Vanliga frågor om ekonomiska ärenden kopplade till intressebevakning
Frågorna om ekonomiska och redovisningsrelaterade ärenden kopplade till intressebevakning för en myndig person har delats in i olika teman.
Upprättande av egendomsförteckning
Det behövs inte. Skriv dock med egna ord om din huvudman klarar av att agera självständigt eller uträtta ärenden och hurdana åtgärder/ärenden hen sköter.
Ja, det måste du. Diskutera först med din huvudman och ta med hens hjälp reda på vilken slags egendom hen har.
Du kan också kontakta olika aktörer, såsom banken.
Att vara intressebevakare
Ja. Du har tystnadsplikt i frågor som hör till din uppgift. Din huvudman kan dock ge dig tillstånd
- att diskutera frågor som gäller hen med någon annan eller
- lämna ut uppgifter om hen till andra.
Du har rätt att i ditt uppdrag få de uppgifter som din huvudman själv skulle ha rätt till.
På Skatteförvaltningens webbplats finns beräkningsformler för olika situationer.
Du kan inte samtidigt representera dig själv som låntagare och din huvudman som långivare. Du är alltså jävig, dvs. du måste ansöka om en ställföreträdande intressebevakare.
Dessutom förutsätter långivning ur din huvudmans medel vårt tillstånd. Din ställföreträdare ansöker om detta tillstånd hos oss. Innan dess måste man komma överens om lånevillkoren: på lånet ska betalas ränta och det ska ställas en säkerhet för det. Långivningen ska även annars överensstämma med din huvudmans intresse.
Observera att vårt tillståndsbeslut är avgiftsbelagt och även kan vara avslående.
Du kan inte ge gåvor på eget initiativ. Endast huvudmannen kan överväga och ta initiativ till en gåva. Om din huvudman vill ge en gåva som med tanke på omständigheterna är normal och av ringa ekonomiskt värde, kan du uträtta ärendet på hens begäran.
Huvudmannen ska alltid förstå betydelsen av att ge en gåva och kunna ge gåvan av egen vilja. Om din huvudman inte förstår betydelsen av att ge en gåva, kan du inte ens ge sedvanliga gåvor.
Du måste ge din huvudman dispositionsmedel, det vill säga en viss summa pengar för hens fria bruk, om huvudmannens hälsotillstånd är sådant att hen kan använda dem. Om din huvudman kan använda ett konto ska hen ha ett brukskonto som endast huvudmannen har rätt att använda.
Om din huvudman inte kan använda ett brukskonto behöver hen inte ha något sådant. Då måste du som intressebevakare se till att din huvudman får dispositionsmedel till exempel till sin vårdplats.
Kom överens med din huvudman om beloppet på dispositionsmedlen och betalningen av dem. Detta kan kallas disponitionsmedelpraxis. Om din huvudman inte längre själv kan komma överens om dispositionsmedlen ska du till exempel komma överens med vårdplatsen om hur mycket dispositionsmedel du levererar till din huvudman och hur ofta. Be om kvittering om du överlåter kontanter till din huvudman eller hens vårdenhet och bifoga den till årsredovisningen.
Om din huvudman inte längre kan använda disponibla medel, berätta och motivera för oss i årsredovisningen varför det inte finns behov av dispositionsmedel.
Det innebär att huvudmannen har användarrätt till sitt eget konto och intressebevakaren till andra konton.
Ärendet sköts i praktiken så att intressebevakaren när uppdraget inleds öppnar ett bankkonto för sin huvudman till vilket intressebevakaren överför dispositionsmedel till huvudmannen. Intressebevakaren och huvudmannen kommer tillsammans överens om dispositionsmedlens belopp och betalningstider (se även föregående fråga). Endast huvudmannen har användarrätt för detta brukskonto. Därför behöver intressebevakaren inte rapportera händelserna på kontot i fråga till oss.
