Etunimen muuttaminen

Jokaisella täytyy olla vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä. Yhdeksi nimeksi lasketaan nimet, jotka on yhdistetty toisiinsa yhdysmerkillä.  

Voit muuttaa etunimesi Suomessa, jos  

 • asut Suomessa ja tietosi on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään. 
 • olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla muualla kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa. Jos asut Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa ja haluat vaihtaa nimesi, ota yhteyttä asuinmaasi viranomaisiin.  

Voit tehdä meille hakemuksen etunimesi muutoksesta, kun haluat 

 • vaihtaa etunimiäsi 
 • muuttaa etunimiesi järjestystä 
 • lisätä tai poistaa etunimiä 
 • lisätä yhdysmerkin etunimeesi tai poistaa sen. 

Nimessä pitää olla iso alkukirjain, mutta muut kuin alkukirjaimet eivät voi olla isolla kirjoitettuja (esim. Anne ja Riitta-Liisa käyvät, mutta ANNE ja Riitta-liisa eivät). Muista kirjoittaa hakemukseen selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat isolla ja mitkä pienellä kirjaimella.  

Ulkomailla muuttunut nimi 

Jos olet muuttanut etunimesi ulkomaisen viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta meille. Sen sijaan voit pyytää meitä tallentamaan uuden nimesi ilman maksua. 

Näin ilmoitat ulkomailla muuttuneen nimen

Lapsen nimen ilmoittaminen ja muuttaminen

Jos lapsesi nimeä ei ole vielä tallennettu väestötietojärjestelmään, kyse on lapsen tietojen ilmoittamisesta. Älä silloin tee nimenmuutoshakemusta, vaan ilmoita lapsesi tiedot meille eri sivujemme ohjeilla. Alaikäisen lapsen väestötietojärjestelmään merkittyä nimeä voi muuttaa tämän sivun ohjeilla.

Hinta

Etunimenmuutoshakemuksen käsittelymaksu on 95 euroa yhtä nimenmuutosta tai sellaisen hakijaa kohden

Näin käsittelemme hakemuksesi 

1. Hakemuksen lähettäminen  

Tee hakemus alla olevilla ohjeilla.

Emme lähetä erillistä vahvistusviestiä siitä, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi. 

2. Hakemuksen käsittely 

Otamme hakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun, ja käsittelemme hakemukset saapumispäivän mukaisessa järjestyksessä. Tästä syystä hakemuksen tekemisen yhteydessä maksetut hakemukset saattavat edetä nopeammin. Huomaa, että maksua ei palauteta, vaikka peruisit hakemuksesi tai tekisimme asiassa hylkäävän päätöksen. 

Saatamme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi nimestä tai puuttuvia asiakirjoja. Joissakin tapauksissa pyydämme lisäksi nimilautakunnan lausunnon, jolloin hakemuksesi käsittely kestää kauemmin.  

Et valitettavasti pysty seuraamaan hakemuksesi käsittelyn etenemistä. Löydät kuitenkin keskimääräisen käsittelyajan tältä sivulta.  

3. Asian ratkaisu 

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat siitä kirjallisen päätöksen postitse, sähköpostitse tai Suomi.fi-viesteihin, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Nimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä, jos haettu nimi hyväksytään.  

Nimenmuutoksen jälkeen saat automaattisesti postitse uuden Kela-kortin. Sinun täytyy kuitenkin itse uusia passi, henkilökortti ja ajokortti vastaamaan uutta nimeäsi.  

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.  

Toimi näin 

Valitse itsellesi sopivin tapa tehdä nimenmuutoshakemus:

1. Sähköinen nimenmuutospalvelu 

Voit hakea etu- ja sukunimen muutosta itsellesi tässä palvelussa, jos

 • olet täyttänyt 15 vuotta, ja
 • asut vakinaisesti Manner-Suomessa, tai
 • olet Suomen kansalainen ja asut vakinaisesti ulkomailla jossain muussa valtiossa kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa.

Voit hakea etu- ja sukunimen muutosta lapsellesi tässä palvelussa, jos

 • olet lapsen huoltaja, ja
 • lapsi on alle 18-vuotias.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Huomaa myös, että käsittelymaksu maksetaan hakemuksen tekemisen yhteydessä. 

Palvelussa voi hakemukselle lisätä liitteitä PDF-muodossa. Listan tarvittavista liitteistä löydät nimenmuutospalvelusta kohdasta 'Toimi näin'.

Ratkaisemme osan nimenmuutosasioista automaattisesti. Lisätietoa automaattisesta ratkaisumenettelystä löydät täältä.

Tee nimenmuutoshakemus

2. Verkkolomakkeet

Tee hakemus verkkolomakkeella, jos  

 • haet nimenmuutosta sukupuolen vahvistamisen yhteydessä
 • et voi jostain syystä käyttää verkkopalvelua
 • haet alaikäisen lapsen nimen muutosta
 • haet nimenmuutosta samanaikaisesti useammalle perheen jäsenelle.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Verkkolomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu. Toimitamme laskun ensisijaisesti sähköisesti. Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.

Jos hakemuksesta puuttuu tarvittavia allekirjoituksia, pyydämme niitä erikseen. Hakemuksen käsittely etenee nopeammin, jos jo hakemuksessa on kaikki tarvittavat allekirjoitukset. Suostumuksen nimenmuutokselle voi toimittaa erikseen myös erillisellä suostumuslomakkeella tai sähköpostilla. 

3. Ladattava lomake

Voit tehdä hakemuksen myös verkosta tulostettavalla lomakkeella.

 1. Lataa tyhjä lomake ensin laitteellesi ja tallenna se. 
 2. Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa. Voit ladata ohjelman maksutta Adoben verkkosivuilta. Kun olet täyttänyt lomakkeen, tallenna se laitteellesi. 
 3. Jos jatkat lomakkeen täyttämistä myöhemmin, avaa se taas Adobe Readerissa. Kun tallennat lomakkeen, voit valita, että uusi versio korvaa edellisen version. Jos et halua korvata edellistä versiota, sinun pitää tallentaa lomake uudella nimellä. 

Toimita täytetty lomake meille allekirjoituksineen postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki tai salatulla sähköpostilla.

Ladattavalla lomakkeella tehdystä hakemuksesta lähetetään lasku. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta, kun lasku on maksettu. Toimitamme laskun ensisijaisesti sähköisesti. Lisätietoa laskutuksesta löydät täältä.

Nimenmuutoshakemus lomakkeella

Käsittelyajat

Etu- ja sukunimen muuttaminen

 • Jos hakemus on ratkaistavissa automaattisesti, käsittelyaika on alle vuorokausi. Tällä hetkellä automaattiratkaisu on käytössä entiseen sukunimeen palattaessa tai yleisiä etunimiä haettaessa.
 • Muutoin käsittelyaika on 1–5 viikkoa. Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun.
 • Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä tai lisäselvityksiä sinulta tai nimilautakunnan lausunto, käsittelyaika voi olla 2–6 kuukautta.

Sukunimen muuttaminen avioituessa

Lapsen nimen ilmoittaminen 

Usein kysytyt kysymykset

Yhteystietomme

Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme. 

Voit hoitaa etu- ja sukunimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:

Sähköposti

Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse.

Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, jota viestisi koskee.

Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected]. Lue lisää lapsen tietojen ilmoittamisesta.

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 080.
Palveluajat: ma–pe 9–15

Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Postiosoite

Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki.

Asiaan liittyvät lait

 

 

Suomen väkiluku 5 629 865