Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Et kuitenkaan menetä Suomen kansalaisuuttasi, kunhan sinulla on riittävä yhteys Suomeen. 

Jos epäilet voineesi menettää Suomen kansalaisuuden, ota yhteyttä Suomen edustustoon tai meihin. Emme voi luovuttaa henkilötietoja sähköpostilla. Näet kansalaisuutesi sekä muut henkilötietosi tarkastamalla omat tietosi.  

Mikäli sinulla on myös toisen valtion kansalaisuus, ilmoita siitä meille kansalaisuuden rekisteröinti- sivulta löytyvien ohjeiden mukaisesti.

Mikä on riittävä yhteys Suomeen? 

Sinulla on riittävä yhteys Suomeen, jos jokin seuraavista kohdista täyttyy: 

 • olet syntynyt Suomessa ja sinulla on kotikunta Suomessa, kun täytät 22 vuotta  
 • olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta  
 • olet 18–21-vuotiaana saanut tai hakenut Suomen passia tai henkilökorttia 
 • olet 18–21-vuotiaana saanut Suomen kansalaisuuden 
 • suoritat tai olet 18–21-vuotiaana suorittanut varusmies- tai siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen  
 • ilmoitat 18–21-vuotiaana meille tai Suomen edustustolle, että haluat säilyttää Suomen kansalaisuuden. 

Voit tehdä meille ilmoituksen, kun olet täyttänyt 18 vuotta, mutta et ole vielä täyttänyt 22 vuotta. Ilmoitus saapuu myöhässä, jos vastaanotamme sen 22-vuotissyntymäpäivänäsi. 

Toimi näin

 1. Kirjoita vapaamuotoinen viesti, että haluat säilyttää Suomen kansalaisuuden. Kerro viestissäsi koko nimesi, syntymäaikasi, asuinosoitteesi sekä muut kansalaisuutesi. Voit kirjoittaa viestin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

 2. Lähetä viesti omasta sähköpostiosoitteestasi, joka on tunnistettavissa tai rekisteröity väestötietojärjestelmään. Älä lähetä viestiä esimerkiksi vanhempiesi sähköpostista. Jos sähköpostiosoitteestasi ei suoraan ilmene, että se on sinun osoitteesi, voit kirjoittaa kirjeen, allekirjoittaa sen ja lähettää skannattuna mistä tahansa sähköpostiosoitteesta.

 3. Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]
  Linkki Digi- ja väestötietoviraston turvapostiin.

Hinta

Maksuton

Linkit asiaan liittyviin lakeihin

Kansalaisuuslaki

Katso myös

Suomen edustustot

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat:

 • ma 9–15
 • ti–pe 9–12