Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
Finnish Authenticator on ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelu, jonka avulla voi tunnistautua suomalaisiin julkishallinnon asiointipalveluihin, esimerkiksi Suomi.fi-valtuuksiin. Tunnistuspalvelu on englanninkielinen ja sitä voi käyttää vain palveluissa, joissa Finnish Authenticator -tunnistustapa on käytössä.
Finnish Authenticator on tunnistusvälineenä matkapuhelimeen ladattava applikaatio, jonka avulla henkilö tunnistautuu, kun hän kirjautuu asiointipalveluihin.
Palvelua voivat käyttää vähintään 18-vuotiaat henkilöt, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta eikä tunnistusvälinettä, mutta joilla on tarve asioida suomalaisessa asiointipalvelussa tunnistautuneena.
Palvelu helpottaa ulkomaisten asiakkaiden tunnistamista
Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu helpottaa tunnistamista ja asiointia, kun henkilön ei ole mahdollista asioida kasvokkain, eikä hänellä ole suomalaista henkilötunnusta eikä tunnistusvälinettä.
Finnish Authenticatoria voidaan käyttää myös yritysten ja yhteisöjen puolesta asiointiin. Ulkomaista yritystä edustavan on haettava tarvittavat Suomi.fi-valtuudet.
Finnish Authenticator -sovelluksen avulla asiakas tunnistautuu ensin etänä. Sovellus toimii jatkossa ulkomaalaisen asiakkaan tunnistusvälineenä pankkitunnusten tapaan.
Organisaatio vastaa Finnish Authenticatoria käyttävien asiakkaittensa tuesta, kun tuki koskee organisaation palvelussa asiointia. DVV vastaa tunnistusvälineen käyttöönottoon ja käyttöön liittyvästä asiakastuesta.
Lue lisää
Yrityksen ja yhteisön puolesta asiointi
Virkailijavaltuuttamispalvelu
Tunnistuspalvelu otetaan käyttöön Suomi.fi-tunnistuksen kautta
Finnish Authenticator -palvelun hyödyntäminen edellyttää Suomi.fi-tunnistuksen käyttöä ja käyttölupaa.
Finnish Authenticatoria ei ole luokiteltu varmuustasoille kuten muita Suomi.fi-tunnistuksen kautta tarjolla olevia tunnistusvälineitä. Se ei siis ole ns. vahvan tunnistamisen väline.
Lue lisää
Suomi.fi-tunnistus
Tunnistusvälineet Suomi.fi-tunnistuksessa
Finnish Authenticatorin käyttöoikeudesta tehdään sopimus
Palvelun käytöstä tehdään sopimus DVV:n kanssa. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Palvelu on maksullinen.
Palvelun voi saada maksutta käyttöön, jos organisaatiolla on aiemmin ollut asiointipalvelussaan käytössä Katso-tunnisteet ulkomaalaisten yrityksen puolesta asioivien henkilöiden tunnistamista varten.
Sopimuksen tekemiseksi ole yhteydessä sähköpostitse [email protected]
Finnish Authenticator -palvelun käyttö
Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa ulkomaalainen henkilö rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla.
Ensitunnistautumisvaiheessa henkilö kuvaa passin tai kansallisen henkilöllisyystodistuksen sekä ottaa itsestään valokuvan. Tunnistuspalvelu vahvistaa henkilöllisyyden, jos henkilöasiakirjan tiedot ja kuva vastaavat toisiaan.
Kun henkilö on ensin rekisteröitynyt Finnish Authenticator -palvelun käyttäjäksi ja ottanut palvelun mobiilisovelluksen käyttöönsä, hän voi kirjautua suomalaiseen julkishallinnon asiointipalveluun Finnish Authenticatorin käyttäjätunnuksella, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla. Ulkomaista yritystä edustavan on haettava myös tarvittavat Suomi.fi-valtuudet virkailijavaltuuttamispalvelusta, minkä jälkeen asiointi on mahdollista eri asiointipalveluissa.
Jos sähköinen ensitunnistaminen ei onnistu sovelluksella, tunnistusväline voidaan myöntää myös manuaalisen virkailijakäsittelyn kautta. Tunnistus perustuu tällöin viranomaisen myöntämään henkilöllisyyttä luotettavasti osoittavaan asiakirjaan tai sen oikeaksi todistettuun jäljennökseen.
- Henkilöllisyyden voi etärekisteröinnin yhteydessä todentaa passilla. Jos loppukäyttäjä on EU-kansalainen tai San Marinon, Islannin, Liechtensteinin, Norjan, Iso-Britannia tai Sveitsin kansalainen, voit henkilöllisyyden todentamiseen vaihtoehtoisesti käyttää henkilökorttia. Ajokortti tai muukalaispassi ei kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen.
Sovellusta ei voi ottaa käyttöön Suomen passilla tai suomalaisella henkilökortilla. Tunnistusmenetelmä ei sovellu ulkosuomalaisille, joilla on suomalainen henkilötunnus. Ulkomaalaisen tunnistetta (UID) ei pystytä yhdistämään väestötietojärjestelmän tietoihin.
Finnish Authenticator -palvelu ei tällä hetkellä täytä kaikkia saavutettavuusvaatimuksia. Näkövammainen henkilö ei pysty itsenäisesti ottamaan sovellusta käyttöön.
Lue lisää
Ohjeet palvelun käyttöönottoon
Virkailijavaltuuttamispalvelu
Finnish Authenticator Identification Service -palvelun saavutettavuus
Palvelun hinnoittelu
Finnish Authenticator -palvelua asiointipalvelussaan tunnistustapana hyödyntävälle organisaatiolle palvelun hinta on
7,50 €/käyttäjä/v.
Palvelun käyttäjäksi määritellään henkilö, joka ottaa Finnish Authenticator -tunnistustavan käyttöön asioidakseen tietyssä asiointipalvelussa.
Tunnistustapahtumista ei veloiteta erikseen.
Hyödyntäjäorganisaatio vastaa palvelun käyttöönoton kustannuksista, eli Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönotosta ja integraationsa ylläpidosta asiointipalvelussaan. Ulkomaalaisen tunnistuspalvelun käyttöönotosta ei veloiteta erillisiä kustannuksia.
Palvelun käyttöönottava organisaatio arvioi oletetun käyttäjämäärän/vuosi sopimuksen teon yhteydessä. Tunnistustapaa käyttävällä organisaatioilla on velvollisuus seurata omaa käyttäjämääräänsä. Todellinen käyttäjämäärä ilmoitetaan DVV:lle ennen laskutusta. Palvelu laskutetaan jälkikäteen, vuosilaskutuksena.
Lue lisää
Voimassaolo ja palvelun tuottaminen
Me Digi- ja väestötietovirastossa vastaamme tunnistuspalvelun tuottamisesta ja tarjoamme myös tarvittavan loppukäyttäjätuen. Palvelun saatavuus on 24/7/365. Mahdolliset käyttökatkoa vaativat päivitykset ja ylläpitotyöt pyritään toteuttamaan ajankohtina, jolloin haitta on loppukäyttäjille vähäinen.
Etärekisteröinnin onnistuttua henkilö voi käyttää tunnistustapaa kaikissa niissä asiointipalveluissa, joissa Finnish Authenticator -sovelluksella tunnistautuminen on mahdollista. Jos tunnistusvälinettä ei käytetä, se siirtyy passiiviseen tilaan 12 kuukauden jälkeen, mutta on käytettävissä viisi vuotta edellisestä lokitapahtumasta. Jos tunnistusvälinettä ei käytetä viiteen vuoteen, se poistetaan käytöstä.
Tarvittaessa tunnistusvälineen käyttäjä voi lopettaa Finnish Authenticatorin käytön poistamalla sovelluksen ja pyytämällä käyttäjätilin poistoa palvelun itsepalvelusivuston kautta.
Digi- ja väestötietovirasto tuottaa Finnish Authenticator -palvelua lain nojalla. Tunnistusvälineen tuottaminen perustuu lakiin väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista (661/2009) sekä lakiin hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016).
Tunnistustapahtuman yhteydessä asiakkaasta välitettävät tiedot
Ulkomaisen henkilön tunnistautuessa asiointipalveluun, Suomi.fi-tunnistus välittää käyttäjästä seuraavat tiedot:
- Etunimi
- Sukunimi
- Syntymäaika
- UID (yksilöivä tunniste)
Nämä tiedot välittyvät asiakkaasta myös tapauksissa, joissa tunnistustapaa käytetään yrityksen puolesta asiointiin.
Ulkomaisen käyttäjän tunniste (UID)
- Tunnisteessa on kymmenen merkkiä; yhdeksän numeroa ja tarkistusmerkki.
- Tunniste alkaa numerolla viisi tai kuusi. Tunnisteita jaetaan satunnaisesti avaruudesta 500000000X-699999999X.
- Tarkistusmerkki lasketaan samalla periaatteella kuin henkilötunnuksessa, eli jakamalla yhdeksännumeroinen luku 31:llä.
- Tunniste on pysyvä, mutta se ei sisällä tietoa käyttäjästä, eli siitä ei voi päätellä esimerkiksi ikää, sukupuolta tai kansalaisuutta.
UID-tunnisteita ei voi tarkistaa ulkopuolisesta rekisteristä tai järjestelmästä, vaan palvelua hyödyntävä organisaatio vastaa itse omien asiakkaidensa tiedoista ja mahdollisesta tietojen yhdistelystä asiakkaan muussa yhteydessä antamiin tietoihin.
Ulkomaalaisen tunnistetta (UID) ei tallenneta väestötietojärjestelmään, eikä sitä pystytä yhdistämään väestötietojärjestelmän tietoihin.
Afghanistan
Albania
Algeria
Andorra
Angola
Anguilla
Antigua and Barbuda
Argentina
Armenia
Australia
Austria
Azerbaijan
Bahamas
Bahrain
Bangladesh
Barbados
Belarus
Belgium
Belize
Benin
Bermuda
Bhutan
Bolivia
Bosnia and Herzegovina
Botswana
Brazil
British Virgin Islands
Brunei
Bulgaria
Burkina Faso
Burundi
Cambodia
Cameroon
Canada
Cape Verde
Cayman Islands
Central African Republic
Chad
Chile
China
Colombia
Comoros
Congo
Costa Rica
Cote d'Ivoire
Croatia
Cuba
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Djibouti
Dominica
Dominican Republic
Ecuador
Egypt
El Salvador
Equatorial Guinea
Eritrea
Estonia
Ethiopia
Fiji
France
Gabon
Gambia
Georgia
Germany
Ghana
Greece
Grenada
Guatemala
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
Haiti
Holy See (Vatican City)
Honduras
Hong Kong
Hungary
Iceland
India
Indonesia
Iran
Iraq
Ireland
Israel
Italy
Jamaica
Japan
Jordan
Kazakhstan
Kenya
Kiribati
Korea, North
Korea, South
Kosovo
Kuwait
Kyrgyzstan
Laos
Latvia
Lebanon
Lesotho
Liberia
Libya
Liechtenstein
Lithuania
Luxembourg
Macedonia
Madagascar
Malawi
Malaysia
Maldives
Mali
Malta
Marshall Islands
Mauritania
Mauritius
Mexico
Moldova
Monaco
Mongolia
Montenegro
Montserrat
Morocco
Mozambique
Myanmar (Burma)
Namibia
Nauru
Nepal
Netherlands Antilles
Netherlands
New Zealand
Nicaragua
Niger
Nigeria
Norway
Oman
Order of Malta
Pakistan
Palau
Palestine
Panama
Papua New Guinea
Paraguay
Peru
Philippines
Poland
Portugal
Qatar
Republic of Serbia
Romania
Russian Federation
Rwanda
Saint Helena
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and the GrenadVCT
San Marino
Sao Tome and Principe
Saudi Arabia
Senegal
Senegal
Seychelles
Sierra Leone
Singapore
Slovakia
Slovenia
Solomon Islands
Somalia
South Africa
South Sudan
Spain
Sri Lanka
Sudan, The
Suriname
Sweden
Switzerland
Syria
Taiwan
Tajikistan
Tanzania
Thailand
Timor Leste
Togo
Tonga
Trinidad and Tobago
Tunisia
Turkey
Turkmenistan
Turks and Caicos Islands
Tuvalu
Uganda
Ukraine
United Arab Emirates
United Kingdom
United States of America
Uruguay
Uzbekistan
Vanuatu
Venezuela
Vietnam
Western Samoa
Yemen
Zaire (Dem Rep of Congo)
Zambia
Zimbabwe
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö