Efternamnsändring
Ett nytt efternamn från släkten eller på basis av familjeförhållanden
- Du kan ansöka om att ta i bruk ett efternamn som använts i din släkt i högst femte ledet inklusive dig.
- Du kan ansöka om att ta i bruk ett efternamn som använts av ditt barn eller syskon och om du får tillåtelse av alla personer i befolkningsregistret som bär namnet i fråga.
- Du kan ansöka om att ta i bruk efternamnet som används av din fosterförälder om fosterföräldern ger sitt samtycke till att du tar i bruk namnet (obs. minderårigas rätt att föra talan). Endast vårdnadshavarna har rätten att föra talan för en minderårig under 15 år, fastän samtycke krävs av barn i åldern 10–15.
- Du kan ansöka om att ta i bruk ett efternamn om det på grund av förändringar i familjeförhållandena eller något annat särskilt vägande skäl kan anses vara särskilt motiverat att du tar i bruk namnet du föreslår.
I Finland är alla efternamn skyddade, om de används av personer som lever vid tidpunkten för ansökan eller handläggningen och är antecknade i befolkningsdatasystemet.
Nybildat efternamn
- Du kan ansöka om att ta i bruk ett nybildat efternamn. Som ett nybildat efternamn räknas också efternamn som tidigare funnits i befolkningsdatasystemet och som inte längre bärs av någon levande person. Nämnden för namnärenden ger ett utlåtande om det nybildade efternamnet.
Ändring av skrivsättet
- Du kan ansöka om ändring av skrivsättet för ett efternamn med främmande ursprung till en enklare form. Att översätta ett namn av främmande ursprung till finska eller svenska anses inte vara en sådan ändring av skrivsätt.
Gör så här
Du kan ansöka om ett namnändring med Namnändringstjänst.
Du kan ansöka om ett namnbyte också med en elektronisk blankett per post eller e-post med en blankett som kan skrivas ut här, eller genom att besöka en av våra serviceställen.
Pris
Om du ansöker om ett efternamn som du tidigare har använt är behandlingsavgiften 55 euro.
Övriga ansökningar kostar 110 euro.
Om du inte betalar handläggningsavgiften när du gör ansökan, skickar vi fakturan till dig via Suomi.fi-meddelande eller per post. Vi börjar handläggningen efter att du har betalat handläggningsavgiften.
Vanliga frågor
Om du ansöker om ett efternamn som du tidigare har använt är behandlingsavgiften 55 euro.
Övriga ansökningar kostar 110 euro.
Du kan framställa två olika namnalternativ i din ansökan. Det sekundära namnalternativet kan till exempel vara ett nybildat efternamn eller ett efternamn som du tidigare använt. Du kan framställa ett sekundärt namnalternativ i grunderna för ansökan.
Ja. Om du har samtidigt anhängiga ansökningar om för- och efternamnsändring kommer dina ansökningar att behandlas samtidigt.
Vi behandlar dina ansökningar som individuella ansökningar. Det betyder att vi kan acceptera en ansökning men avslå den andra.
Vårdnadshavaren kan göra en ansökan om namnändring tillsammans med sitt minderåriga barn. Då tas endast en behandlingsavgift ut för namnändringen. I annat fall är namnändringen för ett minderårigt barn i regel avgiftsbelagd.
Namnändringen är undantagsvis avgiftsfri i följande fall:
- ett minderårigt barn får båda sina föräldrars efternamn eller efternamnskombination
- ett minderårigt barn får det efternamn eller den efternamnskombination en förälder har vars föräldraskap inte hade fastställts när namnet meddelades efter barnets födelse
- ett minderårigt barn får efter att adoptionen fastställts sin adoptivförälders efternamn eller efternamnskombination
- ett minderårigt barn får efter att faderskapet upphävts den andra förälderns efternamn eller efternamnskombination
- ett minderårigt barn får ett efternamn eller en efternamnskombination som föräldrarna fått på grund av äktenskap eller registrerat partnerskap och som båda makarna har och som maken/makan ger sitt samtycke till
- ett minderårigt barn efter att ha fyllt 15 år avstår från det ena efternamnet i en efternamnskombination.
Ovannämnda kostnadsfria ansökningar som gäller namnändring för minderåriga barn kommer att handläggas inom 1–2 månader.
Ett barns efternamn kan inte ändras utan särskilda skäl om ändringen leder till att barnets namnanknytning till någondera föräldern bryts eller till att familjens minderåriga helsyskon får olika efternamn. Namnanknytningen är särskilt viktig när det är fråga om ett barn under 15 år.
Ovannämnda situationer är exempel. Vi kommer att undersöka grunden för ansökningsavgift från fall till fall. Vår bedömning baserar sig på lagen om för- och efternamn. Var beredd på att en minderårigs namnändringsansökan är avgiftsbelagd.
Lapsen sukunimeä ei voi ilman erityistä syytä muuttaa, jos sukunimenmuutoksen vuoksi lapsen nimiyhteys kumpaankin vanhempaan katkeaa. Perheen alaikäisillä lapsilla ei myöskään pääsääntöisesti voi olla eri sukunimiä, jos he ovat keskenään täyssisaruksia. Nimiyhteys perheenjäseniin on erityisen tärkeä, kun kyseessä on alle 15-vuotias lapsi.
Om namnändring söks för en person under 15 år, ska vårdnadshavarna ge sitt samtycke till namnändringen.
Vårdnadshavarna till en 15–18-årig sökande hörs i namnändringsärendet.
Om namnändring söks för en person som fyllt tio år, ska den minderåriga ge sitt samtycke till namnändringen.
Om du ansöker om din make/makas eller sambos efternamn, ska maken/makan eller sambon ge sitt samtycke till namnändringen.
Makens/makans samtycke behövs också när man ansöker om ett efternamn för ett minderårigt barn som erhållits då barnets föräldrar gifte sig.
Samtycke behövs också för sådana namnändringsärenden som grundar sig på adoption eller fosterföräldraskap.
Ansökan kommer att handläggas snabbare om ansökan är undertecknad av alla parter. Samtycket till namnändring kan också ges per e-post eller på en samtyckesblankett.
Om du har bott i samma hushåll som din sambo i minst fem år kan du få sambons efternamn om han eller hon ger sitt samtycke till att namnet tas.
Du kan också få din sambos efternamn om du har eller har haft ett gemensamt barn eller har haft gemensam vårdnad om ett barn (fem års samboende krävs inte). Du måste dock bo i samma hushåll som din sambo när du gör ansökan och sambon måste ge sitt samtycke till att du tar namnet.
Du kan ansöka om ett tidigare efternamn oberoende av om du är gift, på väg att skilja dig eller är skild. Om du vill återgå till ditt tidigare efternamn måste du separat ansöka om namnändring hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Behandlingsavgiften är 55 euro.
Vi behandlar ansökningarna i den ordning de inkommit. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata rekommenderar att man överväger att skaffa nya resedokument med sitt nuvarande namn och först efter resan göra en ansökan om namnändring.
Det är inte möjligt att följa med hur behandlingen av ärendet framskrider. Du får ett skriftligt beslut per post när namnändringsärendet har avgjorts. Ärenden behandlas i den ordning de kommer in.
Om det av befolkningsdatasystemets uppgifter inte framgår att någon av dina förfäder skulle ha använt det efternamn som ansökan gäller, behöver vi ämbetsbevis för namnändringen. Då skickar vi en begäran om komplettering till dig. Vi ber dig skicka en obruten kedja med ämbetsbevis över din släktrelation till det efternamn som ansökan gäller. Ämbetsbevis kan beställas från pastorskansliet vid den evangelisk-lutherska församlingen eller centralregistret för ortodoxa kyrkan i Finland.
