Todistus Suomen lain mukaisesta oikeudesta mennä avioliittoon ulkomailla 

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään siinä maassa, jossa teidät vihitään. Yleensä sekä sinun että puolisosi on todistettava, että kummallakaan ei ole voimassa olevaa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Voit pyytää meiltä todistuksen siitä, että sinulla on Suomen lain mukainen oikeus solmia kyseinen avioliitto.  

Jokaisella valtiolla on omat vaatimuksensa siitä, mitä asiakirjoja vaaditaan esteiden tutkimiseen tai avioliiton solmimiseen kyseisessä valtiossa. Tarkista vihkimisvaltiosta, täytyykö todistus laillistaa ja käännättää. Selvitä myös se, tarvitsetko joitakin muitakin asiakirjoja, kuten esimerkiksi syntymätodistuksen.  

Tekemämme avioliiton esteiden tutkinta kelpaa sellaisenaan muissakin Pohjoismaissa. Jos siis aiotte mennä avioliittoon jossain toisessa Pohjoismaassa, teidän tarvitsee pyytää tutkintaa vain kerran: joko meiltä tai vihkivaltion viranomaiselta. Niin ikään toisessa Pohjoismaassa tehty tutkinta kelpaa sellaisenaan Suomessa. Jos tutkinta suoritetaan meillä, käyttäkää tätä lomaketta. Jos tutkinta suoritetaan vihkivaltiossa, käyttäkää tämän sivun lomaketta. 

Antamamme todistus on voimassa neljä kuukautta.  

Kun pyydät meiltä todistusta, voit samalla pyytää sille ns. EU-vakiolomakkeen tai Apostille-todistuksen. Sekä vakiolomake että Apostille-todistus ovat maksullisia. Tarkista niiden tarpeellisuus vihkimisvaltiosta. 

Ovatko tietosi väestötietojärjestelmässä? 

Todistukseen tarvittavat tietosi tarkistetaan väestötietojärjestelmästä. Keskeinen tarvittava tieto on siviilisääty, jonka perusteella varmistutaan, ettei sinulla ole voimassa olevaa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.  

Jos epäröit, onko siviilisäätytietosi merkitty väestötietojärjestelmään ja onko merkintä oikea, tarkasta se Tarkasta omat tietosi -palvelusta tai ota yhteyttä meihin. 

Jos siviilisäätytietoasi ei ole väestötietojärjestelmässä, sinun täytyy todistaa siviilisäätysi asianmukaisella todistuksella. Voit pyytää siviilisäätytodistusta asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi suurlähetystöstä tai konsulaatista. Tällöin todistusta ei tarvitse laillistaa. Voit myös pyytää siviilisäätytodistusta asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi väestörekisteriviranomaisilta tai vastaavalta. Tällöin todistus täytyy useimmiten käännättää ja laillistaa. Katso ohjeemme asiakirjojen laillistamisesta.  

Vihkimisen jälkeen 

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien täytyy ilmoittaa ulkomailla solmittu avioliitto meille, jotta voimme rekisteröidä tiedon Suomen väestötietojärjestelmään. Lue lisää ulkomailla solmitun avioliiton ilmoittamisesta. 

Toimi näin 

Siviilisäätytietoni on väestötietojärjestelmässä 

1. Kun tarvitset itsellesi kyseisen todistuksen, täytä alla oleva hakemus. Täytä lomake sillä kielellä, millä haluat todistuksenkin. Jos haluat todistuksen jollain muulla kielellä (suomi, ruotsi, englanti tai saksa), kirjoita se lisätietoihin. 

Todistus oikeudesta mennä avioliittoon

2. Jos puolisosi on ulkomaalainen, ota kopio tai kuva hänen passinsa nimisivusta tai henkilökortista.  

3. Lähetä hakemus ja kopio puolisosi passista meille sähköpostitse [email protected] tai postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo.  

4. Lähetämme sinulle todistuksen postitse.  

Siviilisäätytietoani ei ole väestötietojärjestelmässä tai tieto ei ole ajan tasalla 

Täydennä omat tietosi väestötietojärjestelmään eli ilmoita esimerkiksi ulkomailla myönnetystä avioerostasi. Kun tietosi ovat ajan tasalla, voit sen jälkeen pyytää meiltä todistusta yllä olevan ohjeen mukaan.  

Voit myös hankkia siviilisäätytodistuksen asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi suurlähetystöstä tai konsulaatista. Tällöin todistusta ei tarvitse laillistaa. Voit myös pyytää siviilisäätytodistusta asuinvaltiosi/kansalaisuusvaltiosi väestörekisteriviranomaisilta tai vastaavalta. Tällöin todistus täytyy useimmiten käännättää ja laillistaa. Katso ohjeemme asiakirjojen laillistamisesta. Kun sinulla on alkuperäinen siviilisäätytodistus, lähetä se meille yllä olevan lomakkeen ja mahdollisten laillistusten ja käännösten kanssa postitse. 

Hinta

Todistus on maksuton

EU-vakiolomake 10 €

Apostille-todistus 30 €. 

Käsittelyaika 

4 viikoa