Yhteentoimivuusalusta
Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämältä Yhteentoimivuusalustalta löydät työkalut yhteentoimivien tietosisältöjen määrittelyyn. Alusta koostuu sanastoista, koodistoista ja tietomalleista, joita tarvitaan tietovirroissa ja muussa tiedonhallinnassa.
Yhteentoimivuusalusta on tarkoitettu sekä julkisen hallinnon että yksityissektorin käyttöön. Alustan työvälineet ovat maksuttomasti käytettävissä terminologiseen sanastotyöhön, koodistojen hallintaan ja tietomallinnukseen. Tietosisältöjen tuottajat vastaavat kukin omista tietomäärityksistään sekä niiden ajantasaisuudesta ja laadusta.
Voit myös hyödyntää yhteentoimivuusalustalla olevia valmiita tietomäärityksiä. Valmiiden koodistojen ja tietomallien hyödyntäminen omassa järjestelmäkehityksessä on kustannustehokasta ja parantaa yhteentoimivuutta eri toimijoiden järjestelmien kanssa. Yhdenmukaisten käsitteiden käyttö helpottaa palveluiden suunnittelua ja ymmärrettävyyttä.
Keskeiset käsitteet
Yhteentoimivuusmenetelmä
Yhteentoimivuusmenetelmän avulla luodaan ja ylläpidetään tiedon semanttista yhteentoimivuutta eli tiedon käsittelyä siten, että sen merkitys tietovirroissa säilyy samana.
Yhteentoimivuusmenetelmään sisältyy ne periaatteet ja toimintamallit, joilla tietosisältöjä tuotetaan Yhteentoimivuusalustalle. Keskeistä on tietosisältöjä kuvaavien tietomääritysten yhdenmukaisuus ja uudelleenkäyttö: aiemmin tehtyjä sanastoja, koodistoja ja tietomalleja hyödynnetään mahdollisimman paljon.
Sen sijaan, että jokainen organisaatio määrittelisi itse esimerkiksi henkilön käsitteen sisällön ja mitä tietoja siihen liittyy, tämän kuvaus tehdään Yhteentoimivuusalustalle kerran. Sen jälkeen muut voivat viitata tähän kuvaukseen ja soveltaa sitä. Teknisesti sanoen yhteentoimivuusalustalle vietyjen sanastojen, koodistojen ja tietomallien kuvaukset ovat linkitettyä dataa eli yksilöityjä verkkoresursseja, joilla on oma pysyvä tunnus johon voi viitata muualta.
Sanastot-työkalu
Sanastot-työkalu on sanastojen ja käsitteiden ylläpito- ja julkaisusovellus terminologisille sanastoille. Terminologinen sanasto on sanasto, joka sisältää erikoisalojen käsitteisiin ja niiden nimityksiin liittyvää tietoa.
Koodistot-työkalu
Koodistot-työkalu on kansallinen yhteiskäyttöinen koodistojen ja luokitusten ylläpito- ja julkaisusovellus. Koodistot-työkalun sisältöä voi selata ja hyödyntää tarvittavia koodistoja. Koodistot-työkalun sisältöjä käytetään semanttisissa tietomalleissa tarvittavina arvojoukkoina.
Tietomallit-työkalu
Tietomallit-työkalu on semanttisten tietomallien ylläpito- ja julkaisupalvelu. Se sisältää toimijoille yhteiset tiedon harmonisointiin tarkoitetut tietomääritykset, joita kutsutaan tietokomponenttikirjastoiksi. Lisäksi työkalua hyödynnetään esimerkiksi rajapintojen tai tietovarantojen tietosisältöjen hallinnassa. Näitä yleisiä tietokomponentteja hyödynnetään tiettyä käyttötarkoitusta varten tehtävissä kuvauksissa, kuten rajapintojen tai tietovarantojen tietosisältöjen esittämisessä
Mukaan Yhteentoimivuusalustalle?
