Sukunimen muuttaminen
Jokaisella täytyy olla sukunimi.
Voit muuttaa sukunimesi Suomessa seuraavissa tilanteissa:
- Asut Suomessa ja tietosi on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään.
- Olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla muualla kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa. Jos asut Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa ja haluat vaihtaa nimesi, ota yhteyttä asuinmaasi viranomaisiin.
Voit tehdä meille hakemuksen sukunimesi muutoksesta, kun haluat
- vaihtaa sukunimesi
- itsellesi sukunimiyhdistelmän
- luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi kuuluvasta sukunimestä
- lisätä yhdysmerkin nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi tai poistaa sen.
Nimessä pitää olla iso alkukirjain, mutta muut kuin alkukirjaimet eivät voi olla isolla kirjoitettuja (esim. Korhonen käy, mutta KORHONEN tai korhonen eivät). Muista kirjoittaa hakemukseesi selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat isolla ja mitkä pienellä.
Minkälaista nimeä voin hakea? Keneltä tarvitsen suostumuksen?
Suomessa kaikki sukunimet, jotka ovat väestötietojärjestelmän mukaan elossa olevien henkilöiden käytössä, ovat suojattuja. Tämä tarkoittaa, että niitä ei voi saada itselleen sukunimeksi ilman syytä.
Voit saada itsellesi jo käytössä olevan sukunimen, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:
- Sukunimi on ollut käytössäsi aiemmin tai se esiintyy suvussasi viiden sukupolven sisällä.
- Haluat muuttaa tai lyhentää käytössäsi olevan vierasperäisen sukunimen kirjoitusasua, jotta se olisi käytettävämpi. Sukunimen kirjoitusasun muuttamiseksi ei lasketa vierasperäisen sukunimen kääntämistä suomen tai ruotsin kielelle.
- Sukunimi on käytössä avio- tai avopuolisollasi, ja puolisosi antaa suostumuksensa nimenmuutokselle. Voit saada avopuolisosi sukunimen, jos olette asuneet vähintään viisi vuotta samassa taloudessa tai teillä on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Sinun on asuttava samassa osoitteessa avopuolisosi kanssa, kun haet hänen sukunimeään.
- Sukunimi on käytössä sisaruksellasi tai lapsellasi ja saat suostumuksen kaikilta henkilöiltä, joilla on kyseinen sukunimi väestötietojärjestelmän mukaan.
- Sukunimi on käytössä sijaisvanhemmallasi.
- Sukunimenmuutokselle on erityinen syy perhesuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Myös muita erityisen painavia syitä harkitsemme aina tapauskohtaisesti.
Uudissukunimi tarkoittaa nimeä, joka ei ole tällä hetkellä käytössä väestötietojärjestelmän mukaan elossa olevalla henkilöllä.
Uudissukunimen pitää vastata muodoltaan, sisällöltään ja kirjoitusasultaan kotimaista sukunimikäytäntöä. Sukunimi ei saa aiheuttaa pahennusta tai haittaa, eikä se saa olla sekoitettavissa suojattuun tunnukseen (esimerkiksi yhdistyksen tai yrityksen nimeen).
Kun mietit uudissukunimeä, sinun kannattaa tutustua
- etu- ja sukunimilain vaatimuksiin (tarkemmin 17–20 §)
- jo käytössä oleviin sukunimiin Nimipalvelussamme.
Kun haet uudissukunimeä, jota ei ole kellään käytössä, pyydämme nimestä nimilautakunnan lausunnon. Nimilautakunta arvioi, soveltuuko hakemasi nimi sukunimeksi.
Tiedotamme uudisnimistä verkkosivuillamme. Nimi on nähtävillä 30 päivän ajan ennen sen hyväksymistä. Tuona aikana kuka tahansa voi tehdä meille muistutuksen, jos tulkitsee, että nimi ei ole lain mukainen tai että se on loukkaava.
Lopulta ratkaisemme asian eli teemme päätöksen toimittamiesi asiakirjojen ja nimilautakunnan lausunnon pohjalta. Nimilautakunta siis antaa lausuntonsa, mutta me ratkaisemme asian.
Jos uudissukunimi hyväksytään, siitä tulee lainmukainen käytössä oleva sukunimi. Tämän jälkeen muut voivat saada kyseisen sukunimen itselleen vain ylemmässä kohdassa luetelluissa tilanteissa.
Hakemuksen käsittely etenee nopeammin, jos jo hakemuksessa on tarvittavat allekirjoitukset. Tällöin emme pyydä suostumusta enää erikseen. Suostumuksen voi toimittaa myös erillisellä suostumuslomakkeella tai sähköpostilla.
Alaikäisen sukunimenmuutos
Suostumuksen tarve riippuu siitä, kuka tekee hakemuksen ja minkä ikäisestä lapsesta on kyse.
- Jos huoltaja hakee 10–17-vuotiaalle lapselleen nimenmuutosta, tarvitsemme kaikilta huoltajilta ja lapselta suostumuksen asiaan.
- Jos huoltaja hakee alle 10-vuotiaalle lapselleen nimenmuutosta, tarvitsemme kaikilta huoltajilta suostumuksen asiaan mutta emme pyydä suostumusta lapselta.
- Jos 15–17-vuotias hakee nimenmuutosta itse, kuulemme hänen kaikkia huoltajiaan asiassa.
- Jos vanhempi on saanut avioitumisen myötä uuden sukunimen ja joko huoltaja tai lapsi itse hakee sitä myös lapsen nimeksi, tarvitsemme huoltajan puolisolta suostumuksen hakemuksen maksutonta käsittelyä varten. Jos huoltajan puoliso ei anna suostumustaan, hakemuksen käsittely on maksullista.
- Jos lapselle haetaan sukunimenmuutosta adoption tai sijaisvanhemmuuden takia, tarvitsemme suostumuksen adoptiovanhemmilta tai sijaisvanhemmilta.
Suostumuksen voi antaa allekirjoittamalla nimenmuutoshakemuksen tai täyttämällä erillisen suostumuslomakkeen.
Kun haet avo- tai aviopuolisosi sukunimeä
Tarvitset nimenmuutokseen puolisosi suostumuksen. Suostumuksen voi antaa allekirjoittamalla nimenmuutoshakemuksen tai täyttämällä erillisen suostumuslomakkeen.
Kun haet harvinaista sukunimeä, joka on sisaruksellasi tai lapsellasi
Tarvitset suostumuksen kaikilta henkilöiltä, joilla on kyseinen sukunimi väestötietojärjestelmän mukaan.
Kun haet uudissukunimeä, joka on suojattu tunnus
Tarvitset suostumuksen suojatun tunnuksen haltijalta eli esim. yhdistykseltä tai yritykseltä.
Hinta
Sukunimenmuutoshakemuksen käsittelymaksu on 95 euroa yhtä nimenmuutosta
tai sellaisen hakijaa kohden.
Näin käsittelemme hakemuksesi
1. Hakemuksen lähettäminen
Tee hakemus alla olevilla ohjeilla.
Emme lähetä erillistä vahvistusviestiä siitä, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi.
2. Hakemuksen käsittely
Otamme hakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Nimenmuutospalvelussa maksu määräytyy automaattisesti hakemuksen mukaan. Käsittelemme hakemukset saapumispäivän mukaisessa järjestyksessä. Tästä syystä hakemuksen tekemisen yhteydessä maksetut hakemukset saattavat edetä nopeammin. Huomaa, että maksua ei palauteta, vaikka peruisit hakemuksesi tai tekisimme asiassa hylkäävän päätöksen.
Saatamme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi nimestä tai puuttuvia asiakirjoja. Joissakin tapauksissa pyydämme lisäksi nimilautakunnan lausunnon, jolloin hakemuksesi käsittely kestää kauemmin.
Et valitettavasti pysty seuraamaan hakemuksesi käsittelyn etenemistä. Löydät kuitenkin keskimääräisen käsittelyajan tältä sivulta.
3. Asian ratkaisu
Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat siitä kirjallisen päätöksen postitse, sähköpostitse tai Suomi.fi-viesteihin, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Nimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä, jos haettu nimi hyväksytään.
Nimenmuutoksen jälkeen saat automaattisesti postitse uuden Kela-kortin. Sinun täytyy kuitenkin itse uusia passi, henkilökortti ja ajokortti vastaamaan uutta nimeäsi.
Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.
Toimi näin
Hae nimenmuutosta nimenmuutospalvelussa
Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Käsittelymaksu maksetaan hakemuksen tekemisen yhteydessä.
Yhdellä hakemuksella voit esittää kaksi nimivaihtoehtoa.
Palvelussa voi hakemukselle lisätä liitteitä PDF-muodossa. Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.
Ratkaisemme osan nimenmuutosasioista automaattisesti. Lisätietoa automaattisesta ratkaisumenettelystä löydät täältä.
Lähetämme kirjallisen päätöksen, kun asia on ratkaistu. Jos päätös on myönteinen, nimi on muuttunut väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Voit myös tarkistaa nimesi Suomi.fi:n Omat tiedot -osiossa. Kela lähettää nimenmuutoksen jälkeen uuden Kela-kortin. Sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.
Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen, jos et ole tyytyväinen päätökseen.
Mitä teen, jos en voi hakea nimenmuutosta nimenmuutospalvelussa?
Verkkolomake
Tee hakemus verkkolomakkeella, jos haet huollettavallesi maksutonta sukunimenmuutosta tai sinulla on turvakielto. Verkkolomake edellyttää vahvaa tunnistautumista. Lomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku, jos nimenmuutosta ei voida käsitellä maksuttomana. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu. Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.
Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.
Ladattava lomake
Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös verkosta tulostettavalla lomakkeella. Lomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku, jos nimenmuutosta ei voida käsitellä maksuttomana. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu. Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.
Tarkista nimenmuutospalvelussa mitä asiakirjoja tarvitset liitteeksi hakemukseesi.
Toimita täytetty lomake meille allekirjoituksineen postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki tai lähetä sähköposti turvapostina - valitse vastaanottajaksi [email protected]
Käsittelyajat
Etu- ja sukunimen muuttaminen
- Nimenmuutospalvelu saattaa ratkaista hakemuksesi automaattisesti, jos haet itsellesi entistä sukunimeäsi tai yleistä etunimeä. Tällöin käsittelyaika on alle vuorokausi.
- Muutoin käsittelyaika on n. 7–10 viikkoa. Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun.
- Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä tai lisäselvityksiä sinulta tai nimilautakunnan lausunto, käsittelyaika voi olla 2–6 kuukautta.
Sukunimen muuttaminen avioituessa
- Voit kysyä käsittelyajasta avioliittoasioiden asiantuntijoiltamme.
Lapsen nimen ilmoittaminen
- Löydät käsittelyajan lapsen nimen ilmoittaminen -sivultamme.
Usein kysytyt kysymykset
Voit esittää hakemuksella kaksi nimivaihtoehtoa. Toissijainen nimivaihtoehto voi olla esimerkiksi uudissukunimi tai sinulla aiemmin käytössäsi ollut sukunimi. Voit esittää toisen nimivaihtoehdon hakemuksen perusteluissa.
Kyllä. Jos sinulla on vireillä yhtä aikaa etu- ja sukunimen muuttamista koskevat hakemukset, käsittelemme ne yhtä aikaa.
Huomaathan kuitenkin, että käsittelemme hakemuksesi toisistaan riippumattomina. Voit siis saada toiseen hakemukseen myönteisen ja toiseen kielteisen päätöksen.
Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä. Ulkomaille matkustamiseen ja passin hankkimiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Rajavartiolaitokseen ja poliisiin.
Lapsen sukunimeä ei voi muuttaa ilman erityistä syytä, jos sukunimenmuutoksen seurauksena lapsen nimiyhteys kumpaankin vanhempaan katkeaa. Perheen alaikäisillä lapsilla ei myöskään yleensä voi olla eri sukunimiä, jos he ovat keskenään täyssisaruksia. Nimiyhteys perheenjäseniin on erityisen tärkeä, kun kyseessä on alle 15-vuotias lapsi.
Yleensä alaikäisen lapsen nimenmuutos on maksullinen.
Sukunimenmuutos on kuitenkin alaikäiselle maksuton seuraavissa tapauksissa:
- Alaikäinen lapsi saa molemmilla vanhemmillaan käytössä olevan sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.
- Alaikäinen lapsi saa sen vanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, jonka vanhemmuutta ei ollut vahvistettu, kun lapselle ilmoitettiin nimi.
- Alaikäinen lapsi saa adoption vahvistamisen jälkeen adoptiovanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.
- Alaikäinen lapsi saa toisen vanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän isyyden kumoamisen jälkeen.
- Alaikäisen lapsen vanhempi avioituu tai rekisteröi parisuhteensa, jolloin lapsi saa vanhempansa uuden sukunimen. Hakemuksen maksuton käsittely vaatii myös vanhemman puolison suostumuksen.
- Alaikäinen lapsi luopuu sukunimiyhdistelmän toisesta sukunimestä täytettyään 15 vuotta.
Edellä mainitut tilanteet ovat esimerkkitapauksia. Tutkimme jokaisen maksun aiheellisuuden tapauskohtaisesti. Harkintamme perustuu etu- ja sukunimilakiin.
Voit hakea avopuolisosi sukunimeä, jos olette asuneet samassa taloudessa vähintään viisi vuotta ja hän antaa kirjallisen suostumuksen nimenmuutokselle. Yhdessä asumisen täytyy ilmetä väestötietojärjestelmästä.
Voit saada avopuolisosi sukunimen myös, jos teillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Tällöin viiden vuoden yhdessä asumista ei vaadita. Sinun on kuitenkin asuttava samassa osoitteessa avopuolisosi kanssa, kun haet hänen sukunimeään. Lisäksi avopuolisosi on annettava suostumus nimenmuutokselle.
Avioeron jälkeen sukunimesi ei vaihdu automaattisesti. Voit hakea entistä sukunimeäsi koska tahansa, myös avioliiton aikana.
Aiemmin käytössä olleen sukunimen takaisin hakeminen maksaa 95 euroa.
Tarvitset sukuselvityksen, jotta voit osoittaa, että sinulla on katkeamaton sukuyhteys hakemaasi sukunimeen.
Tarkastamme ensin, käykö sukuyhteys ilmi väestötietojärjestelmästä. Jos ei, pyydämme sinulta sukuselvitystä eli katkeamattoman ketjun virkatodistuksia.
Voit tilata todistukset siitä seurakunnasta, johon esivanhempasi ovat kuuluneet, eli joko evankelis-luterilaisen seurakunnan tai Suomen ortodoksisen kirkon keskusrekisteristä.
Meidän pitää pyytää nimilautakunnalta lausunto, jos haet uudissukunimeä. Pyydämme lausunnon myös sellaisista sukunimistä, jotka ovat kuuluneet hakijan esivanhemmalle ja joita koskeva myöhäisin asiakirjamerkintä on tehty 1800-luvun puolella.
Voimme pyytää lausunnon myös jostakin muusta erityisestä syystä.
Jos nimilautakunnan lausunto ei ole puoltava, sinulla on mahdollisuus antaa vastine lausuntoon. Sen jälkeen ratkaisemme asian ja teemme päätöksen, josta sinulla on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen.
Muutamme nimesi väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Voit tarkastaa muuttuneen nimesi Tarkasta omat henkilötietosi -palvelussamme.
Nimenmuutoksen jälkeen saat automaattisesti uuden Kela-kortin postitse, mutta sinun täytyy itse uusia passi, henkilökortti ja ajokortti.
Väestötietojärjestelmään päivitetty nimi välittyy automaattisesti useille viranomaisille muutaman päivän sisällä. Huomaa, että voimassa oleva turvakielto vaikuttaa tietojen välittymiseen. Voit myös halutessasi tilata meiltä maksullisen otteen väestötietojärjestelmästä, joka todistaa uuden nimesi.
Lista väestötietojärjestelmän kautta tiedon saavista viranomaisista
Muista ilmoittaa uusi nimesi viranomaisten lisäksi myös esimerkiksi isännöitsijälle, puhelinoperaattorille, kirjastoon ja muille yrityksille sekä tahoille, joiden asiakas tai jäsen olet.
Ilmoita nimenmuutoksesta tarvittaessa myös ulkomaan viranomaisille. Me emme yleensä välitä tietoja ulkomaille.
Tiedotamme haetut uudissukunimet verkkosivuillamme 30 päivän ajan ennen nimen hyväksymistä. Et voi kieltää nimen tiedottamista.
Tiedotamme kyseiset nimet, koska jokaisella on oikeus tehdä muistutus haetusta uudissukunimestä seuraavissa tilanteissa:
- kyseinen nimi ei muistutuksen tekijän tulkinnan mukaan vastaa etu- ja sukunimilain edellytyksiä (lain 18 §:n 2. kohta ja 19 §)
- muistutuksen tekijä tulkitsee, että haettu sukunimi on loukkaava.
Voit tehdä meille muistutuksen haetusta uudissukunimestä seuraavissa tilanteissa:
- kyseinen nimi ei tulkintasi mukaan vastaa etu- ja sukunimilain edellytyksiä (lain 18 §:n 2. kohta ja 19 §)
- tulkitset, että haettu sukunimi on loukkaava.
Voit käyttää valmista lomakettamme.
Muistutus haetusta uudissukunimestä pitää tehdä meille kirjallisesti 30 päivän kuluessa tiedottamispäivästä. Voimme ottaa huomioon myös sen jälkeen tehdyt muistutukset, jos emme ole vielä ratkaisseet asiaa.
Voit perua hakemuksesi ennen kuin siihen on tehty päätös. Ilmoita hakemuksen perumisesta sähköpostitse [email protected] tai postitse Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki. Muista mainita hakemusta peruessasi oma nimesi, henkilötunnuksesi, hakemasi nimi sekä asian diaarinumero, jos se on tiedossasi. Huomaa, että maksua ei palauteta, vaikka peruisit hakemuksesi.
Yhteystietomme
Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.
Voit hoitaa etu- ja sukunimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:
Sähköposti
Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse.
Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, jota viestisi koskee.
Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected]. Lue lisää lapsen tietojen ilmoittamisesta.
Lähetä sähköposti turvapostina
Puhelin
Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 080.
Palveluajat: ma–pe 9–15
Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.
Postiosoite
Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Ulkomaalaisen opiskelijan rekisteröinti
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö