Registrering av gåva i skuldsituationer
En anmälan kan göras om lös egendom som man får i gåva av en närstående. Från och med anmälan om gåvan börjar en tidsfrist löpa, vid vars utgång gåvogivarens fordringsägare inte längre kan kräva att gåvan återställs.
När lönar det sig att anmäla en gåva?
Det lönar sig för gåvogivaren eller -tagaren att anmäla en gåva till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata endast om 4 följande uppfylls:
En gåva är antingen fast eller lös egendom.
Fast egendom innehåller alltid mark. Fast egendom är till exempel en egnahemsfastighet, en sommarstugefastighet, skogsfastigheter och tomter. Anmäl inte en sådan gåva till oss, utan till Lantmäteriverket.
Allt annat är lös egendom om vars donation man kan anmäla till oss. Lös egendom är till exempel fordon, bostadsaktier, arrenderätt, lösöre i en bostad, kontanter, fonder, aktier och arrenderätt till en fastighet.
Gåvobrevet behöver inte bifogas anmälan.
Vi tar inte ställning till gåvans innehåll eller giltighet.
Det finns ingen gräns i euro för gåvans värde, utan frågan påverkas av gåvogivarens ekonomiska situation.
Man behöver inte anmäla till oss om sedvanliga gåvor som inte är oproportionerliga i förhållande till givarens ekonomiska situation. Sådana är små födelsedagsgåvor och julklappar. Endast betydande gåvor lönar det sig att anmäla för registrering.
Vi utreder eller uppskattar inte gåvans värde.
I det här fallet är dina nära släktingar
- din make/maka
- en person som bor i samma hushåll som du
- ditt barn eller barnets make/maka
- ditt barnbarn eller hens make/maka
- din förälder
- dina mor- och farföräldrar.
Gåvan behöver inte registreras och registreringen påverkar inte gåvans giltighet.
En gåva kan behöva registreras om gåvogivaren och -tagaren vill skydda sig mot yrkanden från gåvogivarens borgenärer.
I vissa situationer kan gåvogivarens företag till exempel ha gett en nära släkting betydande gåvor och själv råkat i betalningssvårigheter eller senare till exempel blivit insolvent. Då är det möjligt att gåvotagaren är tvungen att returnera gåvan eller gåvorna till konkursboet.
Mer information om förutsättningarna och tidsfristerna för returnering av en gåva finns i lagen om återvinning till konkursbo.
Det lönar sig att göra anmälan så snart som möjligt efter donationen.
Observera att vi inte tar ställning till gåvans innehåll eller giltighet. Vi registrerar uppgifterna om gåvan på basis av anmälan. Vi kontrollerar inte gåvans giltighet och registreringen korrigerar inte eventuella formfel.
I situationer där en fastighet doneras ska du kontakta Lantmäteriverket, som upprätthåller fastighetsregistret.
Gör så här
-
Anmäl gåvan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Du gör det enklast på nätet.
Gåvobrevet behöver inte bifogas anmälan.
Kan du inte uträtta ditt ärende på nätet?
Fyll i anmälningsblanketten och skicka in den per post till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1003, 00531 Helsingfors.
-
Du har meddelat om gåvan den dag då anmälan har anlänt till oss.
Vi tar inte ställning till gåvans innehåll eller giltighet. När anmälan om gåva har registrerats skickar vi ett intyg över registreringen till dig.
-
Vi skickar dig fakturan separat.
-
Observera att inga uppgifter skickas till skattemyndigheten med denna anmälan.
Gåvoskattedeklarationen ska vid behov göras separat till skattemyndigheten.
Pris
När en gåvogivare ger en gåva till en gåvotagare (gåvan kan innehålla flera typer av egendom, såsom en bil och aktier): 82 euro.
När det finns två gåvogivare eller gåvotagare: 2 x 82 euro.
Vanliga frågor
Både gåvotagaren och gåvogivaren kan göra anmälan om gåva.
I vissa fall kan vårdnadshavaren, intressebevakaren eller intressebevakarens ställföreträdare göra en anmälan på gåvotagarens vägnar.
Kan man ge en gåva på en minderårigs vägnar?
Nej. Ett minderårigt barns ekonomiska angelägenheter sköts av barnets intressebevakare. I allmänhet är det vårdnadshavaren som är barnets intressebevakare. Intressebevakaren får inte skänka bort barnets egendom.
Kan en minderårig själv ge en gåva?
Ja.
En minderårig får
- ge gåvor som med beaktande av omständigheterna är sedvanliga och av mindre betydelse
- donera egendom som hen förtjänat genom sitt eget arbete.
Ja, men en minderårig kan inte själv ta emot en gåva. Däremot kan intressebevakaren ta emot gåvan på hens vägnar. I allmänhet är det vårdnadshavaren som är barnets intressebevakare. Intressebevakarna behöver inte MDB:s tillstånd för att ta emot gåvan.
Ibland är intressebevakaren dock jävig, dvs. hen kan inte ta emot gåvan på den minderårigas vägnar.
Intressebevakaren är jävig till exempel när
- hen själv eller den minderårigas andra intressebevakare ger den minderåriga en gåva
- en mor- eller farförälder till en minderårig donerar egendom vars besittningsrätt förbehålls intressebevakaren.
En jävig intressebevakare behöver en ställföreträdare som tar emot gåvan. Intressebevakaren kan ansöka om en ställföreträdare hos MDB. Läs mer om jäv och hur man ansöker om en ställföreträdare på vår webbplats.
Observera att notariatgåvor (pengar eller värdepapper) utgör ett undantag: En notariatgåva tas emot av en bank eller ett värdepappersföretag på gåvotagarens vägnar. De kan doneras till en minderårig utan att en intressebevakare behövs för att ta emot gåvan. Då spelar det alltså ingen roll om intressebevakaren är jävig. Till exempel kan intressebevakaren själv ge barnet en gåva genom att göra en betalningsöverföring.
Det kan vara nödvändigt att anmäla om gåvan på två sätt. Observera att dessa är två olika saker och de antecknas i två olika register.
Anmälan till registret över gåvoärenden
Ett minderårigt barns ekonomiska angelägenheter sköts av barnets intressebevakare. I allmänhet är det vårdnadshavaren som är barnets intressebevakare. Intressebevakarna kan anmäla en gåva som består av lös egendom och som getts till en minderårig till registret över gåvoärenden. Gåvan måste inte anmälas dit. Det är bra att begära registrering endast om man vill säkerställa att gåvotagaren inte kan krävas på återbetalning av gåvan om gåvogivaren hamnar i en konkurs- eller utsökningssituation.
Vi registrerar uppgifterna om gåvan på basis av anmälan. Vi kontrollerar inte gåvans giltighet och registreringen korrigerar inte eventuella formfel. Se alltså själv till att donationen är giltig och bland annat att intressebevakarna inte är jäviga att ta emot gåvan på den minderårigas vägnar. Läs mer om jäv på vår webbplats.
Anmälan till förmyndarverksamheten
Intressebevakarna ska meddela Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om värdet på den minderårigas egendom överstiger 20 000 euro utan att eventuella skulder dras av. Ange uppgifterna för den dag då egendomen har överskridit 20 000 euro. Läs mer om anmälan av egendom på vår webbplats.
Det behövs inte, men i anmälan ska man ange uppgifterna om gåvan, dvs. gåvoparterna, gåvoobjektet och datumet då gåvan gavs.
En gåvodeklaration till Skatteförvaltningen hänför sig till beskattningen och gåvoskatten.
Däremot registreras en gåva som anmälts till MDB i registret över gåvoärenden. Genom registreringen kan gåvotagaren få skydd mot de yrkanden som gåvogivarens borgenärer annars skulle kunna framställa i anslutning till återvinning i konkurs eller utsökning.
Det går tyvärr inte. Varje gåva måste anmälas separat.
Du kan begära den av oss per e-post eller telefon.
Utdraget är avgiftsbelagt.
Vi har sparat gåvobrevet i vårt register endast om det har lämnats in till oss. Du kan begära det av oss per e-post eller telefon. Utdraget är avgiftsbelagt.
Ange följande uppgifter i beställningen:
- beställarens namn
- beställarens e-postadress eller telefonnummer
- vem som är gåvogivare och -tagare
- när gåvan har undertecknats eller registrerats
- vart vi ska skicka utdraget och fakturan.
Vanligtvis har gåvobrevet inte lämnats in till oss. Du kan fråga Skatteförvaltningen om de har gåvobrevet. Läs mer om begäran om handlingar på Skatteförvaltningens webbplats.
Kontakta ekonomi- och skuldrådgivningen för att utreda ärendet.
Inte på något sätt. Registreringen av gåvoanmälan påverkar endast utsökning.
Nej. Gåvan behöver inte registreras och registreringen påverkar inte gåvans giltighet.
Genom registreringen kan gåvotagaren få skydd mot återvinningsanspråk från gåvogivarens borgenärer vid konkurs och utsökning.
MDB kontrollerar inte parternas släktskapsförhållanden eller föremålet för donationen. MDB registrerar alla gåvoanmälningar som innehåller de uppgifter som behövs för registret.
Så här får du dokumentet:
Du får vårt beslut när din ansökan har behandlats. Du får beslutet till dina Suomi.fi-meddelanden. På så sätt får du information om beslutet så snart som möjligt. Om du inte har tillgång till tjänsten får du beslutet per brevpost. Du kan också välja att få dokumenten som krypterad e-post när du gör ansökan. Beslutet skickas också till fullmaktsgivaren om hen förstår sakens innebörd. Vi returnerar den ursprungliga intressebevakningsfullmakten till dig per brevpost. Kontrollera att dina uppgifter är korrekta.
Kontakta oss
E-post
Använd krypterad e-post om ditt meddelande innehåller personuppgifter eller annat konfidentiellt. Skicka meddelandet till [email protected].
Telefon
Telefontjänsten numret är 0295 536 244.
Servicetider: mån–fre 9–15.
Postadress
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1003, 00531 Helsingfors
Serviceställen
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Guiden för studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete