Suomi.fi-verkkopalvelun historia

Suomi.fi-verkkopalvelun tehtävä on auttaa erilaisissa tilanteissa olevia kansalaisia ja yrittäjiä. Se kokoaa asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen. Lisäksi Suomi.fi sisältää kansalliset palvelut tunnistautumiseen, sähköiseen viestintään sekä valtuuttamiseen. 

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa Suomi.fin edeltäjistä ja keskeisimmistä rajapyykeistä. Täydennämme sivua sitä mukaan, kun vuosien vieriessä Suomi.fi kehittyy.

Suomi.fin tarina jatkuu ja täydentyy! 

Vuosien aikana Suomi.fin kehittämiseen on osallistunut lukuisia ihmisiä eri tehtävissä. Jos sinulla on faktoja, anekdootteja tai muistoja Suomi.fistä, voit lähettää niitä meille kuvina, videona tai tekstinä osoitteeseen dvv.viestinta[at]dvv.fi.


Kansalaisen käsikirjasta ensimmäisiin yhteisiin sähköisen asioinnin palveluihin (1992–2009)

Suomi.fi verkkopalvelu avattiin virallisesti 4.4.2002. Suomi.fi-palvelun sisällöllinen historia ulottuu kuitenkin aina vuoteen 1992 saakka.

Mikä ihme oli Kansalaisen käsikirja ja miten Suomi.fi-palvelu ja verkkotoimitus alun perin perustettiin? Entä millaisia olivat ensimmäiset yhteiset sähköisen asioinnin palvelut?


Uudistusten aika (2009–2014) 

Valtion IT-palvelukeskus perustetaan Valtiokonttoriin ja Suomi.fi ja verkkotoimitus siirtyvät uuteen kotiin. Suomi.fi:n kehittämisen perusta kohti yhteistä sähköisen asioinnin alustaa luodaan.

Mutta miksi ihmeessä siihen tarvittiin legoja? Entä mitä olivatkaan Kansalaisen Asiointitili ja Kuntapuntari?


Suomi.fi kehittyy hallinnon yhteisiksi sähköisen asioinnin tukipalveluiksi (2014–2019) 

Kokonaan uudet Suomi.fi-palvelut kehitetään ketterästi ja käyttäjälähtöisesti Kansallisessa Palveluarkkitehtuuriohjelmassa ja niiden käytöstä säädetään oma lainsäädäntö.

Suomi.fi-palvelut vakiintuvat kriittiseksi osaksi suomalaista digitaalista yhteiskuntaa. Palveluja palkitaan kotimaassa ja maailmalla ja Suomi.fi-tunnettuus nousee kansalaisten joukossa.

Mutta mikähän mahtaa olla Straumurinn ja miksi vihreä nappi on tärkeä osa historiaa?


Suomi.fi-palveluiden käyttö laajenee ja uusia palveluja ja ominaisuuksia kehitetään (2020-)

Suomi.fi palveluiden käyttö laajenee nopeasti ja kokonaan uusia palveluja ja toiminnallisuuksia kehitetään. Suomi.fi-palveluiden tulevaisuus yhteisenä sähköisen asioinnin alustana alkaa muodostua kokonaan uudelle tasolle.

Suomi.fi-verkkotoimitus kehittää uusia toimintamalleja ja keksii sihardit. Mutta mitä ihmettä ne mahtavat olla? 


Suomi.fi-verkkopalvelun tulevaisuutta visioi johtava erityisasiantuntija Jani Ruuskanen.