Ulkomailla rekisteröity parisuhde 

Rekisteröidyn parisuhteen voi Suomessa solmia vain kahden samaa sukupuolta olevan kumppanin välille. Jos olet rekisteröinyt parisuhteesi ulkomailla eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, emme voi merkitä sitä väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena. Joissain tapauksissa voimme kuitenkin harkita, voisimmeko tunnustaa parisuhteenne avioliittona. 

Jos olet rekisteröinyt parisuhteen ulkomailla samaa sukupuolta olevan kumppanisi kanssa, voimme tallentaa parisuhteenne myös Suomen väestötietojärjestelmään. Tällöin henkilötietosi pysyvät ajan tasalla. Samalla voimme tallentaa rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. 

Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään. 

Muuttuneen sukunimen rekisteröinti  

Voimme tallentaa myös rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. Sukunimen muutoksen tulisi ilmetä joko parisuhteen rekisteröimistodistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta.   

Jos uusi sukunimi ei kuitenkaan ilmene todistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta, voimme tietyin edellytyksin tallentaa sukunimenmuutoksen myös oman ilmoituksesi perusteella. Tämä on mahdollista, jos asut Suomessa tai olet Suomen kansalainen. Muuttunut sukunimi voidaan myös tallentaa erillisen todistuksen perusteella. Lue lisää nimen muuttumisesta ulkomailla.  

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset  

Ruotsin viranomaiset välittävät tiedon rekisteröidystä parisuhteesta meille. Jos kuitenkin olet sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää sinua ainoastaan omana kansalaisenaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten täytyy siis itse huolehtia ilmoituksen tekemisestä. 

Toimi näin

 

1. Täytä alla oleva lomake.       

Ilmoitus ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta  

 

2. Selvitä, pitääkö alkuperäinen todistus tai väestörekisteriote laillistaa tai käännättää.     

  • Todistus tulee esittää joko alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
    • Jos asiakirjaasi edellytetään laillistusta, tulee jäljennös pyytää laillistetusta asiakirjasta. Tämän jälkeen myös jäljennös laillistetaan.
    • Oikeaksi todistetun jäljennöksen voi antaa joko julkinen notaari tai sama viranomainen, joka on antanut alkuperäisen asiakirjan

 

3. Toimita asiakirjat näin:
A) Suomen edustuston kautta 

  • Jos olet Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva ulkomaan kansalainen
  • Muussa tapauksessa voit tiedustella edustustosta, onko asiakirjojen toimittaminen heidän kauttaan mahdollista

B) Postitse

  • Lähetä lomake ja asiakirjat osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

C)    Tuomalla palvelupaikkaamme

HUOM. Sähköpostilla voi toimittaa ainoastaan sähköisiä asiakirjoja, jotka ovat varmistettavissa (ulkomaan viranomainen on myöntänyt asiakirjan alun perinkin sähköisessä muodossa). Myös sähköinen asiakirja tulee tarpeen mukaan laillistaa. Sähköinen asiakirja ei tarkoita skannattua asiakirjaa. 
Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat otteen väestötietojärjestelmästä, kun tietosi on tallennettu.  Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

Hinta

Maksuton

Näin saat asiakirjan, kun rekisteröinti on valmis:

Saat ilmoituksen rekisteröinnistä, kun tietosi on tallennettu.

Saat ilmoituksen salattuna sähköpostina ilmoittamaasi sähköpostiin, kun tietosi on tallennettu. Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, saat viestin sähköpostin sijasta sinne. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä tai sähköpostia, saat tiedon kirjepostitse.

Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos ilmoittamaasi tietoa ei voida merkitä väestötietojärjestelmään, lähetämme sinulle asiasta päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonta: 0295 536 320

Palveluajat: ma–pe 9–15