Todistus Suomen lain mukaisesta oikeudesta mennä avioliittoon ulkomailla 

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään siinä maassa, jossa teidät vihitään. Yleensä sekä sinun että puolisosi on todistettava, että kummallakaan ei ole voimassa olevaa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Voit pyytää meiltä todistuksen siitä, että sinulla on Suomen lain mukainen oikeus solmia kyseinen avioliitto.  

Jokaisella valtiolla on omat vaatimuksensa siitä, mitä asiakirjoja vaaditaan esteiden tutkimiseen tai avioliiton solmimiseen kyseisessä valtiossa. Tarkista vihkimisvaltiosta, täytyykö todistus laillistaa ja käännättää. Selvitä myös se, tarvitsetko joitakin muitakin asiakirjoja, kuten esimerkiksi syntymätodistuksen.  

Tekemämme avioliiton esteiden tutkinta kelpaa sellaisenaan muissakin Pohjoismaissa. Jos siis aiotte mennä avioliittoon jossain toisessa Pohjoismaassa, teidän tarvitsee pyytää tutkintaa vain kerran: joko meiltä tai vihkivaltion viranomaiselta. Niin ikään toisessa Pohjoismaassa tehty tutkinta kelpaa sellaisenaan Suomessa. Jos tutkinta suoritetaan meillä, käyttäkää lomaketta Pyyntö - vihkiminen Suomessa tai muussa Pohjoismaassa. Jos tutkinta suoritetaan vihkivaltiossa, käyttäkää tämän sivun lomaketta Pyyntö - vihkiminen ulkomailla.

Antamamme todistus on voimassa neljä kuukautta.  

Kun pyydät meiltä todistusta, voit samalla pyytää sille ns. EU-vakiolomakkeen tai Apostille-todistuksen. Sekä vakiolomake että Apostille-todistus ovat maksullisia. Tarkista niiden tarpeellisuus vihkimisvaltiosta. 

Ovatko tietosi väestötietojärjestelmässä? 

Todistukseen tarvittavat tietosi tarkistetaan väestötietojärjestelmästä. Keskeinen tarvittava tieto on siviilisääty, jonka perusteella varmistutaan, ettei sinulla ole voimassa olevaa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.  

Jos epäröit, onko siviilisäätytietosi merkitty väestötietojärjestelmään ja onko merkintä oikea, tarkasta se Tarkasta omat tietosi -palvelusta tai ota yhteyttä meihin. 

Jos siviilisäätytietoasi ei ole väestötietojärjestelmässä, sinun täytyy todistaa siviilisäätysi asianmukaisella todistuksella. Voit pyytää siviilisäätytodistusta asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi suurlähetystöstä tai konsulaatista. Tällöin todistusta ei tarvitse laillistaa. Voit myös pyytää siviilisäätytodistusta asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi väestörekisteriviranomaisilta tai vastaavalta. Tällöin todistus täytyy useimmiten käännättää ja laillistaa. Katso ohjeemme asiakirjojen laillistamisesta. 

Vihkimisen jälkeen 

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien täytyy ilmoittaa ulkomailla solmittu avioliitto meille, jotta voimme rekisteröidä tiedon Suomen väestötietojärjestelmään. Lue lisää ulkomailla solmitun avioliiton ilmoittamisesta. 

Toimi näin

Hinta

Todistus on maksuton.

EU-vakiolomake on 12 € vuonna 2023, ja 14 € vuonna 2024.

Apostille-todistus on 30 € vuonna 2023, ja 36 € vuonna 2024. 

Saat erillisen laskun, kun asiasi on käsitelty.

Lähetämme laskun ensisijaisesti OmaPosti-palveluun ja toissijaisesti Suomi.fi-viesteihin. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan palvelua käytössä.

Käsittelyaika

  • Avioliiton esteiden tutkinta kestää 3–4 viikkoa.
  • Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, 4–6 viikkoa.
  • Todistus ulkomailla tapahtuvaa vihkimistä varten, 4-6 viikkoa.

Näin saat asiakirjan:

Saat meiltä todistuksen, kun hakemuksesi on käsitelty. Lähetämme sinulle todistuksen kirjepostitse.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein.

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.

Palveluajat: ma–pe 9–15

Postiosoite 

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet