Äitiysneuvolassa vastaanotetun ennakkotunnustamisen ilmoittaminen 

Uusi vanhemmuuslaki tulee voimaan 1.1.2023. Sen seurauksena uudistuu se, miten avioliiton ulkopuolella syntyvän lapsen toisen vanhemman vanhemmuus vahvistetaan.  

Vanhemmuus voidaan tunnustaa jatkossakin jo ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa eivätkä tunnustamisen vastaanottamisen edellytykset muutu. Lapsen isän tai toisen äidin vanhemmuus on siten edelleen tunnustettava ja vahvistettava erikseen, jos synnyttävä äiti ei ole lapsen syntymähetkellä avioliitossa miehen kanssa.  

Tunnustamista koskeva asiakirja laaditaan kuitenkin uudessa VanhemmuusWeb-sovelluksessa ja toimitetaan äitiysneuvolasta suoraan Digi- ja väestötietovirastoon odottamaan lapsen syntymää.

Mikä on VanhemmuusWeb? 

VanhemmuusWeb on Digi- ja väestötietoviraston sovellus, joka toimii verkkoselaimella. Sen käyttäjiä ovat äitiysneuvoloiden terveydenhoitajat ja kätilöt.

Sovelluksen avulla tunnustamisen vastaanottaja voi helposti

  • laatia ennakkotunnustamista koskevan asiakirjan
  • lähettää tätä asiakirjaa koskevan sähköisen ilmoituksen meille.

Tiedot synnyttävästä äidistä ja vanhemmuuden tunnustajasta tulevat asiakirjaan suoraan väestötietojärjestelmästä henkilötunnusten avulla. Sovellus myös huomauttaa mahdollisista puutteellisista tai virheellisistä tiedoista ja auttaa sovelluksen käyttäjää esimerkiksi tarjoamalla oikeita vastausvaihtoehtoja. Sovellusta käyttämällä asiakirjassa olevien virheiden määrä vähenee, minkä seurauksena voimme vahvistaa tunnustetun vanhemmuuden nopeasti lapsen syntymän jälkeen.

Sovellusta voi käyttää 1.1.2023 lähtien.

Toimikaa näin

Ennen sovelluksen käyttöönottoa jokaisen hyvinvointialueen pitää nimetä sovellukselle vastuukäyttäjä.

Vastuukäyttäjän tehtävänä on ylläpitää organisaationsa muiden VanhemmuusWeb-sovelluksen käyttäjien käyttöoikeuksia eli hän

  • myöntää käyttöoikeudet uusille työntekijöille
  • poistaa entisten työntekijöiden käyttöoikeudet.

Suosittelemme, että jokaisella hyvinvointialueella on useita vastuukäyttäjiä. Kukin hyvinvointialue valitsee vastuukäyttäjänsä itse.

Voitte hakea vastuukäyttäjän oikeuksia Digi- ja väestötietoviraston verkkoasioinnissa lokakuusta 2022 lähtien. Kun olemme myöntäneet vastuukäyttäjälle käyttöoikeudet, hän voi alkaa myöntää niitä organisaationsa muille sovelluksen käyttäjille.

Asiaan liittyvät ohjeet

Äitiysneuvoloiden terveydenhoitajille, kätilöille ja lastenvalvojille järjestetään marraskuussa 2022 valtakunnalliset webinaarikoulutukset uudistuvasta lainsäädännöstä ja sovelluksen käytöstä. Tiedotamme koulutuksista lisää tällä sivulla viimeistään syyskuussa 2022.

Uudistuksesta ja VanhemmuusWeb-sovelluksesta voi tarvittaessa kysyä lisätietoja sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse. Puhelinnumeromme on 0295 537 314. Palvelemme puhelimitse arkisin 9-12.

Asiaan liittyvät lait

Vanhemmuuslaki (775/2022)