Sukunimen muuttaminen

Jokaisella täytyy olla sukunimi. 

Voit muuttaa sukunimesi Suomessa seuraavissa tilanteissa:  

  • Asut Suomessa ja tietosi on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään. 
  • Olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla muualla kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa. Jos asut Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa ja haluat vaihtaa nimesi, ota yhteyttä asuinmaasi viranomaisiin. 

Voit tehdä meille hakemuksen sukunimesi muutoksesta, kun haluat 

  • vaihtaa sukunimesi 
  • itsellesi sukunimiyhdistelmän 
  • luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi kuuluvasta sukunimestä 
  • lisätä yhdysmerkin nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi tai poistaa sen. 

Nimessä pitää olla iso alkukirjain, mutta muut kuin alkukirjaimet eivät voi olla isolla kirjoitettuja (esim. Korhonen käy, mutta KORHONEN tai korhonen eivät). Muista kirjoittaa hakemukseesi selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat isolla ja mitkä pienellä. 

 

Minkälaista nimeä voin hakea? Keneltä tarvitsen suostumuksen? 

Hinta

Sukunimenmuutoshakemuksen käsittelymaksu on 95 euroa yhtä nimenmuutosta
tai sellaisen hakijaa kohden.

Näin käsittelemme hakemuksesi 

1. Hakemuksen lähettäminen  

Tee hakemus alla olevilla ohjeilla.

Emme lähetä erillistä vahvistusviestiä siitä, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi. 

2. Hakemuksen käsittely 

Otamme hakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Nimenmuutospalvelussa maksu määräytyy automaattisesti hakemuksen mukaan. Käsittelemme hakemukset saapumispäivän mukaisessa järjestyksessä. Tästä syystä hakemuksen tekemisen yhteydessä maksetut hakemukset saattavat edetä nopeammin. Huomaa, että maksua ei palauteta, vaikka peruisit hakemuksesi tai tekisimme asiassa hylkäävän päätöksen. 

Saatamme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi nimestä tai puuttuvia asiakirjoja. Joissakin tapauksissa pyydämme lisäksi nimilautakunnan lausunnon, jolloin hakemuksesi käsittely kestää kauemmin.  

Et valitettavasti pysty seuraamaan hakemuksesi käsittelyn etenemistä. Löydät kuitenkin keskimääräisen käsittelyajan tältä sivulta.  

3. Asian ratkaisu 

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat siitä kirjallisen päätöksen postitse, sähköpostitse tai Suomi.fi-viesteihin, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Nimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä, jos haettu nimi hyväksytään.  

Nimenmuutoksen jälkeen saat automaattisesti postitse uuden Kela-kortin. Sinun täytyy kuitenkin itse uusia passi, henkilökortti ja ajokortti vastaamaan uutta nimeäsi.  

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.  

Toimi näin

Hae nimenmuutosta nimenmuutospalvelussa  

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Käsittelymaksu maksetaan hakemuksen tekemisen yhteydessä.   

Tee nimenmuutoshakemus

Yhdellä hakemuksella voit esittää kaksi nimivaihtoehtoa. 

Palvelussa voi hakemukselle lisätä liitteitä PDF-muodossa. Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.

Ratkaisemme osan nimenmuutosasioista automaattisesti. Lisätietoa automaattisesta ratkaisumenettelystä löydät täältä.

Lähetämme kirjallisen päätöksen, kun asia on ratkaistu. Jos päätös on myönteinen, nimi on muuttunut väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Voit myös tarkistaa nimesi Suomi.fi:n Omat tiedot -osiossa. Kela lähettää nimenmuutoksen jälkeen uuden Kela-kortin. Sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti. 

Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen, jos et ole tyytyväinen päätökseen. 

Mitä teen, jos en voi hakea nimenmuutosta nimenmuutospalvelussa? 

Verkkolomake 

Tee hakemus verkkolomakkeella, jos haet huollettavallesi maksutonta sukunimenmuutosta tai sinulla on turvakielto. Verkkolomake edellyttää vahvaa tunnistautumista. Lomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku, jos nimenmuutosta ei voida käsitellä maksuttomana. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu.  Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.

Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.

Ladattava lomake  

Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös verkosta tulostettavalla lomakkeella. Lomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku, jos nimenmuutosta ei voida käsitellä maksuttomana. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu.  Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.

Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.

Toimita täytetty lomake meille allekirjoituksineen postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki tai lähetä sähköposti turvapostina - valitse vastaanottajaksi [email protected] 

 

Käsittelyajat

Etu- ja sukunimen muuttaminen

  • Nimenmuutospalvelu saattaa ratkaista hakemuksesi automaattisesti, jos haet itsellesi entistä sukunimeäsi tai yleistä etunimeä. Tällöin käsittelyaika on alle vuorokausi.
  • Muutoin käsittelyaika on 1–5 viikkoa. Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun.
  • Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä tai lisäselvityksiä sinulta tai nimilautakunnan lausunto, käsittelyaika voi olla 2–6 kuukautta.

Sukunimen muuttaminen avioituessa

Lapsen nimen ilmoittaminen 

Usein kysytyt kysymykset

Yhteystietomme

Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme. 

Voit hoitaa etu- ja sukunimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:

Sähköposti

Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse.

Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, jota viestisi koskee.

Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected]. Lue lisää lapsen tietojen ilmoittamisesta.

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 080.
Palveluajat: ma–pe 9–15

Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Postiosoite

Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki.

 

 

Suomen väkiluku 5 634 472