Sukunimen muuttaminen

Voit hakea sukunimenmuutosta täyttämällä nimenmuutoshakemuksen. Tee hakemus myös silloin, jos haluat itsellesi sukunimiyhdistelmän tai haluat luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi kuuluvasta sukunimestä. Hakemuksen avulla voit myös lisätä tai poistaa väliviivan nykyisestä sukunimiyhdistelmästäsi.

Voit hakea sukunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Myös ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset voivat hakea muutosta sukunimeen, jos asuinmaa on muu kuin Ruotsi, Norja tai Tanska. Jos asut jossakin edellä mainituista maista, ole yhteydessä asuinmaasi viranomaisiin.

Jos olet muuttanut sukunimesi ulkomaisen viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta. Tällaisissa tapauksissa voit pyytää nimitiedon tallentamista maksutta. 

Ulkomailla muuttuneen nimen rekisteröinti

Voit saada itsellesi jo käytössä olevan sukunimen, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

 • Sukunimi on ollut käytössäsi aiemmin tai se esiintyy suvussasi viiden sukupolven sisällä.
   
 • Haluat muuttaa vierasperäisen sukunimen kirjoitusasua tai lyhentää vierasperäistä sukunimeä, jotta se olisi käytettävämpi. Sukunimen kirjoitusasun muuttamiseksi ei katsota vierasperäisen sukunimen kääntämistä suomen tai ruotsinkielelle.
   
 • Sukunimi on käytössä avio- tai avopuolisollasi, ja puolisosi antaa suostumuksensa nimenmuutokselle. Voit saada avopuolisosi sukunimen, jos olette asuneet vähintään viisi vuotta samassa taloudessa tai teillä on yhteinen lapsi.
   
 • Sukunimi on käytössä sisaruksellasi tai lapsellasi ja saat suostumuksen kaikilta henkilöiltä, joilla kyseinen sukunimi on käytössä väestötietojärjestelmän mukaan.
   
 • Sukunimi on käytössä sijaisvanhemmallasi. 
   
 • Sukunimenmuutokselle on erityinen syy perhesuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Myös muita erityisen painavia syitä harkitsemme aina tapauskohtaisesti.

Suomessa kaikki väestötietojärjestelmän mukaan elossa olevien henkilöiden käytössä olevat sukunimet ovat suojattuja.

Pyydämme sukunimestä nimilautakunnan lausunnon, jos haet sellaista nimeä, jota ei ole vielä kellään käytössä. Nimilautakunta arvioi, soveltuuko hakemasi nimi sukunimeksi ja voiko se mahdollisesti sekoittua suojattuun tunnukseen (esimerkiksi yhdistyksen tai yrityksen nimeen).

Tiedotamme uudisnimistä verkkosivuillamme. Nimet ovat siellä nähtävillä 30 päivän ajan ennen nimen hyväksymistä.

Ratkaisemme sukunimiasiat toimittamiesi asiakirjojen ja nimilautakunnan mahdollisen lausunnon pohjalta. Nimilautakunta siis antaa lausuntonsa, mutta me ratkaisemme asian.

Sukunimi lapselle

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen, jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, lapsen sukunimi täytyy ilmoittaa meille tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä.

Jos vanhemmilla kuitenkin on aikaisempi yhteinen ja yhteisessä huollossa oleva lapsi, uusi lapsi saa saman sukunimen kuin hänen sisaruksellaan on.

Jos ilmoitat lapsellesi nimeä ensimmäistä kertaa, älä tee nimenmuutoshakemusta, vaan ilmoita nimi lapsen tietojen ilmoittamisen lomakkeella.

