Tunnistus
Tunnistus-palvelu on julkishallinnon yhteinen järjestelmäratkaisu sähköiseen tunnistautumiseen. Palvelun avulla organisaatiot voivat tarjota tunnistautumis- ja kertakirjautumismahdollisuuden omille asiakkailleen asiointipalveluissaan.
Lakisääteisiä tehtäviä hoitavat organisaatiot ovat velvoitettuja palvelun käyttöön, eli valtion hallintoviranomaisten ja virastojen, laitosten ja liikelaitosten sekä kunnallisten viranomaisten tulee tarjota lakisääteisiin palveluihin liittyvä tunnistautuminen Suomi.fi-tunnistus -palvelulla. Yksityinen sektori voi hyödyntää palvelua ainoastaan silloin, mikäli sille on ulkoistettu jokin lakisääteinen tehtävä.
Palvelu mahdollistaa vahvan tunnistautumisen verkossa mobiilivarmenteella, verkkopankkitunnuksilla sekä varmennekorteilla (henkilökortti, organisaatiokortti, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti).
Kotimaisten tunnistusvälineiden lisäksi palveluun on mahdollista kirjautua käyttäen eurooppalaisia eIDAS-tunnistusvälineitä.
Suomi.fi-tunnistus kytketään osaksi julkishallinnon organisaation asiointipalvelua. Tunnistuksen avulla loppukäyttäjät voivat tunnistautua organisaation omiin digitaalisiin asiointipalveluihin. Organisaatio voi itse päättää minkä varmuustason tunnistusvälineitä se haluaa ottaa käyttöön.
Digi- ja väestötietovirasto ylläpitää palvelun tunnistusvälinevalikoimaa ja vastaa mahdollisista sopimuksista tunnistusvälineiden tarjoajien kanssa. Kaikki tunnistusvälineet ovat asiointipalveluiden käytettävissä yhdenmukaisen teknisen rajapinnan kautta.
Tunnistus-palvelun käyttöönotto edellyttää, että asiakasorganisaatio tekee teknisen integraation omasta asiointipalvelustaan Tunnistus-palveluun.
Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Toimikaa näin
Suomi.fi-tunnistus -palvelun käyttöönotto tapahtuu yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Käyttöönotto aloitetaan kirjautumalla Palveluhallintaan, täyttämällä Käyttöönoton edellytykset -lomake ja tekemällä käyttölupahakemus. Lisätietoa käyttöönotosta Suomi.fi kehittäjille -sivustolla:
Siirtykää Suomi.fi kehittäjille -sivustolle
Hinta
Palvelun käyttö on maksutonta. Asiakasorganisaatio vastaa itse asiointipalveluunsa tehtävistä muutoksista ja käyttöönotosta aiheutuvista kustannuksista. Käyttöönoton jälkeen kustannukset ja tunnistusvälinesopimukset hoitaa keskitetysti palvelun tarjoava Digi- ja väestötietovirasto.
Linkit asiaan liittyviin lakeihin
Organisaatioiden velvollisuudesta käyttää Tunnistus-palvelua säädetään laissa hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016).
eIDAS-tunnistautuminen
eIDAS (Electronic identification and trust services for electronic transactions in the internal market) on EU:n asetus sähköisten tunnistus- ja luottamuspalvelujen tarjoamisesta. Asetuksen mukaan kaikkien EU:n jäsenvaltioiden julkisten asiointipalvelujen tarjoajien on hyväksyttävä sähköinen tunnistaminen kaikista EU:n jäsenvaltioista. Toisen EU-maan hyväksymää tunnistautumisvälinettä käyttävän henkilön tulee siis päästä tunnistautumaan sähköisesti suomalaisiin julkishallinnon asiointipalveluihin.
eIDAS-asetus siis velvoittaa jokaista julkisen sektorin toimijaa huolehtimaan, että se noudattaa asetuksen vaatimuksia ja hyväksyy EU-kansalaisen tunnistautumisen eIDAS-asetuksen mukaisesti hyväksytyllä tunnistusvälineellä.
Usein kysytyt kysymykset eIDAS-sääntelystä ja rajat ylittävästä tunnistamisesta
eIDAS-tunnistaminen näkyy käyttäjälle Suomi.fi-tunnistuksessa muiden tunnistustapojen (pankkitunnistus, mobiilivarmenne ja varmennekortti) joukossa.
Suomalaisen viranomaisen asiointipalveluun päästäkseen on toisen eIDAS-maan tunnistautumisvälineitä käyttävän henkilön valittava tunnistautumistavaksi ensin ”Ulkomaalaisen tunnistustavat” ja sen jälkeen oma maansa, jotta hänet osataan ohjata tunnistautumaan hänen omalla tunnistautumisvälineellään.
eIDAS-tunnistusvälineet ovat toisten EU-maiden myöntämiä tunnistusvälineitä, joita voi käyttää tunnistustautuessaan niihin suomalaisiin julkishallinnon asiointipalveluihin, joihin tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnistuksella.
Jotta tunnistusvälinettä voidaan käyttää eIDAS-verkostossa, se pitää ilmoittaa EU:lle. Ilmoitusprosessissa varmistetaan, että tunnistusväline täyttää tietoturvavaatimukset ja että siihen voidaan luottaa myös muissa maissa. Kaikkien eIDAS-maiden kaikkia tunnistautumisvälineitä ei ilmoiteta kerralla, vaan vähitellen sitä mukaa kuin eri maat ja tunnistamisvälineiden tarjoajat tahtovat. Käytännössä eIDAS-tunnistautuminen laajenee pikkuhiljaa ilmoitettujen tunnistautumisvälineiden myötä.
Yhtään suomalaista tunnistautumisvälinettä ei ole vielä ilmoitettu. Suomalaisilla ei siis vielä ole mahdollisuutta asioida muissa EU-maissa suomalaisella tunnistusvälineellä.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö