Med en intressebevakningsfullmakt ger du en annan person rätt att sköta dina ärenden om du inte själv kan sköta dem. När du upprättar fullmakten lönar det sig att fundera på vilka angelägenheter som är viktiga för dig och som fullmäktigen borde känna till när hen sköter dina ärenden. Det lönar sig att göra fullmakten redan i tid, även om det för närvarande inte finns behov av den.
Intressebevakningsfullmakten kan upprättas av en myndig person som förstår fullmaktens innehåll och betydelse.
Med en intressebevakningsfullmakt kan du bestämma vem som sköter dina ärenden, vilka ärenden hen får sköta och hur de ska skötas. Dessutom kan du bestämma hur fullmäktigens handlande ska övervakas.
Fullmakten behöver inte godkännas av någon, så skicka den inte till oss för granskning. Fullmäktigen ansöker om fastställelse av fullmakten hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata först när den måste tas i bruk.
Läs mer om fastställande av intressebevakningsfullmakt.
Gör så här:
1. Gör redan nu upp en intressebevakningsfullmakt för framtiden.
Vi rekommenderar att du anlitar en sakkunnig, såsom en rättshjälpsbyrå, en advokatbyrå, en juridisk byrå eller bankens notariatservice.
Vi rekommenderar att du upprättar flera originalexemplar så att fullmakten i original åtminstone finns hos fullmaktsgivaren och fullmäktigen.
Obs! Om du har konstaterats ha en primärsjukdom som påverkar din förståelseförmåga (t.ex. minnessjukdom), lönar det sig att skaffa ett läkarutlåtande om att du förstår innebörden av den fullmakt du nyss upprättat.
2. Förvara intressebevakningsfullmakten i original omsorgsfullt.
Se till att fullmäktigen vet var intressebevakningsfullmakten finns och får den i sin besittning om det blir aktuellt att fastställa fullmakten.
Lämna inte in intressebevakningsfullmakten till oss för förvaring.
3. Fullmäktigen ansöker om fastställelse av fullmakten hos oss om fullmaktsgivaren inte längre kan sköta sina egna ärenden.
Vad ska skrivas in i intressebevakningsfullmakten?
En intressebevakningsfullmakt skall upprättas skriftligen. Fullmaktsgivaren skall i två vittnens samtidiga närvaro underteckna handlingen eller intyga att han eller hon undertecknat den. Efter detta skall vittnena bestyrka handlingen med sina underskrifter. Vittnena ska känna till att handlingen är en intressebevakningsfullmakt, men fullmaktsgivaren behöver inte avslöja handlingens innehåll för dem.
Av intressebevakningsfullmakten ska följande framgå:
- Fullmaktsgivaren, dvs. den som upprättat fullmakten.
- Fullmäktigen, dvs. den som fullmaktsgivaren ger rätt att företräda sig själv i skötseln av sina angelägenheter.
- Det är bra att kontrollera med fullmäktigen att hen är beredd att ta emot uppdraget om det blir aktuellt.
- Att det är fråga om en intressebevakningsfullmakt.
- Ärenden som fullmäktigen har rätt att sköta på sin fullmaktsgivares vägnar.
- Ett förordnande om att fullmakten träder i kraft, om fullmaktsgivaren förlorar förmågan att sköta sina angelägenheter på grund av sjukdom, störningar i de psykiska funktionerna eller försvagat hälsotillstånd eller av någon annan motsvarande orsak.
När du upprättar en fullmakt ska du beakta följande:
Till fullmäktig/intressebevakningsfullmäktig kan du utse en person som du har förtroende för och som du vill anförtro den framtida skötseln av dina ärenden. Fullmäktigen kommer ofta från fullmaktsgivarens närkrets. Fullmäktigen kan dock vara vem som helst som du känner ett särskilt förtroende för. Du kan inte utse ett företag, en förening eller en allmän intressebevakare till mottagare av en intressebevakningsfullmakt.
I fullmakten är det också bra att utse en andrahandsfullmäktig till exempel för den händelse att den egentliga fullmäktigen varaktigt är oförmögen att agera som fullmäktig eller inte vill ta emot uppdraget. Man kan utse flera andrahandsfullmäktige. I detta fall lönar det sig att i fullmakten ange i vilken ordningsföljd man önskar att de tilldelas uppdraget.
Det är också bra att utse en ersättare i fullmakten. En ersättare för fullmäktigen behövs till exempel i situationer där den egentliga fullmäktigen är tillfälligt oförmögen att sköta uppdraget exempelvis på grund av sjukdom. Den egentliga fullmäktigen kan tillfälligt bli förhindrad också på grund av jäv. I detta fall är det bra att man i fullmakten har utsett en ersättare åt fullmäktigen, till exempel en ojävig person utanför familjen. Jävighet kan uppstå till exempel vid avvittring och arvskifte eller när fullmaktsgivarens egendom ska säljas.
