Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista

Kun olet saanut päätöksen oleskeluluvasta Maahanmuuttovirastosta, voit alkaa valmistautumaan Suomeen saapumiseen. Joitakin asioita kannattaa hoitaa jo etukäteen lähtömaassa, jotta asiointi Digi- ja väestötietovirastossa on sujuvampaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi perhesuhdeasiakirjojen laillistaminen ja ajan varaaminen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitymään. 

Voinko asioida pikakaistalla? 

Pikakaistalla voivat asioida vain Maahanmuuttoviraston pikakaistalla oleskelulupapäätöksen saaneet

 • erityisasiantuntijat 
 • kasvuyrittäjät 
 • EU:n sinisen kortin erityisasiantuntijat 
 • yrityksen sisäisen siirron perusteella hakeneet asiantuntijat 
 • ja kaikkien edellisten perheenjäsenet. 

Jos et ole saanut oleskelulupaa yllä mainitulla perusteella, et voi asioida Digi- ja väestötietovirastossa pikakaistalla. Katso tällöin sivuiltamme sinulle sopivat ulkomaalaisen rekisteröintiohjeet. Lue tarkemmin Maahanmuuttoviraston pikakaistasta.

Miksi rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa?

Tarvitset rekisteröitymistä monien käytännön asioiden hoitamiseen Suomessa. Rekisteröinnin yhteydessä saat henkilötunnuksen ja tietosi, kuten nimi, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, äidinkieli ja osoite, tallennetaan väestötietojärjestelmään. Lisäksi sinne voidaan tietyin edellytyksin merkitä tietoja esimerkiksi puolisosta, lapsista ja vanhemmista.

Kauanko asiani käsittely kestää? 

Työntekijöiden yleinen käsittelyaika on korkeintaan 2 viikkoa. Pikakaistalla asioivat pyritään käsittelemään nopeammin. Huomaathan, että myös perheenjäsenesi voidaan rekisteröidä nopeutetusti, jos he saapuvat kanssasi samalla ajanvarauksella. Mikäli perheenjäsenesi tulevat rekisteröitymään itsenäisesti myöhemmin, heillä on normaali perheenjäsenten käsittelyaika (noin 10-12 viikkoa).

Varaa aika palvelupaikkaamme jo etukäteen, sillä joissain palvelupaikoissamme voi olla pidempi jono ajanvaraukseen. Varaus ei vaadi tunnistautumista, joten voit tehdä sen hyvin myös ulkomailta. Samalla ajalla voi asioida koko perhe. 

Huomaathan, että jos oleskelulupasi ei ole vielä voimassa asioidessasi toimistollamme, emme voi tallentaa sinulle kotikuntaa kuin vasta aikaisintaan siitä päivästä, jolloin oleskelulupasi on voimassa. 
 

Voiko käsittelyä kiirehtiä?  

Rekisteröinnin käsittelyä ei voida kiirehtiä kuin vain erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle. Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ajan varaaminen etukäteen kuitenkin nopeuttaa prosessin käynnistymistä. 

Toimi näin 

Henkilötietojen rekisteröiminen väestötietojärjestelmään edellyttää henkilökohtaista käyntiä Digi- ja väestötietovirastossa. Jokaisen rekisteröityvän henkilön on oltava paikalla, myös lasten. 

1. Varaa aika palveluun ”Erityisasiantuntijan ja kasvuyrittäjän pikakaista” osoitteessa www.dvv.fi/ajanvaraus. Vaihtoehtoisesti voit varata ajan myös palveluun “Kansainväliset rekisteröinnit”. Voit varata ajan jo etukäteen lähtömaassasi. 

 • Samalla ajalla voi asioida koko perhe. Myös lasten täytyy tulla asioimaan palvelupaikkaamme. 

2. Täytä Ulkomaalaisen rekisteröinti -ilmoitus mieluiten valmiiksi. Täytä liitteet tarvittaessa.  

 • Rastita lomakkeen ensimmäiseen kysymykseen “kyllä” (kohtaan Taustatiedot: Onko oleskelulupasi myönnetty jollakin seuraavista perusteista...).

Ulkomaalaisen rekisteröinti -ilmoitus 

Liite A: Avioliitto tai rekisteröity parisuhde

Liite B: Lapsi 

Liite C: Vanhemmat

3. Ota ajanvaraukselle mukaan seuraavat asiakirjat

 • Voimassa oleva passi  
 • Oleskelulupakortti tai päätös oleskeluluvasta (paperinen tai sähköinen) 
 • Työsopimus. 
 • Jos haluat, että tallennamme väestötietojärjestelmään muita henkilötietojasi, kuten perhesuhteesi, ota mukaan alkuperäiset, laillistetut ja tarvittaessa käännätetyt todistukset näistä tiedoista. Muista selvittää, pitääkö todistuksia laillistaa tai käännättää

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.  

Saat meiltä vahvistuksen, kun tietosi on rekisteröity. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein.  

Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Hinta

Maksuton

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Sähköposti

Kun lähetät sähköpostia, mainitse ”pikakaista” viestissäsi. Älä tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. HUOM! Emme vastaa tällä hetkellä käsittelyaikatiedusteluihin. Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Älä tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä.

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet