Hyppää sisältöön

Vuoden Digitukiteko-tunnustus 2023 Suomen kuurosokeiden etätukipalvelulle

Julkaisuajankohta 12.5.2023 10.59
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on yhdessä asiantuntijaraadin kanssa palkinnut Suomen kuurosokeat ry:n tuottaman etätukipalvelun vuoden 2023 Digitukiteko-tunnustuksella. Yhteensä 31 ehdotuksesta kunniamaininnalla palkittiin myös Vanhusten Turva -säätiön Ikääntyvien laitelainaamo ja Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Verkko haltuun -hanke.

Vuoden Digitukiteko-tunnustuksen 2023 voittaja on Kuurosokeiden etätuki. #digitaitoviikko

Perjantaina 12.5.2023 Digitaitoviikolla palkittiin ensimmäistä kertaa vuoden Digitukiteko sekä jaettiin kaksi kunniamainintaa. 

Asiantuntijaraati kuvaili voittajaksi valittua Kuurosokeiden etätukipalvelua voimaannuttamiseksi teknologian keinoin. Tietokone on kuulonäkövammaisten ja kuurosokeiden tärkein tiedonsaantikanava ja yhteydenpitoväline, mutta kohderyhmän auttaminen on vaativaa. Tuen tarjoajan on ymmärrettävä kohderyhmän tarpeita ja rohkeasti etsittävä sekä kokeiltava eri ratkaisuja. Palvelu ratkaisee ongelmia teknologiaa oivaltavasti hyödyntäen, raati totesi. 

Kahdesta kunniamaininnasta toisen sai Vanhusten Turva Säätiön Ikäihmisten laitelainaamo, josta seniorit voivat lainata SIM-kortillisia tabletteja maksutta käyttöönsä ja innostua digistä. Toinen kunniamaininta myönnettiin Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Verkko Haltuun -hankkeelle, joka on kehittänyt monipuolisesti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukevaa digitoimintaa kehitysvammaisille henkilöille ja heidän lähiverkostoilleen.

– Ehdotusten määrä ja monimuotoisuus olivat Digitukiteko-tunnustuksen valitsijaraadille iloinen yllätys. Ne kuvaavat digituen tarvetta, tarjontaa ja digitaalista yhteiskuntaa mielenkiintoisella ja ajankohtaisella tavalla. Tämän vuoden Digitaitoviikon pääteema, digirohkeus, nousi vahvasti esiin digituen antamiseen liittyvissä ehdotuksissa, kertoo Digi- ja väestötietovirastosta digituen johtava asiantuntija Minna Piirainen.

Vuoden Digitukiteko-tunnustus jaetaan tänä vuonna ensimmäisen kerran. Jatkossa se jaetaan vuosittain. Tunnustus annetaan tahoille, jotka ovat kehittäneet digitukea ja digiosaamista oivaltavasti ja asiakaslähtöisesti. Digitukiteko-tunnustuksen voi saada yksittäinen henkilö, työryhmä, organisaatio tai hanke. Voittajan valinneessa asiantuntijaraadissa oli edustaja Vanhustyön keskusliitosta, Moniheli ry:stä, Tieke ry:stä, Elinkeinoelämän keskusliitosta, Maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Kehitysvammatuki 57 ry:stä. 

Tarkempiin valintaperusteisiin sekä kaikkiin ehdotettuihin digitukitekoihin voi tutustua Digi- ja väestötietoviraston sivuilla osoitteessa: https://dvv.fi/digitukiteko-tunnustus 

Lisätietoja

Digi- ja väestötietovirasto, Johtava asiantuntija Minna Piirainen, 
p. +358 295 535 280, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi