PTV ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonsepti
Suomi.fi-palvelutietovarantoa hyödynnetään monialaisessa kansallisessa hyvinvoinnin palvelukonseptissa (Hyte-palvelukonsepti). Palvelukonseptin tavoitteena on se, että kansalaiset ja ammattilaiset löytävät nykyistä helpommin kuntien ja kolmannen sektorin tarjoamat hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut.
Ajankohtaista
Avoin HYTE-PTV-tukiklinikka
Oletko hyvinvointialueen, kunnan, järjestön tai seurakunnan PTV-pääkäyttäjä tai PTV-ylläpitäjä? Onko sinulla haasteita hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvien palvelukuvausten laatimisessa?
Voit tulla Avoimelle HYTE-PTV-tukiklinikalle kysymään ja saat tukea välittömästi.
Teams-tuki avoinna tiistaisin klo 09.00 - 10.00.
Liity tukiklinikalle tästäLinkki toiselle sivustolleyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Uudistettu ohjeistus järjestöille: Mahdollisuuksina PTV ja Lähellä.fi palveluiden kuvaamiseen
Laadukkaan hyte-palvelukuvauksen tarkistuslista saatavilla
Mikä on hyte-palvelukuvauksen tarkistuslista?
- Tiivistelmä, johon on koottu kriteerit laadukkaalle palvelukuvaukselle.
- Tarkistuslistan tavoitteena on auttaa palvelukuvauksen tekijää tai sen tarkastelijaa arvioimaan palvelukuvauksen laatukriteerien täyttymistä.
Uusi PTV-palvelukuvausten seurantatyökalu hyvinvointialueille
Raportti päivitetään n. kerran kuukaudessa (huom! loma-ajat). Raportilla näkyvissä julkaisuajankohdan mukainen tilanne. Päivitetty 24.11.2024
Alueellisten PTV-palvelukuvausten (hyte) seurantatyökaluLinkki toiselle sivustolleyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Ohje työkalun käyttöönTiedosto avautuu uudessa välilehdessäyja-document-link-opens-in-a-new-tab
Tukiverkosto järjestöille Palvelutietovarannon hyödyntämiseen
Tule mukaan Digi- ja väestötietoviraston PTV ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonsepti -hankkeen järjestämään tukiverkostoon järjestöille palvelutietovarannon hyödyntämiseen.
Verkoston kevään 2025 tapaamiset
- 30.1. PTV tutuksi, ensi kertaa matkassa
- 27.2. Palvelukuvauksen tekemisen tehokertaus, Case Viola - väkivallasta vapaaksi ry, Riikka Paavilainen
- 27.3. Hyte-palvelutarjottimien tilannekuva / Emilia Kollander , THL
- 24.4. Ohjelma suunnitteilla
- 22.5. Ohjelma suunnitteilla
Klo 10.00–12.00
Paikka: Teams verkkotilaisuus
Ilmoittaudu mukaan tukiverkostoon hyte.ptv@dvv.fiyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Kansallista digikehittämistä koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Digi- ja väestötietovirasto on osallistunut kehittämistyöhön helmikuusta 2023 lähtien.
Hyte-palvelukonsepti kehittää hyvinvointi- ja terveyspalveluiden löydettävyyttä vuosina 2022–2025. Palvelukonsepti on yksi osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Konseptin tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta sekä vahvistaa ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista.
Hyte-palvelukonsepti-hanketyössä jokainen hyvinvointialue kehittää ja ottaa käyttöön digitaalisen palvelutarjottimen, joka kokoaa tiedot alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista ja toiminnasta.
Julkaistut palvelutarjottimet (THL)Linkki toiselle sivustolleyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Hyväksi havaitut keinot Suomi.fi-palvelutietovarannon käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
- Osa 1: Mikä on Suomi.fi-palvelutietovaranto ja sen hyödytTiedosto avautuu uudessa välilehdessäyja-document-link-opens-in-a-new-tab
- Osa 2: Hyvinvointialueen työntekijän PTV-osaaminen hyte-teemassaTiedosto avautuu uudessa välilehdessäyja-document-link-opens-in-a-new-tab
- Osa 3: Vinkkejä verkostoitumiseen hyvinvointialueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa työskentelevien kanssaTiedosto avautuu uudessa välilehdessäyja-document-link-opens-in-a-new-tab
- Osa 4: Järjestöjen parissa työskentelyn aloittaminen sekä PTV-opastus ja ohjaus Tiedosto avautuu uudessa välilehdessäyja-document-link-opens-in-a-new-tab
PTV-koulutuksia
Palvelutietovarannon ohjeita
Kaikkien Palvelutietovarantoa käyttävien toimijoiden tulisi ensimmäiseksi suorittaa eOppivan PTV-ajokorttiLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessäyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Palvelutietovarannon käyttöliittymän yleiset ohjeetLinkki toiselle sivustolleyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Ohjeita järjestöille ja muille hyte-toimijoille
Yhteystiedot
Lisätietoja ja yhteydenotot hyte.ptv@dvv.fiyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Lisätietoa muualla
Suomen kestävän kasvun ohjelma – RRP
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla vuosina 2022–2025 (RRP) tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
Ohjelma rakentuu neljälle pilarille, joista neljäs keskittyy sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiseen ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiseen.
Ohjelmaa toteutetaan jokaisella hyvinvointialueella.
Usein kysyttyä Palvelutietovarannosta
Suomi.fi-palvelutietovaranto on keskitetty tietovaranto. Organisaatiot kuten kunnat, hyvinvointialueet, järjestöt ja yritykset tuottavat palvelutietovarantoon tiedot tarjoamistaan palveluista ja asiointikanavista.
Aivan ensimmäisenä kannattaa suorittaa PTV-ajokortti, sillä siitä saa kokonaiskuvan Palvelutietovarannosta.
- Palvelutietovarannon tiedot ovat saatavilla yhdenmukaisella tavalla. Tietojen yhdenmukainen kuvaamistapa lisää yhteentoimivuutta sekä parantaa tietojen vertailtavuutta ja läpinäkyvyyttä.
- Avoimen rajapinnan kautta Palvelutietovarannon tietosisällöt ovat hyödynnettävissä kaikkialla, missä palvelutietoja halutaan esittää.
- PTV ohjaa käyttäjää rakenteisen, laadukkaan tiedon tuottamisessa (esim. tekstintarkastustyökalu sekä automaattinen asiasanoittaja).
- Käyttäjä voi kuvata tuottamaansa sisältöä palveluluokin ja asiasanoin. Ne edesauttavat palvelun löytymistä esimerkiksi verkkopalveluiden ja hakukoneiden hakutuloksissa.
Suosittelemme PTV-ajokortin suorittamista, koska siitä saa yleisymmärryksen palvelun käytöstä. Se ei kuitenkaan ole edellytys siihen saako käyttölupaa PTV:hen, eli emme vaadi todistusta, että sen on suorittanut.
Kannattaa aloittaa PTV-ajokortista, jonka jälkeen voi perehtyä tarkemmin PTV-ohjeisiin:
- PTV-valmennus aloittelijoille,
- Mitä on laadukas PTV-tieto
- PTV-pääkäyttäjäkoulutus
Kaikki PTV-ohjeet löytyy Palveluhallinta-sivustoltaLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessäyja-external-link-opens-in-a-new-tab (rajaa tulokset "Palvelutietovaranto" valinnalla)
Kaikki kentät, joissa ei lue, että ne ovat valinnaisia, ovat pakollisia. Käyttöliittymä ilmoittaa, jos pakollinen kenttä jää täyttämättä.
Haluan, että järjestöni tiedot siirtyvät Lähellä.fi:stä PTV:hen. Miten toimin?
Jos järjestösi on ottanut käyttöön Lähellä.fin, mutta ei PTV:tä, sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin kuvata toimintailmoitukset Lähellä.fihin ja pitää ne ajan tasalla. Tiedot siirtyvät automaattisesti Lähellä.fis:tä PTV:hen joka yö integraation mukana.
Yhdistykseni on ottanut PTV:n käyttöön, mutta haluaa poistua PTV:stä ja siirtyä käyttämään Lähellä.fi:tä. Miten toimin?
Riittää, että lähetät asiasta pyynnön osoitteeseen ptv-tuki@dvv.fi sitten kun poiston saa tehdä. PTV-tuki arkistoi tällöin organisaation palveluineen ja asiointikanavineen PTV:stä. Kun tämä on tehty, järjestösi palvelut alkavat siirtyä integraation mukana Lähellä.fi:stä PTV:hen joka yö.
Olen kuvannut samoja tietoja sekä Lähellä.fi:hin että PTV:hen. Miten estetään, ettei PTV:hen siirry päällekkäistä tietoa?
Lähellä.fi tarkistaa PTV:ssä olevien organisaatioiden Y-tunnukset ja vertaa niitä Lähellä.fi:ssä oleviin Y-tunnuksiin. Jos jokin Y-tunnus löytyy molemmista järjestelmistä, tietojen siirtyminen estetään koneellisesti, ettei PTV:hen tulisi päällekkäisiä tietoja.
Jos järjestösi siis on ottanut käyttöön sekä Lähellä.fin että PTV:n ja syöttänyt PTV:ssä organisaation Y-tunnuksen, Lähellä.fihin kuvatut sisällöt eivät siirry PTV:hen. Jos Y-tunnusta ei ole annettu, PTV:hen muodostuu tuplaorganisaatio, joten, huolehdithan, että organisaatiollasi on PTV:ssä Y-tunnus.
Haluan lopettaa Lähellä.fin käytön ja siirtyä ylläpitämään tietoja PTV:ssä. Miten toimin?
Hae PTV:n käyttölupaa.
Kun käyttölupa on myönnetty, käy Lähellä.fi:ssä muuttamassa organisaatiosi nimen ja Y-tunnuksen kirjoitusasua siten, että ne poikkeavat hieman PTV-hakemuksessa olevista. Sen jälkeen odota seuraavan vuorokauden puolelle, että muuttunut data on siirtynyt Lähellä.fi:stä PTV:hen. (Data siirtyy Lähellä.fistä PTV:hen joka aamuyö).
Kirjaudu PTV-pääkäyttäjätunnuksilla PTV-käyttöliittymään, jolloin sinne muodostuu oikealla nimellä ja Y-tunnuksella järjestösi organisaatiotieto. PTV:ssä on kuitenkin edelleen myös Lähellä.fistä siirtynyt vanha organisaatio sisältöineen.
Seuraavaksi kopioi vanhan organisaation alta palvelut ja asiointikanavat uuden organisaatiosi alle, muokkaa ne julkaisuvalmiiksi ja jätä ne luonnostilaan.
Vaihtoehto 1: Mikäli järjestösi haluaa jatkossa ylläpitää tietoja vain PTV:ssä, käy kopioimisen jälkeen poistamassa organisaatiosi ja sen sisällöt Lähellä.fi:stä, arkistoi Lähellä.fistä tullut organisaatio (organisaation arkistoiminen arkistoi myös sen alla olevat sisällöt) ja julkaise sitten uuden organisaation alle kopioimasi luonnostilaiset uudet sisällöt.
Vaihtoehto 2: Mikäli järjestösi haluaa jatkossa ylläpitää tietoja sekä Lähellä.fi:ssä että PTV:ssä, älä poista Lähellä.fi:ssä olevia tietoja, vaan käy muuttamassa Lähellä.fihin Y-tunnus ja järjestön nimi PTV:ssä olevien tietojen kanssa identtiseen muotoon, jotta palvelut eivät jatkossa enää tule PTV:hen.
Voinko ylläpitää tietoja sekä Lähellä.fi:ssä että PTV:ssä?
Järjestö voi itse valita, kuvaako palvelunsa Suomi.fi-palvelutietovarantoon vai Lähellä.fi:hin. Samojen palveluiden kuvaamista sekä Lähellä.fi:hin että PTV:hen ei suositella. Järjestö voi sen kuitenkin perustelluista syistä halutessaan tehdä (jos esimerkiksi järjestöavustus edellyttää Lähellä.fi:hin kuvaamista).
Haluan, että järjestöni tiedot siirtyvät PTV:stä Lähellä.fihin. Miten toimin?
Tämä ei ole mahdollista. Lähellä.fin ja PTV:n välillä toimiva integraatio on yhdensuuntainen, eli tiedot siirtyvät Lähellä.fi:stä PTV:hen, mutta mitään tietoja ei siirry PTV:stä Lähellä.fi:hin. Jos haluat, että palvelusi näkyvät sekä Lähellä.fi:ssä että PTV:ssä, sinun tulee kuvata ne Lähellä.fi:hin.