- Pyydä Digi- ja väestötietovirastolta Yhteentoimivuusalustan ja sen työkalujen esittelyä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: [email protected]
- Tutustu käyttöehtoihin ja täytä käyttölupahakemus.
- DVV antaa käyttöoikeudet käyttölupahakemuksessa nimetylle pääkäyttäjälle.
- Pääkäyttäjä antaa käyttöoikeudet muille käyttäjille (tietomallintajat, koodistotyöntekijät, sanastotyöntekijät).
- Tietomallintajat, koodistotyöntekijät ja sanastotyöntekijät tekevät/siirtävät organisaatiosi aineiston alustan työkaluihin.
Usein kysyttyä
Yhteentoimivuus jaetaan usein neljään osa-alueeseen: oikeudelliseen, organisatoriseen, semanttiseen ja tekniseen (vrt. eurooppalaiset yhteentoimivuusperiaatteet, European Interoperability Framework EIF).
Yhteentoimivuusalusta keskittyy erityisesti semanttiseen yhteentoimivuuteen. Rajanveto eri yhteentoimivuuden osa-alueiden välillä ei ole ehdoton. Esimerkiksi koodistoilla ja luokituksilla toteutetaan usein myös teknistä yhteentoimivuutta.
Semanttinen yhteentoimivuus määritellään yleisesti yhteentoimivuudeksi, joka mahdollistaa tiedon siirtämisen ja käsittelyn tavalla, jossa tiedon merkitys säilyy muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille. Informaatiolla on täsmällinen merkitys, joka säilyy tietoa vaihdettaessa muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille.
Periaatteessa kaikki tietosisältö on julkista, mutta jos sisällöntuottaja haluaa rajoittaa oman aineistonsa näkymistä, hän voi valita tietosisällölle tilan "Keskeneräinen". Keskeneräiseksi merkityt tietosisällöt (sanastot, käsitteet, koodistot, tietomallit) näkyvät ainoastaan niille henkilöille, joille sisällöntuottaja on antanut pääsyoikeudet.
Yhteentoimivuusalustan työkaluissa ja oikeudenhallinnassa on viisi roolia: pääkäyttäjä, sanastotyöntekijä, koodistotyöntekijä, tietomallintaja ja jäsen.
Pääkäyttäjällä on käyttöoikeudet kaikkiin yhteentoimivuusalustan työkaluihin. Pääkäyttäjä myös antaa käyttöoikeudet oman organisaationsa henkilöille eli käytännössä hyväksyy oman organisaationsa jäsenten käyttöoikeuspyynnöt.
Sanastotyöntekijä pystyy luomaan sanastoja ja muokkaamaan oman organisaationsa sanastoja.
Koodistotyöntekijä pystyy tuomaan Koodistot-työkaluun uusia koodistoja, muokkaamaan niitä ja lisäämään kuvaustietoja oman organisaationsa koodistoihin.
Tietomallintaja voi luoda uusia soveltamisprofiileja ja muokata oman organisaationsa tietomalleja.
Jäsen pystyy näkemään organisaation keskeneräinen-statuksella olevan materiaalin. Roolilla ei ole muokkausoikeuksia.
Sanastot-työkalu on työkalu terminologiseen sanastotyöhön. Työkalulla voi ylläpitää ja julkaista terminologisia sanastoja, määritellä käsitteitä ja termejä ja käsitteiden välisiä suhteita. Sanastot-työkalu tukee pohjoismaista sanastomääritystä ja julkisen hallinnon sanastotyöprosessia (ks. JHS 175 Julkisen hallinnon sanastotyöprosessi).
Sanastot-työkalulla ylläpidetään julkisen hallinnon sanastoja, jotka sisältävät käsitteiden määritelmiä ja muita kuvaustietoja.
Tietomallit-työkalulla kuvataan tietosisältöjä tavalla, jossa tiedon merkitys voidaan sanastojen avulla määritellä. Myös koodistojen merkityksiä (koodistot, koodit) voi määritellä Sanastot-työkalun käsitteillä ja termeillä.
Sanastot on tarkoitettu
- organisaation sanastotyön tekijöille
- tietoarkkitehdeille ja tietomallintajille
- IT-asiantuntijoille
- viestinnän asiantuntijoille ja kääntäjille
- julkisen hallinnon palveluja käyttäville kansalaisille, jotka haluavat selvittää hallinnon käyttämien käsitteiden merkityksiä.
Koodistot-työkalulla voi julkaista ja ylläpitää koodistoja, sekä näiden metatietoja.
Koodistot työkalulla voi tehdä hierarkkisia koodistoja, muodostaa koodistojen laajennuksia, merkitä koodistolle variantteja ja versioida koodistoja.
Koodistot-työkalussa voidaan käyttää Sanastot-työkalun määrityksiä.
Koodistot-työkalu on tarkoitettu kaikille niille tahoille, jotka ylläpitävät yleisesti käytössä olevia koodistoja tai niille, jotka käyttävät koodistoja. Koodistot työkalu mahdollistaa, että kaikilla on käytössä aina oikea ja sama ajantasainen versio koodistosta.
Koodistojen ylläpitäjä voi julkaista ja ylläpitää omia koodistoja Koodistot-työkalussa.
Koodistojen käyttäjä voi ottaa käyttöön alustalla julkaistuja koodistoja manuaalisesti lataamalla tai rajapintojen kautta.
Tietomallit-työkalu on tarkoitettu
- organisaation tietovastaaville
- tietoarkkitehdeille ja tietomallintajille
- jokaiselle, joka etsii tietoa julkisen hallinnon tietovarannoista
- järjestelmätoimittajille, joka järjestelmäkehitystyötä varten tarvitsee tietoa julkisen hallinnon tietovarannoista tai niiden tietorakenteista ja sisällöistä.
Tietomallit-työkalulla tuotetaan sen nimen mukaisesti tietomalleja eli luokkien ja niiden sisältämien ominaisuuksien eli attribuuttien ja luokkien välisten suhteiden eli assosiaatioiden kuvauksia. Tietomallit-työkalulla luodaan sisältöjä, jotka ovat avointa linkitettyä dataa. Yhteentoimivuusalustalla tietomalli ei siis ole pelkkä kuva, vaan kokoelma eri tahojen määrittelemiä yhteisessä käytössä olevia tietosisältöjä. Tietomallit-työkalu on tarkoitettu erityisesti loogisten tietomallien tekemiseen.
Uutiset
- 1.9.2023 — The Virtual Finland avaa Yhteentoimivuusalustan avulla maahantulon pullonkauloja
- 28.8.2023 — Tarvitsetko työssäsi sanoja? – Onko Sanastot-työkalu tuttu?
- 13.10.2022 — Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin sanastotyö on käynnissä
- 13.10.2022 — Euroopan komissio järjesti Suomen julkishallinnolle koulutuksia yhteentoimivuudesta – materiaaleja saatavilla
- 7.6.2022 — Asiakastarina: Turku ja naapurikunnat hyödyntävät Yhteentoimivuusalustaa tuottaakseen laadukasta tietoa alueen tapahtumista
- 31.3.2022 — Asiakastarina: Yhteentoimivuusalusta mahdollistaa Tilastokeskuksen luokitustiedon jakamisen laajemmalle käyttäjäkunnalle
- 4.2.2022 — Asiakastarina: Ympäristöministeriö hyödyntää Yhteentoimivuusalustaa rakennetun ympäristön tiedonhallinnassa
- 9.12.2021 — Yhteentoimivuusalusta: Sanastot-työkalun käyttöliittymä uudistuu
- 19.11.2020 — Palvelutietovaranto laajentaa yhteentoimivuusalustan käyttöä koodistojen osalta
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Ulkomaalaisen opiskelijan rekisteröinti
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö