Hyppää sisältöön

Tarvitsetko työssäsi sanoja? – Onko Sanastot-työkalu tuttu?

Julkaisuajankohta 28.8.2023 11.13
Tiedote

Sanastot-työkalu kokoaa eri organisaatioiden valmiita käsitteiden ja termien määritelmiä, joita muut organisaatiot voivat hyödyntää. Keväällä julkaistu uusi versio mahdollistaa nyt tietojen lataamisen ja muokkaamisen Excelissä. Myös palvelun saavutettavuutta ja muokkaustoimintoja on kehitetty. 

Sanastot-työkalun avulla pyritään kuvaamaan ja yksilöimään käsitteet niin täsmällisesti, että nämä käsitteet ovat sekä ymmärrettäviä että koneluettavia. Se soveltuu eri organisaatioiden henkilöille, jotka hyödyntävät valmiiksi määriteltyjä käsitteitä tai joiden työnkuvaan sisältyy niiden määrittely. 

Tavoitteena on helpottaa palveluiden kehittämistä ja tiedonkulkua eri järjestelmien välillä 

Sanastot ovat osa Yhteentoimivuusalustaa, josta löytyy myös yhteiskäyttöisiä koodistoja ja tietomalleja. Alustan taustalla oleva yhteentoimivuusmenetelmä tukee eri organisaatioiden digitaalisten palveluiden ja tietovirtojen taustalla tarvittavia tietomäärityksiä ja metatietoja, jotta tiedon merkitys säilyy yhdenmukaisena sen liikkuessa järjestelmästä toiseen. 

–  Ei siis tarvitse keksiä ruutia uudelleen, jos alustalta löytyy jo jonkun muun aiemmin tekemiä valmiita kuvauksia. Yksi tavoite onkin nopeuttaa tietojärjestelmien kehitystä: kun tiedot voidaan ladata Yhteentoimivuusalustalta suoraan koneluettavassa muodossa, kehittäjien käsityö vähenee ja näppäily- ja muita virheitä on vähemmän, kertoo johtava asiantuntija Riitta Alkula.

Yhteentoimivat digitaaliset asiointipalvelut rakentavat sujuvampaa digitaalista yhteiskuntaa. 

Uusi versio on aiempaa helppokäyttöisempi

Kevään aikana julkaistu uusi versio sisältää monia helppokäyttöisyyttä kehittäviä ominaisuuksia. 

  • Työkalussa olevan sanaston voi uudessa versiossa tallentaa omalle työasemalle Excel-muodossa. Käsitteitä voidaan lisätä, muokata ja ladata Excelissä. Käsitteitä voidaan edelleen muokata myös suoraan verkkoselaimessa. 
  • Työkalun kielivalikoima laajennettu sisältämään suomen, ruotsin ja englannin sijaan koko IETF-kielikoodisto. 
  • Työkalun saavutettavuutta on kehitetty.
  • Työkalun sisältämien termien järjestystä on selkeytetty. 

Kiinnostuitko? 

Kaikille avoimesta Sanastot-sivustosta jokainen voi itse hakea ja selata sanastoja sekä käsitteiden ja termien terminologisia määritelmiä. 

Organisaatio voi julkaisijan roolissa käyttää Sanastot-työkalua sanastojen ylläpitämiseen, käsitteiden määrittelemiseen, käsitteiden välisten suhteiden määrittelemiseen ja uusien julkiselle hallinnolle sopivien käsitteiden ehdottamiseen.  

Loppuvuoden aikana työkaluun tuodaan myös toiminnallisuus, jolla visualisoidaan sanastoja ja käsitteiden välisiä suhteita.

Sanastojen julkaisijan tulee pyytää Digi- ja väestötietovirastolta käyttölupa alustan työkaluihin ja sitoutua noudattamaan käyttöehtoja. Käyttölupahakemus lähetetään DVV:lle osoitteeseen [email protected]. (Katso ohjeet Yhteentoimivuusalustan julkisesta dokumentaatiosta.) Sanaston julkaisijan pitää tässä vaiheessa myös nimetä pääkäyttäjä, joka huolehtii oman organisaationsa käyttöoikeuksista.

Lisätietoa

•    Yhteentoimivuusalusta Suomidigissä 
•    Tervetuloa käyttämään Sanastot-työkalua! | Terminfo 1/2023
 

Haluatko pysyä ajan tasalla Suomi.fi-palveluiden kehityksestä? – Tilaa Suomi.fi-uutiskirje

Suomi.fi-uutiskirje on palveluiden kehittäjille suunnattu uutiskirje, joka kokoaa Suomi.fi-palveluiden tuoreet kuulumiset kuusi kertaa vuodessa. 

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle yhteentoimivuus