Etunimen muuttaminen

Voit muuttaa etunimeäsi tekemällä nimenmuutoshakemuksen.

Jos haluat muuttaa etunimeäsi, täytä nimenmuutoshakemus. Hakemuksen avulla voit myös muuttaa etunimien järjestystä ja poistaa tai lisätä etunimiä.

Etunimiä pitää olla vähintään yksi ja korkeintaan neljä. Yhdeksi nimeksi lasketaan myös yhdysmerkillä yhdistettävät nimet. Harvinaisten etunimien hyväksyttävyys arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Voit hakea etunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös silloin, jos asut ulkomailla (pois lukien Ruotsi, Norja ja Tanska) ja olet Suomen kansalainen.

Jos etunimesi on muuttunut ulkomailla toisen valtion viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta. Silloin voit pyytää nimitiedon tallentamista maksutta.

Nimenmuutoshakemusasioiden käsittely on ruuhkautunut. Nimenmuutoksen käsittely kestää tällä hetkellä muutaman kuukauden. Pahoittelemme viivästyksestä aiheutuvaa haittaa.

Toimi näin 

Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti etunimenmuutospalvelun kautta. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Jos teet hakemuksen sähköisessä etunimenmuutospalvelussa, sinun täytyy maksaa käsittelymaksu samassa yhteydessä.

Etunimenmuutospalvelu

Jos teet hakemuksen verkkolomakkeella, saat laskun myöhemmin postitse kotiosoitteeseen.

Nimenmuutoshakemus verkkolomakkeella

Voit lähettää hakemuslomakkeen myös postitse tai salatulla sähköpostilla. Saat laskun tällöinkin myöhemmin postitse.

Nimenmuutoshakemus lomakkeella

Voit myös täyttää hakemuksen asioimalla paikan päällä viraston palvelupaikassa.

Kirjoita hakemukseesi selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat nimeen isolla ja mitkä pienellä kirjaimella.

Otamme nimenmuutoshakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Maksua ei palauteta, vaikka peruuttaisit hakemuksesi tai asiassa tehtäisiin hylkäävä päätös.

Voimme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi etunimestä. Joissakin tilanteissa voimme pyytää myös nimilautakunnan lausunnon, jolloin asian käsittely kestää kauemmin.

Kun asia on ratkaistu, saat siitä kirjallisen päätöksen. Etunimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä ja voit tarkistaa nimesi Digi- ja väestötietoviraston Tarkista omat henkilötietosi -palvelussa.

Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Hinta

Etunimenmuutoksen käsittelymaksu on 55 euroa.

Usein kysytyt kysymykset

Yhteystietomme

Voit hoitaa näitä asioita:

  • nimenmuutos
  • etunimen muuttaminen
  • sukunimen muuttaminen
  • nimenmuutoshakemus

E-mail

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

HUOM! Lapsen tietojen (sisältäen lapsen nimet) ilmoittamisen osalta valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected] Lue lisätietoja lapsen tietojen ilmoittamisesta  

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinnumero 0295 539 080

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Linkit asiaan liittyviin lakeihin