Vihkiminen 

Vihkiminen voi olla kirkollinen vihkiminen tai siviilivihkiminen. Kirkollisia vihkimisiä tekevät evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus. Siviilivihkimisiä teemme me sekä käräjäoikeus. 

Me voimme vihkiä teidät viraston tiloissa virka-aikana tai haluamassanne juhlapaikassa virka-ajan ulkopuolella. 

Vihimme samaa tai eri sukupuolta olevat puolisot avioliittoon palvelupaikassamme eli maistraatissa avioliittoasetuksen vihkikaavan mukaisesti. Vihkijänä on henkikirjoittaja tai julkinen notaari.  

Molempien puolisoiden täytyy olla henkilökohtaisesti paikalla vihkitoimituksessa. 

Lisäksi vihkimisessä täytyy olla läsnä vähintään kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa. Todistajat voivat olla lähisukulaisia. Lue tarkempia tietoja kunkin paikkakunnan vihkitiloista.  

Voimme vihkiä teidät haluamassanne juhlapaikassa virka-ajan ulkopuolella. Tällainen vihkiminen maksaa 250 euroa + vihkijän matkakulut. Ehdottakaa teille sopivaa aikaa ja paikkaa lähettämällä meille viestiä osoitteeseen [email protected]. 

Vihkimisen ja sukunimen rekisteröinti väestötietojärjestelmään 

Rekisteröimme meillä, käräjäoikeudessa ja rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa solmitut avioliitot ja sukunimenmuutokset väestötietojärjestelmään vihkijän tekemän ilmoituksen perusteella. Sen sijaan evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon vihkijät tallentavat solmitun avioliiton ja sukunimenmuutokset väestötietojärjestelmään itse. Voitte siis kysyä rekisteröinneistä suoraan seurakunnalta, jos teidät on vihitty kirkossa. 

Toimikaa näin 

1. Pyytäkää avioliiton esteiden tutkinta ennen vihkimistä. Todistus on voimassa 4 kk antopäivästä.

Huomaathan, että tällä hetkellä käsittelyaikamme avioliiton esteiden tutkinnan osalta ovat pidentyneet. Tarkasta käsittelyajat sivuiltamme.

Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta

Tarkistakaa, että todistus on voimassa vihkimiseen asti ja että vihkimisen jälkeiset sukunimenne on merkitty todistukseen oikein.  

2. Varatkaa vihkimiselle aika.  

Voitte varata vihkimisen virka-aikana ajanvarauksesta enintään kuuden kuukauden päähän. Voitte varata ajan myös puhelimitse tai sähköpostitse. 

Palvelupaikoissamme ei vihitä joka päivä, vaan vihkimiset on keskitetty tietyille päiville. Tietoa palvelupaikkojen vihkipäivistä ja vihkitiloista löydät verkkosivuiltamme. 

Ajanvaraus

Jos haluatte vihkimisen virka-ajan ulkopuolella, lähettäkää meille alla oleva lomake tai vapaamuotoinen pyyntö sähköpostitse osoitteeseen [email protected].  

Vihkiajan tiedustelu virka-ajan ulkopuolella

3. Saapukaa vihkitilaisuuteen henkilökohtaisesti. 

Muistakaa ottaa mukaan  

  • voimassa olevat henkilöllisyystodistuksenne 

  • avioliiton esteiden tutkintatodistus silloin kun tutkinnan on tehnyt seurakunta 

  • kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa. 

Hinta

Virka-aikana (arkisin klo 9.00–16.15) palvelupaikassamme suoritettava vihkiminen on maksutonta. 

Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. 

Virka-aikana vihkiminen muualla kuin palvelupaikassamme maksaa 150 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Huomatkaa, että suurimmassa osassa palvelupaikoista ei ole mahdollista järjestää vihkijää virka-aikana viraston ulkopuolelle. 

Saat erillisen laskun, kun asiasi on käsitelty.

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-viesteihin ja toissijaisesti OmaPosti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan palvelua käytössä.

Usein kysyttyä

Käsittelyaika

  • Avioliiton esteiden tutkinta kestää 3–4 viikkoa.
  • Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, 4–6 viikkoa.
  • Todistus ulkomailla tapahtuvaa vihkimistä varten, 4-6 viikkoa.

Asiaan liittyvät lait 

Avioliittolaki

Avioliittoasetus

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.

Palveluajat: ma–pe 9–15

Postiosoite 

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

 

 

Suomen väkiluku 5 635 428