Hoppa till innehåll

Aktuellt just nu

På den här sidan har vi samlat nyheter och meddelanden om digitalt stöd.

Kolla in våra samarbetsberättelser!Kerro meille loistavasta digituen osaamista kehittävästä materiaalista!

Digituen materiaalipankki etsii lisää digitukityössä toimivaa sisältöä.

Jos sinä tai organisaatiosi olette tuottaneet myös muille digitukijoille soveltuvaa materiaalia ja haluatte jakaa materiaalin muiden käyttöön, kerrotte meille siitä lisää joko sähköpostitse digituki[at]dvv.fi tai palautelomakkeemme kautta. 

Tavoitteenamme on tuottaa digitukijoiden käyttöön ajankohtaista ja arvioitua materiaalia. Lisäksi tuemme digitukijoiden osaamista kokoamalla ja julkaisemalla oppi- ja tukimateriaaleja Digituen materiaalipankissa. Jotta materiaalipankki olisi mahdollisimman selkeä ja ajantasainen, olemme yhdessä digitukijoiden kanssa laatineet digituen materiaalien julkaisemisen tavat ja kriteerit.

Te - digituen toimijat - tuotatte säännöllisesti hyvää ja tarpeellista digitukeen liittyvää materiaalia. Tehdään yhdessä, osaamista jakamalla digituen tilanteista sujuvia!

Med hjälp av vår evenemangskalender kan du förbereda dig för det Digitala stödets evenemang hösten 2023

När du planerar dina kommande händelser lönar det sig att titta i vår nya evenemangskalender där du hittar tidpunkterna för våra evenemang till slutet av året. Mer information och anmälningslänkar kommer då evenemanget närmar sig under avsnittet Evenemang inom digitalt stöd på vår webbsida.


Utmärkelsen Årets Digitukiteko 2023 till Fjärrstöd för dövblinda personer

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har tillsammans med en expertjury belönat den fjärrstödstjänst som Föreningen Finlands Dövblinda rf ger med utmärkelsen Digitukiteko 2023. Av sammanlagt 31 förslag belönades också stiftelsen Vanhusten turva med ett hedersomnämnande för projektet Ikääntyvien laitelainaamo och Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry för projektet Verkko haltuun.

Läs mer i vårt meddelande 

På bilden representanter för vinnaren av utmärkelsen Digitukiteko och dem som belönats med hedersomnämnanden. Segern gick till Föreningen Finlands Dövblindas fjärrstödtjänst och Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:s projekt Verkko hallinta och stiftelsen Vanhusten Turvas Ikääntyvien laitelainaamo belönades med hedersomnämnanden.


Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas rekommendationer för digital kompetens: Vad måste man kunna för att hänga med i dagens samhälle?

Syftet med rekommendationerna för digital kompetens är att fastställa vilka digitala färdigheter som behövs för att det ska vara möjligt att sköta sina egna ärenden och delta i samhället. Färdigheter som identifierats som viktiga är till exempel att sköta egna ärenden i digitala tjänster och kompetens i anslutning till identifiering.

Bekanta dig med rekommendationerna för digital kompetens 2023 


Veckan för digital kompetens är här igen!

Perspektiv och diskussioner om finländarnas digitala kompetens 8 - 12.5.2023

Bekanta dig med veckans program


Ordlistan för utveckling av digitalt stöd och nätverksarbete ger digitala stödjare ett gemensamt språk

Den färska ordlistan för utveckling av digitalt stöd och nätverksarbete är avsedd som stöd för arbetet hos dem som ger digitalt stöd, så att digitalt stöd kan utvecklas och diskuteras tillsammans med samma termer.

 

I sin gemensamma blogg berättar specialsakkunniga Piia Niilola och Heta Aho vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om ordlistans syfte, behov och skapande.

Läs bloggen och läs ordlistan.


Rapport om digital kompetens 2022 (Digitaitoraportti 2022):
Hur väl hänger finländarna med i den digitala utvecklingen?

Enligt en färsk rapport om digital kompetens har 79 % av finländarna goda digitala färdigheter och till och med 84 % upplever att de kommer att hänga med i den digitala utvecklingen de kommande åren. Trots det är det många digikunniga som ändå behöver stöd.

 

Bekanta dig med resultaten av rapporten om digital kompetens.

Vad tycker du om vår webbplats?

Vi skulle gärna höra dina tankar. 

Ge respons och lämna utvecklingsförslag


Genom att utveckla det digitala stödet säkerställer vi att var och en har möjlighet till en egen digital vardag!