Om du har ansökt om ett nybildat efternamn ska Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata begära ett utlåtande av nämnden för namnärenden. Utlåtande begärs dessutom om ett sådant efternamn som har tillhört sökandens förfader och för vilket den senaste anteckningen har gjorts på 1800-talet. Utlåtande kan också begäras av andra särskilda skäl.
I 17–20 § i lagen om för- och efternamn föreskrivs om absoluta krav på nybildade efternamn och om krav som kan godkännas efter prövning. Det är bra att på förhand bekanta sig med de krav som lagen ställer. Utgångspunkten är att ett nybildat efternamn i fråga om form, innehåll och skrivsätt motsvarar efternamnsskicket i Finland. Enligt lagen får ett nybildat efternamn inte väcka anstöt eller medföra olägenhet. Som nybildat efternamn kan inte godkännas ett namn som kan förväxlas med ett skyddat kännetecken. Om du ansöker om ett nybildat efternamn ber Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om ett utlåtande om namnändringsärendet av nämnden för namnärenden.
Om ett nybildat efternamn godkänns blir det ett efternamn som används på det sätt som avses i lagen om för- och efternamn. Det efternamn som används är skyddat så att det i princip inte kan fås på ansökan, om inte sökanden visar den undantagsgrund som förutsätts i 16 § i lagen om för- och efternamn. Efternamnet kan alltså inte skyddas så att ingen annan får det som sitt efternamn. Om det nybildade efternamnet ändå godkänns kan man i princip inte få ditt efternamn utan den undantagsgrund som föreskrivs i 16 § i lagen om för- och efternamn.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ska informera om det sökta nybildade efternamnet på sin webbsida i 30 dagar innan namnet godkänns. Det går inte att förbjuda. Det är möjligt att göra en anmärkning om det nya efternamn som ansökan gäller. Var och en som anser att det nybildade efternamn som ansökan gäller inte motsvarar vad som föreskrivs i 18 § 2 punkten eller 19 § i lagen om för- och efternamn och att godkännandet av ansökan skulle kränka honom eller henne, har rätt att framställa en anmärkning mot ansökan. Anmärkningen ska göras skriftligen till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inom 30 dagar från det datum då meddelandet om efternamnet publicerades.
Ditt namn ändras i befolkningsdatasystemet den dag beslutet fattas. Du kan kontrollera ditt ändrade namn i tjänsten "Kontroll av egna uppgifter" hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Från befolkningsdatasystemet förmedlas dina namnuppgifter automatiskt till flera myndigheter inom några dagar. En lista över aktörer som uppdaterar uppgifter i befolkningsdatasystemet finns i tjänsten dvv.fi. Efter namnändringen får du ett nytt FPA-kort, men du måste själv förnya ditt pass, identitetskort och körkort.
Mer information om FPA-kortet får du från tjänsten fpa.fi och identitetsbevis från tjänsten polisen.fi. Kom ihåg att meddela ditt namn till andra än myndigheter, till exempel disponenten, telefonoperatören, biblioteket och andra företag och sammanslutningar där du är kund eller medlem.
Om du vill kan du beställa ett utdrag ur befolkningsdatasystemet från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, där din namnändring syns. Utdraget är avgiftsbelagt.
Anmäl vid behov din namnändring till utländska myndigheter. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata förmedlar i regel inte uppgifter till utlandet.
Käsittelymaksu peritään aina hakemuksen yhteydessä, sillä se perustuu maksuasetukseen. Käsittelymaksua ei palauteta, vaikka peruisit hakemuksen tai antaisimme asiassa kielteisen päätöksen.
Kontakta oss
Ärenden:
- namnändring
- ändra förnamn
- ändra efternamn
- ansökan on namnändring
Du kan kontakta oss per e-post. Använd krypterad e-post om ditt meddelande innehåller personuppgifter eller annat konfidentiellt. Skicka meddelandet till [email protected]
OBS! När det gäller anmälan av barnets uppgifter (angående barnets namn) välj som mottagare i skyddad post [email protected]
Telefon
Telefonnummer 0295 539 004
Telefontjänsten betjänar vardagar kl. 9–12
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Om myndigheten