- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Tillstånd för att köpa eller sälja en bostad
- Tillstånd för att köpa eller sälja en fastighet
- Tillstånd för avvittring, avskiljande av egendom och arvskifte
- Tillstånd för avsägelse från arv, överlåtelse av arvsandel eller avtal om samförvaltning av dödsbo
- Tillstånd för att idka näring eller bilda ett bolag
- Egendomsförvaltningsplan
- Pantsättning av egendom samt låntagning eller långivning
- Uthyrning eller placering
- Spärrkonto
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Medborgarinitiativ
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Registrering av anmälan om gåva
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Boende utomlands
- Äktenskap utomlands
- Registrering av ett barn som fötts utomlands
- Flytt
- Legalisering av utländska handlingar
- Registrering av medborgarskap
- Anmälan om behållande av finskt medborgarskap
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Flytt till Finland
- Blanketter
Intressebevakningsfullmaktens upphörande
En fullmakt kan upphöra innan den träder i kraft eller efter att den har trätt i kraft. Fullmakten träder i kraft när förmyndarmyndigheten har godkänt den. Fullmakten upphör innan den träder i kraft till exempel om fullmaktsgivaren återkallar den. Efter ikraftträdandet upphör fullmakten till exempel om
- fullmaktsgivaren återkallar fullmakten
- fullmaktsgivaren eller fullmäktigen avlider
- fullmäktigen avstår från sin uppgift
- en intressebevakare förordnas för fullmaktsgivaren
När en fastställd intressebevakningsfullmakt har upphört att gälla, ska fullmäktigen ge en slutredovisning för skötseln av uppdraget samt överlåta fullmakten och den egendom som han eller hon förvaltar till fullmaktsgivaren eller någon annan som har rätt till egendomen. Andra som har rätt till egendom kan till exempel vara en intressebevakare som förordnats för fullmaktsgivaren, en andrahandsfullmäktig eller en delägare i fullmaktsgivarens dödsbo. Mottagaren av redovisningen har rätt att av fullmäktigen få tillgång till kontoutdrag, verifikat och andra handlingar som hänför sig till skötseln av uppdraget. Slutredovisningen behöver inte ges om detta har fastställts i fullmakten. Slutredovisningen lämnas aldrig till förmyndarmyndigheten.
Situationer där fullmakten upphör
En intressebevakningsfullmakt upprättas för framtiden i god tid innan handlingsförmågan försämras. Fullmakten träder i kraft när förmyndarmyndigheten har godkänt den. Det kan ibland gå lång tid mellan att fullmakten upprättas och att den fastställs. Fullmaktens innehåll kan ändras innan fullmakten träder i kraft. Ändringar i fullmakten ska dock alltid göras skriftligen och i bestämd form.
Fullmaktsgivaren kan också fritt återkalla fullmakten innan den träder i kraft. Ett löfte att inte återkalla fullmakten är inte lagenligt bindande. Återkallandet förutsätter att fullmaktsgivaren förmår förstå vad det innebär att återkalla fullmakten. Innan en fullmakt fastställts återkallas den vanligtvis genom att man tar tillbaka fullmakten från fullmaktstagaren och förstör den, till exempel genom att riva sönder fullmakten. Fullmäktigen ska lämna tillbaka den ursprungliga fullmakten till fullmaktsgivaren, om fullmaktsgivaren meddelar fullmäktigen om att han eller hon återkallat fullmakten.
En fullmakt kan också återkallas genom att en ny fullmakt ges. Den tidigare fullmakten anses ha återkallats till den del den nya fullmakten innehåller bestämmelser som står i strid med den tidigare fullmakten. I den nya fullmakten kan vid behov nämnas att den nya fullmakten upphäver tidigare fullmakter.
Intressebevakningsfullmakten träder i kraft när förmyndarmyndigheten har godkänt den genom sitt beslut. Om fullmaktsgivaren återkallar fullmakten efter att den har trätt i kraft, träder återkallandet i kraft när förmyndarmyndigheten har fastställt den. På så sätt försöker man undvika situationer där fullmaktsgivaren efter att ha insjuknat eller annars förlorat sin funktionsförmåga obetänksamt återkallar ett sådant fullmaktsarrangemang som han eller hon har planerat och genomfört när han eller hon var frisk och hade omdöme.
Fullmaktsgivaren kan hos förmyndarmyndigheten ansöka om fastställelse av återkallande av en fullmakt som trätt i kraft. Den enda förutsättningen för fastställandet är att fullmaktsgivaren förmår förstå vad det innebär att återkalla fullmakten. Förmyndarmyndigheten kan be fullmaktsgivaren om ett läkarintyg eller någon annan motsvarande utredning över hans eller hennes förmåga att förstå. Fullmaktsgivaren behöver inte lägga fram en utredning till exempel om att fullmäktigen är oförmögen eller olämplig för uppgiften. Förmyndarmyndigheten hör alltid fullmäktigen med anledning av ansökan.
I brådskande ärenden kan förmyndarmyndigheten temporärt fastställa att fullmakten återkallas. Ärendet kan anses vara brådskande till exempel när fullmaktsgivaren lägger fram en sannolik utredning om att fullmäktigen har gjort sig skyldig till oegentligheter vid skötseln av sitt uppdrag och det finns en risk för att oegentligheterna fortsätter. Förmyndarmyndighetens temporära förordnande är i kraft till dess ärendet slutligt avgjorts.
Intressebevakningsfullmakten upphör att gälla när förmyndarmyndigheten har fastställt återkallandet av fullmakten. När fullmakten har upphört ska fullmäktigen utan dröjsmål överlämna fullmakten och den egendom som han eller hon förvaltar till fullmaktsgivaren. Om fullmakten har antecknats i registret över förmynderskapsärenden, gör förmyndarmyndigheten en anteckning om att den har återkallats i registret.
Fullmakten upphör att gälla när fullmaktsgivaren avlider. Efter att fullmakten upphört ska fullmäktigen utan dröjsmål överlåta fullmakten och den egendom som han eller hon förvaltar till delägarna i fullmaktsgivarens dödsbo.
Om en person som du förordnat till fullmäktig i intressebevakningsfullmakten avlider och intressebevakningsfullmakten ännu inte har fastställts, kan du om du så önskar ge en ny intressebevakningsfullmakt till någon annan person. Om en andrahandsfullmäktig har förordnats i din fullmakt kan han eller hon i sinom tid ansöka om fastställande av fullmakten när det blir aktuellt.
Om intressebevakningsfullmakten redan hade trätt i kraft och fullmäktigen avlider, övergår en del av hans eller hennes skyldigheter till den instans till vilken dödsboets förvaltning hör. Vanligtvis hör förvaltningen till dödsbodelägarna. Delägarna ska ta hand om fullmaktsgivarens egendom så länge som den innehas av dödsboet. Förmyndarmyndigheten är skyldig att utreda hur fullmaktsgivarens ärenden sköts efter fullmäktigens död. Därför bör någon av dödsbodelägarna anmäla fullmäktigens död till förmyndarmyndigheten så snart som möjligt. Om en andrahandsfullmäktig har förordnats i intressebevakningsfullmakten, kan fullmäktigen ansöka om fastställelse av fullmakten för egen del. Det är också möjligt att en intressebevakare behöver förordnas för fullmaktsgivaren.
Om inte något annat har bestämts om slutredovisningen i intressebevakningsfullmakten, är dödsboet skyldigt att utan dröjsmål ge slutredovisningen till den som har rätt till den och som antingen är andrahandsfullmäktig eller intressebevakare. Redovisningsperioden för slutredovisningen börjar när intressebevakningsfullmakten hade fastställts för den avlidne fullmäktigens del och upphör på fullmäktigens dödsdag, om inte fullmakten på något annat sätt föreskriver att redovisningen ska ges.
Fullmakten upphör att gälla när fullmäktigen meddelar att han eller hon frånträder sitt uppdrag. Fullmäktigen ska i allmänhet skriftligen underrätta förmyndarmyndigheten om avsägelsen, men anmälan kan med förmyndarmyndighetens samtycke även ges muntligen.
Beslut om upphörande fattas inte, utan fullmakten upphör att gälla den dag då anmälan om avsägelse har inkommit till förmyndarmyndigheten, om inte fullmäktigen meddelar att den fortsätter i sitt uppdrag tills fullmaktsgivarens ärenden har kunnat ordnas på behörigt sätt. Fullmäktigen har i varje fall rätt att sörja för sådana åtgärder som är nödvändiga för att fullmaktsgivaren inte ska lida skada.
När förmyndarmyndigheten har mottagit anmälan ska den utreda hur fullmaktsgivarens ärenden ordnas efter avträdelsen. Om en andrahandsfullmäktig har förordnats i fullmakten, kan han eller hon vid behov ansöka om fastställelse av fullmakten för sin del. Det är också möjligt att en intressebevakare behöver förordnas för fullmaktsgivaren.
Efter att fullmakten upphört ska fullmäktigen utan dröjsmål överlåta fullmakten och den egendom som han eller hon förvaltar till fullmaktsgivaren, den nya fullmäktigen eller intressebevakaren enligt situationen.
Fullmakten upphör att gälla när en intressebevakare förordnas för fullmaktsgivaren. Fullmakten upphör dock att gälla endast i de uppgifter som intressebevakaren förordnats att sköta. Därför kan fullmäktigens uppdrag upphöra antingen helt eller endast delvis. Fullmäktigens uppdrag upphör den dag då intressebevakaruppdraget inleds.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet.
Skicka e-postmeddelandet som krypterad e-post
Postadress
Egendomsförteckningar samt års- och slutredovisningar skickas till serviceställets egen postadress.
Annan post till förmyndarskapsärenden skickas till adressen:
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata / Förmyndarskapsärenden, PB 1001, 02151 Esbo
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 029 55 36305
Chat-tjänsten
Du kan också fråga om oss via chatten på vår webbsidor. Chatten betjänar mån-fre kl. 9-15. Ange inte känsliga uppgifter, såsom personbeteckning, i chatten.
Chatten hittar du i nedre kanten till höger på denna sida.
Serviceställen
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Medborgarinitiativ
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Registrering av anmälan om gåva
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Boende utomlands
- Äktenskap utomlands
- Registrering av ett barn som fötts utomlands
- Flytt
- Legalisering av utländska handlingar
- Registrering av medborgarskap
- Anmälan om behållande av finskt medborgarskap
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Flytt till Finland
- Blanketter
- Äktenskap och parförhållande
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvals- och analystjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Om myndigheten