Henkilötunnuksen uudistaminen
Henkilötunnus uudistuu. Digi- ja väestötietovirasto huolehtii uudistusten toteuttamisesta viraston tuottamiin palveluihin, jotka ovat laajasti myös muiden organisaatioiden käytössä. Uudistus vaatii toimenpiteitä myös muilta organisaatioilta, joiden järjestelmissä henkilötunnusta käytetään.
Yksityishenkilöiltä uudistus ei vaadi toimenpiteitä. Nykyisistä henkilötunnuksista ei luovuta eli myönnetyt henkilötunnukset pysyvät ennallaan muuttumattomina.
Miksi henkilötunnus uudistuu?
Nykyisessä henkilötunnusmallissa tunnuksia on kullekin päivälle rajallinen määrä, ja nyt tunnukset ovat käymässä vähiin joiltakin päiviltä. Henkilötunnusjärjestelmän kiireellisimmät muutostarpeet liittyvät henkilötunnusten riittävyyden varmistamiseen. Nykyisiin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.
Uudistuksen myöhemmissä vaiheissa otetaan henkilötunnuksen rinnalle käyttöön yksilöintitunnus ja poistetaan sukupuolimerkintä uusista henkilötunnuksista. Lisäksi otetaan käyttöön etärekisteröitymisen mahdollisuus niille, jotka muuttavat ulkomailta Suomeen työn tai opiskelujen vuoksi.
Henkilötunnuksen uudistus
- varmistaa henkilötunnusten riittävyyden
- helpottaa ulkomaalaisten asiointia suomalaisissa palveluissa
- mahdollistaa uuden yksilöintitunnuksen käytön
- parantaa yhdenvertaisuutta poistamalla sukupuolitiedon uusista henkilötunnuksista
Lainsäädäntö ja aikataulu
Uudistuksen toteutuminen edellyttää lainsäädäntömuutoksia ja lainsäädäntö määrittelee aikataulun.
- 1.1.2023 astuu voimaan asetus uusista välimerkeistä, joka mahdollistaa ratkaisun henkilötunnusten riittävyyteen väestötietojärjestelmässä.
- Eduskunnalle jätettiin 15.9.2022 lakiesitys.
- Lakiesityksen mukaan laki tulisi voimaan ja etärekisteröinti ja yksilöintitunnus otettaisiin käyttöön väestötietojärjestelmässä 1.9.2023.
- Lakiesityksen mukaan sukupuolineutraalia henkilötunnusta koskevat muutokset tulisivat voimaan 1.1.2027.
Henkilötunnusten riittävyys varmistetaan uusilla välimerkeillä
Henkilötunnus muodostuu syntymäajasta, yksilönumerosta ja tarkistusmerkistä. Yksilönumerolla erotetaan toisistaan henkilöt, joilla on sama syntymäaika. Yksilönumeron antamista varten väestötietojärjestelmään talletetaan henkilön sukupuolitiedoksi mies tai nainen. Yksilönumero muodostuu välimerkistä ja kolminumeroisesta luvusta, joka on miespuolisilla pariton ja naispuolisilla parillinen.
Henkilötunnusten riittävyys varmistetaan ottamalla käyttöön uusia välimerkkejä. Uusien välimerkkien käyttöönoton jälkeen henkilötunnus ei ole enää yksilöivä ilman välimerkkiä. Aiemmin järjestelmissä on voinut jättää huomioimatta välimerkin, mutta uusien välimerkkien käyttöönoton jälkeen näin ei enää voi toimia. Esimerkiksi kuvitteelliset henkilötunnukset 100190-999P tai 100190Y999P olisivat eri henkilöiden eli välimerkki voi joissakin tapauksissa olla ainoa ero.
Uudistuksen jälkeen välimerkkinä on
- Vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneillä kirjaimet nykyinen A ja uudet B, C, D, E, F.
- 1900-luvulla syntyneillä nykyinen yhdysmerkki (-) tai uudet kirjaimet Y, X, W, V, U.
- 1800-luvulla syntyneillä nykyinen plusmerkki (+), ei uusia välimerkkejä.
Testaa uudenlaista henkilötunnusta
Excel-taulukosta löytyy kuvitteellisia testihenkilöitä, joilla on uudenlaiset välimerkit. Aineistolla voitte testata, miten uudet henkilötunnukset toimivat omassa järjestelmässänne.