Lapsen tietojen ilmoittaminen

Muistilista

 • Kirjoita hakemukseen selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat sukunimeen isolla ja mitkä pienellä. Kirjoita siis hakemukseesi esimerkiksi Korhonen (ei KORHONEN tai korhonen).
 • Alaikäisen nimenmuutokseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus, jos alaikäisellä on kaksi tai useampi huoltaja. Huoltajien täytyy tällaisissa tilanteissa allekirjoittaa nimenmuutoshakemus, tunnistautua verkkolomakkeelle tai täyttää erillinen suostumuslomake. 
 • Jos nimenmuutosta haetaan yli 10-vuotiaalle alaikäiselle, nimenmuutoshakemukseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa. Hän voi antaa suostumuksensa allekirjoittamalla nimenmuutoshakemuksen tai erillisellä suostumuslomakkeella.
 • Jos haet itsellesi avio- tai avopuolisosi sukunimeä, tarvitaan nimenmuutokselle puolisosi suostumus. Puolisosi täytyy tällöin allekirjoittaa nimenmuutoshakemus, tunnistautua verkkolomakkeella tai täyttää erillinen suostumuslomake.
 • Alaikäiselle lapselle voidaan hakea vanhemman avioitumisen perusteella saatua uutta sukunimeä. Maksua ei peritä sellaisesta hakemuksesta tehdystä päätöksestä, jonka tarkoituksena on, että alaikäinen lapsi saa vanhempansa avioitumisen perusteella saamansa sukunimen, joka on molemmilla puolisoilla ja jonka ottamiseen puoliso antaa suostumuksensa. Myös alaikäisen lapsen suostumus tarvitaan aina, kun hän on yli 10-vuotias. Suostumus annetaan allekirjoittamalla hakemus, tunnistautumalla verkkolomakkeella tai täyttämällä erillinen suostumuslomake.
 • Adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen perustuvissa sukunimenmuutoksissa tarvitaan tilanteesta riippuen suostumus adoptiovanhemmilta tai sijaisvanhemmilta.
 • Otamme nimenmuutoshakemuksesi käsittelyjonoon vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun. Tästä syystä nimenmuutospalvelussa heti maksetut hakemukset saattavat edetä nopeammin. Huomaa, että maksua ei palauteta, vaikka peruuttaisit hakemuksen tai siinä tehtäisiin hylkäävä päätös.  
 • Emme lähetä erillistä vahvistusviestiä siitä, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi. Valitettavasti hakemuksen käsittelyn tilannetta ei myöskään ole mahdollista seurata keskeneräisessä asiassa.
 • Saatamme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi sukunimestä tai esimerkiksi puuttuvia asiakirjoja. Joissakin tapauksissa pyydämme lisäksi nimilautakunnan lausunnon, jolloin hakemuksen käsittely kestää kauemmin. 
 • Kun asiasi on ratkaistu, saat siitä kirjallisen päätöksen. Sukunimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. 
 • Nimenmuutoksen jälkeen saat automaattisesti postitse uuden Kela-kortin. Sinun täytyy kuitenkin itse uusia passi, henkilökortti ja ajokortti vastaamaan uutta nimeäsi.
 • Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.

Toimi näin

Sukunimenmuutoshakemus maksaa 55 euroa, jos haet sinulla aikaisemmin käytössä ollutta sukunimeä, luovut sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä tai haet sukunimiyhdistelmän yhdysmerkkiä tai siitä luopumista. Muissa tapauksissa hakemuksen hinta on 110 euroa. Hinta on sama riippumatta siitä, mitä väylää pitkin hakemuksesi teet. Otamme hakemuksesi käsittelyjonoon vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun.

Valitse itsellesi sopivin tapa tehdä nimenmuutoshakemus:

1. Sähköinen nimenmuutospalvelu

Hae sukunimenmuutosta ensisijaisesti sähköisessä palvelussamme. Sähköisessä nimenmuutospalvelussa itseään koskevan hakemuksen voi tehdä Manner-Suomessa vakituisesti asuva ja täysi-ikäinen henkilö.

Sähköiseen nimenmuutospalveluun vaaditaan vahva tunnistautuminen ja käsittelymaksu maksetaan hakemuksen tekemisen yhteydessä.

Asiakirjoja ei valitettavasti ole mahdollista liittää nimenmuutospalvelussa tällä hetkellä, joten toimita ne meille sähköpostitse tai postitse.

Nimenmuutospalvelu

Lähetä sähköposti turvapostina 

2. Verkkolomake

Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös verkkolomakkeella. Tällöin saat laskun postitse kotiosoitteeseesi tai Suomi.fi-viestipalveluun, jos olet ottanut sen käyttöösi. Maksun maksamisen jälkeen asia otetaan käsittelyyn. Saat kirjallisen päätöksen, kun asia on ratkaistu. 

Verkkolomakkeella voit tehdä nimenmuutoshakemuksen alaikäiselle lapselle tai yhteisen hakemuksen perheelle tai puolisoille. Palveluun kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella. Lomakkeen voi allekirjoittaa myös huoltaja tai puoliso.

Jos hakemuksesta puuttuu tarvittavia allekirjoituksia, pyydämme niitä erikseen. Hakemuksen käsittely etenee nopeammin, jos hakemuksella on kaikkien asianosaisten allekirjoitus. Suostumuksen nimenmuutokselle voi toimittaa erikseen myös sähköpostilla tai erillisellä suostumuslomakkeella.

Nimenmuutoshakemus verkkolomakkeella

3. Ladattava lomake 

Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös lomakkeella. Toimita se meille allekirjoitettuna postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo tai salatulla sähköpostilla. Tällöin saat laskun postitse kotiosoitteeseesi.

Nimenmuutoshakemus lomakkeella

Lähetä sähköposti turvapostina 

4. Neuvontaa puhelimitse

Neuvomme nimiasioissa myös puhelimitse. Voit ottaa meihin yhteyttä arkisin kello 912.

Puhelinnumeromme on 0295 539 080.

Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

5. Asiointi palvelupaikassamme

Voit tarvittaessa täyttää sukunimenmuutoshakemuksen myös asioimalla virastomme palvelupaikassa. Henkilökohtainen asiointi ei nopeuta hakemuksen käsittelyä.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet 

Hinta

Sukunimenmuutoshakemus maksaa 55 euroa, jos haet sinulla aikaisemmin käytössä ollutta sukunimeä, luovut sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä tai haet sukunimiyhdistelmän yhdysmerkkiä tai siitä luopumista. Muissa tapauksissa hakemuksen hinta on 110 euroa.

Jos et maksa käsittelymaksua hakemuksen tekemisen yhteydessä, lähetämme laskun sinulle erikseen Suomi.fi-viestinä tai postitse. Otamme asiasi käsittelyyn vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun.

Käsittelyajat

Etunimen muuttaminen

Jos olet tehnyt hakemuksen sähköisessä nimenmuutospalvelussa, käsittelyaika on 4-8 viikkoa. Muiden hakemusten käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun ja toimitat mahdolliset liitteet. Tällöin käsittelyaika on 1-3 kuukautta. Jos pyydämme hakemukseesi nimilautakunnan lausunnon, käsittelyaika voi olla pidempi.

Sukunimen muuttaminen

Kun haet sukunimeä, joka sinulla on ollut aiemmin käytössä

Jos olet tehnyt hakemuksen sähköisessä nimenmuutospalvelussa, käsittelyaika on 4-8 viikkoa. Muiden hakemusten käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun ja toimitat mahdolliset liitteet. Tällöin käsittelyaika on 1-3 kuukautta.

Kun haet sukunimeä, joka sinulla ei ole ollut aiemmin käytössä

Käsittelyaika on tällä hetkellä keskimäärin 1–3 kuukautta. Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun ja toimitat mahdolliset liitteet. Jos pyydämme hakemukseesi nimilautakunnan lausunnon, käsittelyaika voi olla pidempi.

Sukunimen muuttaminen avioituessa

Voit kysyä käsittelyajasta avioliittoasioiden asiantuntijoiltamme

Lapsen nimen ilmoittaminen 

Löydät käsittelyajan lapsen nimen ilmoittaminen -sivultamme.

Usein kysytyt kysymykset

 

Yhteystietomme

Autamme seuraavissa asioissa:

 • etunimen muuttaminen
 • sukunimen muuttaminen.

Voit hoitaa nimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:

1. Sähköposti

Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse. Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä. 

Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, jota viestisi koskee. Jos viestisi koskee vireillä olevaa asiaa, kirjaa myös asian diaarinumero.

Lähetä sähköposti turvapostina

Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected]

Lue lisätietoja lapsen tietojen ilmoittamisesta

2. Puhelin

Voit ottaa meihin yhteyttä myös puhelimitse arkisin kello 912.

Puhelinnumeromme on 0295 539 080.

Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

3. Asiointi palvelupaikassamme

Jos et voi hoitaa asiaasi sähköpostitse tai puhelimitse, voit varata ajan palvelupaikkaamme. Nimenmuutoshakemukset eivät kuitenkaan vaadi henkilökohtaista asiointia palvelupaikassa, vaan voit hoitaa ne aina sähköisesti. Henkilökohtainen asiointi ei nopeuta hakemuksen käsittelyä.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Palvelupaikkojen ajanvaraukseen

4. Asiakirjojen postitus

Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo.

Linkit asiaan liittyviin lakeihin