Digiturvallinen elämä -koulutukset ja -peli

Mies penkillä

Digiturvallinen elämä -koulutusten ja -pelin avulla opit toimimaan turvallisesti digimaailman uhkatilanteissa. Koulutukset ja peli ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Organisaatiot voivat käyttää kokonaisuutta henkilöstönsä perehdyttämisessä. Kokonaisuus sisältää verkkokoulutuksia organisaatioiden johdolle, digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille ja organisaatioiden koko henkilöstölle. Koulutuksia täydentää mobiilipeli, jonka avulla digiturvataitoja voi harjoitella käytännöllisissä arjen tilanteissa.

Osana perehdytystä Digiturvallinen elämä -kokonaisuus on organisaatioille yksi keino huolehtia siitä, että henkilöstöllä on tarvittavat perustaidot digiturvallisuudessa. Kun perusosaaminen on kunnossa, kukin organisaatio voi keskittyä tarjoamaan henkilöstölleen sen lisäksi riittävästi ohjeistusta ja koulutusta organisaation omista digiturvan toimintatavoista ja prosesseista.

Digiturvallinen elämä -peli

Digiturvallinen elämä -pelin avulla opit digiturvataitoja helpolla ja hauskalla tavalla.

Pelin ensimmäisessä osassa keskitytään työelämässä tarvittaviin digiturvataitoihin. Toimit arkipäiväisissä tilanteissa kuvitteellisen Tyrskylän kunnan työntekijöiden matkassa. Selviätkö sinä työviikosta, joka on täynnä digiturvahaasteita? Ensimmäisen osan läpäiseminen vie aikaa 30-60 minuuttia.

Pelin toisessa osassa jatketaan työelämän digiturvataitojen harjoittelemista. Tällä viikolla Tyrskylässä työskennellään etänä. Joko sinulla on etätyön digiturva hallussa?

Jos digiturva-asiat ovat sinulle uusia, suosittelemme käymään ensin alla olevat organisaatioiden henkilöstölle suunnatut koulutukset.

Peliin tuotetaan jatkossa säännöllisesti uutta sisältöä.

Lataa peli sovelluskaupasta

Lataa maksuton mobiilipeli laitteellesi sovelluskaupasta:

Apple App Store

Google Play Store

Digiturvallinen elämä -peli on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kielen voi valita pelin oikeassa yläkulmassa sijaitsevasta valikosta. Jos olet ladannut pelin ennen eri kieliversioiden julkaisua, saat kielivalinnan näkyviin, kun lataat peliin päivityksen App Storesta tai Google Play:stä.

Pelin tietosuoja

Digiturvallinen elämä -peli on tietoturva-auditoitu. Peli ei muodosta internet-yhteyksiä eikä vaadi laitteelta oikeuksia. Peli ei kerää henkilötietoja.

Jos huomaat pelin toiminnassa ongelmia, olethan yhteydessä meihin sähköpostilla: [email protected]


Koulutukset organisaatioiden koko henkilöstölle

Digiturvallinen työelämä

Digitaalinen turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. Tässä johdantokoulutuksessa opit toimimaan turvallisesti digimaailmassa. Tunnistat työskentelyyn liittyvät uhkat ja osaat hallita niistä syntyviä riskejä. Opit myös hyödyntämään digimaailman mahdollisuuksia. Verkkokoulutuksen kesto on 30-60 minuuttia. Digiturvallinen työelämä on ensimmäinen osa digitaalisen turvallisuuden koulutuskokonaisuudesta. Koulutuksen kieliversiot löytyvät ruotsin- ja englanninkielisiltä sivuiltamme.

Digiturvallinen työelämä eOppivassa

Toimi turvallisesti digimaailmassa

Tiedätkö, miten digitaalisissa ympäristöissä työskennellään turvallisesti? Se on oikeastaan aika yksinkertaista: Luokittele tiedot ja valitse niiden käsittelyyn oikeat tilat ja työvälineet! Tässä koulutuksessa perehdymme tiedon eri tyyppeihin sekä siihen, millaisissa tiloissa ja millaisilla työvälineillä erilaisia tietoja voi käsitellä. Opit myös viestimään turvallisesti sosiaalisessa mediassa. Verkkokoulutuksen kesto on 30-60 minuuttia. Toimi turvallisesti digimaailmassa on toinen osa digitaalisen turvallisuuden koulutuskokonaisuudesta. Koulutuksen kieliversiot löytyvät ruotsin- ja englanninkielisiltä sivuiltamme.

Toimi turvallisesti digimaailmassa eOppivassa

Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle 2020

Sinäkin käsittelet työssäsi henkilötietoja, eli ihmisiä koskevia tietoja. Teimme tämän koulutuksen, jotta oppisit lisää siitä, mitä tietosuoja on, miksi se on tärkeää ja miten henkilötietoja käsitellään lainmukaisesti ja turvallisesti. Lisäksi neuvomme, miten toimia, kun henkilötietojen tietoturvallisuus on vaarantunut.

Koulutus on osallistujapalautteen ja lakimuutosten perusteella uudistettu versio vuonna 2018 julkaistusta koulutuksesta Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle. Koulutuksessa on lisää käytännön esimerkkejä ja tietoa myös sinulle, joka olet suorittanut koulutuksen jo aikaisemmin. Voit myös tehdä testin uudelleen ja katsoa, vieläkö tärkeimmät asiat ovat hallinnassa. Koulutuksen kieliversiot löytyvät ruotsin- ja englanninkielisiltä sivuiltamme.

Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle 2020 eOppivassa

Tietosuojan ABC 2 – Syvemmälle tietosuojaan

Tietosuojalla toteutetaan jokaisen oikeutta yksityisyyteen. Entä jos tämä perusoikeus on ristiriidassa muiden perusoikeuksien kanssa? Miten tietosuoja sovitetaan yhteen esimerkiksi asiakirjajulkisuuden kanssa, joka on myös perusoikeus?

Tässä koulutuksessa tarkastellaan tietosuojan suhdetta muihin perusoikeuksiin, syvennetään kuvaa tietosuojasta osana organisaation toimintaa sekä perehdytään tarkemmin sen soveltamiseen esimerkiksi hankinnoissa.

Koulutus on jatkoa Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle 2020 -koulutukselle. Koulutus on tarkoitettu erityisesti julkishallinnon työntekijöille, jotka käsittelevät työssään paljon henkilötietoja.

Tietosuojan ABC 2 - Syvemmälle tietosuojaan eOppivassa

Digiturvallisuus kuntien luottamushenkilöille

Tässä koulutuksessa tutustut digitaaliseen turvallisuuteen sen viiden keskeisen osa-alueen kautta. Käymme läpi digitaalisen turvallisuuden peruskäsitteitä ja yleisiä periaatteita. Esimerkkitapaukset valaisevat digitaalisen turvallisuuden merkitystä julkisen hallinnon toiminnassa ja erityisesti kunnan luottamushenkilön näkökulmasta.

Digiturvallisuus kuntien luottamushenkilöille eOppivassa


Koulutukset organisaatioiden johdolle ja digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille

Riskienhallinta digimaailmassa

Riskienhallinta auttaa organisaatiota saavuttamaan tavoitteensa ja mahdollistaa turvallisen työympäristön syntymisen. Koulutuksessa tarkastellaan, mitä riskienhallinta tarkoittaa ja miten riskejä hallitaan. Lisäksi syvennytään siihen, miten riskienhallinta saadaan organisaation yhteiseksi asiaksi. Koulutus on suunnattu organisaatioiden johtajille, digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita riskienhallinnasta. Verkkokoulutuksen kesto on 30-60 minuuttia.

Riskienhallinta digimaailmassa eOppivassa

Turvaa digitaalinen toiminta häiriötilanteessa

Häiriötilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi luonnonilmiö, verkkohyökkäys, sähkökatko tai inhimillinen erehdys. Tässä koulutuksessa opit häiriötilanteiden ja toiminnan jatkuvuuden hallintaa sekä tilanteeseen liittyvää viestintää. Koulutus on suunnattu organisaatioiden johtajille, digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille sekä palvelujen ja prosessien vastuuhenkilöille. Verkkokoulutuksen kesto on 30-60 minuuttia.

Turvaa digitaalinen toiminta häiriötilanteissa eOppivassa


Digiturvallinen elämä -materiaalit

Ota maksuttomat Digiturvallinen elämä -materiaalit käyttöön omassa organisaatiossasi ja ole mukana digiturvatietoisuuden vahvistamisessa!

Julisteet

Lataa tästä Digiturvallinen elämä -julisteet organisaatiosi käyttöön:

Lataa tulostettava juliste: Salasana

Lataa tulostettava juliste: Huijausviesti

Tarrat

Tilaa Digiturvallinen elämä -tarrat organisaatiosi käyttöön. Tarroja on kahdenlaisia, ja niiden halkaisija on n. 5 cm. Tarrat ja niiden toimitus ovat tilaajalle maksuttomia.

Tilaa tarrat sähköisen tilausjärjestelmän kautta