DVV:n arvio uusien välimerkkien käyttöönoton aikataulusta
Tilanne 1/2023: Tämänhetkisen arvion mukaisesti uuden välimerkkiasetuksen mukaisia uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran maaliskuussa 2024.
Arvio perustuu vuosien 2016-2021 keskimääräiseen antomäärään ja arvioon tulevasta antotarpeesta. Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi Suomeen työn johdosta muuttaville henkilöille lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin.
Etärekisteröinti
Lakiesityksen mukaan etärekisteröinti otettaisiin käyttöön väestötietojärjestelmässä 1.9.2023 seuraavasti.
Etärekisteröinnillä tarkoitetaan sitä, että Suomeen muuttoa harkitseva henkilö voi itsepalveluna rekisteröidä tietonsa väestötietojärjestelmään ja saada suomalaisen henkilötunnuksen jo ennen Suomeen saapumista. Etärekisteröityminen tehdään mobiilisovelluksessa (Suomi.fi-lompakko) toimivalla ulkomaalaisen asiointivälineellä, jota kehitetään Digi- ja väestötietovirastossa osana digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta.
Rekisteröityjän henkilöllisyys varmistetaan etärekisteröintimenettelyssä automaattisesti passin sirun ja kasvojentunnistusohjelman avulla.
Organisaation pitää tehdä muutoksia tietolupaan voidakseen ottaa etärekisteröinnin osaksi omaa tietojärjestelmäänsä. Tietojen mukana tulee uutena tietona tunnistuksen tapa, jonka avulla voidaan erottaa etärekisteröidyt ja muulla tavalla tunnistautuneet. Jos organisaatio ei tarvitse etärekisteröintitietoja, sen ei myöskään tarvitse tehdä muutoksia tietolupaansa.
Testaa etärekisteröityjen hakua väestötietojärjestelmästä
Excel-taulukosta löytyy kuvitteellisia testihenkilöitä. Aineistolla voitte testata kuinka uudet tiedot toimivat omassa järjestelmässänne. Taulukon etärekisteröidyillä testihenkilöillä on myös yksiköintitunnukset (HYT).
Yksilöintitunnus
Lakiesityksen mukaan yksilöintitunnus otettaisiin käyttöön väestötietojärjestelmässä 1.9.2023 seuraavasti.
Uusi yksilöintitunnus on täysin henkilötiedoista riippumaton tunnus, josta ei olisi pääteltävissä esimerkiksi henkilön ikää. Uusi yksilöintitunnus lisätään väestötietojärjestelmään jokaiselle henkilölle, jolla on suomalainen henkilötunnus. Tunnuksen pituus olisi 11 merkkiä.
Uusi yksilöintitunnus ei korvaa henkilötunnusta. Yritykset, yhteisöt ja viranomaiset, jotka eivät esimerkiksi tietosuojasyistä halua tai voi käsitellä henkilötunnuksia, voivat vapaaehtoisesti ottaa yksilöintitunnuksen käyttöön esimerkiksi työntekijöitä tai asiakkaita yksilöivänä tunnisteena.
Yksilöintitunnuksen käyttöönotto on organisaatiolle vapaaehtoista
Yksilöintitunnuksen käyttöönotto on organisaatioille vapaaehtoista. Näin ollen kustannuksia syntyy vain organisaatioille, jotka päättävät ottaa yksilöintitunnuksen käyttöön. Kustannukset syntyvät pääosin järjestelmäpäivityksistä. Jokainen organisaatio päättää itse yksilöintitunnuksen käyttöönoton aikataulusta.
Organisaatiot, jotka eivät ota uutta yksilöintitunnusta käyttöön, jatkavat henkilötunnuksen käyttöä nykyiseen tapaan.
Uudenlainen henkilötunnus ei kerro sukupuolta
Lakiesityksen mukaan 1.1.2027 alkaen sukupuolta ei enää voisi päätellä henkilötunnuksen yksilönumerosta. Yksilönumero on henkilötunnuksessa välimerkin jälkeinen kolminumeroinen luku, joka on tällä hetkellä naisilla parillinen ja miehillä pariton. Muutoksen jälkeen myönnetyissä henkilötunnuksissa yksilönumero olisi satunnainen. Nykyiset henkilötunnukset eivät muutu.
Lisätietoa
Yleisissä henkilötunnusuudistuksiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä osoitteeseen [email protected]
Henkilötunnuksen uudistuksesta järjestetään säännöllisesti infotilaisuuksia. Seuraavan infotilaisuuden ajankohta ja ilmoittautumislinkki julkaistaan tapahtumat-sivulla.
Yleistä tietoa uudistuksesta löydät valtiovarainministeriön verkkosivuilta sekä Digi- ja väestötietoviraston hankesivulta.
Usein kysytyt kysymykset
Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin henkilötunnuksen uudistamiseen liittyen. Lisää kysymyksiä ja vastauksia aiheesta on myös valtiovarainministeriön sivuilla.
Nykyisiä henkilötunnuksia ei muuteta.
Kun nykyiset välimerkit loppuvat, otetaan käyttöön uusia välimerkkejä ja välimerkit muuttuvat merkityksellisiksi. Välimerkit eivät kuitenkaan jatkossakaan sisälly tarkistusmerkin laskentaan.
Henkilötunnuksen välimerkit ovat merkityksellisiä jatkossa, jotta henkilötunnusten antoaluetta saadaan laajennettua.
Ensimmäinen uuden välimerkin sisältävä henkilötunnus annetaan vasta sitten, kun ensimmäisen kerran joltain päivältä loppuvat nykyisen välimerkin mukaiset henkilötunnukset.
Jatkossakin uudet välimerkit annetaan vuosisadoittain eli välimerkistä näkee, onko kyse 1900- vai 2000-luvulla syntyneestä henkilöstä.
Jatkossakin uudet välimerkit annetaan vuosisadoittain, eli välimerkistä näkee, onko kyse 1900- vai 2000 -luvulla syntyneestä henkilöstä.
Uudistuksen jälkeen välimerkkinä on
- Vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneillä kirjaimet nykyinen A ja uudet B, C, D, E, F.
- 1900-luvulla syntyneillä nykyinen yhdysmerkki (-) tai uudet kirjaimet Y, X, W, V, U.
- 1800-luvulla syntyneillä nykyinen plusmerkki (+), ei uusia välimerkkejä.
Uusilla välimerkillä olevia henkilötunnuksia aletaan antaa, kun nykyiset välimerkit loppuvat. Sen jälkeen kun nykyisillä välimerkeillä varustettujen henkilötunnusten antoalue loppuu, otetaan 1900-luvulla syntyneillä käyttöön Y-kirjain ja 2000-luvulla syntyneillä B.
Alkuvaiheessa uusia välimerkkejä sisältäviä henkilötunnuksia annetaan Suomeen saapuville henkilöille.
Arvioitu ajankohta päivittyy kuukausittain dvv.fi-sivulle.
Arvio perustuu vuosien 2016-2021 keskimääräiseen antomäärään ja arvioon tulevasta antotarpeesta. Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi Suomeen työn perässä muuttaville henkilöille lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin.
Sähköisten palveluiden tarjoajien pitää itse arvioida, mihin asiointiin etärekisteröintimerkinnällä varustettu henkilöllisyys riittää.
Etärekisteröityä ei ole tunnistettu kasvokkain, minkä vuoksi kyseessä on vahvaa tunnistusta heikompi tunnistuksen taso. Sen jälkeen, kun etärekisteröity henkilö käy kasvokkain tunnistautumassa, tunnistamista koskeva merkintä muutetaan väestötietojärjestelmään ja identiteetti vahvistuu.
Henkilötunnuksen tieto etärekisteröinnistä pitää voida erottaa kaikissa järjestelmissä, joissa niitä käsitellään ja tätä yhteyttä ei saa katkaista myöskään edelleenluovutustilanteessa.
Tarkoituksena on luoda nykyiselle henkilötunnukselle rinnakkainen yksilöintitunnus, jota organisaatiot voivat hyödyntää esimerkiksi erilaisissa sähköisen asioinnin käyttötilanteissa sekä tietojen vaihdossa henkilötunnuksen sijaan.
Yksilöintitunnus ei vaadi toimenpiteitä kansalaisilta.
Yksilöintitunnus on tarkoitettu pysyväksi tunnukseksi.
Uusi yksilöintitunnus ei korvaa henkilötunnusta. Yksilöintitunnuksen käyttö on organisaatioille vapaaehtoista. Henkilötunnuksen käyttö nykyiseen tapaan on mahdollista.