Kuolintietojen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Kuolintietoja voi ilmoittaa väestötietojärjestelmään 

  • sähköisesti suoraan ilmoittajan omasta järjestelmästä
  • lomakkeella, joka toimitetaan Digi- ja väestötietovirastoon (DVV) 

Jos vainajalla on väestötietojärjestelmässä merkittynä turvakielto, toimitetaan ilmoitus aina salattuna sähköpostina ensisijaisesti DVV:n turvaviestipalvelun kautta.

Jos vainajan viimeisin kotikunta oli Ahvenanmaalla, kuolintiedot toimitetaan Ahvenanmaan valtionvirastoon.

Ulkomailla tapahtunut kuolema ilmoitetaan eri tavalla.

Tiedot voi ilmoittaa helposti sähköisesti

Voitte ilmoittaa kuolintiedot sähköisesti oman järjestelmänne kautta suoraan väestötietojärjestelmään, kun olette hakeneet ja saaneet DVV:lta luvan sähköiseen ilmoittamiseen. Tietojen sähköinen ilmoittaminen tapahtuu DVV:n tarjoaman rajapinnan välityksellä. 

Näin haette DVV:lta lupaa: 

1. Rekisteröitykää DVV:n verkkoasiointiin. Rekisteröityminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, organisaatiokortilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla. Samassa organisaatioyksikössä työskentelevien kannattaa luoda vain yksi asiakastili. Samaan asiakastiliin voi liittää useampia käyttäjiä. 

2. Täyttäkää verkkoasioinnissa kuolintietojen sähköisen ilmoittamisen lupahakemus. 

Valitkaa hakemuksessa ”Julkishallinto” ja sen alta ”Haluan ilmoittaa tietoja väestötietojärjestelmään” ja alasvetovalikosta ”Haluan ilmoittaa henkilötietoja väestötietojärjestelmään”. Valitkaa ”Aloita”. Täyttäkää hakemuksen tiedot kohdassa ”Kuolintietojen ilmoituslupa”. 

Verkkoasiointiin

3. DVV käsittelee hakemuksenne ja ottaa teihin yhteyttä. Saatte rajapintakuvaukset suojatulla sähköpostilla, jotta voitte toimittaa ne edelleen ICT-palveluntarjoajallenne. 

Sähköistä ilmoittamista koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Kaikki hyötyvät kuolintietojen sähköisestä ilmoittamisesta

Kuolintietojen reaaliaikaisesta sähköisestä ilmoittamisesta hyötyvät yhteiskunta, terveydenhuollon tahot ja vainajan omaiset, koska 

  • yhteiskunnallisia säästöjä syntyy tiedon nopeasta ja luotettavasta liikkumisesta 
  • terveydenhuollon toimijoiden prosessit nopeutuvat 
  • vainajan asioiden hoito nopeutuu.

Kuolintietoa väestötietojärjestelmästä tarvitsevat nopeasti mm. Verohallinto, Kela, Traficom, THL, seurakunnat, kunnat, terveydenhuollon yksiköt, eläkevakuutusyhtiöt, pankit ja vakuutusyhtiöt.

Palveluväylän avulla tieto siirtyy järjestelmästä toiseen

Suomi.fi:n Palveluväylä on suositeltava tiedonsiirtokanava kuolintietojen ilmoittamiseen. Sen avulla tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti suoraan väestötietojärjestelmään. Käyttöönotto aloitetaan tekemällä käyttölupahakemus. Tutustu käyttöönoton vaiheisiin ja hakemuksen tekoon Suomi.fi-sivustolta. 

Myös Palveluväylän kattava esittely löytyy Suomi.fi-sivustolta.

Palveluväylään liittyminen ja sen käyttäminen on julkishallinnolle ja yksityiselle sektorille maksutonta. Saatte maksutta teknisen tuen ja varmenteet. Vastaatte kuitenkin itse palvelun käyttöönotosta aiheutuvista kustannuksista, kuten liityntäpalvelimen kuluista, asennuksesta ja ylläpidosta. 

Lisätietoa Palveluväylään liittymisestä löytyy sivuiltamme. Palveluväylän käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä voi lähettää [email protected].