Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista

Kun olet saanut päätöksen oleskeluluvasta Maahanmuuttovirastosta, voit alkaa valmistautumaan Suomeen saapumiseen. Joitakin asioita kannattaa hoitaa jo etukäteen lähtömaassa, jotta asiointi Digi- ja väestötietovirastossa on sujuvampaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi perhesuhdeasiakirjojen laillistaminen ja ajan varaaminen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitymään. 

Voinko asioida pikakaistalla? 

Pikakaistalla voivat asioida vain Maahanmuuttoviraston pikakaistalla oleskelulupapäätöksen saaneet

 • erityisasiantuntijat 
 • kasvuyrittäjät 
 • EU:n sinisen kortin erityisasiantuntijat 
 • yrityksen sisäisen siirron perusteella hakeneet asiantuntijat
 • yli- tai keskijohtoon kuuluvat henkilöt
 • ja kaikkien edellisten perheenjäsenet. 

Jos et ole saanut oleskelulupaa yllä mainitulla perusteella, et voi asioida Digi- ja väestötietovirastossa pikakaistalla. Katso tällöin sivuiltamme sinulle sopivat ulkomaalaisen rekisteröintiohjeet. Lue tarkemmin Maahanmuuttoviraston pikakaistasta.

Miksi rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa?

Tarvitset rekisteröitymistä monien käytännön asioiden hoitamiseen Suomessa. Rekisteröinnin yhteydessä saat henkilötunnuksen ja tietosi, kuten nimi, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, äidinkieli ja osoite, tallennetaan väestötietojärjestelmään. Lisäksi sinne voidaan tietyin edellytyksin merkitä tietoja esimerkiksi puolisosta, lapsista ja vanhemmista.

Miksi rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa?

Tarvitset rekisteröitymistä monien käytännön asioiden hoitamiseen Suomessa. Rekisteröinnin yhteydessä saat henkilötunnuksen ja tietosi, kuten nimi, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, äidinkieli ja osoite, tallennetaan väestötietojärjestelmään. Lisäksi sinne voidaan tietyin edellytyksin merkitä tietoja esimerkiksi puolisosta, lapsista ja vanhemmista.

Kauanko asiani käsittely kestää? 

Työntekijöiden yleinen käsittelyaika on korkeintaan 2 viikkoa. Pikakaistalla asioivat pyritään käsittelemään nopeammin. 

Varaa aika palvelupaikkaamme jo etukäteen, sillä joissain palvelupaikoissamme voi olla pidempi jono ajanvaraukseen. Varaus ei vaadi tunnistautumista, joten voit tehdä sen hyvin myös ulkomailta. Samalla ajalla voi asioida koko perhe. 

Huomaathan, että jos oleskelulupasi ei ole vielä voimassa asioidessasi toimistollamme, emme voi tallentaa sinulle kotikuntaa kuin vasta aikaisintaan siitä päivästä, jolloin oleskelulupasi on voimassa. 
 

Voiko käsittelyä kiirehtiä?  

Rekisteröinnin käsittelyä ei voida kiirehtiä kuin vain erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle. Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ajan varaaminen etukäteen kuitenkin nopeuttaa prosessin käynnistymistä. 

Toimi näin 

Henkilötietojen rekisteröiminen väestötietojärjestelmään edellyttää henkilökohtaista käyntiä Digi- ja väestötietovirastossa. Jokaisen rekisteröityvän henkilön on oltava paikalla, myös lasten. 

1. Varaa aika palveluun ”Erityisasiantuntijan ja kasvuyrittäjän pikakaista” osoitteessa www.dvv.fi/ajanvaraus. Vaihtoehtoisesti voit varata ajan myös palveluun “Kansainväliset rekisteröinnit”. Voit varata ajan jo etukäteen lähtömaassasi. 

 • Samalla ajalla voi asioida koko perhe. Myös lasten täytyy tulla asioimaan palvelupaikkaamme. 

2. Täytä Ulkomaalaisen rekisteröinti -ilmoitus mieluiten valmiiksi. Täytä liitteet tarvittaessa. Tulosta paperilomake etukäteen ja ota se mukaan ajanvaraukselle.

 • Rastita lomakkeen ensimmäiseen kysymykseen “kyllä” (kohtaan Taustatiedot: Onko oleskelulupasi myönnetty jollakin seuraavista perusteista...).

Ulkomaalaisen rekisteröinti -ilmoitus 

Liite A: Avioliitto tai rekisteröity parisuhde

Liite B: Lapsi 

Liite C: Vanhemmat

3. Ota ajanvaraukselle mukaan seuraavat asiakirjat

 • Voimassa oleva passi  
 • Oleskelulupakortti tai päätös oleskeluluvasta (paperinen tai sähköinen) 
 • Työsopimus. 
 • Jos haluat, että tallennamme väestötietojärjestelmään muita henkilötietojasi, kuten perhesuhteesi, ota mukaan alkuperäiset, laillistetut ja tarvittaessa käännätetyt todistukset näistä tiedoista. Muista selvittää, pitääkö todistuksia laillistaa tai käännättää

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.  

Saat meiltä vahvistuksen, kun tietosi on rekisteröity. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein.  

Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Hinta

Maksuton

Hyödyllisiä linkkejä

Töihin Suomeen -opas neuvoo sinua Suomeen tulon eri vaiheissa. Se tarjoaa kaikki keskeiset ohjeet helposti yhdessä osoitteessa ja ohjaa asioimaan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Tutustu oppaaseen

International House Helsinki

International House Tampere

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected].

Mainitsethan viestissäsi sanan "pikakaista".

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat:

 • ma 9-15
 • ti-pe 9-12

Palvelupaikat 

DVV:n palvelupaikkojen osoitteet