Muutto

Miksi muuttoilmoitus täytyy tehdä?

Muuttoilmoitus on viranomaiselle tehtävä lakisääteinen ilmoitus. Muuttoilmoituksella ilmoitettavien osoitetietojen on vastattava tosiasiallista asumista. Jokaisella on velvollisuus tehdä muuttoilmoitus aina muuttaessaan. Ajantasaiset osoitetiedot varmistavat sen, että viranomaiset ja posti tavoittavat sinut oikeasta osoitteesta. 

Mihin muuttoilmoitus vaikuttaa?

Muuttoilmoitus voi vaikuttaa kotikuntaasi Suomessa. Lisäksi se voi vaikuttaa muun muassa verotukseesi, äänestysalueeseesi, varhaiskasvatukseen, oppilaitoksiin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin. Ilmoita osoitetietosi yhdellä ilmoituksella sekä meille että Postille. Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Minkä osoitteen voit ilmoittaa?

Ilmoittamasi osoitteen täytyy vastata todellista asuinpaikkaasi. Et voi ilmoittaa väärää osoitetietoa saadaksesi käyttöösi palveluja tai saavuttaaksesi muita hyötyjä.

Muutto Suomessa

Jos olet muuttamassa Suomessa, tee sähköinen muuttoilmoitus.

Tarkasta osoitetietosi väestötietojärjestelmästä ennen kuin teet muuttoilmoituksen

Tarkista samalla, onko sinulla muuttoilmoituksen esto voimassa. Voimassa oleva muuttoilmoituksen esto estää muuttoilmoituksen käsittelyn, joten ota esto pois päältä. Kun muuttoilmoituksesi on käsitelty, voit laittaa esto uudestaan päälle.

Jos olet jo tehnyt muuttoilmoituksen, älä tee uutta ilmoitusta.

Onko osoitteessa virhe?

Jos nykyisessä osoitteessasi tai kotikunnassasi on virhe, voit pyytää tiedon korjaamista meiltä verkkolomakkeella. Täytä lomake huolellisesti ja kerro tarkasti, mikä tieto pitäisi korjata ja miten se pitäisi korjata. Huomaa, että emme voi lisätä puuttuvia osoitteita jälkeenpäin tai poistaa aikaisempia osoitetietoja.

Lisätietoa muutoista Suomessa

Kansainväliset muutot

Oletko saapunut Ukrainasta ja hakemassa kotikuntaa? 

Huomioithan, kotikuntaa ei haeta muuttoilmoituksella, vaan erillisellä verkkolomakkeella. Lue lisää täältä. 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ТИХ, ХТО ПРИЇХАВ З УКРАЇНИ

Зверніть увагу, що з 1 березня 2023 року заявка на постійну прописку в муніципалітеті проживання подається не через форму сповіщення про переїзд, а окремою онлайн-формою. Інструкції для українців

Muuttoilmoituksen esto

Voit tehdä muuttoilmoituksen eston. Tällöin kukaan ei voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi. Tarkista samalla, onko sinulla muuttoilmoituksen esto voimassa. Voimassa oleva muuttoilmoituksen esto estää muuttoilmoituksen käsittelyn, joten ota esto pois päältä. Kun muuttoilmoituksesi on käsitelty, voit laittaa esto uudestaan päälle.

Asunnon ylimääräinen asukas

Käsittelyajat

Muuttoilmoitus

Ylimääräisen asukkaan poistaminen asunnon rekisteristä

  • 2 kuukautta

Tarvitsetko apua?

Yhteystietomme:

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 225.

Palveluajat: ma–pe 9–15.