovat virheellisiä,

  • ota yhteyttä puhelinpalveluumme 029 553 6370 (arkisin kello 9-16.15, aukeaa 41 päivää ennen vaalipäivää) tai
  • tee meille kirjallinen oikaisuvaatimus viimeistään 16. päivänä ennen vaalipäivää klo 16 mennessä oikaisuvaatimuslomakkeella.

Ratkaisemme oikaisuvaatimukset viimeistään 13. päivänä ennen vaalipäivää. Äänioikeusrekisteri tulee lainvoimaiseksi 12. päivänä ennen vaalipäivää. 

Millä muilla tavoin väestötietojärjestelmää hyödynnetään vaaleissa? 

Väestötietojärjestelmästä tarkastetaan ehdokkaiden tiedot, joiden perusteella perustetaan ehdokasrekisteri. 

Lisäksi väestötietojärjestelmästä tarkastetaan Suomen kansalaisten määrä eri vaalipiireissä tai kunnissa, jotta saadaan selville kansanedustajien tai valtuutettujen määrä.  

  • Eduskuntavaaleja varten Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin. Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan aina yksi kansanedustaja. Muista vaalipiireistä valitaan kansanedustajia sen mukaan, kuinka paljon vaalipiirissä asuu Suomen kansalaisia syyskuun lopussa.  
  • Kunnallisvaaleissa valittavien valtuutettujen vähimmäismäärä määräytyy sen perusteella, paljonko kunnassa on asukkaita vaalivuoden toukokuun lopussa. 

Muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta meille Digi- ja väestötietovirastolle. Osoitteen ajantasaisuus on tärkeää esimerkiksi vaalien lähestyessä. Lähetämme sinulle äänioikeudesta kertovan ilmoituskortin tiedossamme olevaan osoitteeseen.

Lue lisää 

Vaalit.fi: Äänioikeus 

 

 

Suomen väkiluku 5 635 667