Huvudmannens övriga bankkonton överförs däremot till endast intressebevakarens förfogande. Intressebevakaren använder oftast ett bankkonto från vilket huvudmannens fakturor betalas. Intressebevakaren är skyldig att rapportera händelserna på dessa konton till oss, varför kontona kan kallas övervakningskonton.
Årsredovisning
Redovisningsperioden är i allmänhet ett kalenderår.
Undantag till detta är den första och sista redovisningsperioden: Den första redovisningsperioden börjar dagen intressebevakningen förordnas och upphör den 31 december. Den sista räkenskapsperioden börjar den 1 januari och slutar den dag då intressebevakningen upphör.
Denna uppgift tillfaller intressebevakaren. Intressebevakare kan även köpa tjänsten från en bokföringsbyrå. Om så görs, ska kostnaden avdras från intressebevakarens eventuella arvode. Intressebevakaren ansvarar för de inlämnade uppgifterna och undertecknar de handlingar som lämnas in till oss.
Utgifterna beräknas på basis av uppgifterna i kontoutdragen. Uppgifterna specificeras enligt inkomstslag och presenteras sammanräknade och specificerade för hela redovisningsperioden.
Utgifterna beräknas på basis av uppgifterna i kontoutdragen. Uppgifterna specificeras enligt utgiftsslag och presenteras sammanräknade och specificerade för hela redovisningsperioden.
Med verkligt värde avses återförsäljningspriset, dvs. till vilket pris objektet kan säljas.
Det är din uppgift att utreda det verkliga värdet. Du behöver dock inte be en sakkunnig om ett utlåtande om det verkliga värdet för egendomsförteckningen eller års- och slutredovisningen, utan du kan själv ta reda på det till exempel på följande sätt:
- Du kan använda föregående års verkliga värde om det är ungefär likadant. Om en renovering eller andra åtgärder har gjorts i objektet kan det dock vara nödvändigt att utreda ett nytt verkligt värde.
- I statistiken över köpeskillingar kan man jämföra hur mycket som betalats för en motsvarande lägenhet/fastighet.
- Du kan motivera värdet med hjälp av renoveringar och ombyggnader.
- Mer information om skogslägenheter hittar du i tjänsten Minskog.fi.
- I bouppteckningsinstrument eller arvskiftesinstrument, om de upprättats nyligen.
Om du ändå behöver en expertbedömning för att sköta dina ärenden kan du be en fastighetsmäklare, disponent eller en expert inom skogsbranschen om det.
Vi rekommenderar inte att skattevärden används, eftersom de ofta inte motsvarar det gängse värdet. Ta hellre reda på det gängse värdet med hjälp av de metoder som räknas upp i svaret på ovanstående fråga.
På Skatteförvaltningens webbplats finns beräkningsformler för olika situationer.
Fråga utsökningsverket och bankerna.
Du behöver inte meddela om vanligt hemlösöre. Ange sådana fordon som medför kostnader.
Bifoga alltid följande till årsredovisningen:
- Kontoutdrag för alla depositioner i huvudmannens namn under räkenskapsperioden (bankkonton, placeringar, värdepapper osv.)
- Det senaste beskattningsbeslutet.
Observera dessutom:
- Om du under redovisningsperioden öppnar ett nytt bankkonto, bifoga avtalen gällande det (ändringar i kontots användarrättigheter, öppnande av konto för dispositionsmedel, kontoarrangemang).
- Om pensionerna eller förmånerna du tidigare anmält har ändrats ska du bifoga notifikationer och beslut om dem. Kom ihåg att alltid be om notifikationer och beslut för dig själv och styr inkomsterna till din huvudmans konto som du har i din besittning.
- Om det skett en ändring i avtal som du tidigare anmält, bifoga de nya avtalen (hyror, serviceboende, vårdavgifter, försäkringar).
- Om du på kontoutdragen hittar inkomster eller utgifter som avviker från de normala händelserna, bifoga verifikaten för dessa.
- Om du tänker ta ut intressebevakararvode eller kostnadsersättning ska du bifoga beräkningarna för dessa. Läs mer om intressebevakararvodet nedan.
Slutredovisning
Ditt uppdrag som intressebevakare upphör när din huvudman dör och på grund av detta kan du inte sköta dödsboets ärenden i egenskap av intressebevakare.
Om du vill sköta din huvudmans ärenden även efter dennes död medan du inte är en delägare i dödsboet, ska samtliga delägare i dödsboet ge dig fullmakt att sköta dödsboets ärenden. Kontakta då banken.
Om du är delägare i dödsboet, deltar du i skötseln av dödsboets ärenden i egenskap av delägare.
Det är i allmänhet inte längre möjligt att använda e-tjänster efter att intressebevakningsuppdraget upphört.
Du som intressebevakare har dock rätt att få exempelvis de kontoutdrag som gäller tiden uppdraget varade från banken. Du kan påvisa att ditt uppdrag är i kraft med handlingen ”Utdrag ur registret över förmynderskapsärenden” som skickats till dig då ditt uppdrag inleddes.
Ja, det kan du. Bouppteckningsinstrumentet måste inte bifogas till slutredovisningen.
Vi granskar slutredovisningen utan dröjsmål och skickar den och bilagorna tillbaka till dig snarast möjligt.
Lämna inte in ursprungliga verifikat som bilaga till slutredovisningen, utan bifoga i stället kopior.
Revisionen av kontona är avgiftsbelagd. Vi strävar efter att granska slutredovisningarna utan dröjsmål efter att de inkommit. Ibland kan intressebevakaren dock lämna in års- eller slutredovisningen för granskning för sent eller så kan det av någon annan orsak ta längre tid att granska dem.
Om intressebevakningen har upphört i och med huvudmannens död, ska revisionsavgiften betalas med dödsboets medel. Om dödsboets medel redan har fördelats mellan delägarna, betalas revisionsavgiften på det sätt som delägarna kommer överens om.
Intressebevakarens arvoden och kostnader
Som intressebevakare för en myndig huvudman kan du ta ut ett arvode. Det finns en separat räknare för att beräkna intressebevakarens arvode.
I egenskap av intressebevakare ska du anmäla ditt arvode till inkomstregistret. Se anvisningar för anmälan av arvode till inkomstregistret.
Ja, det kan du. Du måste inte ta ut något arvode.
Om du har meddelat att du avstår från arvodeskravet kan du inte heller senare kräva arvode för räkenskapsperioden i fråga.
Du bör inte göra detta. Observera att skuldens allmänna preskriptionstid är tre år. Du kan inte ta ut preskriberade arvoden. Du får inte heller ackumulera en skuld till din huvudman för intressebevakarens arvoden.
Om du endast tar ut grundavgiften kan du debitera den redan under redovisningsperioden. Grundavgiften är 440 €. Grundavgiften är dock 280 €, om huvudmannens årsinkomster är högst 14 000 € och förmögenheten under 18 079,56 €.
Om räkenskapsperioden har varit 5 månader är grundavgiftens belopp 440: 12 × 5 = 183,33 €.
Om du tar ut det maximibelopp som beräknats enligt arvodesberäkningen lönar det sig att ta ut det först efter granskningen. På så sätt undviker du att behöva återbetala en eventuell överbetalning.
Som intressebevakare betalar du det själv med din huvudmans medel. Betala fakturan på samma sätt som din huvudmans övriga fakturor. Skriv i meddelandefältet att det är fråga om intressebevakarens arvode och det år vars redovisningsperiod arvodet gäller.
Kan jag utöver arvodet betala min egen förskottsinnehållning?
Nej, det kan du inte. Intressebevakarens arvode är skattepliktig inkomst. Som intressebevakare utreder du ärendet själv med skattemyndigheten.
Som huvudmannens inkomster betraktas alla inkomster i pengar, såsom
- löne-, pensions- och andra förvärvsinkomster
- ränte-, hyres-, dividend- och andra kapitalinkomster samt
- sociala förmåner (t.ex. boende-, vård- och utkomststöd).
Från inkomsterna avdras skatter enligt förskottsinnehållning eller förskottsbetalning och arbetstagarens lagstadgade avgifter.
Medel från försäljning av årlig avkastning på skog kan beaktas som inkomster.
Anvisning: År för vilka avkastningen beaktas × den årliga avkastningen i kubikmeter × det genomsnittliga kubikmeterpriset - kostnader för skogsförnyelse = den årliga avkastningen som ska beaktas i arvodet i euro.
Förklaringar till anvisningen:
- år för vilka avkastningen beaktas = inledandet av intressebevakning eller senaste försäljning (senast skedda)
- den årliga avkastningen i kubikmeter = framgår av skogsplanen eller skogsexperten
- genomsnittligt kubikpris = räkna ihop inkomsterna från skogsförsäljningen för räkenskapsperioden och dela talet med antalet sålda kubikmeter
- kostnader för skogsförnyelse = räkna ut de skogsvårdskostnader som betalats under räkenskapsperioden
- årlig avkastning som ska beaktas i arvodet = det tal som erhållits som svar kan användas som inkomst från skogsförsäljningen i arvodeskalkylen.
Betydande överlåtelsevinstskatter och mervärdesskatter som förfaller till betalning under året efter skogsförsäljningen bokförs redan på förhand som skulder. Förmögenheten påverkas också av de betydande inkomster från skogsförsäljning som förfaller följande år och som redan på förhand kan läggas till förmögenhetens värde. Beakta att värdet på förmögenheten minskar om virket har sålts över den årliga avkastningen.
Nej.
Nej.
Ja. Dra i intressebevakarens arvodesberäkning av värdet på bostaden eller fastigheten i eget bruk och tillhörande gårdsplan. Om fastigheten omfattar skog eller åker behöver dess värde inte dras av.
En bostad anses vara i eget bruk, om
- bostaden inte genererar några inkomster.
- huvudmannen inte längre förmår bo i sin bostad och den inte har hyrts ut.
- bostaden står tom och väntar på försäljning.
Dessutom kan en bostad som hyrts till underpris anses vara i eget bruk.
En bostad som är i eget bruk dras av från egendomens värde i arvodesberäkningen.
Som intressebevakare har du rätt att få ersättning för kostnader som har orsakats av att du skött din huvudmans ekonomiska angelägenheter. Du ska alltid sköta din huvudmans ärenden på det mest ändamålsenliga och förmånligaste sättet.
Som intressebevakare ska du även anmäla din kostnadsersättning till inkomstregistret. Se anvisningar för anmälan till inkomstregistret.
Du ska förete en kalkyl över kostnader som har orsakats av att du skött din huvudmans ekonomiska angelägenheter. Som intressebevakare kan du inte direkt hänvisa till kilometerersättningar som fastställs av Skatteförvaltningen eller Folkpensionsanstalten. Framställ dessutom ett ersättningskrav för nödvändiga kostnader.
Om du inte förordnats att också sköta angelägenheter som gäller din huvudmans person, kan du inte kräva kostnadsersättning för att sköta dessa ärenden (t.ex. handelstransaktioner, läkarbesök, hälso- och rekreationsbesök).
Rollen som närstående ska alltid separeras från rollen som intressebevakare; åtgärder som du vidtagit i egenskap av närstående kan inte utgöra avgiftsbelagda åtgärder under intressebevakningen.
Nej, det kan du inte. Som intressebevakare står du inte i anställningsförhållande till din huvudman.
Arvoden och kostnader som din huvudman betalar till dig är arbetsersättningar. Den som får arbetsersättning kan inte få skattefria kostnadsersättningar, till exempel dagpenning. Därför kan du inte använda Skatteförvaltningens beslut om ersättningar för resekostnader vid fastställandet av de kostnadsersättningar som ska betalas till dig.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Registrering av utländska studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Europeiska digitala identitetsplånboken
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete