Sukunimen muuttaminen

Jos haluat muuttaa sukunimeäsi, täytä nimenmuutoshakemus. Tee hakemus myös silloin, jos haluat sukunimiyhdistelmän tai haluat luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmään kuuluvasta sukunimestä. Hakemuksen avulla voit myös lisätä tai poistaa väliviivan nykyisestä sukunimiyhdistelmästä.

Voit hakea sukunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös silloin, jos asut ulkomailla (pois lukien Ruotsi, Norja ja Tanska) ja olet Suomen kansalainen.

Jos sukunimesi on muuttunut ulkomailla toisen valtion viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta. Silloin voit pyytää nimitiedon tallentamista maksutta.

Voit saada itsellesi nykyisin jo käytössä olevan sukunimen, jos

 • sukunimi on ollut sinulla aiemmin käytössä tai se esiintyy suvussasi viiden sukupolven sisällä
 • kyse on vierasperäisen sukunimen muuttamisesta tai lyhentämisestä helpommin käytettävissä olevaan muotoon
 • sukunimi on käytössä avio- tai avopuolisolla ja puoliso antaa suostumuksensa nimenmuutokselle
 • sukunimi on käytössä sisaruksella tai lapsella ja saat suostumuksen kaikilta henkilöitä, joilla tämä nimi on käytössä
 • sukunimi on käytössä sijaisvanhemmalla
 • nimenmuutosta on pidettävä erityisen perusteltuna perhesuhteissa tapahtuneiden muutosten tai muun erityisen painavan syyn johdosta.

Jos haet itsellesi sellaista sukunimeä, joka ei ole kenelläkään käytössä, pyydämme nimestä nimilautakunnan lausunnon. Nimilautakunta arvioi, onko esitetty nimi tarpeeksi sukunimityyppinen, soveltuuko se sukunimeksi tai onko nimi sekoitettavissa suojattuun tunnukseen (esim. yhdistyksen tai yrityksen nimi). Tiedotamme uudisnimistä virastomme verkkosivuilla 30 päivän ajan ennen kuin hyväksymme nimen, joka ei ole kenelläkään käytössä.

Ratkaisemme asian nimilautakunnan lausunnon ja toimittamasi asiakirja-aineiston perusteella.

Muistilista

 • Jos alaikäisellä on kaksi tai useampi huoltaja, nimenmuutokseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Huoltajien on tällöin allekirjoitettava nimenmuutoshakemus. Jos alaikäinen on yli 10-vuotias, nimenmuutokseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa.
 • Jos haet aviopuolison tai avopuolison sukunimeä, aviopuolison tai avopuolison on annettava suostumus nimenmuutokselle. Puolison on tällöin allekirjoitettava nimenmuutoshakemus.
 • Aviopuolison suostumus tarvitaan myös silloin, kun alaikäiselle lapselle haetaan vanhempansa avioitumisen perusteella saatua sukunimeä.
 • Suostumus tarvitaan myös sellaisille nimenmuutosasioille, jotka perustuvat adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen.
 • Otamme nimenmuutoshakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun.
 • Kirjoita hakemukselle selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat nimeen isolla ja mitkä pienellä kirjaimella.

Toimi näin

Jos olet Manner-Suomessa vakituisesti asuva täysi-ikäinen henkilö voit hakea sukunimenmuutosta sähköisessä nimenmuutospavelussa. Käsittelymaksu maksetaan palveluun kirjauduttaessa. 

Nimenmuutospalvelu

Otamme hakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Maksua ei palauteta, vaikka peruuttaisit hakemuksesi tai asiassa tehtäisiin hylkäävä päätös.

Digi- ja väestötietovirasto voi pyytää sinulta lisäselvitystä, esimerkiksi puuttuvia virkatodistuksia tai muita asiakirjoja nimenmuutoshakemuksen käsittelyä varten. Sähköisessä nimenmuutospalvelussa ei ole mahdollista liittää tällä hetkellä asiakirjoja. Voit toimittaa puuttuvia liitteitä sähköpostitse ja postitse.

Joissakin tilanteissa voimme pyytää asiassa nimilautakunnan lausunnon, jolloin nimenmuutoksen käsittely kestää yleensä muutaman kuukauden.

Kun asia on ratkaistu, saat siitä kirjallisen päätöksen. Sukunimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.

Mikäli nimenmuutosta haetaan alaikäiselle lapselle, perheelle tai puolisoille yhteisellä hakemuksella, voit tehdä nimenmuutoshakemuksen alla olevalla verkkolomakkeella. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Myös huoltaja tai puoliso voi allekirjoittaa lomakkeen. Jos teet hakemuksen verkkolomakkeella, saat laskun myöhemmin postitse kotiosoitteeseen. Voimme tarvittaessa pyytää sinulta myös toisen huoltajan, alaikäisen tai puolison allekirjoituksen, jos se puuttuu hakemuksestasi.

Nimenmuutoshakemus verkkolomakkeella

Voit lähettää hakemuksen myös postitse tai salatulla sähköpostilla. Saat laskun tällöinkin myöhemmin postitse.

Nimenmuutoshakemus-lomake

Voit myös täyttää hakemuksen paikan päällä.

Hinta

Jos haet sukunimeä, joka on ollut sinulla ennen käytössä, käsittelymaksu on 55 euroa.

Muut hakemukset maksavat 110 euroa.

Usein kysytyt kysymykset

 

Yhteystietomme

Voit hoitaa näitä asioita:

 • nimenmuutos
 • etunimen muuttaminen
 • sukunimen muuttaminen
 • nimenmuutoshakemus

E-mail

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

HUOM! Lapsen tietojen (sisältäen lapsen nimet) ilmoittamisen osalta valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected] Lue lisätietoja lapsen tietojen ilmoittamisesta  

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinnumero 0295 539 080

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Linkit asiaan liittyviin lakeihin