Muutto ulkomaille

Tee muuttoilmoitus tämän sivun ohjeilla, kun muutat Suomesta ulkomaille. Jos kuitenkin muutat Suomesta toiseen Pohjoismaahan, tee muuttoilmoitus muutto Pohjoismaiden välillä -sivun ohjeilla.  

Muuttajalla on velvollisuus ilmoittaa meille muutostaan ulkomaille. Emme voi korjata väestötietojärjestelmän tietoja jälkikäteen, ja väärät tiedot saattavat myöhemmin vaikeuttaa asioiden hoitamista Suomesta. On tärkeää, että ilmoitat meille ulkomaisen osoitteesi, jotta Suomen viranomaiset tavoittavat sinut nopeammin sinua koskevissa asioissa, joita ovat esimerkiksi eläkepäätökset ja asevelvollisuutta koskevat kirjeet. Saat myös passin nopeammin. 

Toimi näin 

1. Muutatko tilapäisesti vai vakinaisesti Suomesta ulkomaille?  

  • Tilapäinen maastamuutto tarkoittaa, että muutat ulkomaille yhtä vuotta lyhyemmäksi ajaksi. Muuttoilmoituksessa sinun täytyy ilmoittaa ulkomailla asumisen päättymispäivä. 
  • Tällöin kotikuntanasi säilyy lähtöhetken kunta Suomessa, ja siihen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet koskevat sinua.  
  • Muissa tapauksissa muuttosi on vakinainen. Tällöin sinulla ei ole enää kotikuntaa Suomessa. Et siis voi enää esimerkiksi äänestää kunnallisvaaleissa eivätkä kotikuntaan liittyvät oikeudet ja velvollisuudet koske sinua. 
  • Huom. Erityistilanteessa voimme merkitä maastamuuton tilapäiseksi myös vuotta pitemmäksi ajaksi. Tällainen erityistilanne edellyttää, että sinulla on elinolosuhteidesi perusteella kiinteämpi yhteys Suomeen kuin ulkomaiseen asuinmaahasi. Tässä tilanteessa voit asua ulkomailla korkeintaan kolme vuotta. Jos kuitenkin asut ulkomailla yli kolme vuotta, kyse on vakinaisesta maastamuutosta. 

2. Tee muuttoilmoitus meidän ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  

Tee muuttoilmoitus 

Usein kysytyt kysymykset

Tarvitsetko apua?

Yhteystietomme:

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 225.

Palveluajat:

  • ma 9-15
  • ti-pe 9-12

Sähköposti

Voit ottaa yhteyttä muuttoihin ja kotikuntaan liittyvissä asioissa myös sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected] Muista kertoa viestissäsi koko nimesi ja syntymäaikasi.