Vittnena ska veta att det handlar om en intressebevakningsfullmakt, men de behöver inte underrättas om handlingens innehåll. Vittnena ska vara myndiga och förstå innebörden av att bevittna. De får inte vara jäviga, dvs. en nära släkting till fullmaktsgivaren eller fullmäktigen.
Ett vittne är jävigt, om hen är
- fullmaktsgivarens make/maka
- fullmaktsgivarens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmaktsgivarens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make
- fullmäktigen eller hens partner
- fullmäktigens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmäktigens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make.
Med makar som nämns i förteckningen avses äkta makar eller makar som lever i gemensamt hushåll och under äktenskapsliknande förhållanden. Jäv för släktingar gäller också halvsläktingar (såsom halvsyskon).
Det är viktigt att vittnenas ojävighet säkerställs redan när fullmakten undertecknas. Om ett vittne är jävigt kan vi inte fastställa fullmakten.
När vittnena undertecknar fullmakten ska de
- intill underskriften anteckna sitt födelsedatum och sin kontaktinformation samt ort och tid för bevittnandet
- nämna att de har varit samtidigt närvarande när fullmakten upprättades
- göra en anteckning om fullmaktsgivarens förmåga att förstå fullmaktens innebörd
- göra en anteckning om andra omständigheter som enligt dem kan påverka fullmaktens giltighet.
Fullmäktigen kan under uppdraget bli jävig att företräda fullmaktsgivaren. Jäv kan uppstå till exempel genom att fullmäktigen själv eller en närstående är motpart i ärendet. En sådan situation är till exempel när fullmäktigen säljer fullmaktsgivarens bostad och köparen är en närstående.
En fullmäktig är jävig att företräda fullmaktsgivaren, om motparten i ärendet är
- fullmäktigen själv eller dennes make
- fullmäktigens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmäktigens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make
- fullmäktigens syskonbarn eller förälders syskon
- någon som fullmäktigen företräder.
Om det i intressebevakningsfullmakten har utsetts en ersättare för fullmäktigen (t.ex. en person utanför familjen) kan hen i detta fall ansöka om fastställande av intressebevakningsfullmakten för sin del. När vi har fastställt fullmakten kan hen företräda fullmaktsgivaren i det ärende där den ordinarie fullmäktigen är jävig.
Om du vill att fullmäktigen gör donationer åt dig till exempel på en nära anhörigs bemärkelsedag, ska du i fullmakten anteckna vilka tillgångar som kan doneras och till vem. I övrigt har fullmäktigen inte rätt att skänka bort fullmaktsgivarens egendom.
Fullmäktigen får heller inte vara jävig när hen ger gåvor i ditt ställe.
Förordnande ska skrivas in i fullmakten om fullmäktigen ska ges rätt att
- sälja eller annars överlåta en fastighet
- söka inteckning i en fastighet
- upplåta panträtt i en fastighet.
Intressebevakningsfullmakten ska omfatta ett förordnande enligt vilken fullmakten träder i kraft ifall fullmaktsgivaren blir oförmögen att sköta sina angelägenheter på grund av sjukdom, störningar i de psykiska funktionerna eller försvagat hälsotillstånd eller av någon annan motsvarande orsak. Om detta inte framgår av fullmakten kan vi inte bekräfta den.
Genom bestämmelser i intressebevakningsfullmaktens kan du påverka hur fullmäktigens handlande ska övervakas.
- Förteckning över egendom
- Om fullmakten gäller företrädande av fullmaktsgivaren i dennes ekonomiska angelägenheter, ska fullmäktigen när uppdraget inleds ge MDB en förteckning över fullmaktsgivarens tillgångar och skulder. Det är inte möjligt att avvika från detta genom en i fullmakten.
- Redovisningsskyldighet
- Fullmäktigen ska bokföra fullmaktsgivarens tillgångar och skulder samt räkenskapsperiodens händelser (fullmaktsgivarens ekonomiska angelägenheter) och de åtgärder som fullmaktsgivaren har vidtagit på fullmaktsgivarens vägnar (övriga angelägenheter som sköts för fullmaktsgivaren). Det är inte möjligt att avvika från detta genom en i fullmakten.
- Redovisningsskyldighet till MDB
- I fullmakten kan det bestämmas att fullmäktigen regelbundet (dock högst en gång per år) ska ge MDB en redogörelse för skötseln av sitt uppdrag. Redovisningsskyldighet gäller inte om så inte har bestämts i fullmakten.
- Redovisning till privat aktör
- I fullmakten kan det bestämmas att fullmäktigen på begäran eller med jämna mellanrum ska ge en privat aktör en redogörelse för skötseln av sitt uppdrag. Redovisningsskyldighet gäller inte om så inte har bestämts i fullmakten.
- Åtgärder som kräver tillstånd från MDB
- En fullmäktig behöver MDB:s tillstånd för sina åtgärder på fullmaktsgivarens vägnar endast om detta har bestämts i fullmakten.
- Slutredovisning
- Fullmäktigen ska utan dröjsmål redovisa sitt uppdrag för den som i fortsättningen sköter fullmaktsgivarens tillgångar. Det kan till exempel vara fullmaktsgivaren själv, en intressebevakare som förordnats fullmaktsgivaren, en andrahandsfullmäktig eller fullmaktsgivarens dödsbo. En slutredovisning skickas således aldrig till MDB.
- I fullmakten kan dock bestämmas att slutredovisningsskyldighet inte föreligger.
I fullmakten kan det bestämmas med vem fullmäktigen kan diskutera ärenden som hen fått kännedom om med stöd av fullmakten. Om ingen sådan bestämmelse finns, har fullmäktigen tystnadsplikt och får inte tala om dessa ärenden.
I fullmakten får fullmäktigen rätt att sköta dina ärenden. Du kan dock ge fullmäktigen närmare instruktioner om hur hen ska använda sina befogenheter till exempel i ärenden som är viktiga för dig. Instruktionerna kan gälla försäljning, förvaring eller användning av tillgångar. Dessa instruktioner är individuella och bindande för fullmäktigen. Det är bra att sammanställa dem i ett separat dokument och de behöver inte skickas till oss i samband med att fullmakten bekräftas. Vi kanske ber om dem om vi måste pröva fullmäktigens handlande.
I fullmakten eller instruktionerna kan du ge bestämma om fullmäktigens arvode och kostnadsersättning. Ni kan också komma överens om dem sinsemellan. Om inget har bestämts eller avtalats om arvoden och kostnadsersättningar, har fullmäktigen rätt att få ersättning ur dina medel för de kostnader som skötseln av uppdraget medfört samt ett skäligt arvode. Arvodets storlek påverkas av uppdragets art och omfattning.
Vi kan inte ge fullmäktigen närmare eller fallspecifika anvisningar om arvodets storlek. Det kan dock komma för bedömning till exempel i samband med en revision eller en anmälan om fullmäktigens handlande som inkommit till oss.
Var ska fullmakten förvaras?
Intressebevakningsfullmakten ska förvaras på ett sådant ställe där fullmäktigen får tillgång till den när det blir aktuellt att fastställa fullmakten. Fullmakten kan ges till exempel till fullmäktigen för förvaring. Den kan också förvaras i ett bankfack. Då är det viktigt att se till att fullmäktigen har tillgång till det.
Intressebevakningsfullmakten kan inte skickas till oss vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för förvaring. Fullmäktigen skickar den till oss först när du inte längre kan sköta dina ärenden och det har blivit aktuellt att bekräfta fullmakten.
Originalet ska sparas även efter att den har fastställts.
Vanliga frågor
Det finns ingen mall som vore den enda rätta för en intressebevakningsfullmakt. Du hittar olika mallar på internet. Det är dock bra att be en expert om hjälp med att upprätta fullmakten, så att man i den beaktar just din individuella situation.
Om personen har en konstaterad minnessjukdom lönar det sig att skaffa ett läkarutlåtande om huruvida personen kan förstå intressebevakningsfullmaktens betydelse trots sjukdomen.
Det som är avgörande vid upprättandet av en intressebevakningsfullmakt är inte diagnosen eller när den har ställts, utan själva förmågan att förstå avgör.
Behörigheten att upprätta en fullmakt kan ännu vara kvar även om personen redan annars har förlorat sin förmåga att sköta sina ärenden. Fastställande av fullmakten kan då undantagsvis sökas genast efter att den har getts.
För tydlighetens skull är det bra att båda gör varsin egen fullmakt.
Lagen begränsar inte i sig antalet fullmäktige. Om det finns fler än en fullmäktig och de har samma uppgift, vore det bra om det av fullmakten framgick huruvida vilken fullmäktig som helst ensam kan företräda fullmaktsgivaren eller om fullmäktige ska handla tillsammans. Det är bra att fundera på saken ur ett praktiskt perspektiv: ska fullmäktige alltid uträtta ärenden till exempel tillsammans på banken eller kan en fullmäktig också agera ensam?
Annan information om intressebevakningsfullmakter
En guide: Intressebevakning eller intressebevakningsfullmakt på Suomi.fi
Webbplats för kampanjen I egna händer (information om fullmakten och olika tjänsteleverantörer)
Intressebevakningsfullmakt, Minnesförbundets webbplats
Handbok för juridiskt förutseende (pdf, på finska), Suomen muistiasiantuntijat ry, (fullmaktsmallen hittar du på sidorna 36-37)
Planera ditt liv själv – ekonomiska ärenden sköts omsorgsfullt (pdf, på finska), Finanssiala
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Guiden för studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete