Registrering av äktenskapsförord
Med ett äktenskapsförord kan ni avtala om att er egendom inte i enlighet med äktenskapslagen delas lika när äktenskapet eller det registrerade partnerskapet upphör. Äktenskapsförordet måste registreras hos oss för att vara giltigt.
I ett äktenskap eller ett registrerat partnerskap har vardera maken giftorätt i den andras egendom. Om äktenskapet eller det registrerade partnerskapet upplöses antingen på grund av dödsfall eller äktenskapsskillnad delas makarnas egendom, dvs. en avvittring förrättas. Giftorätt innebär rätten att vid avvittring få hälften av makarnas sammanräknade tillgångar.
Genom äktenskapsförord kan ni dock komma överens om att er egendom inte delas lika enligt äktenskapslagen. I avtalet måste ni definiera om någondera av er har giftorätt i den andras egendom eller en del av den. Ni kan också avtala om att giftorättens omfattning beror på om ert äktenskap upphör på grund av äktenskapsskillnad eller död. Ert avtal blir giltigt först när ni har skickat det till oss för registrering och vi har registrerat det.
Ni kan skicka in äktenskapsförordet för registrering tidigast en månad före vigseldagen. Datum för registrering av avtalet är dock först vigseldagen. Ni kan också när som helst under äktenskapet ingå äktenskapsförord, redigera det eller häva det genom att ingå ett nytt förord. Ett äktenskapsförord kan inte längre lämnas till oss för registrering efter makens död eller efter att ansökan om äktenskapsskillnad lämnats in, även om äktenskapsförordet har upprättats på ett giltigt sätt före eller under äktenskapet.
Observera att vi inte utarbetar äktenskapsförord utan endast registrerar färdiga avtal. Det lönar sig att be en advokat, en statlig rättshjälpsbyrå eller en annan sakkunnig jurist om hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord. På så sätt säkerställer ni att det motsvarar er vilja och uppfyller lagens krav och form.
Hur gör jag upp ett äktenskapsförord?
Äktenskapsförord görs skriftligen och det ska dateras och undertecknas. Dessutom ska två ojäviga personer intyga att makarnas underskrifter är riktiga. Vittnena behöver dock inte bevittna undertecknandet, utan endast bestyrka underskrifternas riktighet.
Ett vittne till äktenskapsförordet är jävigt om:
-
hen är någondera makens nuvarande eller tidigare make
-
hen är någondera makens nuvarande sambo, syskon eller släkting i rätt upp- eller nedstigande led
-
hen har någon annan motsvarande nära relation till någondera maken som kan jämställas med ett parförhållande eller släktskap
-
hen inte har fyllt 15 år eller hens psykiska funktioner är störda så att hen inte förstår innebörden av att vara vittne.
Gör så här
1. Gör upp äktenskapsförordet skriftligen. Ni får hjälp med att göra det av en advokat, en statlig rättshjälpsbyrå eller någon annan sakkunnig jurist. Tyvärr kan vi inte hjälpa till med att upprätta ett äktenskapsförord.
Kontrollera att era personbeteckningar är korrekt antecknade i ert äktenskapsförord och att det är daterat och undertecknat av båda parterna. Be två ojäviga personer att bestyrka era underskrifter.
2. Skriv ut och fyll i nedanstående blankett om registrering av äktenskapsförord.
3. Skicka den ifyllda ansökningsblanketten och det undertecknade äktenskapsförordet i original till adressen nedan eller lämna in dem i postlådan på vilket serviceställe som helst. Skicka inte in handlingarna per e-post, eftersom vi behöver handlingarna i original.
4. Vi returnerar det ursprungliga äktenskapsförordet till er per post. Vi skickar senare ett intyg över registreringen och fakturan separat.
Pris
År 2022:
65 euro.
Från och med 1.1.2023:
70 euro.
Vi fakturerar avgiften med ett separat brev efter registreringen av äktenskapsförordet. Vi skickar fakturan i första hand till Suomi.fi-tjänsten och i andra hand till Omaposti-tjänsten. Vi skickar fakturan per post endast om du inte har tillgång till någon av dessa.
Vanliga frågor
Nej. Till exempel syskon, föräldrar, barn och andra personer som har en motsvarande nära relation som kan jämställas med ett parförhållande eller släktskap kan inte fungera som vittnen.
En notarius publicus som arbetar hos oss kan fungera som vittne i äktenskapsförord. Anteckna i er tidsbokning att ni behöver två vittnen för ert äktenskapsförord. Bestyrkande av underskrifter är en avgiftsbelagd tjänst. Om ni behöver båda vittnena från oss blir avgiften 56 euro (4 x 14 euro).
Vi kan endast registrera ett finsk- eller svenskspråkigt äktenskapsförord.
Ni kan underteckna ett mångspråkigt äktenskapsförord, som förutom på finska eller svenska även är skrivet på något annat språk.
Om ert äktenskapsförord inte har skrivits på finska eller svenska måste ni låta översätta det hos en auktoriserad translator innan ni skickar det till oss för registrering.
Det är inte obligatoriskt att anlita ombud. Ett ombud är en person som sköter registreringen av äktenskapsförordet för er räkning. Ombudet kan alltså vara till exempel den advokat som har utarbetat ert äktenskapsförord.
Använd det namn du har när du lämnar in blanketten till oss.
Nej, ni måste själva upprätta ett äktenskapsförord och skicka det färdiga äktenskapsförordet till myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för registrering.
Nej, ni kan också skicka in äktenskapsförordet per post. Även den ifyllda ansökningsblanketten ska skickas med äktenskapsförordet.
Nej, för registreringen behövs det ursprungliga äktenskapsförordet.
Någondera maken kan ansöka om registrering ensam.
Ett registrerat äktenskapsförord ändras genom att man upprättar ett nytt äktenskapsförord och registrerar det.
Ja, det kan ni. Ge äktenskapsförordet i original och registreringsblanketten till vigselförrättaren eller lämna in dokumenten då ni anmäler er till vigseln.
Ja, annars är det inte giltigt.
Nej, det kan ni inte. Äktenskapsförordet ska lämnas in för registrering innan tingsrätten har tagit emot er ansökan om äktenskapsskillnad.
Någondera maken kan ansöka om registrering ensam.
Äktenskapsförordet träder i kraft när det har registrerats.
-
Om det har lämnats in för registrering före vigseln träder det i kraft på vigseldagen. Vi kan inte registrera det förrän vigseln syns i befolkningsdatasystemet.
-
Om det har lämnats in för registrering efter vigseln, träder det i kraft den dag då ansökan inkommit till ämbetsverket, även om handläggningen av ansökan sker senare.
Du kan kontrollera vår handläggningstid på en separat sida. Förfrågningar om registreringen av ert äktenskapsförord påskyndar inte handläggningen.
Du kan kontrollera ett redan registrerat äktenskapsförord hos vår telefontjänst (tfn 0295 53 6244, vardagar kl. 9–12) eller per e-post på adressen [email protected].
Du kan be om en kopia av ditt äktenskapsförord som registrerats vid magistraten eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata per e-post på adressen [email protected]
Kopian skickas per post eller till den e-postadress som antecknats i befolkningsdatasystemet. Kopians pris är 22 euro.
Läs mer om att beställa en kopia av ett registrerat äktenskapsförord.
Under äktenskapet ändrar ni ert äktenskapsförord genom att utarbeta ett nytt äktenskapsförord och lämna det till oss för registrering. Observera att ett tidigare äktenskapsförord till någon del kan förbli i kraft om det nya äktenskapsförordet inte ändrar allt i det tidigare äktenskapsförordet.
Ni kan häva ert äktenskapsförord genom att göra upp ett nytt äktenskapsförord där ni konstaterar att vardera åter har giftorätt i den andra makens egendom. Även detta avtal måste skickas till oss för registrering.
Det lönar sig att be en advokat, en statlig rättshjälpsbyrå eller någon annan sakkunnig jurist om hjälp med att upprätta äktenskapsförorden.
Våra kontaktuppgifter
E-post
Använd krypterad e-post för att skicka e-post så att dina uppgifter rör sig krypterat. Välj i den krypterade e-posten som mottagare en e-postadress som passar ditt ärende [email protected]
Telefon
Telefonservice vardagar klockan 9–12.
Servicenummer 0295 536 244.
Postadress
Du kan posta handlingarna till oss på adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1003, 00531 Helsingfors.
Serviceställen
Du kan också lämna in handlingarna i postlådan på vilket serviceställe som helst.
Adresser till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställen
Adresser och öppettider av våra serviceställen
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten