Avioliittoon vihkiminen

Jos haluatte siviilivihkimisen, voitte pyytää vihkimistä Digi- ja väestötietovirastosta. Vihkiminen voi tapahtua viraston tiloissa virka-aikaan. Siviilivihkijä voi tulla juhlapaikalle myös virka-ajan ulkopuolella.

Haastavan koronavirustilanteen takia voimme ottaa vihkitilaisuuksiin tällä hetkellä tavallista vähemmän vieraita. Otathan mukaasi ainoastaan välttämättömät kaksi todistajaa, ei muita vieraita. Kiitos kärsivällisyydestäsi!

Samaa tai eri sukupuolta olevat kihlakumppanit vihitään avioliittoon Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa eli maistraatissa avioliittoasetuksen vihkikaavan mukaisesti. Maistraatissa vihkimisen voi toimittaa henkikirjoittaja tai julkinen notaari.

Ennen vihkimistä tutkitaan avioliiton esteet. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin täytyy todistaa henkilöllisyytensä vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa.

Digi- ja väestötietovirastossa toivomme, että te tuotte itse todistajat tilaisuuteen. Voimme järjestää todistajat virastostamme, jos ilmoitatte siitä varausta tehdessänne. Erittäin vaikean koronatilanteen takia pyydetään tuomaan paikalle vain välttämättömät 2 todistajaa eikä muita vieraita.

Rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa, käräjäoikeudessa tai maistraatissa solmittu avioliitto rekisteröidään väestötietojärjestelmään vihkijän tekemän ilmoituksen perusteella.

Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta.

Toimi näin

  • Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteet. Esteettömyystodistus tulee ottaa mukaan vihkimistilaisuuteen.  

Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta

  • Varatkaa aika vihkimiseen sähköisesti. Voit varata ajan myös puhelimitse tai sähköpostitse. 

Sähköinen ajanvaraus

  • Jos haluatte vihkimisen virka-ajan ulkopuolella, ottakaa yhteyttä sähköpostitse.

[email protected]

Tietoa viraston vihkitiloista löydät verkkosivuiltamme 

Muistilista

  • Esteettömyystodistuksen on oltava mukana vihkimisessä. Jos olette pyytäneet esteettömyystodistuksen lähettämistä kotiin, teidän on tuotava se vihkimistilaisuuteen.
  • Ennen vihkimistä teidän on todistettava henkilöllisyytenne voimassaolevalla henkilöllisyystodistuksella.
  • Vihkimisessä täytyy olla läsnä kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa, jotka teidän toivotaan tuovan itse tilaisuuteen. Voimme järjestää todistajat virastostamme, jos ilmoitatte siitä varausta tehdessänne. Erittäin vaikean koronatilanteen takia pyydetään tuomaan paikalle vain välttämättömät 2 todistajaa eikä muita vieraita.

Hinta

Virka-aikana (arkisin klo 9.00-16.15) Digi- ja väestötietovirastossa suoritettava vihkiminen on maksutonta.

Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle.

Virka-aikana vihkiminen muualla kuin Digi- ja väestötietovirastossa 150 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Huomatkaa, että suurimmassa osassa palvelupaikoista ei ole mahdollista järjestää vihkijää virka-aikaan viraston ulkopuolelle.

Linkit asiaan liittyviin lakeihin 

Avioliittolaki

Avioliittoasetus

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 244, numero on valtakunnallinen.

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Postiosoite 

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo