Hyppää sisältöön

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus keskeytyi – tarve digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuille ei kadonnut

Julkaisuajankohta 24.2.2023 9.02
Tiedote

Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Uudistus parantaisi henkilötietojen hallintaa, toisi sähköisen tunnistautumisen kaikkien saataville sekä sujuvoittaisi maahanmuuton prosesseja. Digi- ja väestötietovirastolla on valmius jatkaa kehitystyötä myös seuraavalla hallituskaudella.

Henkilö lukee puhelimellaan QR-koodin toisen puhelimen näytöltä

 

Tämän vuoden syyskuussa ei oteta käyttöön digitaalisen henkilöllisyyden palveluja, joita Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt. Julkaisematta jäävät tunnuslukulaite sekä mobiilisovellus, joka mahdollistaisi  digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ja ulkomaalaisen tunnistusvälineen käyttämisen. Myöskään henkilötunnuksen uudistus ei etene lukuun ottamatta välimerkkiuudistusta.

Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta.

Digitaalinen henkilöllisyys edistää yhdenvertaista yhteiskuntaa

Uudistus toisi henkilöllisyystodistuksen puhelimeen ja yhteiskunnan digitaaliset palvelut yhdenvertaisemmin kaikkien saataville. Vahva sähköinen tunnistautuminen ei ole vielä kaikkien saatavilla, vaikka yhä useammat palvelut ovat digitaalisia. Digitaalinen henkilöllisyystodistus parantaisi myös omien tietojen hallintaa, kun tunnistautumistilanteessa voisi jakaa itsestään vain tarvittavat tiedot.

– Uudistus on edelleen tarpeen ja uskomme myös Suomen seuraavan hallituksen näkevän tämän asian tärkeyden. Pystymme jatkamaan kehitystyötä ja julkaisemaan palvelut nopeasti, jos niin päätetään, sanoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietoviraston teettämän, Suomen väestöä edustavan tutkimuksen mukaan lähes 30 prosenttia 16–74-vuotiaista suomalaisista aikoi ottaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöön. 50 prosenttia aikoi ehkä ottaa palvelun käyttöön. Myös moni organisaatio oli osallistunut aktiivisesti kehitystyöhön ja valmistautunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastamiseen.

Henkilötunnuksen uudistus toteutuu osittain

Henkilötunnuksen uudistus ja ulkomaalaisille tarkoitettu tunnistusväline sujuvoittaisivat työperäisen maahanmuuton prosesseja. Uudistuksessa olisi myös poistettu henkilötunnuksesta sukupuolitieto ja mahdollistettu yksilöintitunnus henkilötunnuksen rinnalle.

Henkilötunnuksen uudistukseen liittyvä uusien välimerkkien käyttöönotto takaa henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa. Välimerkkiuudistuksesta päätettiin jo viime vuonna. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää. Tämän hetken arvion mukaan uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2024.

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu Suomessa ja koko Euroopassa. Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat laajennettavissa rajat ylittävään käyttöön EU-alueella, kuten EU pian jäsenmailtaan edellyttää.

– Meidän on edelleen tarpeen valmistautua EU:n digitaalisen identiteettilompakon vaatimuksiin. Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus jatkuu tältä osin. Suomen käyttöön tarkoitetun sovelluksen kehittäminen on mahdollistanut aktiivisen vaikuttamisen myös eurooppalaisen identiteettilompakon valmisteluun, Pekka Rehn kertoo.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon liittyvän kyselytutkimuksen toteutti Digi- ja väestötietoviraston toimeksiannosta mediatoimisto dentsu Finland. Tiedot kerättiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 2.–13.12.2022. Kohderyhmänä olivat 16–74-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 2 500 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lisätiedot

Pekka Rehn, ylijohtaja, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 535 046, [email protected]

Linkit

Valtiovarainministeriön tiedote 24.2.2023

Kooste digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon liittyvän kyselytutkimuksen tuloksista (pdf)

Hankkeet Hetu-uudistus digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys