Interoperabilitetsplattformen
I interoperabilitetsplattformen, som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, hittar du verktyg för fastställande av driftskompatibelt informerande innehåll. Plattformen består av ordlistor, koder och datamodeller som behövs i dataflödet och i annan informationshantering.
Interoperatibilitetsplattformen är avsedd både för den offentliga förvaltningen och för den privata sektorn. Verktygen i plattformen kan utan avgift användas för terminologiskt arbete med ordlistor, för att administrera koder och för datamodellering. De som producerar datainnehållet ansvarar för att definiera sin information samt för att den är uppdaterad och av god kvalitet.
Du kan även utnyttja de färdiga datadefinitionerna som finns på interoperabilitetsplattformen. Utnyttjandet av färdiga koder och datamodeller i systemutvecklingen är kostnadseffektivt och förbättrar kompatibiliteten mellan de olika aktörernas system. Att använda enhetliga begrepp underlättar tjänsteplaneringen och förståeligheten.
Centrala begrepp
Kompatibilitetsmetoden
Med hjälp av interoperabilitet skapas och uppdateras informationens semantiska kompatibilitet, dvs. hanteringen av informationen så att dess betydelse i dataflödet bevaras.
Interoperabilitetsmetoden innefattar de principer och verksamhetsmodeller vars datainnehåll produceras för interoperabilitetsplattformen. Centralt är att den informationsdefiniering som beskriver datainnehållet är enhetligt och återanvänt: ordlistor, koder och datamodeller som tidigare skapats utnyttjas i så hög grad som möjligt.
Istället för att varje organisation själv definierar till exempel innehållet i begreppet person och den information som är kopplad till detta görs beskrivningen en gång för interoperabilitetsplattformen. Efter det kan de övriga hänvisa till denna beskrivning och tillämpa dem. Tekniskt sagt är beskrivningarna för de ordlistor, koder och datamodeller som förs över till interoperabilitetsplattformen länkad data, dvs. specificerade webbresurser som har en egen bestående beteckning som kan hänvisas till.
Verktyget Ordlistor
Verktyget Ordlistor är en underhålls- och publiceringsapp för terminologiska ordlistor. En terminologisk ordlista är en ordlista som innehåller information om specialbranschernas begrepp och beteckningar.
Verktyget Kodlistor
Verktyget Kodlistor är en nationell underhålls- och publiceringsapp för samanvända koder och klassifikation. Det går att bläddra i innehållet i verktyget Kodlistor och de koder som behövs kan användas. Innehållet i verktyget Kodlistor används som värdemängder som behövs i de semantiska datamodellerna.
Verktyget Informationsmodeller
Verktyget Informationsmodeller är en tjänst för att uppdatera och publicera semantiska datamodeller. Det innehåller datadefinitioner för aktörerna avsedda för att harmonisera den gemensamma informationen. Det kallas för ett datakomponentsbibliotek. Dessutom används verktyget till exempel för att administrera datainnehållet i gränssnitt eller datalager. Dessa allmänna datakomponenter används i beskrivningar som görs i vissa användningssyften, såsom att presentera innehåll i gränssnitt eller datalager.
Med i interoperabilietsplattformen?
- Be Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om en demonstration av interoperabilitetsplattformen och verktygen i den genom att skicka e-post till adressen: [email protected]
- Läs användarvillkoren och fyll i ansökan om behörighet.
-
MDB ger användarrättigheter till den huvudanvändare som utses i ansökan om behörighet.
-
Huvudanvändaren ger användarrättigheter till andra användare (datamodellerare, kodlistearbetare, ordlistearbetare)
-
Datamodellerare, kodsystemsarbetare och ordlistearbetare gör/överför din organisations material till plattformens verktyg.
Vanliga frågor
Kompatibiliteten delas ofta in i fyra delområden: juridisk, organisatorisk, semantisk och teknisk (jfr. den europeiska interoperabilitetsramen, European Interoperability Framework EIF).
Interoperabilitetsplattformen fokuserar särskilt på semantisk kompatibilitet. Gränsdragningen mellan kompatibilitetens olika delområden är inte absolut. Till exempel används kodsystem och klassifikationer ofta även för att verkställa teknisk kompatibilitet.
Semantisk kompatibilitet definieras som en allmän kompatibilitet som möjliggör dataöverföring och -behandling på ett sätt där informationens betydelse förblir oförändrad och förståelig för alla parter. Informationen har en exakt betydelse som bevaras oförändrad och förståelig för alla parter vid informationsutbytet.
I princip är allt datainnehåll offentligt, men om innehållsproducenten vill begränsa synligheten hos sitt material kan producenten välja status ”Pågående” (Keskeneräinen) för datainnehållet. Datainnehåll (ordlistor, begrepp, kodlistor, datamodeller) med status pågående visas endast för de personer som innehållsproducenten gett åtkomsträttigheter.
Interoperabilitetsplattformens verktyg och rättighetsadministration har fem roller: huvudanvändare, ordlistearbetare, kodsystemsarbetare, datamodellerare och medlem.
Huvudanvändaren har rättigheter till alla interoperabilitetsplattformens verktyg. Huvudanvändaren beviljar även användarrättigheter till personer inom sin organisation, det vill säga godkänner i praktiken begäran om användarrättigheter som medlemmarna inom den egna organisationen lämnar in.
Ordlistearbetaren kan skapa ordlistor och redigera sin organisations ordlistor.
Kodsystemsarbetaren kan hämta in nya kodsystem i verktyget Kodsystem, redigera dem och lägga till beskrivningar i sin organisations kodsystem.
Datamodelleraren kan skapa nya tillämpningsprofiler och redigera sin organisations datamodeller.
Medlemmen kan se organisationens material med status pågående. Rollen har inte redigeringsrättigheter.
Verktyget Ordlistor är ett verktyg för terminologiskt arbete med ordlistor. Med verktyget kan man uppdatera och publicera terminologiska ordlistor, definiera begrepp och termer samt relationerna mellan olika begrepp. Verktyget Ordlistor stöder de nordiska ordlistedefinitionerna och den offentliga förvaltningens ordlistearbetsprocess (se JHS 175 om den offentliga förvaltningens ordlistearbetsprocess).
Med hjälp av verktyget Ordlistor uppdateras den offentliga förvaltningens ordlistor som innehåller begreppsdefinitioner och andra beskrivningar.
Med hjälp av verktyget Datamodeller beskrivs datainnehållet på ett sätt där informationens betydelse kan definieras med hjälp av ordlistor. Även kodsystemens betydelse (kodsystem, koder) kan definieras med begreppen och termerna i verktyget Ordlistor.
Ordlistorna är avsedda för
- personer som arbetar med ordlistor i organisationen
- informationsarkitekter och datamodellerare
- IT-experter
- kommunikationsexperter och översättare
- medborgare som använder den offentliga förvaltningens tjänster och som vill reda ut vad begreppen som förvaltningen använder betyder.
Med hjälp av verktyget Kodlistor kan man publicera och uppdatera kodsystem och systemens metadata.
Med hjälp av verktyget Kodlistor kan man skapa hierarkiska koder, bilda utvidgningar av kodsystemen, ange varianter för kodsystemen och skapa versioner.
I verktyget Kodlistor kan man använda definitionerna från verktyget Ordlistor.
Verktyget Kodlistor är avsett för alla de instanser som uppdaterar de kodlistor som allmänt används och för dem som använder kodlistor. Verktyget Kodlistor gör det möjligt för alla, att alltid ha tillgång till rätt och samma uppdaterade version av kodlistor.
Kodlistornas uppdaterare kan publicera och uppdatera sina kodlistor med verktyget Kodlistor.
Kodlistornas användare kan ta i bruk de kodsystem som publicerats på plattformen genom att ladda ner dem manuellt eller via gränssnitten.
Verktyget Informationsmodeller är avsett för
- organisationens ansvarspersoner för information och data
- informationsarkitekter och datamodellerare
- alla som söker information i den offentliga förvaltningens datalager
- systemleverantörer som behöver information om den offentliga förvaltningens datalager eller datastrukturer och innehåll för systemutvecklingen.
Med verktyget Informationsmodeller skapas, precis som namnet säger, datamodeller dvs. beskrivningar av relationerna, eller associationerna, mellan olika klasser och de egenskap, eller attribut och klasser, som de innehåller. Med hjälp av verktyget Informationsmodeller skapas innehåll som är öppen länkad data. I interoperabilitetsplattformen är datamodell alltså inte enbart en bild, utan den är en samling datainnehåll som definierats av olika instanser och som används gemensamt. Verktyget Informationsmodeller är avsett särskilt för att skapa logiska datamodeller.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Registrering av utländska studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Europeiska digitala identitetsplånboken
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete