Milloin alamme seurata alaikäisen omaisuuden hoitoa?
Alaikäinen ei voi ikänsä takia huolehtia omista eduistaan ja oikeuksistaan. Tämän takia lapsen huoltajat toimivat lähtökohtaisesti alaikäisen lapsensa edunvalvojina ja ovat velvollisia hoitamaan lapsen omaisuutta hänen puolestaan.
Kun alaikäiselle kuuluvan omaisuuden arvo ylittää 20 000 euroa ja saamme tiedon siitä, alamme seurata omaisuuden hoitamista. Tämä on laista tuleva tehtävämme, eikä valvontaamme vaikuta, missä muodossa omaisuus on tai mistä omaisuus on peräisin.
Voimme tehdä merkinnän rekisteriin alaikäisen edun turvaamiseksi, vaikka hänen omaisuutensa arvo olisikin alle 20 000 euroa.
Ohjaamme huoltajia tehtävässään ja valvomme alaikäisen puolesta, että omaisuutta hoidetaan hänen etunsa mukaisesti. Näin voimme varmistaa yhdessä huoltajien kanssa, että lapsen oikeudet toteutuvat.
Jos alaikäisellä on kaksi huoltajaa, molemmat ovat edunvalvojia riippumatta siitä, kumman vanhemman luona alaikäinen asuu. Huoltajien täytyy yhdessä huolehtia edunvalvojan tehtävistä.
Mistä saamme tiedon alaikäisen omaisuudesta?
Kun alaikäinen tulee kuolinpesän osakkaaksi, edunvalvojan eli hänen huoltajansa pitää toimittaa meille jäljennös perukirjasta kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.
Kun alaikäinen saa vakuutuskorvauksen, vakuutuksenantajan täytyy ilmoittaa asiasta meille, jos
- korvaus on suurempi kuin 1 000 euroa ja
- korvaus annetaan muusta syystä kuin vakuutustapahtuman aiheuttamien kustannusten tai omaisuuden menetysten korvaamiseksi.
Alaikäisen edunvalvoja eli hänen huoltajansa tarvitsee luvan ja/tai sijaisen tiettyjen toimenpiteiden tekemiseen, kuten perinnönjakoon tai asunnon myyntiin. Hän hakee lupaa ja sijaista meiltä.
Huoltajan täytyy ilmoittaa meille, kun alaikäisen omaisuuden arvo on yli 20 000 euroa. Lue lisää ilmoituksen tekemisestä.
Milloin alaikäisen edunvalvonta loppuu?
Alaikäisen edunvalvonta loppuu, kun hän täyttää 18 vuotta. Edunvalvojan ei tarvitse erikseen ilmoittaa asiasta meille, mutta hänen täytyy kuitenkin antaa meille viipymättä päätöstili.
Me voimme tehdä päätöksen alaikäisen edunvalvonnan poistamisesta rekisteristä silloin, kun edunvalvoja lähettää meille hakemuksen, jossa osoitetaan, että alaikäisen omaisuuden arvo on hyväksytysti ja pysyvästi vähentynyt 15 000 euroon tai sitä pienemmäksi. Edunvalvoja voi siis ilmoittaa meille vapaamuotoisella hakemuksella, että edunvalvonta ei enää ole tarpeellista. Hakemuksen liitteenä täytyy olla jokin tosite tai tiliote, josta omaisuuden vähentyminen käy ilmi. Edunvalvoja voi pyytää edunvalvonnan lopettamista samalla kun hän toimittaa vuositilin. Jos alaikäisen omaisuus on vähentynyt edunvalvojan toimien vuoksi, emme poista alaikäisen edunvalvontaa rekisteristä.
Vaikka poistaisimme alaikäisen edunvalvonnan rekisteristä, huoltajien täytyy edelleen jatkaa alaikäisen taloudellisten asioiden hoitamista. Tällöin huoltajilla ei kuitenkaan ole tilivelvollisuutta meille.
Jos alaikäisen asuinpaikka on siirtynyt vieraaseen valtioon, edunvalvonta ei sinänsä pääty, mutta voimme päättää, että lopetamme edunvalvojan toiminnan valvonnan Suomessa. Meidän sijastamme toisen maan viranomainen voi alkaa valvomaan edunvalvojan toimintaa.
Valvonnan lopettaminen edellyttää jompaakumpaa seuraavista:
- Edunvalvojan toiminnalle on järjestetty valvonta ulkomailla.
- Suomessa tapahtuva valvontamme muuttuu käytännössä tehottomaksi.
Voimme tehdä päätöksen omasta aloitteestamme tai alaikäisen tai edunvalvojan hakemuksen perusteella.
Jos alaikäinen on muuttanut asumaan ulkomaille, edunvalvojan kannattaa ensin selvittää, millä tavalla uuden asuinmaan viranomaiset voivat valvoa hänen toimintaansa. Sen jälkeen hän voi tehdä vapaamuotoisen hakemuksen meille tekemämme valvonnan lopettamisesta.
Jos alaikäinen on muuttanut toiseen Pohjoismaahan, valvontaa ei lopeteta vaan se siirretään uuden asuinvaltion viranomaisen tehtäväksi. Siirto tehdään siis pohjoismaisten viranomaisten kesken. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä meihin, jotta voimme sopia käytännön asioista.
Tarvitsetko apua?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja keskeisiin käsitteisiin alaikäisen edunvalvonnasta.
Puhelinpalvelu: 0295 536 256.
Palveluajat: ma–pe 9–15.
Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.